Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Oprava společných prostor. Obyvatelé paneláků chtějí důstojné bydlení

  1:00aktualizováno  1:00
Společné prostory, společné místnosti a zabezpečení, to jsou tři nejčastější odpovědi obyvatelů bytových domů v ČR na otázku, co je potřeba v jejich domě zrekonstruovat. Architekti už umí vytvořit důstojné prostředí.

Schodiště domu - navrhovaný stav | foto: Vít Podráský, Michal Volf

Většina domů sice není uvnitř v děsivém stavu, ale opravit osvětlení, schody či vymalovat potřebuje téměř polovina bytových domů v České republice. Obdobný názor mají i předsedové a lidé z vedení bytových družstev či společenství vlastníků jednotek, na prvním místo však staví zateplení.

Naopak s okny, kde došlo k masivní výměně, je už spokojena většina, jejich renovaci by tak uvítalo jen 13 % obyvatelů bytových domů a 2 % předsedů a zástupců družstev a společenství vlastníků jednotek. Takové jsou výsledky průzkumu a ankety Raiffeisen stavební spořitelny.

Schodiště domu - současný stav

Schodiště domu - současný stav

Potřebu nové výmalby, opravy světel a schodů vyjádřilo 45 % respondentů. Následují opravy společných místností, za nutnou či potřebnou označilo 43 % dotázaných rekonstrukci chodeb, sklepů, kočárkáren nebo garáží.

Třetí nejčastější odpovědí bylo zabezpečení. Celkem 41 % respondentů by uvítalo nový kamerový systém, čipové karty, chytré zámky a podobně.

Těmto představám odpovídá i projekt architektů Michala Volfa a Víta Podráského. Ti k návrhu na rekonstrukci společných prostor přistoupili koncepčně, nespokojili se jen s výměnou materiálů, ale snažili se o vytvoření prostoru, který usnadní život obyvatelům domu.

Fotogalerie

Návod už existuje

Že se i hodně zanedbaný panelový dům může uvnitř proměnit k nepoznání, dokazuje projekt architektů  Michala Volfa a Víta Podráského, který připravili pro společenství vlastníků jednotek panelového domu v Praze-Záběhlicích.

Podle nich dochází v posledních letech k regeneraci panelových domů především z hlediska splnění současných energetických a bezpečnostních standardů, od zateplení, oprav a hydroizolace střechy, výměny oken až po výměny.

Souběžně s tím postupně probíhají výměny stoupaček a jednotliví nájemníci rekonstruují své byty. Na posledním místě jsou však společné prostory domu. Důvod je jasný: finance.

Prostor sklepů

Prostor sklepů

Pohled od výtahu k hlavnímu vstupu

Pohled od výtahu k hlavnímu vstupu

Popis domu? "Ochozené PVC, všude možně vedoucí lišty s kabely, ohnuté zábradlí již z doby realizace domu, zákoutí, která se nedají pořádně vyčistit, nátěry mdlých barev či ledabyle omítnutá ostění oken od jejich nedávné výměny určitě nejsou v souladu se standardem již provedených regeneračních zásahů," popisují autoři projektu stav domu.

Při návrhu na rekonstrukci společných prostor chtěli zkultivovat zanedbaný interiér, ale také dosáhnout snadné údržby. Vynaložené finanční prostředky mají zabezpečit adekvátní životnost.

Dědictví minulosti

Může se hodit

Chcete také mít důstojné bydlení? Najděte si ho na Reality.iDNES.cz.

Hledáte ověřené řemeslníky na opravy Vašeho bydlení? Zadejte si poptávku zdarma na AAAPOPTÁVKA.CZ.

Při rekonstrukci bylo nutné vyřešit vstupní prostory, rekonstruovat sklepní kóje a vyřešit vzhled i stav schodiště a chodeb. Neblahým "dědictvím" z minulosti byla zejména rozdílná výška podlah (40 cm) v přízemí, kdy musí obyvatelé domu překonávat dva zbytečné schody.

A další nešvar minulé výstavby, odhalené rozvody, jen komplikují údržbu, o estetickém vzhledu nemluvě. Poštovní schránky i informační systém jsou již dávno za hranicí své životnosti.

Nový sádrokartonový podhled zakrývá vedení rozvodů  pod stropem, boční stěnu

Nový sádrokartonový podhled zakrývá vedení rozvodů pod stropem, boční stěnu lze zvýraznit grafickým obrazem - pro vizualizaci byla vybrána fotografie návsi obce Chocerady, po které je zdejší ulice pojmenována.

"Jedním z hlavních požadavků klienta je rekonstruovat sklepní kóje, jejichž část je vyvalená. To si v minulosti vyžádalo umístění rozpěr tak, aby nedošlo k definitivnímu kolapsu příček," popisuje zadání architekt Michal Volf. V domě bylo také nutné najít prostor pro kancelář společenství a zvětšit prostor kolárny. Sušárna potřebuje renovaci podlahy a stěn.

Architekti navrhli srovnání podlahy v přízemí a kompletní odstranění zděných kójí. Ty by měla nahradit kovová konstrukce z ocelových profilů a perforovaného plechu.

U výtahu se stávající rozvody umístí přibližně o 20 cm výše, aby se dosáhlo optimální podchodné výšky. Zakryje je sádrokartonový podhled. "Pro snadnější pohyb v přízemí, například s koly nebo kočárky, počítáme s odstraněním příčky s dvoukřídlými dveřmi," vysvětluje architekt Volf.

Dveře bytů jsou očíslovány, dvířka elektroskříně označeny piktogramy v

Dveře bytů jsou očíslovány, dvířka elektroskříně označeny piktogramy v jednotném grafickém stylu v šedé barvě.

Subtilní transparentní síť dodává oproti stávajícímu  robustnímu zábradlí

Subtilní transparentní síť dodává oproti stávajícímu robustnímu zábradlí větší pocit prostornosti.

Barvy oživí dům

Kdo by neznal potrhané plastové hrany na schodech a omšelé PVC na podlahách panelových domů! Architekti ve svém projektu použili místo původního zábradlí lehkou transparentní ocelovou síť, na podlahu i schody pak homogenní linoleum v červenohnědé barvě včetně soklu výšky 70 mm. Tato barevnost vynikne i díky bílé výmalbě.

Zmizí i původní osvětlení, vypínače a neatraktivní lišty, to vyřeší pohybová čidla a přisazená svítidly v rohu styku stěny a stropu. Celkovému vzhledu interiéru domu prospěje i sjednocení dveří bytů bílou matnou fólií, také zárubně budou bílé, dveře doplní nové prahy.

Piktogramy v jednotném grafickém stylu v šedé barvě či elektroskříně v bílé barvě dodávají celému prostoru jak na přehlednosti, tak na světlosti. Střídmé barevné interieru řešení podporuje utilitární architekturu panelového domu.

"Naší snahou je neoddělovat věci, které spolu v interiéru souvisejí, protože se časem stejně bude muset vše vyměnit. Dělat to po částech znamená celkově vyšší cenu a mnohem delší omezení provozu společných prostor," doplňují autoři projektu.

Rozvody pod stropem budou zvednuty o cca 20 cm a zakryty sádrokartonovým

Rozvody pod stropem budou zvednuty o cca 20 cm a zakryty sádrokartonovým podhledem. Skříň hydrantu a UPC se přesunou do prostoru vedle dveří do sklepa, aby umožnily lepší přístup do bytu i ke sklepům (bude pro ně vyrobena nová plechová skříň v bílé barvě až k podhledu).

Autoři

Ing. arch. Vít Podráský
Vít Podráský absolvoval v roce 2011 Fakultu architektury ČVUT v Praze. Od té doby působí na volné noze a spolupracuje s několika architektonickými kancelářemi. Vedle toho se také věnuje nejrůznějším občanským aktivitám spojeným s architekturou či veřejným prostorem, z nichž řada navazuje na jeho několikaleté působení v čele Spolku posluchačů architektury.

Ing. arch. Michal Volf
Michal Volf je absolventem Fakulty architektury ČVUT v Praze (2009), během studia sbíral pracovní a studijní zkušenosti v USA a ve Vídni. V letech 2009-2012 působil v kanceláři Petr Hájek Architekti, od roku 2012 se věnuje vlastním projektům. V roce 2012 spoluzaložil Česko-rakouské fórum architektury (CZAT). Autorizovaný architekt, člen představenstva České komory architektů (od května 2014).

Těžiště autorské spolupráce obou architektů představují projekty zabývající se bydlením, mj. také regenerací panelových domů.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.