Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Historie spotřebičů: Kmotr fitness odstartoval džusovou mánii

  1:00aktualizováno  1:00
Největší sláva odšťavňovačů je spojena s oblibou fitness. Jedním z propagátorů zdravého životního stylu byl Američan Jack LaLanne, kterému se říká kmotr fitness. Čerstvé džusy byly důležitou složkou jeho diety, takže není divu, že v osmdesátých letech uvedl na trh vlastní značku odšťavňovačů.

První přístroje pracovaly většinou na rotačním principu, roku 1954 se objevil první stroj Champion Juicer, který ovoce či zeleninu ‚přežvykoval‘ a dokázal tak vyrobit čerstvou šťávu prakticky z čehokoli. | foto: Norwalk

První zmínky o mechanické výrobě džusu pocházejí z prvního století před naším letopočtem. Ve svitcích z té doby, které byly objeveny u Mrtvého moře, se píše o lisování granátových jablek a jejich zdravé šťávě.

Popularita zdravého životního stylu ve 30. letech 20. století přiměla odborníky k uvažování nad zdravým stravováním: začaly se sestavovat první nutriční tabulky, propagovala se čerstvá zelenina a ovoce.

Jedním z průkopníků v tomto směru byl americký odborník na výživu Norman Walker. Mládí prožil s rodiči v Itálii a Francii, kde na venkově pozoroval zpracovávání ovoce a zeleniny.

Fotogalerie

Později, když se přestěhoval do Spojených států, se začal ovocným a zeleninovým džusům věnovat naplno. S kolegou lékařem otevřel v Kalifornii první bar, který nabízel jen džusy a zajišťoval rozvoz do domů. Zde také poprvé použil svůj vynález: rozměrný dvojdílný odšťavňovač s rotačním drtičem a lisem, které společně vytvořily čerstvou šťávu nejen z citrusů. Ve 30. letech založil společnost Norwalk, která odšťavňovače vyrábí dodnes.

Opravdový vzestup zažily odšťavňovače po druhé světové válce, a to ze dvou důvodů: zdravá strava (především pro děti) se propagovala stále víc a byla podložena už i mnoha vědeckými studiemi. V té době nastal také velký převrat v užívání kuchyňských spotřebičů obecně - technologický pokrok po druhé světové válce umožnil masovou výrobu domácích strojů a ženy volaly po usnadnění domácích prací a odpoutání od plotny.

Odšťavňovač obě kritéria skvěle splňoval. První přístroje pracovaly většinou na rotačním principu, roku 1954 se objevil první stroj Champion Juicer, který ovoce či zeleninu ‚přežvykoval‘ a dokázal tak vyrobit čerstvou šťávu prakticky z čehokoli.

Další období velké slávy odšťavňovačů započalo koncem sedmdesátých let se vzrůstající oblibou fitness. Propagátoři a instruktoři fitness zároveň šířili osvětu zdravého stravování. Jedním z nich byl i Američan Jack LaLanne, kterému se přezdívá ‚kmotr fitness‘.

Kdo nechce používat elektrický odšťavňovač, může sáhnout po ruční klasice.

Kdo nechce používat elektrický odšťavňovač, může sáhnout po ruční klasice.

Objevují se kompaktní modely, které nezaberou půlku kuchyňské linky a jejichž...

Objevují se kompaktní modely, které nezaberou půlku kuchyňské linky a jejichž součásti se dají mýt v myčce.

Čerstvé džusy byly důležitou složkou jeho diety, takže není divu, že v osmdesátých létech uvedl na trh svoji vlastní značku odšťavňovačů, která se mezi příznivci fitness stala takřka nutností. Džusová mánie mohla začít.

V roce 1993 se na pulty obchodů dostal odšťavňovač GreenPower Jihokorejce Jonga Kima. Byl sestrojen na principu hmoždíře a jeho cílem bylo vytěžit z ovoce maximum živin bez ztráty jeho nutriční hodnoty.

Záležitostí posledních dvaceti let už nejsou ani tak nové technologie, jako spíš vzhled odšťavňovačů. Objevují se kompaktní modely, které nezaberou půlku kuchyňské linky a jejich součásti se dají mýt v myčce.

Král čerstvé stravy

Norman Walker, vynálezce univerzálního odšťavňovače na ovoce a zeleninu, svým pohledem na stravování předběhl dobu. Blahodárného účinku čerstvých džusů si všiml, když se jako mladík na francouzském venkově zotavoval z nemoci.

Některé prameny tvrdí, že to byl právě on, kdo vytvořil první sklenku mrkvového džusu na světě. Celý svůj život zkoumal dietu založenou na čerstvé, ‚živé‘, tedy nevařené stravě, kterou dnes známe pod názvem raw food.

V poslední době zažívá tato forma zdravého stravování velký boom i u nás. Norman Walker propagoval myšlenku, že čerstvé džusy jsou schopny pročistit náš organismus od odpadních látek, a sám tuto dietu praktikoval. Nikdy nebyl vážně nemocný a zemřel ve spánku v 99 letech. Možná na tom tedy něco bude.

Autoři:


Témata: BMI, Dieta, Diety, kmotr


Nejčtenější

V Tower na pražské Pankráci (stav v lednu 2017)
Z původního Véčka na Pankráci zbyl jen obrys, říká Martin Jaroš

Nálepce pan Véčko se brání s tím, že na výstavbě nejvyššího a prvního českého obytného mrakodrapu na pražské Pankráci se podílí tým lidí. Martin Jaroš,...  celý článek

Kuchyňskou linku designérky zredukovaly pouze na spodní skříňky. Je zde plně...
Jak se staví sen pro ženu, které zůstal jen vybydlený byt

V Otvovicích všichni znají nejen Lucii Bílou, ale také nemocnou Zdeňku. Roztroušená skleróza ji trápí už skoro dvacet let a invalidní důchod není právě zdrojem...  celý článek

Návštěvy nejvíce obdivují velkolepé prostory, původní nábytek a výzdobu.
Sedmipokojová rezidence pražských primátorů je od roku 1928 v knihovně

S významnou státní funkcí se pojí i důstojné bydlení. Prezident se nastěhoval do Lumbeho vily, premiér využívá Kramářovu vilu, primátorka hlavního města má k...  celý článek

Velký jídelní stůl (2,4 x 1,2 m) na kovové podnoži zhotovený z travertinu...
Srdcem rodinného domu v jižních Čechách je bazén. Děti si jej užívají

Se založením nové rodiny začal Dušan pomýšlet také na nový dům. Se ženou se rozhodli usadit na vesnici na jihu Čech, kde vyrůstal. V těsném sousedství rodičů...  celý článek

Bill věří, že se mu podaří všechny knihy přestěhovat a k prodeji nabídne pouze...
Dům pro vášnivé čtenáře je na prodej s knihovnou pro 10 tisíc svazků

Jane a Bill Moyleovi shromáždili během svého života velké množství knih. Jejich dům nedaleko anglického města Kington se postupně zaplnil deseti tisíci svazky....  celý článek

Další z rubriky

Nové sušičky ProTex Plus dokážou přizpůsobit otáčení bubnu tak, aby oděv zůstal...
O praní a sušení toho stále hodně nevíme. Vyhlášení výsledků soutěže

Vyprat a usušit prádlo je dnes poměrně snadné. Přesto v testu soutěže, kde si mohli čtenáři vyzkoušet své znalosti, zodpověděla správně všechny čtyři otázky...  celý článek

Nové řešení uložení přidané páry v troubách nezabírá prostor určený pro pečení.
Jak připravit jídlo za polovinu času. Není trouba jako trouba

Vaření a pečení v troubě je stále populárnější. Díky novým funkcím a snadnému intuitivnímu ovládání v nich totiž připraví perfektně pokrmy i ti, kteří nemají...  celý článek

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Od myček můžete chtít nízkou spotřebu i vyvářku lahví. Kdo je vyhrál

Mytí nádobí už svěřuje většina domácností myčce. Je to logické: ušetří se tak až 60 procent vody a přibližně stejně energie nutné na její ohřev. A v kuchyni je...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.