O letní úrodě se rozhoduje v předjaří

Druhá polovina února je dobou, kdy je třeba vykopat jámy pro jarní sázení ovocných stromků. Pokud však již máte zasazené třešně a višně a chtěli byste vyzkoušet jinou odrůdu, můžete svoje stromky právě touto dobou naroubovat. Zrovna tak lze na jeřáb obecný naroubovat jeho sladkoplodou varietu.

Třešně a višně

Z kořenů pravokořenných višní vyrůstají nové stromky - ideální podnože pro vyzkoušení různývh odrůd. Roubovat je třeba v době, kdy stromy ještě nemají mízu a neraší, zároveň však již ustoupily silné mrazy - konec února bývá proto nejvhodnější. Rouby zvolených odrůd se získávají z mladých výhonů, a to nejlépe v prosinci. Do doby roubování se uchovávají v chladném sklepě či spodní části lednice ve vlhkém písku nebo v polyetylenovém sáčku, s řeznými plochami ošetřenými štěpařským voskem.

Rouby lze také koupit ve šlechtitelských stanicích a ovocných školkách. Pokud je podnož i roub stejně silný, můžete použít nejjednodušší a nejosvědčenější metodu - takzvané družení nebo o trochu složitější jazýčkové družení. To se hodí především při roubování na větev v korunce, která není svislá, protože roub a podnož jsou do sebe lépe zaklíněny. Pokud je podnož silnější nežli roub, používá se takzvané plátkování nebo sedélkování. Řezné plochy by měly být dlouhé dva až čtyři centimetry - delší se ujímají lépe.

Řezat je třeba ostrým nožem, aby byly rovné a hladké. Místo spoje se důkladně potře štěpovacím voskem. Roub a podnož budou držet u sebe pomocí roubovací pásky a ovazu z lýka - to se musí po srůstu povolit, aby neškrtilo. Roub by měl mít tři až pět pupenů - nahoře se seřízne těsně nad vybraným pupenem a plocha se ošetří štěpařským voskem. Spodní pupen by měl být umístěn naproti řezné ploše, zrovna tak u podnože je vhodné, aby její poslední pupen byl naproti řezné ploše - k místu roubování totiž přitahuje mízu.

Jeřáb obecný

Stejně tak jako třešně a višně, lze naroubovat i jeřáb obecný, jehož plody jsou sice velmi zdravé (obsahují množství vitaminu C, rutin zpevňující cévy, sorbitol - cukr vhodný pro diabetiky), ale jejich chuť je příliš trpká. Výjimkou je ovšem sladkoplodá varieta, kterou na severní Moravě počátkem devatenáctého století objevili dva pasáci ovcí a zanedlouho se stala oblíbenou po celé Evropě. Od jeřábu s trpkými plody se pozná podle toho, že její lístky mají na spodní polovině hladký okraj, zatímco "trpký" jeřáb má lístky pilovité po celém okraji.


TIPY NA ODRŮDY TŘEŠNÍ A VIŠNÍ

Odrůdy třešní:
Srdcovky s měkkou dužinou:
Rivan - zraje v první polovině června, odolná vůči praskání plodů za deštivého počasí
Karšova - zraje v první polovině června, velmi plodná
Chrupky s pevnou dužinou:
Granát, Sam, Vanda - zrají v druhé polovině června, jsou odolné proti praskání plodů za deštivého počasí
Napoleonova, Těchlovan - zrají v první polovině července
Van, Cordia - zrají v první polovině července, jsou velmi plodné
"Hedelfingenská" - zraje v první polovině července, velmi plodná, odolná proti praskání za deštivého počasí
Odrůdy višní:
Vackova, Meteor korai, Érdi Bötermö, Záhoračka - zrají v první polovině července
Morela pozdní, Fanal, Morellenfeuer - zrají v druhé polovině července až začátkem srpna
Sladkovišeň:
Favorit - kříženec třešně a višně, zraje koncem června a začátkem července, bohatě plodí, velmi příjemná chuť

Strom