Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nový trend v kuchyních: dejte jídlo v igelitovém sáčku do parní trouby

  1:00aktualizováno  1:00
Skvěle vařit lze i v igelitových sáčcích. Přesněji vakuovacích. Kuchařská metoda sous vide neboli "ve vakuu", která tyto sáčky využívá, přitahovala na veletrhu IFA v Berlíně profesionální kuchaře i laickou veřejnost. Stačilo ucítit skvělou vůni…

Ovládání displeje je intuitivní, parní trouba AEG ProCombi Sous Vide nabízí 100 receptů, takže se vaření nemusí bát ani začátečník. Pod troubou je zásuvka s vakuovačkou. | foto: Electrolux

Parní trouby si už své pevné postavení v kuchyních vydobyly, teď si však mohou získat další zájemce. Na stánku společnosti AEG se totiž na veletrhu poprvé představila kombinace parní trouby a "vakuovačky".

V zásuvce pod troubou si kuchaři připravili potraviny do vakuovací fólie, z níž se vysaje dokonale vzduch. Následně byl "balíček" s již ochucenou potravinou vložen do trouby a pak už stačilo jen navolit příslušný recept nebo teplotu.

Po otevření sáčku se kolem kuchařů rozlinula vůně, jež lákala procházející návštěvníky, neomylně stáčeli své kroky k předváděcímu pultu. 

Na veletrhu IFA v Berlíně nadchnula metoda sous vide ženy i muže, chutné jídlo

Na veletrhu IFA v Berlíně nadchnula metoda sous vide ženy i muže, chutné jídlo zajímá prostě všechny.

Přitom příprava v troubě je velmi jednoduchá: pro pokrmy je potřeba teplota přibližně od 45 do 95 °C, nejčastěji se vaří pouze kolem 60 °C, záleží však na typu potraviny i požadovaném receptu, od pár minut až třeba 72 hodin. Je to tedy kombinace takzvaného pomalého vaření a parní trouby.

"Tato metoda není novinka, byla objevena už v roce 1960 americkými a francouzskými inženýry, původně jako konzervační metoda při velkovýrobě jídla.
V roku 1974 již však převzal francouzský kuchař Geoges Pralus v restauraci Troisgos, která už šest let předtím byla oceněna třemi hvězdičkami Michelin," vysvětluje historii metody Antonín Bradáč, šéfkuchař Central - Eastern Europe ze společnosti Electrolux.

Fotogalerie

V luxusních restauracích metodu sous vide dnes využívají běžně. V Berlíně byl však poprvé představen spotřebič - kombinace trouby a vakuovací přihrádky - AEG ProCombi Sous Vide - určený do běžných domácností, ovšem s profesionálními parametry.

Hlavní výhody nové přípravy jídel? Antonín Bradáč klade na první místo vynikající chuťové vlastnosti zpracované potraviny. "Maso budete mít obzvlášť měkké a šťavnaté, ztráta hmotnosti nebude vyšší než deset procent, zatímco při klasické přípravě přijdete až o 40 procent," vypočítává přednosti metody sous vide.

Maso bude dokonale stejnoměrně propečené, vyšší bude i kvalita pokrmu. Tímto způsobem lze připravit nejen maso a ryby, ale také zeleninu či dokonce dezerty.

V parní troubě lze připravovat metodou sous vide jakékoliv pokrmy.

V parní troubě lze připravovat metodou sous vide jakékoliv pokrmy.

Chybí vám kůrčička na mase? "Po uvaření ve vakuu je maso stále zapotřebí opéct. Ovšem je potřeba to udělat už jen co nejrychleji, při opravdu vysoké teplotě, abychom povrch pouze zkaramelizovali, ale už dál nepokračovali v propékání masa uvnitř," radí zkušený kuchař s řadou mezinárodních cen.

Na německém trhu se AEG ProCombi Sous Vide objevilo už letos, na českém se počítá s uvedením počátkem roku 2014. Ti, kteří se vaření věnují hodně, možná již znají třeba hrnec SousVide Supreme, který někomu vzhledem připomíná větší pekárnu chleba. I ten však potřebuje vakuovačku. Jsou to však další dva přístroje do domácnosti. Chválu na metodu sous vide najdete už i na českém blogu "pana Cuketky".

Autor:




Nejčtenější

Hlavní obývací prostory v domě jsou orientovány do zahrady a bohatě prosvětleny...
Elegantní dům, kde architekt respektoval styl a přání majitelů

Střízlivě elegantní, z ulice spíše nenápadný dům vychází ze zásad funkcionalistické architektury. Jeho hlavní kvality, účelnost, pohodlí, vzdušný prostor a...  celý článek

Oblé stěny dýhované knihovny přidávají interiéru na útulnosti. Majitel chtěl...
Ve velkém bytě si mohli dovolit dvě ložnice i technickou koupelnu

Prostor s plochou 232 metrů čtverečních v bratislavském Starém Městě byl deset let neobývaný. Majitel se nakonec rozhodl pro zásadní rekonstrukci, a to přesto,...  celý článek

Vila z roku 1955 od začátku sloužila majitelům jako letní rezidence. Má pět...
Padesátá léta v Dubrovníku. Vila se schody na pláž má pět teras

Vila z roku 1955 od začátku sloužila majitelům jako letní rezidence. Má pět teras a schody vedoucí přímo na pláž. „Rezidenci dnes vlastní chorvatský hráč...  celý článek

Montáž stěn u patra domu
Montované domy nejsou malý panelák. Staví se z betonu, dřeva a kovu

Při jejich výrobě montovaných domů se využívají počítačově řízené stroje a 3D modelování. Hlavní idea stojí na co největším počtu stejných typizovaných dílců,...  celý článek

Nevyužívaná čerpací stanice Fiat Tagliero připomíná vznášející se letadlo.
Malý Řím v Africe je v UNESCO. Z italského snu je perla modernismu

Eritrejská metropole Asmara oplývá výjimečným souborem futuristické italské architektury z 30. let minulého století, kterou zde postavili Italové. Díky ní se...  celý článek

Další z rubriky

Radiátor lze sladit s dřevem nábytku, vyrábí se ve více provedení.
Dřevěný radiátor získal Red Dot Design Award, nadchne ale i techniky

Kdyby ještě žil slavný architekt Loos, určitě by po tomto radiátoru sáhnul. Není sice úplně dřevěný, z tohoto materiálu je pouze kryt, ale i tak představuje...  celý článek

V dobře fungující kuchyni je třeba mít vše příhodně po ruce, bez dlouhého...
Kuchyňské spotřebiče s vychytávkami, které majitelům usnadňují práci

Zatímco řadu let se výrobci kuchyňských spotřebičů snažili zejména snížit jejich spotřebu energie či vody, dnes už řeší například i vychytávky s ergonomií a...  celý článek

Spojením kuchyně s obývacím pokojem výrazně vzrostly požadavky na omezení...
Co a kdo může za pískání indukční varné desky či hlučnou chladničku

Někomu nevadí žádný hluk, jiného znervózňuje i pouhé pískání hrnce na indukční varné desce. Ta přitom nemusí být vůbec na vině, stejně tak jako chladnička,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.