Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dřevostavba na svahu, který připomíná sjezdovku. Byla na něm skládka

  1:00aktualizováno  1:00
Dům ve svahu nad malým severočeským městem nabízí řadu unikátů: výhled, neobvyklé konstrukční řešení a provoz s minimální spotřebou energie. Přinesl však i řadu problémů, na svahu byla původně skládka.

"Dům poskytuje výhled na město, ale člověk odpočívající na terase má dokonalé soukromí – není odnikud viděn. Terasa nahrazuje zahradu," popisuje Ján Stempel. Zdroj: www.mujdum.cz | foto: Pepa Středa a Ivan Bárta

Majitel stavební firmy se rozhodl vybudovat nový domov sám pro sebe. Vybral si pozemek, který pro stavbu rodinného domu představoval řadu kompromisů: na jedné misce vah jihozápadní svah s krásným výhledem, na druhé svažitý terén s velkým sklonem, což znamená náročné a drahé terénní a zakládací práce a zahradu, která se nedala využívat. Dříve tu bývala skládka.

Další zajímavé návštěvy v časopise Můj dům

Další zajímavé návštěvy v časopise Můj dům

Návrh stavby zadal architektonické kanceláři Stempel & Tesar architekti. "Pozemek strmý jako černá sjezdovka na první pohled budil dojem, že se tu nedá nic postavit," vysvětluje architekt Ján Stempel.

"Abychom zjednodušili a zlevnili zakládání a zemní práce, zvolili jsme přízemní dům s kombinovanou ocelovou a dřevěnou konstrukcí, osazenou na spřažené ocelobetonové desce nad terénem. Je obklopena ze dvou stran krytým ochozem, který slouží jako pobytová terasa, a korunami stromů, které tvoří zastínění a optickou clonu. Dům poskytuje výhled na město, ale člověk odpočívající na terase má dokonalé soukromí – není odnikud viděn. Terasa nahrazuje zahradu," popisuje Ján Stempel.

Dům je zespoda zateplen 400 mm polystyrenu. Spočívá na ocelovém roštu spřaženém

Dům je zespoda zateplen 400 mm polystyrenu. Spočívá na ocelovém roštu spřaženém s betonovou deskou. Zdroj: www.mujdum.cz

Úsporný obdélník

Jednopodlažní obdélníkový dům má kompaktní tvar a jednoduchou dispozici orientovanou na jih a západ, což přispívá k nízkým nákladům na stavbu i energeticky úspornému provozu domácnosti.

Fotogalerie

Přístup vede po lávce z horní části pozemku, dispozice je rozdělena podélnou chodbou a uspořádána podle zásad nízkoenergetických domů: na sever jsou orientovány koupelny a prostory zázemí, na jih a západ společný obývací prostor, pracovna a dva pokoje.

Obytné místnosti jsou z terasy prosklené na celou výšku tak, aby měly co nejlepší výhled, maximum světla a slunce. Rovná střecha s přesahem v létě zabraňuje přehřívání, v zimě, když je slunce nízko, naopak nebrání velkým tepelným ziskům.

Dům je navržen v nízkoenergetickém standardu, vybaven okny s izolačními trojskly, sendvičovým obvodovým pláštěm, podlahovým vytápěním a řízeným větráním s rekuperací. Garáž stojí samostatně mimo dům v blízkosti ulice, která vede po svahu podél východní hranice pozemku.

Dům vítá příchozí uzavřenou fasádou, z níž vyčnívá jen malé závětří. Dolů do

Dům vítá příchozí uzavřenou fasádou, z níž vyčnívá jen malé závětří. Dolů do zahrady vede kamenné terénní schodiště. Zdroj: www.mujdum.cz

Krátká vstupní lávka nese malé závětří se stříškou a ochrannou boční stěnou.

Krátká vstupní lávka nese malé závětří se stříškou a ochrannou boční stěnou. Jsou obloženy černým ocelovým plechem. Zdroj: www.mujdum.cz

Základy vzhůru nohama

Spřažená ocelobetonová deska, jakási základová deska domu, spočívá na nosné konstrukci, kterou tvoří dva jehlany z ocelových profilů, obrácené vrcholy do terénu a základnou vzhůru. Třetím nutným opěrným bodem je vstupní lávka, která spojuje dům s horní částí pozemku.

Může se hodit

Hledáte pozemek pro svůj nový dům? Nebo potřebujete jinou nemovitost? Najděte si ji na Reality.iDNES.cz.

Ocelová podnož byla vyrobena v továrně jako skládačka, smontována na místě z jednotlivých prvků a osazena na klouby. Stavba je ukotvena do terénu jen ve třech bodech, odpadly složité zemní práce, hydroizolace a nákladné opěrné zdi, které by si vyžádala běžná stavba ve svahu. Bylo to rychlé a finančně přijatelné řešení.

Zeptali jsme se

Čím to, že jste se nebál stavby v tak prudkém svahu? Měl jste nějaké zkušenosti s podobnou realizací?
Když jsem viděl studii domu, byla to pro mě velká výzva. Konstrukční řešení jsem musel řešit sám. Dva statici mě odmítli, až třetí, Ing. Jan Hora, byl ochoten do toho jít. S konstrukcí podobného typu se u nás u rodinného domu nesetkáte, jde o výjimečnou realizaci. Také dřevostavba pro mě byla nová zkušenost.

Obývací pokoj je propojen s jídelnou a kuchyní v jeden prostor s příjemnou

Obývací pokoj je propojen s jídelnou a kuchyní v jeden prostor s příjemnou teplou dubovou podlahou. Ze dvou stran jej lemuje zastřešená terasa s podhledem a podlahou ze smrkového dřeva. Tlumené přírodní barvy zvýrazňuje červený akcent sezení. Díky plně prosklené fasádě jsou město a krajina součástí interiéru domu. Zdroj: www.mujdum.cz

Může se hodit

Zvažujete postavit si úspornou dřevostavbu nebo roubenku? Poptejte ověřené stavební firmy a řemeslníky na AAAPOPTÁVKA.CZ

Co bylo v celém procesu nejobtížnější? Došlo při realizaci stavby k nějakým změnám oproti návrhu?
Technická stránka projektu, jednoduchý systém nosníků a kloubů, se mi líbila. Řadu technických detailů jsme řešili za pochodu přímo na stavbě. Osazení podnože, tedy vyrovnání osmi volných sloupů na kloubech do jedné roviny. bylo na celé stavbě to nejobtížnější.

Jaká je v praxi energetická bilance stavby?
Slunce dělá zdarma svoji práci. Dům využívá pasivní solární efekt po celé topné období. Díky tomu je na podzim, v předjaří a na jaře topení úplně vypnuté, včetně dohřevu v rekuperačním systému, zapíná se jen podlahové topení v koupelně. Když se ochladí, stačí zatopit na dvě hodiny v krbu.

Dubová podlaha prochází do ložnice, pracovny a dalších místností (s výjimkou

Dubová podlaha prochází do ložnice, pracovny a dalších místností (s výjimkou koupelen). Příčky podél chodby nahrazuje na míru vyrobená skříňová sestava z barevně lakovaných MDF desek s integrovanými dveřmi. Stejné skříně jsou i v hlavní ložnici. Zdroj: www.mujdum.cz

Autoři

Stempel & Tesar architekti
Doc. Ing. arch. Ján Stempel (1959), Ing. arch. Jan Jakub Tesař (1981)

Ján Stempel, absolvent Fakulty architektury Technické Univerzity v Budapešti, začal svoji praxi dnes již v legendárním ateliéru SIAL pod vedením prof. Masáka a prof. Hubáčka. Vítězný soutěžní návrh a následná realizace pavilonu expo v Seville ve Španělsku podnítila vznik kanceláře A.D.N.S.

Od roku 2006 působí Ján Stempel jako vedoucí ateliéru na fakultě architektury ČVUT v Praze. V roce 2008 zakládá studio stempel & tesar architekti společně s Janem Tesařem, který studoval na prestižní univerzitě v Delftu v Nizozemsku a fakultě architektury ČVUT v Praze. Během pobytu v Nizozemsku pracoval v renomované kanceláři Jeanne Dekkers architektur.
www.stempel-tesar.com
 

Kuchyň je umístěna u severní fasády domu. Linka byla vyrobena na míru z

Kuchyň je umístěna u severní fasády domu. Linka byla vyrobena na míru z lakovaných MDF desek s vysokým leskem. Je oddělena a zároveň propojena s obývacím pokojem: vedle krbového tělesa architekti navrhli vestavěnou nábytkovou stěnu s otevřeným průhledem. Zdroj: www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 178 m2
Užitná plocha: 113 m2 + terasa 41 m2
Konstrukce: betonové základové bloky, ocelová podnož na kloubech a ocelový nosný rošt, spřažená ocelobetonová deska, montovaná stavba s ocelovým nosným skeletem a sendvičovým obvodovým pláštěm, vnější obložení smrkové palubky, plochá střecha
Výplně otvorů: okna hliníková s izolačními trojskly – otevíravá a pevně zasklená, vnitřní dveře dřevěné bezfalcové do rámových zárubní
Vytápění: zdroj energie tep. čerpadlo systém vzduch/voda, podlahové vytápění, teplovzdušné větrání s rekuperací
Dodavatel: Stavební firma Hájek, s. r. o.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:


Témata: Dřevostavba


Nejčtenější

K ruce si vzal svého dvanáctiletého bratra, který dostal za úkol oživit toalety...
Bar v Litomyšli posprejoval dvanáctiletý kluk. Majitelé jsou nadšeni

V centru Litomyšle na Smetanově náměstí je nový Copper bar. Původní upadající podnik v historickém domě z počátku 12. století přeměnil architekt Tomáš Zavoral...  celý článek

V kuchyni v současné době chybí přívod vody...
Předchozí majitel zrušil v 1+1 i přívod vody do kuchyně. Co teď s tím

Čtenář Jan počítá s tím, že se časem jeho rodiče budou muset vzdát ze zdravotních důvodů bydlení na horách a přestěhovat se do Prahy za ním. Chystá proto pro...  celý článek

Jednoznačnou dominantou interiéru je odvážně zavěšená vana, která přímo sousedí...
Koupelna s vanou vlaje ve vzduchu. Majitelé mají při mytí skvělý výhled

Architekti Rolf Bruggink a Niek Wagemans z nizozemského Utrechtu ušetřili za bourání, odvoz suti i nákup materiálu. Kus po kusu rozebírali starou dílnu a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.