Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Neobyčejný dům na neobyčejném místě. Inspirací byla vila Tugendhat

  1:00aktualizováno  1:00
Souznění architektury s přírodou, to napadne každého při pohledu na novostavbu v podhůří Beskyd. Je to kouzelná krajina, otevřená a přátelská, ale současně jako by si chránila své tajemství. Obojí platí i o domě zasazeném do jihozápadního svahu kopce.

Tvar domu je jasně daný orientací ke světovým stranám, funkce jednotlivých místností reflektují postup slunce po obloze. Předsazené střechy zase brání přehřívání prostoru. | foto: Martin Vejrosta

Může se hodit

Také chcete bydlet podle svých snů a přání? Vyberte si své nové bydlení na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

Nebo se pusťte do rekonstrukce za pomoci šikovných architektů, stavebních firem nebo řemeslníků, které zdarma poptejte na AAAPOPTÁVKA.CZ

Dům, který se otevírá okolí a zároveň hlídá soukromí svých obyvatel, stojí na úžasném pozemku s plochou přibližně 4 000 m2. Jeho majitel Karel Myšák k výběru lokality říká: „S odvoláním na čínské přísloví ‚První dům zbourej, druhý prodej, ve třetím žij‘, jsem snad pět let hledal místo, na kterém bych si pro zbytek života postavil nový domov, který jsem si vysnil.“

V obci žije již dlouhá léta a pozemek, který leží na úpatí kopce s oborou a nádherným výhledem na Beskydy, zvláště pak Radhošť, ho vždycky fascinoval.

„Ve chvíli, kdy jsem se dozvěděl, že se prodává, jsem jej bez váhání koupil. Už když jsem na něj vkročil poprvé, věděl jsem, že zde chci postavit něco mimořádného, dům, do nějž vložím své více jak dvacetileté životní zkušenosti ze stavebnictví.“

Dům je zasazený do jihozápadního svahu kopce Kazničov v bezprostřední blízkosti CHKO Beskydy.

Dům je zasazený do jihozápadního svahu kopce Kazničov v bezprostřední blízkosti CHKO Beskydy.

Inspirace vilou Tugendhat

Zadání pro architekta znělo: čistě funkcionalistická stavba s otevřeným výhledem na Beskydy a Radhošť. Filozofii projektu ovlivnila návštěva majitele v brněnské vile Tugendhat.

Bylo mu jasné, že pokud bude stavět nový dům, postaví jej ve stejném duchu, proto si našel i architekta z Brna, a to Lukáše Tecla z Atelieru T&F. „Přál jsem si dům otevřený jihozápadním směrem k panoramatickým výhledům na okolní kopce, s prostorem rozděleným na společenskou a soukromou část, kde ta soukromá bude situována na východ tak, aby každý nový den začínal s vycházejícím sluncem,“ vysvětluje Karel Myšák.

Stavba měla být v nízkoenergetickém provedení a postavená z přírodních materiálů, které by korespondovaly s rázem okolní venkovské zástavby.

Ve středu jezírka je terasu umístěná těsně nad úrovní vodní hladiny.

Ve středu jezírka je terasu umístěná těsně nad úrovní vodní hladiny.

Architekt věděl, jak uvažuji

Karel Myšák se na vývoji projektu domu aktivně podílel, některé prvky byly vyvinuty speciálně pro jeho dům (například zcela nová konstrukce oken). „Protože jsme s architektem pracovali už na několika předchozích projektech, byla naše spolupráce jednodušší. On přesně věděl, jak uvažuji a jaké jsou mé priority, a já zase věděl, kde nemohu zasahovat do jeho práce,“ vzpomíná na období vzniku domu Karel Myšák.

Fotogalerie

Důležitou součástí zadání bylo použití moderních materiálů a technologií. Dominantu představují nová moderní okna se skly s vysokými solárními zisky.

Jde o designový výrobek značky Winstar z řady hybrid, vytvořený kombinací dvou druhů materiálu. Hliníkový rám má vysokou stabilitu, a tím umožnil konstruovat velké otvorové prvky s dřevěnými křídly, která dotvářejí celkový elegantní vzhled.

Celá stavba byla realizována ze zateplených tvárnic firmy Heluz. Finální úpravu tvoří z východní strany speciální grafitová fasádní omítka firmy Caparol. Dalším výrazným prvkem, který se významně podílí na vzhledu domu, je moderní fasádní odvětrávaný obklad Twinson Premium z kompozitu od firmy Inoutic.

Stejný materiál, jen v terasové úpravě (Twinson Terrace+) byl použit i pro obložení bazénů na přilehlou terasu, na schody a i pro molo, které zasahuje do jezírka. Benefitem kompozitního materiálu jsou také velmi nízké nároky na údržbu a dlouhá životnost.

Finální úpravu fasády domu tvoří z východní strany speciální grafitová fasádní omítka firmy Caparol.

Finální úpravu fasády domu tvoří z východní strany speciální grafitová fasádní omítka firmy Caparol.

Výrazným prvkem, který se podílí na vzhledu domu, je moderní fasádní odvětrávaný obklad Twinson Premium z kompozitu od firmy Inoutic.

Výrazným prvkem, který se podílí na vzhledu domu, je moderní fasádní odvětrávaný obklad Twinson Premium z kompozitu od firmy Inoutic.

Velkorysý domov

V současné době v domě žije majitel s manželkou, ale je koncipován tak, aby jej v budoucnu mohla obývat rodina s dětmi, které bude vyhovovat i velkorysou rozlohou, užitná plocha je 337 m2.

Dům je rozdělený na společenský a soukromý prostor. Společenskou část tvoří v přízemí kuchyň, jídelna a obývací prostor, na který volně navazují zádveří a toaleta. Soukromou část tvoří v přízemí ložnice propojená s koupelnou a šatnou a schodištěm do prvního poschodí, kde jsou další ložnice, koupelna, šatna a pracovna, která se může změnit v dětský pokoj.

V suterénu domu je letní kuchyň s venkovním posezením a také sauna, která navazuje na spodní koupelnu s masážním boxem a toaletou. Součástí suterénu je navíc technická místnost se strojovnou.

Společenskou část tvoří v přízemí kuchyň, jídelna a obývací prostor.

Společenskou část tvoří v přízemí kuchyň, jídelna a obývací prostor.

Kámen, dřevo a sklo

Proč jste se u svého bydlení rozhodl pro dům v nízkoenergetickém standardu?
„Ve stavebnictví se pohybuji více jak 20 let, proto volba nízkoenergetického domu pro mě byla jednoznačná. Nejvíce oceňuji nízkou spotřebu energií a příjemné klima v domě, kde za každého počasí panuje požadovaná teplota i vlhkost. Zajišťují je použité moderní technologie, tedy rekuperace vzduchu, podlahové topení, pasivní chlazení stropů a tak dále.“

Dům leží v místě nechráněném okolní zástavbou, takže musí čelit ztíženým klimatickým podmínkám. Jaká je jeho energetická náročnost?
„Energetická náročnost na bydlení je 42 kWh na metr čtvereční vytápěné plochy za rok. Úspory energií jsou dány solárními zisky z prosklené jihozápadní stěny, podlahovým vytápěním v kombinaci s tepelným čerpadlem a rekuperační vzduchotechnickou jednotkou, která je vybavena zemním filtrem.

Schodiště do patra

Schodiště do patra

Dům jsme doplnili stropním pasivním chlazením, to zajišťují zemní vrty. Nízkoenergetický efekt by ale nefungoval, pokud by celá stavba nebyla postavena z moderních zdicích materiálů. Veškeré osvětlení domu je pořízeno pouze v LED technologii, což se pozitivně projevuje na spotřebě elektrické energie.

O komfort bydlení a energetické úspory se stará takzvaná inteligentní technologie domu, software ovládaný pomocí multimediálního tabletu. Tato chytrá technologie řídí sama podle aktuálních klimatických podmínek proces vytápění domu, stínění pomocí venkovních žaluzií, pasivní chlazení stropů, technologii bazénu i závlahu zahrady. Díky tomuto vybavení splňuje dům energetickou náročnost třídy A.“

Kuchyň ve tvaru U je vybavena všemi potřebnými spotřebiči.

Kuchyň ve tvaru U je vybavena všemi potřebnými spotřebiči.

Jaké jste využil materiály a stavební součásti a proč? Zjevně máte blízko k přírodním materiálům.
„Od začátku bylo dané, že dům budou tvořit tři základní materiály: kámen, dřevo a sklo tak, aby stavba působila harmonicky.“

Vedle domu je pěkný bazén a k tomu ještě jezírko. Je koupací?
„Není koupací, plní funkci spíše dekorativní. Bazén byl koncipován jako relaxační, se čtyřmi vodními atrakcemi. Ve středu jezírka jsme umístili terasu, která je těsně nad úrovní vodní hladiny. Jeho součástí je po levé straně vodopád, který přepadává z bazénové zídky, kde vytváří příjemný šum a ztrácí se v kamenech.

Jezírko i vodopád slouží ke zvlhčení vzduchu, aby posezení na terase bylo příjemné i v parných letních dnech, a samozřejmě k dokreslení celkové atmosféry.“

Jaké bylo vaše první léto strávené mezi bazénem a jezírkem?
„Krásné. Mlčky jsem pozoroval přírodu, vychutnával klid, chladil se v bazénu a relaxoval. Teplé večery jsme trávili s přáteli na terase a pohled přes jezírko byl dokonalou kulisou.“

Bazén byl koncipován jako relaxační, se čtyřmi vodními atrakcemi.

Bazén byl koncipován jako relaxační, se čtyřmi vodními atrakcemi.

Je něco, co byste dnes, když dům stojí, změnil?
„Zatím jsem na nic zásadního nepřišel. Ale je pravda, že když člověk postaví dům, vždycky zjistí, že se přitom naučil něčemu, co měl rozhodně znát, než začal stavět.“

Funkcionalismus je hra s prostorem

„Myšlenka, která stála u vzniku nadstandardního rodinného domu, byla již od počátku jasná: propojit dům s velmi atraktivním okolím, a to v několika rovinách. Mým úkolem bylo zpracovat projekt tak, aby se dům maximálně otevíral výhledům do krajiny, do přírodního parku Podbeskydí, jehož je lokalita součástí.“ říká
autor projektu Ing. arch. Lukáš Tecl z Atelieru T&F.

Majitel domu Karel Myšák viděl realizaci jiného jeho projektu, dům, který byl postaven zcela v souladu se zásadami funkcionalismu. Kromě toho obdivuje brněnskou vilu Tugendhat, pro niž, stejně jako pro každý jiný funkcionalistický objekt, je charakteristický určitý princip dělení otevřeného prostoru.

V koupelně je k dispozici vana, sprchový kout i velké dvojumyvadlo.

V koupelně je k dispozici vana, sprchový kout i velké dvojumyvadlo.

„Funkcionalismus, to je hra s prostorem. I tento dům je projektovaný podle tohoto principu. Ale přísné funkcionalistické tvary se hodí spíše do městského prostředí, a tento projekt musel respektovat geomorfologii, tvarování pozemku, který je velmi svažitý s jihozápadní orientací. Proto je také dům položen na kameni, pevném materiálu, a nahoře je materiálové odlehčen dřevem,“ vysvětluje architekt Tecl.

Použití přírodních materiálů, které odkazují k venkovskému a podhorskému rázu okolní zástavby, bylo dalším požadavkem klienta. Na fasádách se proto střídají tmavé režné omítky, štípaný kámen a dřevo.

Architekt pracoval s průhledy, prostupy lomu světla a se světlem jako takovým. To vstupuje do prostoru několika světlíky a dodává do interiéru energii, aby dům nebyl pocitově chladný.

Veškeré osvětlení domu je pořízeno pouze v LED technologii, což se pozitivně projevuje na spotřebě elektrické energie.

Veškeré osvětlení domu je pořízeno pouze v LED technologii, což se pozitivně projevuje na spotřebě elektrické energie.

Tvar domu je jasně daný orientací ke světovým stranám, funkce jednotlivých místností reflektují postup slunce po obloze. Předsazené střechy zase brání přehřívání prostoru. Vzhledem k tomu, že majitel má zálibu v umění, je vnitřní prostor uzpůsoben jako galerie. Hlavním motivem přízemí je však velkorysé otevření interiéru.

Autoři:


Témata: Vila Tugendhat


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.