Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Historie spotřebičů: Kmotr fitness odstartoval džusovou mánii

  1:00aktualizováno  1:00
Největší sláva odšťavňovačů je spojena s oblibou fitness. Jedním z propagátorů zdravého životního stylu byl Američan Jack LaLanne, kterému se říká kmotr fitness. Čerstvé džusy byly důležitou složkou jeho diety, takže není divu, že v osmdesátých letech uvedl na trh vlastní značku odšťavňovačů.

První přístroje pracovaly většinou na rotačním principu, roku 1954 se objevil první stroj Champion Juicer, který ovoce či zeleninu ‚přežvykoval‘ a dokázal tak vyrobit čerstvou šťávu prakticky z čehokoli. | foto: Norwalk

První zmínky o mechanické výrobě džusu pocházejí z prvního století před naším letopočtem. Ve svitcích z té doby, které byly objeveny u Mrtvého moře, se píše o lisování granátových jablek a jejich zdravé šťávě.

Popularita zdravého životního stylu ve 30. letech 20. století přiměla odborníky k uvažování nad zdravým stravováním: začaly se sestavovat první nutriční tabulky, propagovala se čerstvá zelenina a ovoce.

Jedním z průkopníků v tomto směru byl americký odborník na výživu Norman Walker. Mládí prožil s rodiči v Itálii a Francii, kde na venkově pozoroval zpracovávání ovoce a zeleniny.

Fotogalerie

Později, když se přestěhoval do Spojených států, se začal ovocným a zeleninovým džusům věnovat naplno. S kolegou lékařem otevřel v Kalifornii první bar, který nabízel jen džusy a zajišťoval rozvoz do domů. Zde také poprvé použil svůj vynález: rozměrný dvojdílný odšťavňovač s rotačním drtičem a lisem, které společně vytvořily čerstvou šťávu nejen z citrusů. Ve 30. letech založil společnost Norwalk, která odšťavňovače vyrábí dodnes.

Opravdový vzestup zažily odšťavňovače po druhé světové válce, a to ze dvou důvodů: zdravá strava (především pro děti) se propagovala stále víc a byla podložena už i mnoha vědeckými studiemi. V té době nastal také velký převrat v užívání kuchyňských spotřebičů obecně - technologický pokrok po druhé světové válce umožnil masovou výrobu domácích strojů a ženy volaly po usnadnění domácích prací a odpoutání od plotny.

Odšťavňovač obě kritéria skvěle splňoval. První přístroje pracovaly většinou na rotačním principu, roku 1954 se objevil první stroj Champion Juicer, který ovoce či zeleninu ‚přežvykoval‘ a dokázal tak vyrobit čerstvou šťávu prakticky z čehokoli.

Další období velké slávy odšťavňovačů započalo koncem sedmdesátých let se vzrůstající oblibou fitness. Propagátoři a instruktoři fitness zároveň šířili osvětu zdravého stravování. Jedním z nich byl i Američan Jack LaLanne, kterému se přezdívá ‚kmotr fitness‘.

Kdo nechce používat elektrický odšťavňovač, může sáhnout po ruční klasice.

Kdo nechce používat elektrický odšťavňovač, může sáhnout po ruční klasice.

Objevují se kompaktní modely, které nezaberou půlku kuchyňské linky a jejichž...

Objevují se kompaktní modely, které nezaberou půlku kuchyňské linky a jejichž součásti se dají mýt v myčce.

Čerstvé džusy byly důležitou složkou jeho diety, takže není divu, že v osmdesátých létech uvedl na trh svoji vlastní značku odšťavňovačů, která se mezi příznivci fitness stala takřka nutností. Džusová mánie mohla začít.

V roce 1993 se na pulty obchodů dostal odšťavňovač GreenPower Jihokorejce Jonga Kima. Byl sestrojen na principu hmoždíře a jeho cílem bylo vytěžit z ovoce maximum živin bez ztráty jeho nutriční hodnoty.

Záležitostí posledních dvaceti let už nejsou ani tak nové technologie, jako spíš vzhled odšťavňovačů. Objevují se kompaktní modely, které nezaberou půlku kuchyňské linky a jejich součásti se dají mýt v myčce.

Král čerstvé stravy

Norman Walker, vynálezce univerzálního odšťavňovače na ovoce a zeleninu, svým pohledem na stravování předběhl dobu. Blahodárného účinku čerstvých džusů si všiml, když se jako mladík na francouzském venkově zotavoval z nemoci.

Některé prameny tvrdí, že to byl právě on, kdo vytvořil první sklenku mrkvového džusu na světě. Celý svůj život zkoumal dietu založenou na čerstvé, ‚živé‘, tedy nevařené stravě, kterou dnes známe pod názvem raw food.

V poslední době zažívá tato forma zdravého stravování velký boom i u nás. Norman Walker propagoval myšlenku, že čerstvé džusy jsou schopny pročistit náš organismus od odpadních látek, a sám tuto dietu praktikoval. Nikdy nebyl vážně nemocný a zemřel ve spánku v 99 letech. Možná na tom tedy něco bude.

Autoři:




Nejčtenější

Na svažující se parcele je za domem navršený umělý kopeček, který umožňuje...
Rodina se usadila v nové vilce. Za domem má navršený umělý kopec

Mladý pár středoškolských učitelů Stephanie van Impe a Kevin De Leu a jejich dvě děti se loni nastěhovali do vysněného domu. Jejich vila stojí v belgickém...  celý článek

De Vere House - rodný dům Harryho Pottera v anglickém Lavenhamu je na prodej.
Rodný dům Harryho Pottera se opět prodává. Je ze 14. století

Rodný dům Harryho Pottera v Lavenhamu je na prodej, a to za „pouhých“ 995 tisíc liber, tedy něco kolem 28,5 milionu korun. A jak přišla literární postava k...  celý článek

Novou fasádu si ÚPMD opravdu zasloužil. Výměna oken a střechy již proběhla.
Z luxusního sanatoria je největší porodnice. Ale mohl zde být hotel

Impozantní komplex budov pod hradbami Vyšehradu může někomu připomínat luxusní hotel, jinému palác. Sídlí zde však Ústav pro péči o matku a dítě, kde...  celý článek

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

Další z rubriky

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

V dobře fungující kuchyni je třeba mít vše příhodně po ruce, bez dlouhého...
Chladnička, která vás naučí pořádku. Nemusíte v ní nic hledat

Chladnička je vynikající pomocník, ale mívá tři velké chyby: z kuchyňských spotřebičů představuje největšího žrouta elektrické energie, ráda jídlo „schovává“ a...  celý článek

Teplotní sonda přesně pohlídá teplotu masa.
Dokonale upečené maso zvládne i začínající kuchař. Poradíme jak

Vaření je sexy a k největším televizním celebritám patří kuchaři. Místo detektivek si lidé pořizují výpravné kuchařky. To je dnešní realita. S tím ovšem...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.