Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nová, krásná budova psychiatrie. První u nás od roku 1965

  1:00aktualizováno  1:00
Novou třípodlažní budovu Psychiatrické kliniky má Fakultní nemocnice v Hradci Králové od letošního roku. Stavba vznikla v klidné části areálu, v prostoru poválečné provizorní stavby.

Fakultní nemocnice v Hradci Králové | foto: Tomáš Dittrich

Od roku 1965 je to první (!) novostavba věnovaná klinické psychiatrii jako samostatná, koncepčně nově vybudovaná klinika v České republice. Budova se čtvercovým půdorysem s átriem a kruhovou přístavbou má přibližně 5 700 m2 užitné plochy.

Vtipné "ruce" upozorňují na prosklenou stěnu

Vtipné "ruce" upozorňují na prosklenou stěnu

Motto:

"Klinika by měla být prostředím prostoru a světla. Pacienti by neměli mít pocit, že jsou zde zavřeni."

Prof. MUDr. Jan Libiger, přednosta Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové

Ve třech podlažích jsou lůžková oddělení s kapacitou 65 lůžek, samostatné ambulance a vyšetřovny pro dospělé a děti. Nechybí denní stacionář s prostory pro výtvarnou, hudební a pohybovou terapii, rehabilitaci a nácvik sociálních a obslužných dovedností.

Stavba, včetně vybavení a venkovních úprav, byla financována nemocnicí z vlastních prostředků ve výši asi 168 milionů korun.

Fakultní nemocnice chtěla vytvořit moderní kliniku, kde se mají využívat poslední lékařské, ale i technologické poznatky. Proto pečlivá projekční příprava trvala čtyři roky. Architekti (Atelier H1 & atelier Hájek) proto kladli velký důraz také na barevnost a detaily, na něž se u nemocnicčních zařízení mnohdy zapomíná. Stavbu pak zvládla během necelých dvou let firma Geosan.

Prostředí působí otevřeným a optimistickým dojmem

Prostředí působí otevřeným a optimistickým dojmem

Na prvním místě má být pocit volnosti

Pro dispoziční i technické řešení stavby se ukázal jako ideální monolitický, vyzdívaný skelet o rozponu 6 x 6 m. Bezpečné provozní schéma a řazení prostorů pro pacienty i zdravotní a provozní personál kliniky se přehledně rozdělilo.

Personál má tak vždy dostatečný přehled o pacientech, kterým přitom nechybí tak důležitý pocit intimity a soukromí. Základní koncept dispozičního řešení totiž vychází z umístění denních a odpočinkových místností tak, aby měly optickou vazbu na parter átria.

Jejich otevření prosklenými stěnami do exteriéru dává maximální pocit volnosti a vazby na okolní přírodu.

I v zimní zahradě vynikne koncepce "keramické řeky" v átriu

I v zimní zahradě vynikne koncepce "keramické řeky" v átriu

Stejný prostorový princip, s maximálně otevřeným pohledem do átria, uplatnili architekti i u hlavního vstupního prostoru v přízemí s informačním centrem, recepcí a odpočinkovým prostorem pro pacienty i návštěvy.

Prosklené stěny umožňují vizuální kontakt s exteriérem átria. V něm najdete zakomponovanou zahradou, kde se kromě zeleně,keřů a stromů uplatňuje i kontrast patinované struktury kamenných valounů a reliéfu "keramické řeky" tvořené z obkladů.

Spoustu světla a kontakt s okolím mají díky výraznému prosklení i výukové prostory kliniky, posluchárny a seminární místnosti.

Velkoformátová dlažba koresponduje barvou i strkturou s velkými balvany, které vtipně nahrazují dříve tak oblíbené (a drahé) sochy

Velkoformátová dlažba koresponduje barvou i strkturou s velkými balvany, které vtipně nahrazují dříve tak oblíbené (a drahé) sochy

Barvy a struktury

Typy povrchů ve vstupních prostorách, átriu i v okolí vstupu do kliniky a jejím okolí jsou především z přírodních materiálů, kamenů a říčního štěrku. Ty doplnily keramické obklady a dlažby. Velkoplošný formát dlažby od firmy Lasselsbergerr (Rako a LB Object), prostupuje vstupní halou a pokračuje do exteriéru i na schodiště do dalších podlaží budovy.

Pro navazující prostory, kde se již nepředpokládá tak velký provoz, použili architekti převážně homogenní PVC Tarkett, které se snadno udržuje. Požadavky na maximální bezpečnost splňují nejen tyto materiály, ale i konstrukce ochranných skel dělících přepážek interiéru i fasádního pláště. S ohledem na typ kliniky se použilo i speciálně řešené otevírání oken.

Materiály odpovídají specifickým požadavkům psychiatrické kliniky. Při jejich výběru se věnovala pozornost nejen hodnotám, jak je určují normy, ale i jejich povrchovým vlastnostem, struktuře, odrazivosti světla a barevnosti. Důvod? Vyvolat v maximální míře pozitivní reakce pacientů i personálu. Protože nejen "ticho léčí".

Prosklené stěny dávají pocit volnosti

Prosklené stěny dávají pocit volnosti

Přírodní zemité tóny působí uklidňujícím dojmem

Přírodní zemité tóny působí uklidňujícím dojmem

"Duševní a fyzická energie zanechává otisk ve hmotě a ta následně může ovlivňovat svoje okolí. Forma a uspořádání budovy, její transparentnost,vazba interiéru na exteriér a výtvarně komponované átrium, stejně jako použití materiálů, barevnosti, výtvarné řešení interiéru a záměrně komponované výtvarné objekty, umístěné ve společných prostorách kliniky s moderním technickým vybavením, mohou být touto energií..."

Ing.arch. Jan Hochman,
autor objemového konceptu kliniky, designového řešení interiéru, výtvarných objektů a vybavení átria

V nemocnici pamatovali architekti i na děti

V nemocnici pamatovali architekti i na děti odpovídající výškou umyvadel

Nemocniční hygienické zázemí nemusí být barevně sterilní

Nemocniční hygienické zázemí nemusí být barevně sterilní


Technické informace

Projekt: 2005 – 2007
Stavba : 2007 – 2009

Projektant stavby a interiéry kliniky:
Atelier H1 & atelier Hájek – Hradec Králové
Ing. Arch. Jan Hochman
Jiří Hájek st.
Ing. Jiří Hájek ml.
Ing. Arch. Tereza Jirásková
Ing.Jarmila Dědková
Statika: Ing. Vladimír Marx

Autoři:


Témata: Normy, Socha


Nejčtenější

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří...
Michael Douglas prodává své útočiště na Mallorce z 19. století

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří sedm nemovitostí s deseti ložnicemi a deseti koupelnami. „Jde o unikátní...  celý článek

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Další z rubriky

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Dalším příjemným prvkem jsou balkony s plně proskleným zábradlím, které neruší...
Do posledního detailu promyšlený dům je domovem pro čtyřčlennou rodinu

Na rohovém pozemku v nizozemském městě Schiedam si čtyřčlenná rodina postavila oblou vilu s retro nádechem. Dům, který se hlásí k minimalismu, navrhlo...  celý článek

V nevelké čtvrti dnes žije třináct tisíc obyvatel, kteří jsou na své místo...
Mimořádné Podolí. Jak se žije v Praze na slunném vltavském břehu

Vilová část Podolí je součástí čtvrti, již pomyslně ohraničuje vodárna architekta Antonína Engela a slavný bazén. Vily, které vznikaly ve 20. a 30. letech...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.