Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Postavili si dům svých snů poté, co se dcery odstěhovaly. Mají i bazén

  1:00aktualizováno  1:00
Drsnější podnebí Děčínské vrchoviny vyvažuje interiér i exteriér domu zařízený v duchu žhavého Španělska. Pořídila si jej dvojice manželů ve středním věku. Chtěli bydlení, kde budou mít čas hlavně na sebe a podle svých představ, protože dospělé dcery s nimi už nebydlí.

Trávník se tři týdny po vysetí už krásně zelená, zahrada ještě čeká na vysázení stromů. | foto: Robert Virt

Původní dům stojí od toho současného nedaleko, a přesto je mu na hony vzdálený. Když rodinná situace dospěla do bodu, kdy bylo jasné, že dcery s rodiči dál bydlet nebudou, rozhodli se manželé využít před lety koupený pozemek a postavit si na něm doslova svůj dům snů.

Další zajímavé navštěvy najdete v časopise Můj dům

Další zajímavé navštěvy najdete v časopise Můj dům

„Přestože už jsme věděli, co dům k naší spokojenosti má i nemá mít, zúžili jsme svoje požadavky na tři základní: nízkoenergetická stavba, centrální obytný prostor a velký krytý bazén. Vše ostatní jsme nechali na architektovi Sergi Vasiljevovi,“ říká majitel. „A ačkoli je především interiérovým architektem, s projektem domu se dokonale sžil a přesně se vcítil i do našich představ.“

Nad kuchyňským koutem vznikla otevřená galerie

Dispoziční řešení s maximálně oddělenou soukromou částí, nádherný bazén, dobře přístupná a přece oddělená garáž, to vše investory nadchlo už ve fázi projektu. Jediné, čeho se zprvu trochu zalekli, bylo to, co dnes dům nejvíc ozvláštňuje, otevřený krov v obývací části.

Mezi kuchyní a jídelnou je vstup na krytou terasu se sezonním posezením.

Mezi kuchyní a jídelnou je vstup na krytou terasu se sezonním posezením.

Nakonec došlo k určitému kompromisu a nad kuchyňským koutem vznikla otevřená galerie, přístupná po krátkém schodišti, která vařícímu prostoru dodala na útulnosti. Na výstavbu byl použit konstrukční systém Haas Fertigbau pro nízkoenergetické domy. Plastová okna s dezénem dřeva si manželé vybrali pro možnost snadné údržby.

Majitelé se ukázali jako osvícení investoři, kteří si sice, jak říká s úsměvem majitel, „postavili dům na důchod“, ale dokázali nároky na pohodlné, nadstandardní bydlení zrealizovat s ohledem na možná úskalí budoucnosti. Dřevostavbu nepředimenzovali, kromě obývací části otevřené do krovu je zbývající část podkroví uzavřená, ale s možností kdykoliv v ní vytvořit další obytné místnosti.

Fotogalerie

Vše je promyšlené i s ohledem na možnou nepřízeň osudu: kromě galerie nad kuchyňským koutem jsou všechny prostory nízkoenergetického domu bezbariérové.

Velký bazén, který je součástí domu, oddělují od obytného prostoru další venkovní dveře, které zajišťují maximální izolaci proti vzdušné vlhkosti.

V případě, že by někdy v budoucnu nebylo možné jej provozovat, stačí bazén vypustit, zavřít topný systém a v zakonzervovaném stavu vše ponechat bez chátrání na příhodnější časy.

Kromě nízké energetické náročnosti domu, dané konstrukcí z panelů na bázi dřeva, vsadili majitelé na vytápění tepelným čerpadlem. Dobrým partnerem mu je podlahové vytápění, které je ideální pro navození tepelné pohody.

Součástí pozemku je vlastní jezírko vybudované v přírodním stylu s jílovým dnem. Silueta domu ne náhodou připomíná stodolu, dům stojí na okraji CHKO.

Součástí pozemku je vlastní jezírko vybudované v přírodním stylu s jílovým dnem. Silueta domu ne náhodou připomíná stodolu, dům stojí na okraji CHKO.

Ústředním prvkem zahrady je přírodní jezírko

Při naší návštěvě se majitelé teprve zabydlovali, takže některé ze zařizovacích předmětů ještě neměly své místo, ale interiér působil zabydleným dojmem.Nejinak tomu bylo i se zahradou, jejímž ústředním prvkem je impozantní přírodní jezírko.

Manželé ani se stavbou, ani se stěhováním nespěchali, majitel si dal termín nastěhování teprve tehdy, až bude trávník vzrostlý natolik, že bude potřebovat posekat. I tak výstavba trvala s položením základové desky jen rok a proběhla k naprosté spokojenosti.

„Není tu nic, co by nefungovalo, nebo co bychom chtěli změnit. Novým bydlením jsem nadšená, je mi líto jedině vzrostlé zahrady u bývalého domu. Kdyby tak šlo mávnout nějakým kouzelným proutkem a přenést všechny milované rostlinky do nového domova,“ usmívá se majitelka.

Za rustikálním stylem linky se ukrývá moderní technologie.

Za rustikálním stylem linky se ukrývá moderní technologie.

Z bazénu je výhled na jezírko. I zde je strop otevřen do krovu, což klade velké nároky na ochranu dřeva proti vlhkosti.

Z bazénu je výhled na jezírko. I zde je strop otevřen do krovu, což klade velké nároky na ochranu dřeva proti vlhkosti.

Technické údaje

Užitná plocha: 340,70 m2
Zastavěná plocha: 383,150 m2 (bez venkovní terasy)
Konstrukční řešení: betonová základová deska, rámová dřevěná konstrukce, (obvodové stěny: vnitřní plášť dřevotříska, fólie, 12,5 mm sádrokarton, minerální izolace 140 mm, 3 mm dřevotříska, 40 mm polystyren, třívrstvá omítka 4 mm), dřevěná stropní konstrukce, dřevěný vaznicový krov, krytina BRAMAC
Výplně otvorů: sedmi a osmikomorová plastová okna HOCO, vchodové dveře HOCO, interiérové dveře dýhované v odstínu třešeň, plné nebo v kombinaci s mléčným sklem, s obložkovou zárubní
Vytápění: tepelné čerpadlo, podlahové vytápění
Cena stavby: přibližně 8 000 000 Kč

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.