Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dokonale upečené maso zvládne i začínající kuchař. Poradíme jak

  1:00aktualizováno  1:00
Vaření je sexy a k největším televizním celebritám patří kuchaři. Místo detektivek si lidé pořizují výpravné kuchařky. To je dnešní realita. S tím ovšem souvisí i mnohem vyšší nároky na spotřebiče, ty nejlepší jsou už srovnatelné s profesionálními přístroji.

Teplotní sonda přesně pohlídá teplotu masa. | foto: Electrolux

Patrně největší posun zaznamenaly trouby. Oblibu si rychle získaly parní trouby, které se nechaly inspirovat profesionálními konvektomaty. Využívají senzory, které nahradí i letité kuchařské zkušenosti.

Třeba senzory vlhkosti dokážou automaticky nastavit správné množství páry. Díky tomu má domácí „šéfkuchař“ jistotu, že pokrm bude dostatečně šťavnatý a přitom si zachová i intenzivní chuť a barvu.

Maso připravené přesně podle vašeho přání a chuti - to dokáže teplotní sonda.

Teplotní sonda ohlídá stupeň propečení

U spotřebičů vybavených tepelnou sondou lze už zadat i pokyn, jak má být maso propečené: rare, medium, well done. Sonda vás pak upozorní, že maso je hotové.

Trouby s funkcí SteamBoost, které kombinují pečení v páře a horkém vzduchu, zase zvládají třeba křupavou kůrčičku a uvnitř krásně šťavnaté a voňavé maso. Právě tyto multifunkční trouby představují trend, který šetří uživatelům jak finance, tak prostor v kuchyni: místo dvou postačí jeden spotřebič.

Fotogalerie

V multifunkční troubě ovšem nemusíte péct jen rostbíf nebo vepřovou. Střední úroveň nastavené páry dokáže (na rozdíl pod mikrovlnky) „oživit“ jídlo z předchozího dne tak, že rodina nemusí ani poznat, že servírujete včerejší jídlo.

Nejvyšší úroveň páry (100%) je pak určena pro přípravu ryb, zeleniny, ale také rýže nebo kuskusu.

Ale není nutné si pořizovat jen parní troubu. Pro ty, kteří rádi pečou, může být dobrým řešením i trouba s parní funkcí (SteamBake).

„Díky ní dosáhnete optimální výsledky při pečení buchet, chleba nebo croissantů. Na začátku pečení se přidá k horkému vzduchu pára pro perfektní kynutí a zlatavou kůrku. Pečivo je pak uvnitř vláčné a nadýchané a na povrchu krásně křupavé. Trouby vybavené touto funkcí pořídíte už pod 12 tisíc korun, přitom mají i teleskopické výsuvy, které usnadňují vyndavání plechů,“ vysvětluje Pavel Voska, produktový manažer Kitchen společnosti Electrolux.

Technologie nejen pro šéfkuchaře

Ti, kteří v kuchyni mají rádi nové způsoby přípravy, mohou vyzkoušet technologii sous vide, kdy se potraviny zpracovávají při nízkých teplotách ve speciálních uzavřených fóliích ve vakuu. Jde o kombinaci takzvaného pomalého vaření a parní trouby (více o této technologii zde).

„Populární metodu sous vide nejraději využívám při přípravě mas, ryb a zeleniny. Vakuum u pokrmu zachová výraznou chuť, charakteristickou strukturu i vitamíny. Mnoho lidí považuje vaření metodou sous side za komplikované a vhodné jen pro profesionální kuchyně. Přitom už dávno nejde o výsadu restaurací, a to díky multifunkční parní troubě,“ tvrdí šéfkuchař Jan Punčochář.

Jan Punčochář

Jan Punčochář

Jeden z nejlepších českých šéfkuchařů a držitel několika ocenění Zlatý kuchař a šéfkuchař pražské restaurace Grand Cru oceňuje, že maso zůstává měkké a šťavnaté a ztráta hmotnosti nepřesáhne deset procent, zatímco při klasické přípravě přijdete až o 40 procent. Zelenina zase neztratí vitaminy, vůni ani barvu.

Metodu objevili už v roce 1960 američtí a francouzští vědci, původně jako konzervační metodu při velkovýrobě jídla. V roce 1974 ji však převzal francouzský kuchař Geoges Pralus v restauraci Troisgos, která už šest let předtím byla oceněna třemi hvězdičkami Michelin.

Pro domácnosti byl poprvé představen spotřebič AEG ProCombi Sous Vide, tedy kombinace trouby a vakuovací přihrádky, v roce 2014 na veletrhu IFA.

Soutěž „Kuchyň, které šéfujete vy“

Pokud chcete vyhrát spotřebič, který vám usnadní práci v kuchyni, sledujte informace, které najdete v příštích týdnech v naší rubrice Spotřebiče. V soutěži, kterou jsme připravili se společností Electrolux, pak stačí odpovědět správně na čtyři otázky v testu zveřejněném 11. července 2017.

Na výběr budete mít tři možnosti, z nichž jedna je správná. Všichni, kteří zodpoví správně všechny čtyři otázky, budou zařazeni do slosování. Potřebné informace najdete v článcích soutěže nebo na dostupných webových stránkách společnosti Electrolux (www.aeg.cz, www.aegmastery.cz nebo Facebook AEG Česká republika).

Bližší informace k soutěži zde.

Hlavní výhrou v soutěži je vestavná myčka AEG ComfortLift v hodnotě 32 929 Kč, druhou cenou volně stojící kombinovaná chladnička AEG za 21 165 Kč. Třetí až pátou cenou je balíček s příslušenstvím AEG (sada pro péči a údržbu chladničky a čisticí sprej na trouby) v hodnotě 620 Kč.

Hlavní výhra v soutěži: myčka nádobí ComfortLift je jako první vybavena...

Hlavní výhra v soutěži: myčka nádobí ComfortLift je jako první vybavena unikátním mechanismem, který zdvihá spodní koš.

Autor:




Nejčtenější

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

Novou fasádu si ÚPMD opravdu zasloužil. Výměna oken a střechy již proběhla.
Z luxusního sanatoria je největší porodnice. Ale mohl zde být hotel

Impozantní komplex budov pod hradbami Vyšehradu může někomu připomínat luxusní hotel, jinému palác. Sídlí zde však Ústav pro péči o matku a dítě, kde...  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

De Vere House - rodný dům Harryho Pottera v anglickém Lavenhamu je na prodej.
Rodný dům Harryho Pottera se opět prodává. Je ze 14. století

Rodný dům Harryho Pottera v Lavenhamu je na prodej, a to za „pouhých“ 995 tisíc liber, tedy něco kolem 28,5 milionu korun. A jak přišla literární postava k...  celý článek

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

Další z rubriky

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Myčky se přizpůsobí každému přání i nádobí. Zvládnou i plechy

U myček se řadu let řešila jen spotřeba vody a energie. Jedinou větší změnou ve vnitřním uspořádání se stalo používání příborové zásuvky, která doplnila spodní...  celý článek

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Většina lidí si klimatizaci bez vnější jednotky nechá instalovat místo...
Klimatizace bez nevzhledné krabice na fasádě je tichá. Ale dražší

Představte si, že si můžete pořídit klimatizaci, ale nebude nutné umístit na fasádu domu nevzhlednou vnější jednotku. Místo ní bude na vnější zdi vidět jen...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.