Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zachránil 160 let starý dům. Proměna, která svou poctivostí bere dech

  1:00aktualizováno  1:00
V anglickém městečku Guildford, hodinu jízdy z Londýna, stojí památkově chráněný dům. Architektonické studio Gregory Phillips Architects jej přestavělo na moderní venkovské sídlo s nádhernými výhledy do zahrady, aniž by stavba ztratila historické kouzlo.

V domě žije rodina mladého tvůrce počítačových her. | foto: Gregory Phillips Architects

Z příjezdové cesty se může zdát, že na tomhle starém domě se nezměnila ani barva natřeného parapetu. Stavba, kterou vlastní mladý tvůrce počítačových her, přitom prošla náročnou kompletní rekonstrukcí. 

Mladý vývojář cíleně hledal nemovitost, která by nesla historický punc a zároveň byla vhodná k přestavbě pro moderní život. Po několika měsících hledání natrefil na vhodný dům. 

Fotogalerie

Klasická viktoriánská usedlost, obklopená anglickým parkem, byla postavena v polovině 19. století a před lety ji památkáři zapsali na seznam chráněných budov. V 80. letech se jí ale nevyhnula necitlivá a amatérská přestavba, kterou měl na svědomí původní vlastník.  

„Dům byl jako králičí nora. Plný dlouhých a úzkých chodeb, malých a nesmyslně rozdělených tmavých pokojů, vzpomíná architekt Gregory Phillips. V rozhovoru pro iDNES.cz popsal, že celá tvorba projektu i samotná realizace byla velmi pomalá a detailní.

Může se hodit

Vybírejte z více než 100 tisíc prověřených nabídek domů a bytů ve vašem okolí na Reality.iDNES.cz.

Sháníte firmu na rekonstrukci nebo nábytek na míru? Zadejte si poptávku zdarma na AAAPOPTÁVKA.CZ

„Práci brzdila velikost domu i jeho historický význam. Majitel ale právem na ničem nechtěl slevit. Jeho přesnost a nesmlouvavost byla pojistkou, že bude stavba dokončena s grácií,“ vysvětluje architekt. 

Přáním majitele bylo, aby 21. století neovlivnilo původní stavbu, ale stalo se bonusem, který ho zatraktivní. Do přístavby, která nahradila třicet let starý přílepek, Phillips umístil jídelnu, kuchyň, obývací pokoj, bazén a hernu.

Velkorysé prosklené plochy dovolují přírodě vstoupit do interiéru bez klepání. Majitel si proměnlivé kulisy za okny pochvaluje jako svoji nejlepší a nejčistší inspiraci pro práci.

Přáním majitele bylo, aby 21. století neovlivnilo původní stavbu, ale stalo se bonusem, který ho zatraktivní.

Přáním majitele bylo, aby 21. století neovlivnilo původní stavbu, ale stalo se bonusem, který ho zatraktivní.

„Dům byl jako králičí nora: plný dlouhých a úzkých chodeb, malých a nesmyslně rozdělených tmavých pokojů, vzpomíná architekt Gregory Phillips.

„Dům byl jako králičí nora: plný dlouhých a úzkých chodeb, malých a nesmyslně rozdělených tmavých pokojů, vzpomíná architekt Gregory Phillips.

Stavební práce na domě o rozloze 900 metrů čtverečních trvaly patnáct měsíců, kdy byl architekt s klientem v denním kontaktu.

Podobně, jako se zdravě promíchalo staré s novým při stavbě domu, se postupovalo i při zařizování interiérů. K novým designovým kouskům se přidal historický nábytek, něco málo zbylo i po předchozích majitelích domu. V celém domě je bílá výmalba, která neruší a jednoduše propojuje obě části domu.

V domě žije rodina mladého tvůrce počítačových her.

V domě žije rodina mladého tvůrce počítačových her.

Transparentní židle od Philippa Starcka, které navrhl pro Kartell, jsou i v hlavní jídelně.

Transparentní židle od Philippa Starcka, které navrhl pro Kartell, jsou i v hlavní jídelně.

Kuchyňská linka je od italské značky Boffi, jídelně dominuje stůl Tulip od finského designéra Eero Saarinena. Zelená barva, která oživuje prostory, se objevuje jak na jídelních židlích, tak na plastových barových stoličkách od Philippa Starcka, které navrhl pro Kartell.

Transparentní židle od stejného tvůrce jsou i ve velké hlavní jídelně. Kožené sedačky si majitel vybral z běžně dostupné nabídky dánské firmy BoConcept a ve společenském salonu s krbem, který leží ve staré části domu, je doplnil dvojicí pohodlných křesílek Orbital od francouzského designéra Christopha Pilleta. Sanitární keramiku ladných minimalistických tvarů dodala italská firma Flaminia. 

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Bydlení , chalupa


Nejčtenější

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Unikátní nemovitost s rybníkem a garáží je na prodej za 550 tisíc liber, v...
Okouzlující malý hrad z roku 1834 má jednu ložnici, tři garáže a rybník

Miniaturní hrad navržený architektem Buckinghamského paláce Edwardem Blorem stojí nedaleko obce Long Compton v anglickém Warwickshiru. Unikátní nemovitost s...  celý článek

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Další z rubriky

Fasáda domu je z neošetřeného modřínového dřeva a šedivých vláknocementových...
Sedlovou střechu a balkon zavrhli. Svépomocí postavili pohodlný kvádr

Kompaktní nenápadný dům obalený modřínem je jednoduchý, efektivní a univerzální. Rodina získala dřevostavbu s dlouhou životností a nízkými náklady na provoz....  celý článek

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Vojkovice, okres Mělník. Statek má pozemek o rozloze 2 676 metrů čtverečních.
Vila, hausbót, knížecí lednice. Jaká zajímavá obydlí jsou v Česku k mání

V České republice se prodává velké množství zajímavých nemovitostí v různé kvalitě. Některé jsou před rekonstrukcí, do jiných se můžete ihned nastěhovat a jiné...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.