Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bydleni.iDNES.cz

  • Čtvrtek 31. července 2014. Ignác

Pořídili si pasivní dům, ročně by měli platit sedm tisíc za vytápění

  1:00
Žádná rodinná vila, ale dům pro život. Takové bydlení si přál manželský pár, který nechtěl trávit volné chvíle úklidem a za dvacet let se děsit účtů za vytápění. Výsledek? Příjemný dům v pasivním standardu, kde by vytápění a teplá voda měly stát kolem sedmi tisíc korun za rok.

Mít barevně výrazný dům bylo přání majitelky. | foto: Jaroslav Kvíz

Ačkoliv rodina zdědila po prarodičích parcelu v Pardubicích už v roce 1985, teprve před třemi roky se její část (!) při změnách územního plánu dočkala převedení na stavební pozemek. Blízký železniční koridor konečně přestal vadit.

Děti tak bohužel strávily dětství a dospívání v malém panelákovém bytě, starší dcera už má vlastní rodinu a bydlí jinde. "Je nám přes čtyřicet, takže jsem už nechtěla nic velkého, abych nemusela po práci přijít domů a začít uklízet zbytečně prostorný dům. Představovali jsme si stavbu na klíč, navíc rychle postavenou, která nebude v dalších letech finančně náročná na vytápění," vysvětluje základní požadavky majitelka.

Do ulice směřuje pouze hlavní vstup a garáž, jediné nízké pásové okno vede do

Do ulice směřuje pouze hlavní vstup a garáž, jediné nízké pásové okno vede do koupelny v přízemí.

Žaluzie spouští elektronické čidlo. Proto není potřeba dům chladit.

Žaluzie spouští elektronické čidlo. Proto není potřeba dům chladit.

Konkrétní typ hledali budoucí stavebníci jak v katalozích a časopisech, tak na výstavách. Pečlivé hledání se vyplatilo. Rodina získala jako první v Pardubicích dotaci z programu Zelená úsporám (ve výši 350 tisíc) na dvoupodlažní pasivní dům se zastavěnou plochou 6 × 11 m, a to právě díky pasivnímu standardu. Peníze sice dorazily až v srpnu 2011, byť kladné rozhodnutí padlo v roce 2010, ale i tak byly příjemné: rodina měla totiž striktně daný rozpočet, který nechtěla překročit.

Fotogalerie

Rešerše vyhledávání typových domů, kde byla podmínka absence polystyrenu jako tepelné izolace, skončila u dvou firem: u Ecomoduly a Bahalu.

První však neměla v nabídce klasické podlahové vytápění, jež si rodina přála, a tak zvítězil Bahal s pasivním domem Kleopatra s klasickou sedlovou střechou a s izolací v podobě kamenné vlny. Rovné střechy se majitelé báli. Jako stavební systém byl použit tenkostěnný ocelový profil.

Poměrně strohá podoba domu koresponduje jak s použitou dlažbou kolem stavby, tak se střízlivým pojetím zahrady.

Když počasí nepřeje

Přání o krátké době výstavby se však nenaplnilo. "Závidím všem, kteří chytnou pěkné počasí," vzpomíná na nečekaně dlouhou stavbu majitelka. To, co se mělo stihnout za pár měsíců, se nakonec protáhlo téměř na rok. Jenže uspěchat stavební procesy se nevyplácí. Když kvůli mohutným dešťům a vlhku anhydrit nevysychal, raději s pokládkou podlahy počkali.

Jinak si však majitelé splnili celkem vše, co si předsevzali. Třeba barvu fasády, červený dům přitom nebývá v českých končinách právě obvyklou volbou, ale zde měl své opodstatnění.

"Kvůli blízké chemičce je bílá fasáda hodně nepraktická, navíc jsem si vždy přála barevný dům," prozrazuje majitelka. Bílá se tak objevila pouze na fasádě garáže. Šedé doplňky stavby dobře ladí s oběma barvami.

Kuchyňskou část oddělují od obytné bílé police a v dolní části akvárium.

Kuchyňskou část oddělují od obytné bílé police a v dolní části akvárium.

Interiér s technickými detaily

Dům se do ulice obrací pouze hlavním vstupem a nízkým pásovým oknem koupelny. Ve vstupní části jsou jen vestavné skříně se zrcadlovými posuvnými dveřmi, aby se prostor opticky zvětšil, a vstup do první koupelny v domě.

Skleněné posuvné dveře, které měly kvůli teplu oddělit obývací část od vstupu, se téměř nevyužívají. Ukázalo se, že jsou zbytečné. Teplo je všude.

Celé první podlaží má jako podlahovou krytinu velkoformátovou dlažbu vyhřívanou podlahovým topením. Snadno se udržuje a dokonce se s ní "smířily" i palmy, jež se na zimu stěhují z terasy do domu. Ačkoliv zahradníci nevidí podlahové topení u rostlin rádi, tady se naštěstí jejich předpověď nenaplnila.

Návrh kuchyně svěřili majitelé kuchyňskému studiu.

Návrh kuchyně svěřili majitelé kuchyňskému studiu.

Majitelka velké rostliny miluje, a nejen kvůli jejich vzhledu. Vyrovnávají přirozenou cestou vlhkost v domě. Nábytku je v přízemí, které tvoří jeden otevřený prostor, minimálně: bílá pohovka splývá díky barvě s podlahou, velký jídelní stůl (180 × 90 cm) doplnily jídelní židle TON, ze stejné řady byly použity i barovky.

Kuchyni (Schüller) manželům navrhlo studio v Hradci Králové, které respektovalo i koníček majitele, a to akvaristiku. Velké akvárium je netradičně umístěno na straně, ve spodní části kuchyňské linky.

Může se hodit

Pořiďte si nový dům. Vybírejte z široké nabídky novostaveb na Reality.iDNES.cz.

Místo klasické digestoře zde najdete závěsnou, jež vzhledem připomíná lustr, a především troubu liftMatic (Siemens) vybavenou pyrolýzou. Ta při teplotách kolem 500 °C dokáže "spálit" na prach usazené nečistoty.

Trouba je určena k instalaci na zeď a využívá výtahový systém, což majitele, jako zapáleného domácího kuchaře, naprosto nadchlo. A tak, i když není právě nejlevnější, lákání v kuchyňském studiu podlehl. "Právě kvůli pyrolýze a vysokým teplotám jsem se bála o skleněnou mozaiku na zdi, ale vše je v pořádku," říká majitelka.

Trouba liftMatic od Siemense nabízí speciální vychytávku - dno, které při
Trouba liftMatic od Siemense nabízí speciální vychytávku - dno, které při

Trouba liftMatic od Siemense nabízí speciální vychytávku: dno, které při otevření sjíždí dolů.

Spokojená je i s údržbou lesklé fólie na čelních plochách dvířek, na rozdíl od laku není ani choulostivá na mechanické namáhání či případné nárazy. Téměř marně tu však budete hledat vypínače, osvětlení zvládají v pohodě bezdrátové systémy ovládání Nissot.

Segmentové schodiště (J.A.P.) pak vede do druhého podlaží, kde je všude položená dubová podlaha. Bez koberců, to kvůli snadné údržbě. V přízemí si majitelka usnadnila úklid zase díky robotickému vysavači. "Podlahové topení víří prach, tak před odchodem do práce pustím vysavač a on projede celé přízemí," popisuje.

V patře, pokud jde o dispozici, bylo možné volit z varianty čtyř, dvou nebo tří pokojů. Poslední se také realizovala. Najdete tu tak ložnici rodičů, pokoj dcery a místnost pro hosty, využívanou zejména při návštěvách starší dcery s rodinou. Velmi příjemná je díky dennímu osvětlení i velká koupelna s vanou a klozetem. Tu si navrhl sám majitel, jeho žena zase zařizovala hygienické zázemí v přízemí.

Koupelnu v patře osvětlují hned dvě okna.

Koupelnu v patře osvětlují hned dvě okna.

Zrady pasivního domu

Když se o větrání domu stará centrální větrání s rekuperací, neznamená to, že si nemůžete otevřít okno. To však u pasivních domů není žádoucí. "Hlavně dcera má tendenci stále otvírat okna, ale jinak jsme si už zvykli," prozrazuje majitel.

Použitá rekuperace naprosto postačuje pro přísun čerstvého vzduchu. Pouze při velkých návštěvách (nebo smažení řízků) sahají majitelé po nastavení režimu "party", který zabezpečí dostatečnou výměnu čistého vzduchu.

Čidlo pak hlídá spouštění venkovních žaluzií. Jakmile svítí slunce a teplota stoupne na víc než 24 °C, samy se zatáhnou. Jinak jsou okna Rehau Geneo s dvojskly vybavena zasklením Heat Mirror, jež se stará o tepelně-izolační vlastnosti.
Moderní technologie tak řeší většinu problémů, které mohou nastat.

V domě se používá také druhý okruh dešťové vody k WC. A tady majitelé podcenili možné komplikace. "Hlídali jsme rozpočet a náhradní zdroj elektrické energie, který by vyšel asi na sto tisíc, jsme už nechtěli. V domě se používá druhý okruh dešťové vody k WC, který je napojený na elektrické čerpadlo. Jenže pak při výpadku proudu nespláchneme. Nádrž na tři kubíky je pod garáží," vysvětluje majitel. Ani na zalévání zahrady se nepoužívá pitná, ale spodní voda, té je totiž v Pardubicích hodně.

Pokoj dcery jasně prozrazuje její zájmy.

Pokoj dcery jasně prozrazuje její zájmy.

Na konci chodby v patře je pokoj dcery.

Na konci chodby v patře je pokoj dcery.

Vstupní chodbu opticky rozšiřují čelní zrcadlové plochy vestvných skříní.

Vstupní chodbu opticky rozšiřují čelní zrcadlové plochy skříní.

Majitelé netrpělivě očekávají červencové vyúčtování, protože loňský rok ovlivnila velká spotřeba způsobená terénními úpravami. Zatím to však vypadá, že se spotřeba díky použitým technologiím a vytápění pomocí tepelného čerpadla (vzduch/vzduch) bude pohybovat kolem sedmi tisíc korun za rok.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 78 m2 (včetně garáže)
Podlahová plocha: 119 m2
Celková plocha: 127 m2
Konstrukce: základová betonová deska, montovanou stavbu tvoří ocelový skelet vyplněný speciálními izolačními materiály (složení jmenováno z exteriérové strany): silikonová omítka Knauf, zateplovací systém z kamenné vlny Knauf insulation, difúzní dřevovláknitá deska Formline DHF m.t.a., minerální izolace Ecose TP 116 Knauf insulation, parobrzdná fólie Intello Plus = Proclima, Ciur,  interiérová SDK deska Knauf

Výplně otvorů: okna Rehau Geneo se zasklením Heat Mirror
Vytápění: tepelné čerpadlo Stiebel Eltron systém vzduch/vzduch, rekuperační jednotka, podlahové topení

Autor:




mobilní verze
© Copyright 1999–2014 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.