Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodina si postavila u Teplic bungalov. Barové sezení je srdcem domu

  1:00aktualizováno  1:00
Kamila a Stanislav mají tři malé dcery, hodně pracují a touží po klidu. Ten našli v bungalovu, který si nechali postavit u Teplic. K ruce si vzali projektanta, designérku a zahradního architekta. Dům navrhl jejich rodinný přítel František Kuncl.

Čedičové sezení okolo celé zahrady je z nedalekého lomu. Dlouho drží teplo a díky tomu se na něm hezky sedí. | foto: Martin Zeman

Manželé byli před stavbou dle vlastních slov laici bez zkušeností. Přesto nad projektem strávili hodně času, aby měli vše k obrazu svému. A na pomoc přizvali projektanta, designérku a zahradního architekta.

Zpětně považují pomoc odborníků za nedocenitelnou a jsou přesvědčeni, že jim jejich rady pomohly ušetřit hodně času i nákladů. Dům navrhl rodinný přítel František Kuncl.

Když viděl pozemek ve tvaru dvojitého lichoběžníku, se sklonem do dvou směrů, stávající tvar domu ho napadl jako první. Majitelé mu říkají „rohlík.“ Stavba na parcelu perfektně zapadla, kraje pozemku lícují s hranami domu, takže prostor působí velmi organicky a čistě.

Fotogalerie

Manželé chtěli dům, který nebude podléhat módním vlnám. V jednoduchosti je podle nich krása. Zvolili přírodní barvy a materiály, včetně břidlicového obkladu na jinak světle šedé fasádě, kontrastní tmavou střechu i okna a kvůli souladu s okolní přírodou kaštanově hnědou barvu dřeva.

Protože v exteriéru je dost pohledových dřevěných prvků, ve stejném designu chtěli mít i plot. Ostatní se odvíjelo postupně. Designérka Blanka Běhounková jim navrhla místo černé střechy jemnější antracitovou, s níž pak sladili i barvu plastových oken, o dřevěných je nikdo nepřesvědčil, že by byla lepší.

Může se hodit

Living Doubravčice

Living Doubravčice - domy s rozsáhlou možností individualizace.

Více domů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Drželi se zásady, že barvy exteriéru by se měly odrážet v interiéru, takže i uvnitř volili přírodní barvy v tlumenějších odstínech, jen tu a tam doplněné kontrastujícím prvkem. V interiéru začali kuchyní, která je v obývacím prostoru dominantní, jakmile se shodli na barvě cappuccino, světlé podlahy už byly jasnou volbou.

V celém domě kromě zádveří a ložnice je na podlaze vinyl - prakticky nezničitelná krytina z jednotlivých kazet, které je možné v případě potřeby snadno vyměnit.

Vybavení domu majitelé postupně řešili místnost po místnosti tak, aby všechno do sebe zapadalo. Občas je přepadaly pochybnosti, ale díky 3D modelu, ve kterém měli možnost prohlédnout si jednotlivé zařizovací předměty v kontextu celého interiéru, se vždy ukázalo, že spolu všechno ladí.

Promyšlené pohodlí

Dispozice odpovídá životnímu stylu rodiny. Obývací pokoj je v jednom otevřeném prostoru s kuchyní a jídelnou. Majitelé trvali na velkém jídelním stole, sami si ho dokonce navrhli a konstrukci nechali vyrobit ve vlastní továrně na zpracování tenkých plechů. Dnes je hlavní komunikační zónou barové sezení na pomezí obývacího pokoje a kuchyně - snídaně, svačiny a někdy i večeře se odehrávají právě tady.

Důležité je i propojení vnitřního obývacího prostoru s terasou s vyhřívaným bazénem. Celý den je kam si sednout do stínu. Při plánování si na pomoc vzali program, který umožňuje nasimulovat, kam svítí slunce v průběhu celého roku, v kteroukoli denní dobu.

Posuvná francouzská okna na terasu jsou otevřená prakticky stále, což bylo i jedním z důvodů, proč je dům postaven v nízkoenergetickém a nikoli pasivním standardu.

Díky rohovému pozemku je z každého místa výhled na hory a do zeleně, který by bylo škoda omezovat záclonami nebo závěsy. Okenní tabule mají antireflexní úpravu, takže světlo i teplo se odráží a interiér se nepřehřívá. Když zasvítí sluníčko, skla se zatmí a dovnitř není téměř vidět.

Ranní kávu si majitelé vychutnávají na schodech terasy obrácených k východu, s panoramatem hradu Doubravka v pozadí, u večerní sklenky vína sedávají na protější straně s výhledem na vrch Bouřňák.

Sedačku objednávali majitelé kvůli dlouhé dodací lhůtě dřív, než se začalo s hrubou stavbou.

Sedačku objednávali majitelé kvůli dlouhé dodací lhůtě dřív, než se začalo s hrubou stavbou.

Terasa měla být v rovině s obývákem a se schody do zahrady, protože na nich rodina ráda sedá. Kvůli tomu, že pozemek má spád na dvě strany, se zvyšovala základová deska nad úroveň terénu a výsledek je víc než vydařený.

Výhodou 3D projekce před výstavbou bylo, že se veškerý nábytek vymyslel dopředu, tím pádem je každý centimetr v domě připravený na využití. Zatímco v obývacím pokoji a jídelně není kromě sezení a stolů téměř žádný nábytek, všude jinde je úložných prostorů víc než dost.

Na půdě, do které se stoupá z chodby po stahovacích schůdcích, je místnost o rozloze asi 25 metrů čtverečních s policemi, která slouží jako sklad sezónních věcí.

Co se úložných prostor týká, podle slov majitelů se začínalo až naivně, s variantou, že dům bude bez garáže. Zdá se jim jako zbytečný luxus parkovat auto v místnosti, která stojí stejně nebo téměř stejně jako obývák.

Technickou místnost původně v projektu zvětšovali a zvětšovali, s tím, že se do ní musí vejít šest kol (Stanislav je úspěšný cyklista), což se ukázalo jako nemožné. Takže nakonec ustoupili a do přední části garáže kromě kol umístili i malou dílnu, do zadní pak saunu se sprchou a venkovní vířivku.

I s vířivkou a saunou o třetinu méně za energie

Ačkoliv v domě všechno funguje na elektřinu, včetně sauny a trvale vyhřívaného bazénu i vířivky, energie majitele stojí o třetinu méně než v původním bytě o rozloze 130 metrů čtverečních.

V celém domě je podlahové topení, do kterého se majitelům nejprve nechtělo investovat, ale přesvědčilo je, že lze topit na nižší teplotu a radiátory nezabírají místo.

Pro tepelnou pohodu v zimě stačí přiložit dvě tři polínka do krbu a teplota rychle vystoupí na 25 - 26°C. Pak obývací pokoj postupně chladne až do rána, kdy je tu opět příjemných 21°C. V letních vedrech zase příjemnou vnitřní teplotu dobře udrží venkovní hliníkové zatmívací rolety, v pokojích málokdy stoupne teplota nad 23 °C.

Technické parametry

  • Zastavěná plocha: 175 m²
  • Užitná plocha: 150 m²
  • Spodní stavba: betonová základová deska
  • Konstrukční systém: difuzně otevřená konstrukce Atrium DifuTech IZO Comfort
  • Tepelná izolace: minerální izolace Pure One, dřevovláknitá deska
  • Fasáda: difuzně otevřená bílá omítka, břidličný obklad
  • Střešní krytina: černá alpská taška
  • Okna: plastová s oboustranným dekorem, zasklení izolačními trojskly 0,6
  • Podlahy: vinyl, ložnice - koberec, zádveří - dlažba
  • Teplo: elektrokotel, podlahové vytápění v celém domě
  • Skladba stěny směrem zevnitř: interiérová povrchová úprava bílý nátěr, sádrovláknitá deska, instalační předstěna s tepelnou izolací, parobrzdná deska, dřevěná konstrukce s tepelnou izolací, dřevovláknitá deska, difuzně otevřený omítkový systém
  • Celková tloušťka stěny: 336 mm
  • Součinitele prostupu tepla U stěnou v řezu tepelnou izolací: U=0,14 W/m2K

Další zajímavé dřevostavby najdete v aktuálním únorovém čísle magazínu DŘEVO&stavby. Fotografie: Ing. BcA. Martin Zeman, www.datelier.cz.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.