Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Místo nákladné rekonstrukce přistavěli k původní stavbě rodinný dům

  1:00aktualizováno  1:00
Na svahu s unikátním výhledem na německé město Warburg vyrostl moderní rodinný dům, na jehož překvapivém konceptu se podílela snaha maximálně využít jedinečné místo, předběhnout dobu a „zapojit do hry“ nejmodernější konstrukce a energeticky úsporné technologie.

Stavba kolmo orientovaná ke svahu je rozdělena na přízemí, které tvoří jakýsi nenápadný omítnutý sokl, a přesahující patro s kontrastním obložením eternitovými deskami. Západní terasa je stíněna stříškou v podobě tenké desky, jinak má dům kompaktní tvar. | foto: Archiv Schüco International KG

Na jižně orientovaném pozemku, který se obloukovitě „zakusuje“ do svahu, stál dům z padesátých let minulého století. Přízemní stavba se sedlovou střechou a charakteristickým tradičním „německým“ vikýřem, rozšířená v osmdesátých letech o moderní přístavbu, nynější majitele neuspokojovala ani velikostí, ani uspořádáním, ani architektonickým stylem.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům

Rekonstrukce by si vyžádala značné finanční náklady, ale přinesla by pouze kompromisní výsledek, proto se rozhodli pro zcela novou cestu. Čtyři místní architektonické kanceláře soutěžily o návrh nového domu, který by navázal na původní stavbu, ale reprezentoval moderní design a nové technologie.

Zadání bylo tak volné, jak jen si architekti mohou přát: komfortní bydlení pro čtyřčlennou rodinu, čistá minimalistická stavba, hodně prosklená a otevřená do zahrady, energeticky úsporný dům využívající různé obnovitelné zdroje energie. Kromě těchto základních požadavků ponechal klient autorům volný prostor, aniž by omezoval jejich invenci. A vyplatilo se.

Horizontální eternitový obklad se svým spárořezem blíží pískovcovým opěrným stěnám na pozemku.

Horizontální eternitový obklad se svým spárořezem blíží pískovcovým opěrným stěnám na pozemku.

Odvážná kolmice

 „Předpokladem velmi individuálního návrhu byla maximální svoboda a vyvinutý smysl klientů pro styl. Byli všemu otevření,“ říká architekt Meinrad Ladlief z Kasselu, autor vítězného řešení. „Náš návrh zvítězil především díky nečekané orientaci domu kolmo ke svahu, která klienty přímo oslovila a je základem řešení. Líbila se jim výrazná orientace hlavních obytných prostor na západ vstříc výhledu.“

Protáhlá obdélníková stavba s plochou střechou je díky velkým proskleným plochám v obou podlažích otevřená a transparentní. Druhé podlaží přesahuje o čtyři metry přes přízemí a odvážně vybíhá do prostoru, jako by se chtělo odpoutat od terénu a zamířit do širé rovinaté krajiny na obzoru.

Fotogalerie

Střed dispozice zaujímá komunikační jádro se schodištěm a výtahem. V severní části, směrem ke svahu, je umístěna vstupní partie s halou, šatnou a koupelnou s WC.

Zde se také novostavba spojuje s původním domem: prosklená chodba vede podél dvou dětských pokojů do původního domku, který nyní slouží jako samostatná zóna pro hosty.

Dominantou přízemí je však jižně orientovaná kuchyň, jejíž dvě plně prosklené stěny jí dávají nejen mnoho světla, ale i impozantní výhled a možnost doširoka se otevřít a „vytáhnout“ bydlení ven na terasu a do zahrady. Při západní fasádě se nachází krytá terasa s venkovním stolováním.

Rozlehlá obytná kuchyň v přízemí je ze dvou stran obklopena plně prosklenými stěnami. Kombinace pevně zasklených ploch, posuvných ploch a skleněných dveří umožňuje maximální otevření do zahrady, navíc s bezbariérovým přechodem.

Rozlehlá obytná kuchyň v přízemí je ze dvou stran obklopena plně prosklenými stěnami. Kombinace pevně zasklených ploch, posuvných ploch a skleněných dveří umožňuje maximální otevření do zahrady, navíc s bezbariérovým přechodem.

„Osobně bych dal přednost kompaktní symetrické struktuře bez prvků vyčnívajících z fasády,“ komentuje architekt zastřešení terasy na západní straně, „ale lehká tenká deska byla nakonec i pro mě schůdným řešením.“

Horní podlaží je rozděleno na ložnici rodičů s příslušenstvím (v zadní části) a obývací pokoj s jižní orientací. Rodinný život se soustřeďuje hlavně v přízemí v obytné kuchyni a venku na zahradě, a tak se obývák stal především příjemnou relaxační zónou rodičů, s přidanou hodnotou vlastní kryté terasy, zapuštěné do hmoty druhého podlaží.

Architektura, ekologie a technologie

Kromě designu a funkčnosti kladl majitel domu důraz na energetickou efektivnost a udržitelný rozvoj. Jeho jednoznačným přáním bylo využít obnovitelnou energii a vyloučit závislost na jediném zdroji.

Spojnici mezi novým a starým domem tvoří prosklená chodba, z níž se vchází do ložnic. Původní dům stojí ve východní části pozemku těsně u opěrné stěny.

Spojnici mezi novým a starým domem tvoří prosklená chodba, z níž se vchází do ložnic. Původní dům stojí ve východní části pozemku těsně u opěrné stěny.

Fungování domácnosti je proto založeno na celé škále zdrojů: peletkách, slunci (dům je vybaven solárním kolektorem a využívá i pasivní solární efekt), rekuperaci (obytné prostory mají větrání s rekuperací tepla), jako záložní zdroj energie slouží plynový kotel.

Udržitelnou funkci naplňují vysoce kvalitní materiály s dlouhou životností a velkou odolností. Diskutovalo se o vnějším plášti budovy z měděných či ocelových šablon, ve výsledku má obložení z cementovláknitých desek a vysoce kvalitní hliníková okna s metalickou povrchovou úpravou rámů.

Stavba samotná pak spočívá na masivním soklu zděném z pískovce z místních zdrojů. Tento kámen spojuje současnost s minulostí, objevuje se i na původních opěrných zdech ve svahu, které ohraničují pozemek, v bazénku, na zídkách, schůdkách a dalších prvcích v zahradě.

Architektura domu se vyznačuje plynulými přechody z interiéru do exteriéru. Rohovou kuchyň zvenku obklopují dvě stíněné terasy dlážděné stejným kamenem jako podlaha v domě. Obklad fasády v přesahující části plynule přechází v podhled s integrovaným osvětlením. Prosklené nároží se obešlo bez masivních konstrukčních prvků.

Architektura domu se vyznačuje plynulými přechody z interiéru do exteriéru. Rohovou kuchyň zvenku obklopují dvě stíněné terasy dlážděné stejným kamenem jako podlaha v domě. Obklad fasády v přesahující části plynule přechází v podhled s integrovaným osvětlením. Prosklené nároží se obešlo bez masivních konstrukčních prvků.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 150 m2
Užitná plocha: 280 m2
Konstrukce: betonové základové pasy, zdivo z betonových tvárnic a železobetonu, vnější zateplení 160 mm (přízemí) a 200 mm (patro), v přízemí fasáda omítnuta, v patře odvětrávaný obklad fasády z eternitových desek vínové barvy, ocelové nosné sloupy, stropy a schodiště železobetonové monolitické
Výplně otvorů: okna, skleněné dveře a pevně zasklené plochy s izolačními trojskly, rámy hliníkové Schüco pro pevné zasklení, okenní a dveřní systém a zdvižně posuvný systém Schüco ASS 70.HI s motorovým pohonem, vnější zastínění screenovými roletami, dveře vnitřní dřevěné bíle lakované bezfalcové a skleněné posuvné.

Na prosklení v obývacím pokoji, přes celou čelní stěnu o šířce 6,44 m a výšce 2,67 m, byl použit systém Schüco ASS 70.HI. Pohyb dveří, které celkem i s trojskly váží 500 kg, se ovládá automaticky pomocí elektromotoru skrytého v rámu. Je tichý a plynulý.
Vytápění: ústřední, podlahové teplovodní, zdroj energie kotel na peletky, záložní plynový kondenzační kotel, solární kolektory pro ohřev teplé vody, ve fasádě integrovány větrací jednotky s rekuperací tepla (decentralizovaný systém)

Architekt zvolil jednotný design pro okenní i dveřní rámy.

Architekt zvolil jednotný design pro okenní i dveřní rámy.

Autor

Dipl. Ing. arch. Meinrad Ladlief, Ladlief Architekten BDA, Kassel
Architektonická kancelář Meinrada Ladliefa se zaměřuje na projekty bytové i občanské výstavby využívající nejmodernější energeticky úsporné technologie.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.