Odkud je muškátový ořech a vanilka

Muškátový ořech, bez nějž si nelze představit tradiční vánoční rybí polévku, byl v Evropě používán již ve dvanáctém století.
Muškátový ořech, bez nějž si nelze představit tradiční vánoční rybí polévku, byl v Evropě používán již ve dvanáctém století. Kuchaři a kulináři si tohoto tehdy vzácného koření velmi cenili. Obsahuje až patnáct procent vonné silice a třicet procent oleje. Pochází z elegantního tropického stromu s tmavozelenými listy a zelenavou hladkou kůrou, který se jmenuje Myristica fragrans. Muškátový ořech je semeno skryté uvnitř jeho plodů. Míšek, který kryje semeno, se také suší a prodává pod názvem muškátový květ. Obsahuje podobné látky jako ořech. Květ i ořech kromě ochucení řady pokrmů pomáhá i proti revmatismu a posiluje nervový systém. Kvalitní muškátový ořech by neměl obsahovat dutiny, měl by příjemně kořenně vonět a chutnat palčivě. Vanilka Toto koření má asi nejpříjemnější vůni ze všech, snad právě proto je tak typické pro vánoční sladkostí. Již staří Aztékově vanilkou kořenili své oblíbené nápoje a placky z kakaových bobů. Věřili, že jim navíc dodá sílu a zdraví. Do Evropy se dostala zásluhou Španělů někdy kolem roku 1521, slovo vanilka ve spanělštině znamená lusk. Vanilka (Vanilla planifolia) patří mezi orchideje a v přírodě se pne po stromech. Po odkvětu se vytvoří tobolka, takzvaný vanilkový lusk. Po dozrání pukne a vonná šťáva z ní vyteče, proto se musí sbírat již před dozráním. Typickou vůni získá až po složitých úpravách, jako je sušení, máčení a fermentace.