Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nový dům roku 2008: malá vilka ve velké zahradě

  1:00aktualizováno  1:00
Malá vilka ve velké zahradě v Nespekách od architektů Ladislava Lábuse a Marka Nábělka vyhrála soutěž Nový domov v kategorii rodinných domů.

Vila v Nespekách. Posuvné dveře lze zcela otevřít | foto: Ota Pajer

Sedíte v obývacím pokoji, ale máte pocit, že jste na zahradě. Totéž v ložnici nebo v jídelně. Venkovní stěny domu v Nespekách otočené na jih, do zahrady, jsou totiž prosklené.

Ve skle se rýsují jen rámy dveří - z každé místnosti můžete vyjít ven. "Kromě dveří se skleněné výplně nedají otvírat, takže jsou menší tepelné ztráty. Ale hlavně díky tomu mizí hranice mezi interiérem a zahradou,“ vysvětluje hlavní autor domu Ladislav Lábus, profesor architektury na ČVUT.

Stěna s krbem a vestavěnými skříněmi je obložena patinující ocelí Corten

Stěna s krbem a vestavěnými skříněmi je obložena patinující ocelí Corten.

Někdo by se v takovém domě necítil dobře, ale majitelé ho tak chtěli. "Neustále máte před sebou přírodní scenérie, které jsou každý den jiné - podle spadaného listí, vyrostlé trávy. Dům se pořád mění," pochvaluje si majitelka Eva Jelínková.

A zvědavých pohledů se příliš bát nemusí. Dům stojí v místě, kudy moc lidí nechodí, navíc hluboko v zahradě mezi stromy. "Ve dne dovnitř není vidět, protože se od skel odráží světlo, večer si majitelé mohou zatáhnout závěsy," říká architekt Lábus.

Střecha o metr přečnívá přes stěny, takže v létě zabraňuje přehřívání. V zimě slunce pomáhá s vytápěním.

Druhá strana domu s obslužnými místnostmi má klasickou podobu se stěnami a okny. Zdi z keramických tvárnic, střecha z betonu. Samostatnou garáž s domem opticky spojuje betonová pergola se skleněným zastřešením.

Vila v Nespekách

Střecha o metr přečnívá, takže v létě zabraňuje přehřívání.   

Dům je celkem skromný, jsou zde dvě ložnice, obývací pokoj, jídelna, kuchyně a několik malých obslužných místností. Nastálo zde žijí dva lidé, druhá ložnice slouží návštěvám. Na severní straně je stinné atrium, kde si obyvatelé s oblibou sedají v létě.

Většinu úložných prostor, stejně jako krb, architekti vestavěli do příček. Zdi nechali v přírodní barvě omítek, na krb použili rezavějící plech, na nábytek výrazné dýhy z olivy.

Na podlahách je teraco - směs černých kamínků a bílé cementové hmoty, a kámen trachyt. "Nešpiní se, má příjemnou teplou barvu a dá se použít i ven, takže umožňuje zastřít hranici mezi vnitřkem stavby a zahradou," vysvětluje Ladislav Lábus.

Kuchyně nabízí velký úložný prostor

Kuchyně nabízí velký úložný prostor.

Stavět bez architekta je jako sám se ostřihat

Eva Jelínková v dětství jezdila do Nespek na chatu. Líbilo se jí tam a obdivovala zdejší vily s velkými zahradami ze 30. let od architekta Jaroslava Fragnera. Když se zde prodávaly dva pozemky s chatami, koupila je a spojila v jeden. Chaty zbourala a získala zahradu přes tři tisíce metrů čtverečních.

V ní chtěla mít dům s plochou střechou, což bývá problém kvůli památkářům. "Tady ji úředníci naopak uvítali, protože se hodí k funkcionalistickým Fragnerovým vilám," vypráví Eva Jelínková.

Majitelé od začátku chtěli stavět s architektem. "Moji rodiče dvakrát zařizovali byt s architektem, takže jsem věděla, o kolik je to lepší než zařizovat laicky. Stavět dům sám, to je, jako kdybyste se střihali sami a nešli k holiči," myslí si Jelínková.

Šedá kletovaná cementová omítka odpovídá současným trendům

Šedá kletovaná cementová omítka odpovídá současným trendům.

I mezi architekty jsou však podle ní velké rozdíly, takže je třeba dobře vybírat. "Mě zajímala především osobnost. Pan architekt Lábus je člověk skromný, který absolutně všechno obětuje své profesi. Navíc si myslím, že je nejlepší," říká Eva Jelínková.

Architektům svěřila také interiéry. "Tomu se bránili, tvrdili, že by měly vzejít od nás. Ale podle mě by měl architekt vládnout i interiéru, aby udržel styl. Řada domů je poškozena tím, jak si je lidé zařídí uvnitř," říká Eva Jelínková.

Ladislav Lábus svůj postoj vysvětluje: "Člověk se má v domě cítit svobodně a vědět, proč si koupil zrovna tuhle židli. Když má dům do poslední vázičky navržený architektem, cítí se jako v nemocnici. Paní Jelínková ale byla aktivní, hledala sama a my jsme jen radili s konečným výběrem."

S výsledkem je majitelka spokojena, nadšená je z prosklených stěn a použitých materiálů. "Nad návrhy jsem strávila tisíce hodin, proto nemůžu být zklamaná. Kvalitu díla myslím potvrzují i úspěchy v soutěžích," uzavírá Eva Jelínková. - přečtěte si Dům od architekta Lábuse

Vila v Nespekách

Vila v Nespekách.

1. místo: Vila v Nespekách

Dokončení: 2007
Architekti: Ladislav Lábus, Marek Nábělek
Kontakt: www.archiweb.cz, atelier.labus@volny.cz Užitková plocha: 211,8 m2
Odměna v soutěži: 50 tisíc korun

Dům je poměrně malý a jednopodlažní, místnosti jsou propojené se zahradou. Právě optické propojení interiéru s okolím domu zaujalo porotu, která ocenila i vyvážené a kultivované řešení stavby. Vila už získala cenu v soutěži Porotherm dům 2008.

Rodinný dům ve Zlíně

Rodinný dům ve Zlíně.

2. místo: Rodinný dům ve Zlíně

Dokončení: 2008
Architekt: Pavel Chládek
Kontakt: www.chladekarchitekti.cz
Užitková plocha: 218,5 m2
Odměna v soutěži: 20 tisíc korun

Novostavba stojí ve zlínské městské části Prštné, v nové části, kde rostou rodinné domy. Stojí na svažitém pozemku otočeném na jih, odkud je výhled na část města s rodinnými domy a na zalesněný horizont.

Dům ve tvaru kvádru je rozdělený na dvě podlaží a kryje ho rovná střecha. Jižní fasádě dominuje prosklená stěna obytného prostoru v poschodí, z něhož se dá po venkovním schodišti z horní terasy sejít na zahradu vymezenou živým plotem.

Terasa v přízemí je zasunutá do domu, což mu dává výraznou tvář, ale například u poroty vyvolala otázku, zda je tento prostor dobře využitý. Jinak však porotci na stavbě ocenili neokázalost a jasnou dispozici.

Rodinný dům Lelekovice

Rodinný dům Lelekovice.

3. místo: Rodinný dům Lelekovice

Dokončení: 2007
Architekti: Svatopluk Sládeček, Daniela Babíčková, Pavel Velecký, New Work
Kontakt: www.newwork.cz
Užitková plocha: 136,2 m2
Odměna v soutěži: 10 tisíc korun

Rodinný dům na konci ulice v obci Lelekovice nedaleko Kuřimi, na pozemku, který kdysi býval pískovcovým lomem. Parcela se ostře zařezává do terénu, v její zadní části se zvedá svah vysoký dvanáct metrů, otočený na jih.

Dům má dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží, jižní průčelí je prosklené, v prvním poschodí dům ze tří stran obíhá terasa. Částečně je to dřevostavba, ale konstrukce je kombinovaná s kovovými výztužemi a tvárnicemi z keramiky a pórobetonu.

Střecha svírá úhel přibližně 45 stupňů, proto porotcům dům svým tvarem připomněl kapličku. Ocenili, že se v něm dobře bydlí, avšak autorům vytkli nedokonalou péči o detaily.

Rodinný dům Polívkova

Rodinný dům Polívkova.

3. místo: Rodinný dům Polívkova

Dokončení: 2007
Architekt: Michal Schwarz
Kontakt: www.michalschwarz.cz, schwarzmichal@seznam.cz
Užitková plocha: 169 m2
Odměna v soutěži: 10 tisíc korun

Třípodlažní budovu v Praze-Jinonicích architekt přistavěl k řadovým domům. Při návrhu se musel vypořádat s malým pozemkem, cílem bylo na minimálním půdorysu vytvořit maximální obytný prostor. Kvůli tvaru pozemku má dům půdorys nepravidelného čtyřúhelníku.

Malou zahradu autor částečně kompenzoval terasou v krychlovém rámu navazující na obytný prostor. První patro je navrženo jako propojený prosvětlený obytný prostor se dvěma úrovněmi podlahy, ve druhém patře jsou dvě ložnice a koupelna. Středem domu prochází točité schodiště.

Porotě se líbilo, že architekt nápaditě využil zbytkovou parcelu na konci původní řadové zástavby, vytkla mu však ne zcela dobře vyřešené rozmístění oken.

Ostatní ocenění v soutěži

Slaměný dům ve stodole

Slaměný dům ve stodole.

Zvláštní cena: Slaměný dům ve stodole

Dokončení: 2008
Architekti: Oliver Kálnássy, Lukáš Gavlovský
Kontakt: www.redfor.cz, www.gavlovsky.cz
Užitková plocha: 70 m2
Odměna v soutěži: 10 tisíc korun

Do staré stodoly autoři vestavěli dům složený ze dvou propojených útvarů. První je na koso postavená kostka, jejíž prosklený roh vyčnívá z fasády ven - ten jediný je vidět.

Kostka má dřevěnou konstrukci vyplněnou slaměnými balíky z obou stran krytými hliněnou omítkou. Druhý útvar, v němž je koupelna, je skrytý uvnitř.

Má půdorys ledviny a zdi z cihel a dřeva s izolací z konopné koudele a slámy. Dům vytápí jediná kamna. Zbytek stodoly se využívá k uschování věcí.

Autoři dům navrhli tak, aby se dal recyklovat, tedy bez jedovatých materiálů. Na stavbě se podíleli dobrovolníci, takže stála jen 1,2 milionu korun.

Porota ocenila originalitu pojetí domu, v němž autoři i na malý prostor dokázali dát vše, co rodina potřebuje.

Terasový dům v Košířích

Terasový dům v Košířích.

1. místo Bytový dům: Terasový dům v Košířích

Dokončení: 2007
Architekti: Pavel Hnilička, Veronika Hamšíková, Petra Bláhová-Kandusová, Jan Dluhoš
Kontakt: www.hca.cz
Užitková plocha: 954,43 m2
Odměna v soutěži: 40 tisíc korun

V kategorii bytových domů porota udělila pouze první cenu. Terasový dům v Praze 5 stojí ve svahu, na místě někdejší vilky ze 30. let.

Tři byty vespod tvoří sokl s fasádou z černého betonu, na ně autoři posadili čtvrtý byt, zvenčí krytý částečně otvíravými měděnými panely. Horní část se otvíráním panelů stále proměňuje.

Díky terasovému uspořádání má každý byt malou zahradu. Dům tak nabízí kvalitu bydlení podobnou rodinnému domu, ale městsky zahuštěnou.

Porota ocenila dobré využití parcely a prostornost bytů.
Měděné panely jako zastínění však porotcům připadaly nepřesvědčivé, i když uznali, že utvářejí vnější výraz stavby. - přečtěte si Návštěva v terasovém domě v Košířích

Domov sociální péče Hagibor

Domov sociální péče Hagibor.

Zvláštní cena: Domov sociální péče Hagibor

Dokončení: 2008
Architekti: Jan Línek, Josef Kolář
Kontakt: www.arch.cz/linek
Užitková plocha: 8 200 m2
Odměna v soutěži: 30 tisíc korun

Do kategorie domů zvláštního určení se přihlásil jen jeden tým architektů. Stavba pražského pečovatelského domu je však podle poroty natolik kvalitní, že si zasloužila odměnu, i když bez pořadí.

Letos již uspěla i v soutěži Stavba roku, stejní autoři za jiný penzion pro seniory získali ocenění v soutěži Nový domov 2006. Podle poroty je patrné, že autoři mají s takovými stavbami zkušenosti a představili osvědčenou kvalitu.

Projekt domova sociální péče Židovské obce v Praze zahrnoval rekonstrukci bývalého chorobince a starobince a velkou přístavbu se zahradou. Nové betonové budovy, které obklopují klidnou zahradu, obsahují 46 bytů s 60 lůžky.

Historický dům na Malé Straně

Historický dům na Malé Straně.

2. místo Rekonstrukce: Historický dům na Malé Straně

Dokončení: 2007
Architekti: Hana Seho, Petr Hlaváček, R. U. A
Kontakt: www.arch.cz/rua
Užitková plocha: 460 m2
Odměna v soutěži: 30 tisíc korun

V kategorii rekonstrukcí porota nenašla žádnou stavbu, která by si zasloužila první cenu. Nejlepším projektem se stala úprava historického domu v Praze na druhém místě, třetí příčka zůstala neobsazená.

Část otočenou do ulice architekti opravili do všech detailů. Ostatní části domu, znehodnocené přestavbami a povodní v roce 2002, nahradili novostavbou v odpovídající velikosti.

Protože památková regulace neumožňovala přidat poschodí, autoři vyhloubili jedno podlaží do země. V patrech a zadních křídlech je několik bytů a ateliér, v přízemí a suterénu se nachází restaurace s kavárnou. Na střechu zadní části architekti umístili dvě terasy.

Porota označila rekonstrukci v historickém centru jako zdařilou, ocenila i nápadité řešení restaurace.

Další finalisté

Na Topolce, Praha

Na Topolce, Praha.

Na Topolce, Praha

Dokončení: 2008
Architekti: Oldřich Hájek, Jaroslav Šafer, Laco Fecsu, Tomáš Pavlík, Petra Čížková, Olga Rosová, Šafer Hájek Architekti
Kontakt: www.sha.cz
Užitková plocha: 2 727 m2

Bytový dům vyrostl v jižním svahu s terénním rozdílem asi 16 metrů a je prostředníkem mezi vilami a vysokým panelovým domem.

Dům se skládá z několika částí, které jsou zaklesnuté do sebe, většina má velikost stávajících vil a výšku čtyři až pět podlaží.

Nejvyšší část domu směřuje do ulice nad ním. Pod úrovní této ulice jsou tři obytná patra s byty jednostranně osvětlenými z jihozápadu.

Villa Bubeneč, Praha

Villa Bubeneč, Praha.

Villa Bubeneč, Praha

Dokončení: 2008
Architekti: Stanislav Krčmárik, Tomáš Roztočil
Kontakt: www.escadra.com
Užitková plocha: 376,45 m2

Původně dvoupodlažní vila byla postavena v roce 1980. Nově přibylo třetí patro s rozlehlou jižní terasou. Další terasa vznikla v přízemí rozšířením suterénu.

Francouzská okna na jižní fasádě dům "otevřela" a prosvětlila. Stavba dostala nové zateplení. V suterénu je garáž, technické zázemí a ateliér, v přízemí společenská část s kuchyní a pracovnou. V prvním patře se nacházejí dětské pokoje, ve druhém místnosti rodičů.

Rodinný dům Černošice

Rodinný dům Černošice.

Rodinný dům Černošice

Dokončení: 2007
Architekt: Kamila Amblerová
Kontakt: www.ka-architekti.cz
Užitková plocha: 175 m2

Architektka se snažila maximálně propojit okolí domu s interiérem, a to velkými francouzskými okny a podélnou terasou. Další terasa je na střeše, přístupná po venkovním ocelovém schodišti.

Zeleň v okolí dvoupatrového domu funguje jako zastínění skleněných ploch. Z materiálů použila architektka například pohledový beton, cementovou stěrku a horský modřín.

Rezidence Ořechovka, Praha

Rezidence Ořechovka, Praha.

Rezidence Ořechovka, Praha

Dokončení: 2007
Architekti: Jana Podpěrová, Oleg Haman, Casua Kontakt: www.casua.cz
Užitková plocha: 1 620 m2
Cena: 37 000 Kč/m2

Čtyřpodlažní bytový dům dokonale zapadá do okolní zástavby pražské Ořechovky. Stavba má dvě části, velikostí přizpůsobené budovám v okolí. Oba celky spojuje vnitřní chodba.

V domě je devět bytů, tři v každém podlaží. Přízemní byty mají předzahrádky. Ke dvěma bytům v posledním patře patří střešní mansarda a terasa v části ploché střechy. Ostatní byty mají průběžné balkony. Parkuje se v suterénu.

Bambusový dům, Brno

Bambusový dům, Brno.

Bambusový dům, Brno

Dokončení: 2008
Architekt: Marek Štěpán
Kontakt: www.atelier-stepan.cz
Užitková plocha: 652 m2

Rodinný dům 5+1 s dvojgaráží stojí v jedné brněnské zahradě, s níž je spojen terasami a pavlačemi a také pohledem skrz velké skleněné plochy.

Na bambusovém stínícím obkladu je vidět, že majitelé domu mají vztah k Dálnému východu. Kostrou stavby je 10 betonových pilířů a tři stropní desky, ostatní jsou lehčí nebo průhledné výplně.

Vila na kopci, Dolní Dobrouč

Vila na kopci, Dolní Dobrouč.

Vila na kopci, Dolní Dobrouč

Dokončení: 2008
Architekti: Milan Rak, Iveta Raková, Libor Rydlo, Alexandr Skalický, Archteam
Kontakt: www.archteam.cz
Užitková plocha: 348 m2

Dům stojí na kopci, takže je z něj vidět do krajiny. Dvoupatrová stavba z keramických tvárnic má půdorys ve tvaru písmene T a spodní podlaží zapuštěné do terénu, takže z dálky dům vypadá jako přízemní.

Garáž je mimo dům v nejnižším místě pozemku. Do domu se vstupuje ze suterénu, kde je technické zázemí, domácí kino a sauna.

Soutěž Nový domov 2008

Sedmý ročník prestižní architektonické soutěže Nový domov pořádalo ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s Českou komorou architektů. Porota posuzovala domy dokončené v letech 2007 a 2008, hodnotila architektonickou úroveň, začlenění stavby do prostředí, využití pozemku a parkování, kvalitu stavebních prací a citlivost k životnímu prostředí. Kromě dvou zástupců ministerstva v porotě zasedli architekti Jan Aulík (předseda), Ladislav Kuba, Tomáš Brix a Martin Rössler. Výsledky soutěže můžete vidět v pražském Veletržním paláci do 4. ledna 2009.

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.