Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nudná plastová okna a laminát odmítli, dům naplnili dřevem a veselými barvami

  1:00aktualizováno  1:00
Prázdná novostavba na okraji Prahy, navíc z projektu developerské společnosti, to si žádá odbornou pomoc. Přesně to udělali čerství majitelé dvou set metrů čtverečních obytné plochy. Architektka vtiskla domu moderního ducha, který ctí pohodlí a kvalitu.

Kuchyni odděluje od obývací části barový pult | foto: Jaroslav Kvíz

Mladí manželé si vyhlédli nabízený rodinný dům v developerském projektu, který vyrostl v nové lokalitě na okraji Prahy. Jeho realizace proběhla bez problémů. Za změny, které si majitelé vybrali navíc, například dřevěná okna místo plastových či dřevěný obklad domu, si však připlatili nemalé peníze.

Stejnou cestou se však už dál ubírat nechtěli, proto převzali od firmy dům s holými stěnami bez dokončovacích prací s tím, že zbytek si zařídí bez developerské účasti a vysokých marží. "Trvalo dalších devět měsíců, než jsme spolu s architektkou dům zařídili tak, abychom se mohli nastěhovat," vzpomíná majitel.

Kulatý jídelní stůl nebrání výhledu do všech stran místnosti

Kulatý jídelní stůl nebrání výhledu do všech stran místnosti

Funkčnost a nápad

Od developera si majitelé vybrali obklady, dlažby a materiál na podlahy v celém domě. Zvolili dřevěné parkety z exotického dřeva merbau položené na podlahovém vytápění od společnosti AZ Parket Chotěboř.

Veškeré interiéry pak navrhla architektka Zuzana Jančušková (spolupracovala i na některých dílech televizní show Jak se staví sen) : "Do tohoto domu jsem přišla v okamžiku, kdy byla instalována okna a rozhodnuto o podobě podlah. Klienti měli připravené obrázky z časopisů, katalogů a také podklady z internetových stránek. Byly to různé pocitové náhledy, jejichž pojítkem měla být barevnost, styl a atmosféra."

Na obklad krbu byla použita zimbabwská žula

Na obklad krbu byla použita zimbabwská žula

Požadavek majitelů? Prostor zařízený příjemným a funkčním, ´neshowroomovým’ stylem, v kombinacích ovangolového dřeva a tmavých barev. "Majitelé chtěli nápad a výrazné prvky, které budou opodstatněné s ohledem na funkci," doplňuje architektka.

Důležitý je příběh

Od té chvíle nechali majitelé architektce v podstatě volnou ruku. Podle jejích návrhů vznikla kuchyně, veškerý nábytek, barevnost, vybrala textilie, osvětlení. "Každý interiér musí mít pro mne nějaký příběh. Příběh, který začne vyprávět kterákoliv místnost, pokračuje a rozvětvuje se do celého prostoru. Příběh, v němž navrhuji scenérie i to, jak dopadne. Kde ovšem klient rozhoduje, kam až mohu zajít se svou fantazií a jak nákladné scenérie mohou být. Všechno však musí být funkční, nikoliv pouze dekorativní," vysvětluje architektka.

Byla jí sympatická představa vytvořit centrálně "tlukoucí srdce" domu ze železa jako základní hodnotu a postavit proti sobě dva protipóly: vážnost a hravost.

Za vstupními dveřmi

Funkční řešení v elegantním kabátě se známkou hravosti tak najdete hned po vstupu do domu. Chodba ukrývá za ovangolovou skříní s jednoduchými posuvnými dveřmi velký úložný prostor v barvě lilku, stejné, jakou mají taburetky. Prosklené dvojkřídlé dveře pak otevírají výhled do vzdušného prostoru obývací části domu.

Na schodišti do patra si majitelé prosadili skleněné tabule místo zábradlí

Na schodišti do patra si majitelé prosadili skleněné tabule místo zábradlí

Velká šatní skříň nabízí dostatek úložného prostoru

Velká šatní skříň nabízí dostatek úložného prostoru

"V něm centrální blok z rezavého plechu obaluje schodiště a poskytuje další úložný prostor," upozorňuje architektka. Rez je v tomto případě nikoli výsledkem působení času, ale poměrně jednoduchého a časově nenáročného postupu: plech natřený octovou vodou, která rez vytvoří, je na povrchu opatřený bezbarvým lakem, který požadovaný vzhled zakonzervuje.

Ke skleněným dveřím, stejně jako všem ostatním v domě (Sapeli), majitelé podotýkají: "Dveře jsme měli rovněž vybrané před příchodem architektky, a to v designu zebrano. Nicméně na její radu jsme nechali vyrobit nové, v bílé barvě, které svým vzhledem neomezují výběr ostatního zařízení. Za skleněné dveře z chodby jsme rádi, je to příjemné, vzdušné řešení."

Velká šatní skříň nabízí dostatek úložného prostoru

Velká šatní skříň nabízí dostatek úložného prostoru

Houby v trávě

Hra v prostorném obývacím pokoji, který je společný s kuchyní, ale dále pokračuje. Těžištěm je černý blok krbu, který současně zvýrazňuje obklad. Police a komody nepravidelně rozmístěné po stěně za sezením poskytují prostor pro knížky a drobnosti z dovolených.

"Rozevlátost velikostí a horizontální směr uspořádání upozorňují na výhled do zahrady. Ze zelené trávy koberce vyrůstají houby konferenčních stolků zaoblených tvarů," líčí Zuzana Jančušková.

Police a komody v pokoji jsou místem pro knížky a suvenýry z dovolených

Police a komody v pokoji jsou místem pro knížky a suvenýry z dovolených

Obývací pokoj je navíc po celý den příjemně osluněn, ráno z jihovýchodu přes kuchyni, odpoledne od západu skrze velká francouzská okna vedoucí do zahrady.

Od obývací zóny odděluje minimalistickou kuchyni kulatý jídelní stůl, který také umožňuje výhled do všech stran místnosti, a architektkou navržený nízký bar, který nezakrývá pohled od kuchyňské linky do obývací zóny. Má přesahující desku, umožňující nejen lehce zasunout barové židle, ale i pohodlně se posadit.

Kousek Zimbabwe

Kuchyni vyrobila na návrh architektky společnost Lugi (stejně jako většinu skříní, zrcadlo a především veškerý nábytek kromě pohovky pocházející od společnosti Bytcentrum).

Kuchyně ve tvaru písmene L je na návrh architektky obložena sklem

Kuchyně ve tvaru písmene L je na návrh architektky obložena sklem

Zde jejich práce spočívala v čistě provedených detailech a kombinaci kvalitních materiálů. Na kuchyňskou desku je použita masivní zimbabwská žula (Kámen Hradec Králové), kterou je obložen také krb.
Majitelé měli podle svých slov o kuchyni konkrétní představy, které architektka trochu "učesala".

"Zachován z nich zůstal základ, protože jsme chtěli kuchyni ve tvaru písmene L. Proti návrhům paní architektky jsme si prosadili sloup se spotřebiči," vzpomínají majitelé.

Prací Zuzany Jančuškové je obložení sklem, podoba baru, stejně jako absence klasických elektrických zásuvek, které by narušovaly čistý vzhled a obtížněji se udržují čisté. Místo nich je tu výsuvný tubus na elektrické zásuvky zapuštěný v pracovní desce.

Výsuvný tubus na elektrické zásuvky v případě, že se nepoužívá, zůstává skrytý a nenarušuje čistý vzhled kuchyňské linky

Výsuvný tubus na elektrické zásuvky v případě, že se nepoužívá, zůstává skrytý

Nechybějí kvalitní plnovýsuvy usnadňující manipulaci se zásuvkami

Nechybějí kvalitní plnovýsuvy usnadňující manipulaci se zásuvkami

Kuchyně je velmi praktická, a to jak množstvím úložných prostor a kvalitními plnovýsuvy, tak i provedením desky s hrubším kartáčovaným povrchem, který lépe zakryje prach nebo případné nečistoty.

Stejně spokojeni jsou majitelé s řešením osvětlení kuchyně (světla pocházejí od firmy de.fakto stejně jako koberce a židle). Chybí zde centrální světlo uprostřed kuchyňské zóny, dostatečně je však nahrazuje osvětlení linky a baru.

Praktická je rovněž potravinová skříň vedle chladničky a zásuvka ve spodní části sloupu. Kuchyni si majitelé vybavili spotřebiči Miele a "americkou" lednicí Samsung.

Místo klasických stolních lampiček představují světlo k lůžku zavěšené lampy

Místo klasických stolních lampiček představují světlo k lůžku zavěšené lampy

Schody do klidu

Z obývacího prostoru se stoupá po vzdušném schodišti do patra, kde je oddychová zóna domu. Ke schodišti majitelé s úsměvem dodávají, že si prosadili skleněné tabule místo klasického zábradlí (General Compact). Skleněné zábradlí je prý příjemně vzdušné, moderní a rozhodně vhodné pro děti.

V patře opět pokračuje příběh: "Klidné tóny ložnice zdůrazňují houpající se kapičky nočních lampiček a uspávají mírnou atmosférou. Energetický koktejl barevných oblázků a světel naopak majitele probudí ráno v prostorné šatně s funkčně navrženým nábytkem spravedlivě rozděleným pro oba partnery," vysvětluje Zuzana Jančušková.

Pohled do jedné z koupelen

Pohled do jedné z koupelen

V ložnici najdete zajímavě řešené noční lampičky, které neleží na nočních stolcích, ale jsou zavěšené. Vytvářejí tak příjemnější atmosféru v okolí lůžka a zároveň šetří místo na stolcích.

Podoba šatny je pak jednou z mnoha věcí, kterou by majitelům domu mohly závidět nejen ženy. Nikoli pouze její rozměr a sympatickou barevnost, ale především promyšlenost ukládání, doplňky i velké zrcadlové plochy na posuvných dveřích skříní.

Barvy, světlo a prostor jsou hlavní atributy rozměrné šatny, které podporují také zrcadlové posuvné dveře skříní

Barvy, světlo a prostor jsou hlavní atributy rozměrné šatny, které podporují také zrcadlové posuvné dveře skříní

Úložných prostor je v domě vůbec dostatek, kromě šatny ještě další vestavěné skříně v chodbě či v pokoji pro hosty. Ženám by se kromě toho bezesporu zamlouvala také praktická komora na pračku a úklidové pomůcky skrytá pod schodištěm.

Výběrem květin v celém domě (kromě darů od přátel) byla pověřena firma Matouš Hydroponie.

Zrestaurovaná komoda stará 150 let je nedílnou součástí jinak moderního interiéru, stejně jako obraz „z ulice“

Zrestaurovaná komoda stará 150 let je nedílnou součástí jinak moderního interiéru, stejně jako obraz „z ulice“

Historický kousek

V patře najdete také dva dětské pokoje, které ještě čekají na vybavení, dvě koupelny s WC, z nichž jedna je přístupná z rodičovské ložnice. Koupelna s WC nechybí ani v přízemí, kde je ještě hostinský pokoj, jež by měl časem sloužit také jako pracovna. I jeho barevnost navrhovala architektka.

Stejně jako historickou truhlu. "Nápad, že by v tomto moderním prostoru měl být nějaký historický kousek, se nám líbil. Koupili jsme 150 let starou komodu, kterou šikovný truhlář pan Rejšek ze Starého Plzence zrestauroval, ale zachoval patinu," říkají majitelé.

Připojují ještě jeden příběh, tentokrát pojící se k obrazu nad truhlou: "Manžel jej koupil na ulici od neznámého člověka, který s ním právě někam šel, zřejmě jej sám namaloval. Nejdřív odmítal vůbec komunikovat, ale nakonec obraz prodal za dobrou cenu ke spokojenosti obou."

Malba v hostinském pokoji vyvažuje fakt, že tato místnost není příliš zařízena nábytkem

Malba v hostinském pokoji vyvažuje fakt, že tato místnost není příliš zařízena nábytkem

Barvy a materiály

Základní barevnost interiéru domu byla dána: černá, hnědá a ovangol. Architektka vybírala další barvy a doporučovala akcenty. "Béžová na pozadí zjemňuje tvrdost černého kamene a propojuje jej se dřevem, bílá nechává prostor nadechnout se a vyniknout jednotlivým zázemím, akcentující smaragdová zelená se krásně vyjímá na dřevěném pozadí a dál příjemně spolupracuje s bílou," vysvětluje kombinace.

Materiálově se střídá dřevo, kámen, rezavý plech a lak. Každá barva je charakterizovaná jedním materiálem, prostor tak nepůsobí přehnaně, ale naopak útulně.

Na otázku, jaká úskalí skrýval tento prostor, autorka jeho pojetí odpovídá: "V domě byly poměrně velké plochy stěn, které bylo nutné vyřešit tak, aby nepůsobily prázdně. Police v obývací zóně proto fungují jako úložný prostor a dekorativní struktura současně."

Obklad z rezavého plechu kolem okna na schodišti zdůrazňuje výšku stropu a propojuje obě patra. Pruhovaná malba v hostinském pokoji pak řeší požadavek na méně nábytku a zároveň čistým způsobem vyvolává pocit zařízeného pokoje.

A co říkají majitelé? "Jsme zde oba velice spokojeni a těšíme se, až budeme moci zařizovat dětské pokoje. Zatím jsme nepřišli na žádný nedostatek, možná bychom přesunuli jednu zásuvku," uzavírají s úsměvem..

Více se dočtete v časopise Domov č. 10/2010.

Autor:




Nejčtenější

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Novou fasádu si ÚPMD opravdu zasloužil. Výměna oken a střechy již proběhla.
Z luxusního sanatoria je největší porodnice. Ale mohl zde být hotel

Impozantní komplex budov pod hradbami Vyšehradu může někomu připomínat luxusní hotel, jinému palác. Sídlí zde však Ústav pro péči o matku a dítě, kde...  celý článek

Další z rubriky

Zbrusu nová jsou na míru vyrobená okna v celém domě a veškeré osvětlení.
Moderna sluší i venkovu. V ikonickém domě se zablácených holínek nebojí

Domek z roku 1964 stojící ve svahu v malé anglické vesničce Ansty je záměrně nenápadný, ale nenudí. Největší pozornost poutá střecha, která skvěle kopíruje...  celý článek

Při zařizování v interiéru majitelé investovali především do sedacího nábytku....
Dominantu elegantního mezonetu v secesním domě představuje schodiště

Designérka Hana Šebková dostala zadání vytvořit projekt pro šarmantní pár, který uspokojí jejich vybraný vkus a nabídne logické řešení dispozice s glancem...  celý článek

Stěny velké jídelny, ve které se pohodlně nají až deset strávníků, zdobí dvě...
Luxusní dům v Hamptonu ovládly tři malé děti, melouny a 250 ananasů

Americká návrhářka Susana Simonpietriová se ujala proměny prázdninového domu v Hamptonu na Long Islandu. Letní sídlo si v oblíbené lokalitě koupila pětičlenná...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.