Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Okouzlení minimalismem. Manželé si postavili dům podle svých představ

  1:00aktualizováno  1:00
Eva s Petrem pocházejí z Moravy, sedm let však strávili v Anglii. Bydleli ve starém kamenném domě ze 17. století, ale rustikální styl interiéru s masivním dřevem je neoslovil. Po návratu do Česka si proto nechali postavit minimalistický dům v půvabné krajině východně od Prahy.

Rodina si může celoročně užívat okolní přírodu i od jídelního stolu. | foto: Tomáš Dittrich

Někoho zahraniční zkušenost ovlivní natolik, že si rád připomíná cizí kraje a chce bydlet v interiéru, který je bude částečně připomínat. Manželé si však mimo domov ujasnili, jak by jednou chtěli bydlet, a shodli se v tom, že jim nejvíc vyhovuje minimalismus.

Mají rádi jednoduché linie staveb a světlý, střídmý interiér nerušený zdobnými prvky ani přemírou barev. Po návratu z Anglie, kde se jim narodily obě děti, si splnili životní sen a postavili si dům podle svých představ.

Minimalistický rodinný dům

K rozhodnutí přispěl výlet do romantické krajiny s rybníky poblíž Prahy. Zdejší lesy Petra okouzlily natolik, že si na rozdíl od manželky dokonce přál lesní parcelu. Po čase se tu podařilo jednu z nich poblíž lesa a s rozlohou 1 200 m² koupit. Manželé se s jasnou představou o vzhledu domu obrátili na zlínského architekta Dušana Kočaře.

Původní návrh stavby s rovnou střechou kvůli místním regulativům neprošel. Architekt upravil projekt a výsledkem je zajímavý dům ze dvou vzájemně propojených a k sobě kolmo postavených částí.

Do té kratší a vyšší se vešlo obytné podkroví s pokoji pro děti a hosty včetně zázemí. Beze změn zůstala hladká fasáda se skrytými okapy i propojení vnitřku s exteriérem. V centru dispozice je otevřené atrium s venkovní terasou a bazénem odcloněné od ulice domem.

Velká okna v hliníkových rámech vyrobená na míru pomohla dokonale opticky

Velká okna v hliníkových rámech vyrobená na míru pomohla dokonale opticky propojit obytnou část domu s terasou vybavenou bazénem a se zahradou.

Se strojovou přesností

Manželé studovali technické obory, jež jsou kreativní architektuře a designu na první pohled vzdáleny. Eva se před lety rozhodla pro střední strojní školu, ale baví ji bytový design a zároveň jí nechybí představivost. Ve spolupráci s architektkou Hanou Benešovou, jejíž realizace ji oslovily, se značně podílela na zařizování nového domova.

"Některým návštěvám tu sice chybí vázičky a dečky, ale já mám ráda, když v interiéru všechno takzvaně zařezává, věci mají své místo, jsou schované a nepřekáží. S manželem jsme preferovali klidné prostředí a výhled do zeleně," vysvětluje majitelka.

Dovnitř se proto nedostalo nic, co by vysněnou ideu rušilo. Není tu dřevo ani jeho dekor, žhavé odstíny nebo příliš dekorací. Barvy zastupují zejména bílá a šedá, výjimkou jsou pestřejší dětské pokoje.

Velký formát dlažby, minimální tloušťka spár či například atraktivní benátské štuky na stěnách dotvářejí dokonale hladkou image. Eva s Petrem nešetřili na kvalitním nadčasovém nábytku, do koupelny vybrali báječná designová umyvadla.

V obývacím pokoji stačí k odpočinku minimum nábytku a doplňků. Na podlaze je

V obývacím pokoji stačí k odpočinku minimum nábytku a doplňků. Na podlaze je velkoformátová dlažba 60 × 60 cm.

Interiér od A do Z

Architekt Dušan Kočař navrhl více než třímetrovou světlou výšku, takže obytné otevřené přízemí působí vzdušnějším dojmem. Díky maximálnímu prosklení fasády a použití oken se subtilními hliníkovými rámy si rodina užívá výhled do přírody nabízející nespočet odstínů zeleně.

Architektka Hana Benešová tu následně vytvořila pohodlné a příjemné místo k bydlení i odpočinku. Návrh se v obývacím pokoji i ložnici rodičů důsledně držel jednoduchosti. Nepřehlédnutelná je atypicky řešená a na zakázku vyrobená kuchyň.

Architektka poskládala bílé skříňky s hladkým povrchem bez úchytek do efektního velkého Z, zároveň přesvědčila majitelku, že převládající bílou oživí pískový tón. Prostor ohraničuje pracovní ostrůvek, kam se vešel dřez a skryla se vestavná myčka, trouba i vinotéka. Ozdobou je pracovní deska z přírodní vymývané žuly v antracitovém odstínu postupně přecházející v jídelní stůl.

Koupelna se saunou v patře

Koupelna v patře má i saunu.

Trávník je elegantní

Manželé byli přesvědčeni, že kupují rovnou parcelu. Během stavby se ovšem zjistilo, že bude nutné vyřešit až třímetrové převýšení. Terénní skok a výškový rozdíl mezi terasou a zahradou se nakonec podařilo opticky vyvážit postavením gabionových opěrných zídek. Na střídmě pojaté zahradě jsou jedním z mála okrasných prvků.

Majitelé totiž zvolili převládající travnatou plochu, která dělá skvělé neutrální pozadí blízkému horizontu lesa, navíc se po ní dobře běhá dětem. Jediným plánovaným přírůstkem do zahrady je živý plot z habrů, který víceméně splyne s okolní přírodou.

"Je tu klid, v sezoně si užíváme posezení na terase i koupání ve vyhřívaném bazénu. Nebýt přání dětí, vůbec bychom neplánovali dovolenou u moře," pochvaluje si bydlení v novém domě Eva.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.