Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nový byt chtějí manželé zařídit účelně. Hlavně žádnou extravaganci

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé ze Zlína se nedávno nastěhovali do nového bytu o velikosti 3+kk. Ložnici i kuchyni zařídili bez problémů. Váhat začali až u předsíně a obývacího pokoje. Poradit by chtěli nejen se zařízením místnosti, ale také s volbou barev. Přednost dávají spíše světlému dřevěnému nábytku a sklu.

Obývací pokoj oživuje pohovka v sytě zelené barvě | foto: vizualizace Kateřina Mlejnková

Požadavky čtenáře:

* Zařízení obývacího pokoje a předsíně v novostavbě
* Kuchyňská linka je již hotová, provedení horský javor
* Požadavky na vybavení předsíně:
- úložný prostor na boty, na sezonní oblečení, které se nevejde do ložnice, tj. zejména bundy a kabáty
- úložný prostor pro potřeby na úklid
- malý úložný prostor na oblečení, které se nosí "právě teď" (lépe uzavíratelný)
* Požadavky na vybavení obývacího pokoje:
- TV LCD cca 100 cm (na zeď, nebo na stolek?), DVD
- knihovna a další malý úložný prostor
- nová pohovka
- barvy na zeď (ne extravagance)
- upřednostňují světlý dřevěný nábytek a sklo

 
Půdorys obývací kuchyně a předsíně.


Celému prostoru již na první pohled dominuje javor a světlé barvy. Protože se jedná o novostavbu, jsou zde nové podlahové krytiny, interiérové dveře a rovněž je hotová i kuchyňská linka.

Mladý pár potřebuje poradit, jak dořešit obývací kuchyni a předsíň. Na první pohled je zřejmé, že si světlá místnost se světlým nábytkem přímo říká o nějakou barevnou stěnu.

 
Současný vzhled obývacího pokoje.


Mým cílem bylo použít barvu, která se neokouká a nebude příliš kontrastní, aby nenarušila harmonii a čisté linie interiéru. Volila jsem tedy dva odstíny šedohnědé barvy - tmavší a světlejší. Stejný odstín jsem použila vždy na obě protilehlé stěny.

I přes nevelký manipulační prostor jsem umístila novou pohovku zády ke kuchyňskému koutu. Pohovka je větších rozměrů, ale mohl by ji nahradit i menší klasický dvojsedák.

Proměna obývacího pokoje a předsíně

Záměrem bylo vytvořit prostor pro relaxaci a možnost sezení pro více osob. Také díky tomu, že je pohovka zády k rušnější části místnosti a není z ní vidět přímo "do hrnce" v kuchyni, vznikne pocit větší útulnosti. Na televizi je vidět jak z pohovky, tak i od jídelního stolu.

Čtenáři si již dále přáli pouze knihovnu a prostor na ukládání různých dekorativních předmětů a drobností. Volila jsem tedy skleněnou vitrínu a větší knihovnu, kterou jsem kombinovala opět s javorovými prvky.

Úplně jsem vypustila klasický konferenční stolek a nahradila jsem jej barovou područkou s odkládací poličkou. Navíc stolek může být v případě potřeby vždy dodán.

Proměna obývacího pokoje a předsíně

Pod TV jsem umístila pouze poličku pro uložení DVD a další nezbytné elektroniky. Barevným prvkem je v místnosti pohovka v syté zelené barvě a osvětlení. Vše dokreslují a zútulňují koberce.

V předsíni bylo nutné vytvořit potřebné úložné prostory, na které připadala pouze dvě vhodná místa. Využila jsem tedy výklenku se dveřmi do kuchyně a prostoru hned vedle vstupních dveří, který může sloužit jako botník i jako sedátko. Předsíň jsem ladila opět ve stejné linii, a to v desénu javoru a zelené barvy.

Proměna obývacího pokoje a předsíně

Za týden, 11. července, vám představíme úpravu dalšího bytu, který si k proměně vybrala interiérová návrhářka
Kateřina Mlejnková.

Připravili jsme pro vás poradnu - Proměna bytů.
Na e-mail nebo na adresu iDNES.cz - Bydlení, Karla Engliše 519/11, 150 00, Praha 5 - Smíchov můžete posílat plánky svých bytů či pouze jednotlivých pokojů (pokud budete chtít například poradit jen s obývacím pokojem či koupelnou), které se chystáte nově zařídit, fotografie původního stavu bytu a své požadavky na změnu, finanční možnosti apod.

Vždy jednou týdně představíme vybraný byt zároveň s návrhem architekta nebo bytového designéra na změnu podle přání čtenáře. V článku o proměně se dozvíte i zajímavé informace a rady o zařizování bytu, přiložena bude rovněž vizualizace bytu.

Proměny bytů - Všechny články zde

Autoři:




Nejčtenější

1
Žijí 60 let v klidu na vsi. Soused agresor je začal týrat šíleným hlukem

Rodiče sousedí se švagrem mé matky, který jim začal nadávat, vyhrožovat a je vulgární i na příbuzné a návštěvy. Poslední rok k tomu přidal týrání hlukem. Do...  celý článek

Některé příčky nebylo možné odstranit.
Jak se staví sen pro dvě děti: musel se vybourat strop až do krovu

Radek a Jindřiška žijí v pěstounské péči u babičky a dědy v domě starém více než sto let. Jenže dům ani jeho vybavení s dětskými pokoji nepočítal, sourozenci...  celý článek

Unikátní zdvihací systém myček ComfortLift, který umožňuje pohodlné nadzvednutí...
Myčka nádobí je lepší než služka: nereptá, šetří vodu a nic nerozbije

Úspora přibližně 60 procent vody a přibližně stejně energie na její ohřev v porovnání s ručním mytím nádobí pod tekoucí vodou. To je jeden z hlavních...  celý článek

Dům postavila společnost Avanta Systeme na klíč za pět měsíců, má užitnou...
Pro sebe si postavili za pár měsíců dřevostavbu, pro psy zděný penzion

Někdo hledá pro svůj dům pozemek s nádherným výhledem na hory, jiný dává přednost rodnému městu. Manželé Dvořákovi mají své preference nastavené úplně jinak:...  celý článek

Dům a zahrada Steffena Modracha v německém Naundorfu je něco mezi perníkovou...
Nadšenec si za sedm let postavil v Německu dům, který se všemu vymyká

Dům a zahrada Steffena Modracha v německém Naundorfu je něco mezi perníkovou chaloupkou a zjevením. Tento barevný dům je pokrytý tisíci kameny z duhových skel,...  celý článek

Další z rubriky

Výhodou umístění parcely v obci je mimo jiné fakt, že domy vůči sobě nejsou tak...
Za Prahou postavili dům. Stojí na vrutech a fasádu má ze sklolaminátu

Pozemek na Praze-západ vlastní čtyřčlenná rodina již dlouho a chvíli to vypadalo, že se zde ani neusadí. Z pražského bytu nejdřív odešli do pronájmu rodinného...  celý článek

V jedné původní cele je pracovna se stolem v podobě vězeňského lůžka.
Pracovna v cele, obývák v soudní síni. Z policejní stanice je půvabný dům

Opravdu nevšední rodinný dům stojí v hrabství Hertfordshire kousek od Londýna. Vznikl totiž z policejní stanice postavené v 19. století. Nemovitost, kde...  celý článek

Srdcem ateliéru je velký rustikální stůl ze dřeva a kovu, který si výtvarnice...
Starý srub spojili se sklem a naplnili barvami. Rekonstrukce po finsku

Každý Fin má své jezero - je jich tam bezpočet a Finové to tak říkají. Doma u jezera jsou i manželé Anu a Topi Pentikäinenovi. Na severu země koupili starý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.