Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Historie spotřebičů: Kmotr fitness odstartoval džusovou mánii

  1:00aktualizováno  1:00
Největší sláva odšťavňovačů je spojena s oblibou fitness. Jedním z propagátorů zdravého životního stylu byl Američan Jack LaLanne, kterému se říká kmotr fitness. Čerstvé džusy byly důležitou složkou jeho diety, takže není divu, že v osmdesátých letech uvedl na trh vlastní značku odšťavňovačů.

První přístroje pracovaly většinou na rotačním principu, roku 1954 se objevil první stroj Champion Juicer, který ovoce či zeleninu ‚přežvykoval‘ a dokázal tak vyrobit čerstvou šťávu prakticky z čehokoli. | foto: Norwalk

První zmínky o mechanické výrobě džusu pocházejí z prvního století před naším letopočtem. Ve svitcích z té doby, které byly objeveny u Mrtvého moře, se píše o lisování granátových jablek a jejich zdravé šťávě.

Popularita zdravého životního stylu ve 30. letech 20. století přiměla odborníky k uvažování nad zdravým stravováním: začaly se sestavovat první nutriční tabulky, propagovala se čerstvá zelenina a ovoce.

Jedním z průkopníků v tomto směru byl americký odborník na výživu Norman Walker. Mládí prožil s rodiči v Itálii a Francii, kde na venkově pozoroval zpracovávání ovoce a zeleniny.

Fotogalerie

Později, když se přestěhoval do Spojených států, se začal ovocným a zeleninovým džusům věnovat naplno. S kolegou lékařem otevřel v Kalifornii první bar, který nabízel jen džusy a zajišťoval rozvoz do domů. Zde také poprvé použil svůj vynález: rozměrný dvojdílný odšťavňovač s rotačním drtičem a lisem, které společně vytvořily čerstvou šťávu nejen z citrusů. Ve 30. letech založil společnost Norwalk, která odšťavňovače vyrábí dodnes.

Opravdový vzestup zažily odšťavňovače po druhé světové válce, a to ze dvou důvodů: zdravá strava (především pro děti) se propagovala stále víc a byla podložena už i mnoha vědeckými studiemi. V té době nastal také velký převrat v užívání kuchyňských spotřebičů obecně - technologický pokrok po druhé světové válce umožnil masovou výrobu domácích strojů a ženy volaly po usnadnění domácích prací a odpoutání od plotny.

Odšťavňovač obě kritéria skvěle splňoval. První přístroje pracovaly většinou na rotačním principu, roku 1954 se objevil první stroj Champion Juicer, který ovoce či zeleninu ‚přežvykoval‘ a dokázal tak vyrobit čerstvou šťávu prakticky z čehokoli.

Další období velké slávy odšťavňovačů započalo koncem sedmdesátých let se vzrůstající oblibou fitness. Propagátoři a instruktoři fitness zároveň šířili osvětu zdravého stravování. Jedním z nich byl i Američan Jack LaLanne, kterému se přezdívá ‚kmotr fitness‘.

Kdo nechce používat elektrický odšťavňovač, může sáhnout po ruční klasice.

Kdo nechce používat elektrický odšťavňovač, může sáhnout po ruční klasice.

Objevují se kompaktní modely, které nezaberou půlku kuchyňské linky a jejichž...

Objevují se kompaktní modely, které nezaberou půlku kuchyňské linky a jejichž součásti se dají mýt v myčce.

Čerstvé džusy byly důležitou složkou jeho diety, takže není divu, že v osmdesátých létech uvedl na trh svoji vlastní značku odšťavňovačů, která se mezi příznivci fitness stala takřka nutností. Džusová mánie mohla začít.

V roce 1993 se na pulty obchodů dostal odšťavňovač GreenPower Jihokorejce Jonga Kima. Byl sestrojen na principu hmoždíře a jeho cílem bylo vytěžit z ovoce maximum živin bez ztráty jeho nutriční hodnoty.

Záležitostí posledních dvaceti let už nejsou ani tak nové technologie, jako spíš vzhled odšťavňovačů. Objevují se kompaktní modely, které nezaberou půlku kuchyňské linky a jejich součásti se dají mýt v myčce.

Král čerstvé stravy

Norman Walker, vynálezce univerzálního odšťavňovače na ovoce a zeleninu, svým pohledem na stravování předběhl dobu. Blahodárného účinku čerstvých džusů si všiml, když se jako mladík na francouzském venkově zotavoval z nemoci.

Některé prameny tvrdí, že to byl právě on, kdo vytvořil první sklenku mrkvového džusu na světě. Celý svůj život zkoumal dietu založenou na čerstvé, ‚živé‘, tedy nevařené stravě, kterou dnes známe pod názvem raw food.

V poslední době zažívá tato forma zdravého stravování velký boom i u nás. Norman Walker propagoval myšlenku, že čerstvé džusy jsou schopny pročistit náš organismus od odpadních látek, a sám tuto dietu praktikoval. Nikdy nebyl vážně nemocný a zemřel ve spánku v 99 letech. Možná na tom tedy něco bude.

Autoři:




Nejčtenější

Dům postavila společnost Avanta Systeme na klíč za pět měsíců, má užitnou...
Pro sebe si postavili za pár měsíců dřevostavbu, pro psy zděný penzion

Někdo hledá pro svůj dům pozemek s nádherným výhledem na hory, jiný dává přednost rodnému městu. Manželé Dvořákovi mají své preference nastavené úplně jinak:...  celý článek

Unikátní zdvihací systém myček ComfortLift, který umožňuje pohodlné nadzvednutí...
Myčka nádobí je lepší než služka: nereptá, šetří vodu a nic nerozbije

Úspora přibližně 60 procent vody a přibližně stejně energie na její ohřev v porovnání s ručním mytím nádobí pod tekoucí vodou. To je jeden z hlavních...  celý článek

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny...
Stylovou restauraci v Michli zdobí zrárna masa a grafika steaků

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny restaurace v pražské Michli. Dock House potřeboval po deseti letech provozu atraktivnější...  celý článek

Na střechu nechal majitel instalovat extenzivní zelenou střechu.
Mladí majitelé museli „ukousnout“ kus kopce, aby měli slunce v domě

Najít vhodný pozemek blízko Prahy a za dostupné peníze, to je hodně těžké. Někdy to znamená v mnohém ustoupit nebo udělat náročné stavební úpravy. To potkalo i...  celý článek

Některé příčky nebylo možné odstranit.
Jak se staví sen pro dvě děti: musel se vybourat strop až do krovu

Radek a Jindřiška žijí v pěstounské péči u babičky a dědy v domě starém více než sto let. Jenže dům ani jeho vybavení s dětskými pokoji nepočítal, sourozenci...  celý článek

Další z rubriky

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Od myček můžete chtít nízkou spotřebu i vyvářku lahví. Kdo je vyhrál

Mytí nádobí už svěřuje většina domácností myčce. Je to logické: ušetří se tak až 60 procent vody a přibližně stejně energie nutné na její ohřev. A v kuchyni je...  celý článek

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Myčky se přizpůsobí každému přání i nádobí. Zvládnou i plechy

U myček se řadu let řešila jen spotřeba vody a energie. Jedinou větší změnou ve vnitřním uspořádání se stalo používání příborové zásuvky, která doplnila spodní...  celý článek

Spojením kuchyně s obývacím pokojem výrazně vzrostly požadavky na omezení...
Co a kdo může za pískání indukční varné desky či hlučnou chladničku

Někomu nevadí žádný hluk, jiného znervózňuje i pouhé pískání hrnce na indukční varné desce. Ta přitom nemusí být vůbec na vině, stejně tak jako chladnička,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.