Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Obývací pokoj v paneláku pro ženu, kterou nosí manžel na rukou

  1:00aktualizováno  16:13
Český panelákový obývák: boj o místo, jediný lustr uprostřed, na podlaze PVC, které překrývá koberec ode zdi ke zdi. Klasika, jež se opakuje. Manželé Dvořákovi potřebovali navíc obývací pokoj rozdělit na dvě části, aby získali i pracovní kout. Úkol pro designéry jak dělaný!

Tentokrát uspěli v konkurzu na předělání bytu manželé z Prahy, pro něž byla výhra hned dvojnásobným dárkem. Slavili nejen šedesáté narozeniny, ale také čtyřicet let společného života.

Jejich krásný vztah nejlépe dokládá věta paní Věry: „Protože jsem nemocná, manžel mě často ´nosí na rukou´. Aby manželství vydrželo, musí v něm být tolerance a láska.“

Průchod do kuchyně byl na nevhodném místě

Vytvořit příjemnou obývací část a praktickou pracovní dostali za úkol Anna Lacová a Jan Ranný, designéři televizního pořadu Jak se staví sen (Prima 15. ledna v 18:00 h). V bytě 3 + 1, který má necelých 80 m2 a v němž manželé žijí od roku 1989, je čekala řada úprav.

Manžel využíval obývák jako pracovnu

Skříně přepažovaly místnost na dvě části

Tři hlavní problémy

Architekt Jan Ranný mohl snadno vyjmenovat tři hlavní problémy realizace, byly to klasické vady panelových bytů. Starý koberec zakrýval staré PVC, léta používání na něm byla hodně znát a samozřejmě neladil s novým designovým řešením.

Jediný lustr (jak jinak, když stropní vývod je jen jeden) nemohl pro osvětlení místnosti stačit. Nevhodné umístění dveří mezi kuchyní a obývákem dispozici pokoje také nepomohlo. Televizor stál před oknem, kam nepatří.

Jediný lustr na kvalitní osvětlení místnosti nestačil

Designéři se proto rozhodli dveře vedoucí do kuchyně zazdít a vyříznout otvor pro nové. Skládací plastové dveře tak nahradily posuvné, stejné použili i pro vstup do předsíně. Oboje se zasouvají za bílou předstěnu, která vytvořila jakousi televizní stěnu.

Manžel paní Věry pracuje jako opravář plynových kotlů, „kancelář“ má doma. Proto už před lety přepažil obývací pokoj vysokými skříněmi, které však působily příliš robustně.

Nový prostor na šanony a další papíry je dostatečný

Na čelních plochách skříněk byl použit akrylát

Designéři je tak nahradili na míru vyrobenými skříňkami, z nichž některé jsou přístupné z obou stran. Vzniklá polopříčka proto působí odlehčeným dojmem, tomu ostatně napomáhají i bílá lesklá akrylátová dvířka.

Pohodlí pro manželský pár

Paní Věra má nemocné srdíčko, někdy je pro ni i relativně lehký pohyb hodně náročný. Anna Lacová a Jan Ranný na její nemoc nezapomněli. U typové rohové pohovky nechali vyměnit nožky za vyšší, aby se jí lépe sedalo a hlavně vstávalo. Křesílko z ohýbaných lamel nahradilo ušák, s nímž by případná manipulace (třeba při úklidu) byla mnohem těžší.

Skříňkový nábytek byl vyrobený na zakázku

Podlaha v barvě dubových parket se bude snadno udržovat. „Pokud dáte pod plovoucí laminátovou podlahu kvalitní protihlukovou podložku, nemusíte se bát, že budete rušit sousedy,“ tvrdí Jan Ranný.

Formátový koberec u pohovky slouží hlavně pro pohodlí sedících.
Spokojenost manželů, zejména paní Věry, byla až dojemná. Z bytu se již nechtějí stěhovat, zatím však stihli zrekonstruovat pouze kuchyň a chodbu. Tentokrát se designérům podařilo účastníkům proměny opravdu „splnit jejich sen“.

Posuvné dveře nahradily skládací do kuchyně i klasické do předsíně

V pokoji se udělaly dva stropní vývody pro lustry

náklady

Stavební a ostatní práce: 65 217 Kč
Podlaha 31 553 Kč
Nábytek a vybavení 105 966 Kč
Dekorace 11 457
Celkem: 214 193 Kč

Dva pruhy tapet u okna fungují jako výtvarný akcent

Autor:




Nejčtenější

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...
Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav nepovažuje za vhodný. Manželé jsou ochotni...  celý článek

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Nejznámější zakázku získal Pei v letech 1983 - 1989, rozšíření a modernizaci...
Geniální architekt Pei. Autor pařížské pyramidy slaví 100. narozeniny

Americký architekt čínského původu Ieoh Ming Pei oslavil 26. dubna 100. narozeniny. Pei patří mezi přední osobnosti svého oboru. V roce 1983 dostal Pritzkerovu...  celý článek

Další z rubriky

Ze sítě si mohou majitelé nerušeně užívat klidného výhledu z okna.
Mají dům podle svých představ. Dveře za sebou nezavírají ani na WC

Architekti a životní partneři Gwendolyn Huismanová a Marijn Boterman si postavili dům v Rotterdamu v průjezdu mezi domy. Jejich nový extravagantní domov ve...  celý článek

Majitelka nejdříve začala podlahou v trupu lodi a současně řešila přístup...
Loď svépomocí předělala na bydlení. Domov na vodě teď nerada prodává

Angličanka Fleur Leveneová prodává svůj hausbót za 150 tisíc liber, v přepočtu za 4,9 milionu korun. Loď dlouhá 30,48 metru je pro ni srdeční záležitostí, na...  celý článek

Unikátní nemovitost s rybníkem a garáží je na prodej za 550 tisíc liber, v...
Okouzlující malý hrad z roku 1834 má jednu ložnici, tři garáže a rybník

Miniaturní hrad navržený architektem Buckinghamského paláce Edwardem Blorem stojí nedaleko obce Long Compton v anglickém Warwickshiru. Unikátní nemovitost s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.