Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Paneláková rekonstrukce: když architekta doplní hravé ženské nápady za pár stokorun

  1:00aktualizováno  1:00
Posunout či zbourat příčky v paneláku? Žádný problém! Jenže v malých bytech se svádí boj i o jediný centimetr - a každá chyba se trestá. Proto se mladá žena rozhodla absolvovat proměnu malého 3+1 s pomocí architekta. Barvy a vtipné detaily si však hájila. Pokud ustoupila, nemrzí ji to a prohlašuje: měl pravdu!

Spojením kuchyně a obýváku vznikl příjemný prostor | foto: Dalibor PuchtaiDNES.cz

Malé panelákové byty se před desítkami let stavěly v řadě lokalit, některé však jimi byly proslulé. Patří k nim i pražské sídliště v Krči, kde třípokojové byty mívaly běžně kolem 60 m2 a navíc průchozí koupelnu z předsíně do kuchyně.

S pračkou se jaksi nepočítalo. Kdo ji přesto do koupelny postavil, přišel o otočné umyvadlo i vstup do kuchyně (upřímně, to nevadilo, ale mytí rukou do vany v hlubokém předklonu, kdy bylo nutné se ovinout jako had kolem pračky k vanové baterii – žádná slast).

Jenže mění se nejen časy, ale i majitelé. A tak když prarodiče, kteří zde bydleli téměř 40 let, vystřídala po jejich smrti vnučka, bylo jasné, že původní dispozice i stav se budou měnit.

Předsíň s posuvnými dveřmi

Předsíň s posuvnými dveřmi

Proč změna dispozice

I kdybyste nebyli právě dlouháni, těžko by vám vyhovoval už samotný stísněný vstup. Původní dispozice totiž vycházela z předsíně vybavené po obou stranách vestavnými skříněmi, mezi nimiž zůstala poměrně dlouhá ulička široká pouhých 90 cm.

Prostě tunel obklopený skříněmi a posléze stěnami, navíc dost tmavý, protože úzké dveře pokojů mohly předsíň jen těžko osvětlit. Ani pokud zůstaly otevřené, pocit z volného prostoru se nekonal.
 
Architekti proto radí: malému bytu vždy pomohou průhledy, bude vypadat větší a vzdušnější. V praxi se osvědčuje nahradit dveře širšími průchody nebo posuvnými dveřmi, které se zavírají jenom v případě nutnosti.
 
Také pokoje nepřekypovaly právě místem, obývací pokoj nabízel necelých 17 m2, kuchyně 10,5 m2, podobně na tom byly ložnice. Mladá majitelka se pustila do rekonstrukce s vehemencí mládí, s níž se ovšem těžko smiřovalo okolí v domě. Problém s hlukem při bourání příček skončil pozváním "na koberec".

Jeden z největších technických problémů – po posunutí příček se vývody pro lustry ocitly na nesmyslných místech – tak nebylo možné vyřešit brutálním vyfrézováním nových drážek do stropu. I proto přišel na řadu architekt.

Červená výmalba mezi skříňkami je omyvatelná

Červená výmalba mezi skříňkami je omyvatelná

Rozdělení úkolů

"S architektem Tomášem Janáčkem jsem si rozdělili úkoly: on řešil základní podobu dispozice a hlavně technické záležitosti, já detaily," popisuje princip spolupráce Jana.
Pokud jde o techniku, bylo nutné vyřešit zejména odtah digestoře a umístění lustrů.
 
"Jakmile se spojí obývák a kuchyně, měla by mít digestoř přímý odtah, panelák nevyjímaje, nemám rád, když obyvatele ruší odér z vaření," tvrdí architekt Janáček.

Detail sádrokartonového podhledu

Detail sádrokartonového podhledu

První varianta – odtah vyvedený přímo na lodžii nad horními skříňkami – nebylo možné realizovat. Výstup by totiž probíhal přesně v místech spojení panelů, kde se stavební firma bála narušení statiky. Nakonec se odtah skryl pod sádrokartonový kryt nad skříňkami a následně byl vyveden těsně nad podlahou na lodžii. Na té se kvůli tomu použila zvýšená podlaha s dřevěným roštem. Vůně z jídla tak stoupá mezi spárami nahoru a láká případného návštěvníka lodžie rovnou ke stolu.

Odborníci na vzduchotechniku sice nevidí rádi pravé úhly při vedení odtahového potrubí, ale v tomto případě jiné řešení nebylo. Kupodivu se ani při spuštění digestoře na nejvyšší stupeň hluk příliš nezvyšuje – vyzkoušeli jsme!

A lustry? Jejich umístění podle potřeby dovolil sádrokartonový podhled stropu. "Záměrně byly - vyjma lustru nad jídelním stolem - použity stropnice, které osvětlují i strop. Když světlo míří i nahoru, dosáhnete optického zvýšení stropu," vysvětluje Tomáš Janáček.

Stropnice opticky zvyšují výšku místnosti

Stropnice opticky zvyšují výšku místnosti

Sádrokarton použil také k vytvoření "límce" nad horními kuchyňskými skříňkami. Je v něm vedeno potrubí, není nutné utírat prach na nábytku a navíc skříňky v prostoru opticky mizí.
U příček pak nebyl problém pomocí sádrokartonu vytvořit výklenky, v nichž se skryly i objemné skříně nebo pračka se sušičkou. "Tímto řešením se zbavíte nepříjemných stínů, které malý prostor ještě zmenšují," vysvětluje architekt Janáček.

Skříně v ložnice jsou zapuštěné do výklenku

Skříně v ložnice jsou zapuštěné do výklenku

Pokud jde o sušičku v koupelně, která stojí na pračce ve výklenku koupelny, na té majitelka trvala. Zvykla si na ni ve Spojených státech, kde dlouho studovala. "V Americe se bydlí po podnájmech různě, předchozí nájemník pohodí k popelnicím všechno, co nepotřebuje a další po tom klidně sáhne. Bez sušičky si to ale nikdo neumí představit," říká Jana. Veřejnou prádelnu za pár centů jí doma nahradila vlastní.

V koupelně byla použita kombinace bílé a červené

V koupelně byla použita kombinace bílé a červené

Hra s barvami a doplňky

Spory? Všechny se vyřešily v diskusi. "Já chtěla červené skříňky u kuchyňské linky, architekt ne, nemá tuto barvu právě v oblibě. Když červenou, tak na zeď jako omyvatelný nátěr, radil mi. Dnes jsem ráda, červené by bylo moc," říká spokojená Jana.

Horní skříňky jsou pořádně vysoké, ale pro ni není problém dosáhnout až na nejvyšší police.
Že má skříněk poměrně hodně? "Dokáži nashromáždit spoustu věcí, ať bydlím, kde bydlím - v podnájmu, nebo ve vlastním," vysvětluje.

Pracovní desku dodal výrobci kuchyně - firma DIZ - subdodavetel. Je z materiálu, který je hodně odolný vůči teplotám i mechanickému namáhání. To ovšem nelze tvrdit o jinak nádherné podlaze z masivní hrušky.

"Moc se mi líbila její barva, ale v kuchyni mi každou chvilku něco upadne. Něco jsem rozbila, poškrábala jsem i podlahu. A tak používám před linkou ochranné plastové podložky pod pracovní židle z Ikey,“ vysvětluje majitelka.

Bílá barva prostor opticky zvětšuje

Bílá barva prostor opticky zvětšuje

Červené barvy se nebála ani v koupelně: "Viděla jsem ji někde, a také si ji prosadila. Kvůli nedostatku místu u vany nemám vanovou zástěnu, ale pouze závěs. Alespoň si mohu volně sáhnout z vany do skříňky, když něco zapomenu."

Na závěs s červenými kroužky, který vypadá, že jej někdo navrhnul přímo k obkladům, je Jana hodně pyšná. Jde o jeden z úlovků, které za sto korun objevila v Jysku. Preventivně si pořídila po čase ještě jeden, aby měla nový, až se původní poničí. "Byl dokonce ve slevě za 75 korun, nekupte to!" směje se dívka, která si stále uchovává studentskou radost z výhodné koupě.
 
Za podobný úspěch pokládá i závěsy na oknech v obývacím pokoji. Hliníkové vnitřní žaluzie nesnáší, záclony se jí nelíbily – co pak? Když uviděla černobílé kroužky evokující 60. léta, nezaváhala.

Doma už měla pohovku s polštářky s obdobným dekorem (sezení je otočeno k malé televizi v rohu), takže sladění bylo na jedničku. Hravý a veselý výsledek podtrhuje i cena – 100 korun za metr závěsu. Opět Jysk, kam chodí podle svých slov preventivně na lov.

"Kupuji si jen věci, které se mi líbí, nemusím platit horentní sumy. Taky nepočítám, že servírovací stolky, které mám v obývacím pokoji, budou dokonalé. Ale za 850 korun za tři kusy nemohu čekat zázraky ani dokonalé hrany. Zatím stačí," tvrdí s přesvědčením.

Část předsíně s botníky

Část předsíně s botníky

Vztah k barvám prokázala i v předsíni při sestavování barevných botníků z plastu. Architekt vymyslel typ botníku, Jana si vyhrála s barvami. "Mám spoustu bot, takže pro ně potřebuji místo. Schválně jsem si hned v Ikee posouvala jednotlivé kusy v různých barvách, jak to bude vypadat.

Ložnice dopadla podobně – architekt navrhl přírodní linoleum - marmoleum - a zapuštěné skříně, majitelka výraznou barvu na stěnu.

Do čeho se vyplatí investovat

Při pohledu na dřevěnou podlahu a dýhované dveře (Sapeli)  - zejména posuvné do obývacího pokoje - si každý nejlépe uvědomí, jak velký podíl mají na celkovém dojmu z bytu.

Na nich majitelka nešetřila, ví, že další změna se konat jen tak nebude. Drobné doplňky, barva na zdech – to vše lze snadno předělat nebo si pořídit časem, až se zacelí finanční "rána" z rekonstrukce.

Otázka peněz bývá vždy citlivá, přitom náklady na rekonstrukci panelových bytů zajímají spoustu lidí. Proto alespoň jeden údaj: za vybourání příček a jádra včetně odvozu (i staré kuchyňské linky) zaplatila 42 tisíc.

Investice šly především do podlah, dveří, kuchyně a spotřebičů včetně pracovní desky nebo do vestavných skříní (Woodface). Dovolila si jen malou radost u jídelního stolu, který byl dražší, ačkoliv na to ani nevypadá. Je totiž skleněný a rozkládací, takže se u něj více než pohodlně nají čtyři lidé. Nerozložený však působí velmi subtilně a nenápadně.





Nejčtenější

Britská stanice Halley stojí na hydraulických nohách umístěných na obřích,...
Antarktida láká. Postavit zde okázalou budovu je jako vztyčit vlajku

Desítky let sloužily v Antarktidě jako jediné lidské příbytky prosté dřevěné chaty. V posledních letech se ale státy předhánějí, kdo na nejchladnějším,...  celý článek

Vodárenská věž z 19. století slouží pro bydlení již více než 100 let.
Bydlení ve vodárenské věži: spousta schodů, skříň zde nepostavíte

Vodárenská věž vznikla už v roce 1891 jako zásobárna vody pro panské sídlo Grace Mansion, které navrhl William Stanton. Právě jeho vodárna zaujala tak, že ji...  celý článek

Stačila chvilka a sousedům v bytě pod Markem tekla ze stropu voda.
Sousedé nás již devětkrát vytopili. Peníze od nich nikdy nedostaneme

Bydlíme 45 let v panelovém domě. Před lety koupil byt nad námi šikula, který nemovitost ve špatném stavu začal ihned pronajímat. Nájemci se střídají a nám od...  celý článek

Aneta Dvořáková získala za „Párání“ ocenění Special Mentions  v kategorii...
Česká studentka vyhrála za „Párání“ prestižní světovou soutěž

Aneta Dvořáková, studentka Ateliéru textilní tvorby VŠUP v Praze, vyhrála cenu v rámci soutěže Young Creations Award. Akce pro mladé tvůrce se uskutečnila v...  celý článek

Velkoformátová posuvná stěna na jižní straně fasády zprostředkovává vstup na...
Dům v prudkém svahu v lese má místo zahrady obrovitou terasu

Pro svou pětičlennou rodinu postavil architekt Eric Grondal dům na hodně obtížném místě. Na první pohled stavba působí spíš jako překážka, přesto v okolním...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.