Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nevíte, co dělat se zbytky jídla? Rozdrťte je

  12:20aktualizováno  12:20
Slupky z brambor, zbytky zeleniny, skořápky a třeba i kuřecí kosti nemusíte vyhazovat do koše. Tedy pokud si pořídíte drtič kuchyňského odpadu.

Drtit můžete slupky od brambor, čajové sáčky i papírové kapesníčky | foto: Profimedia.cz

Drtič kuchyňského odpadu zlikviduje desetilitrový kbelík zbytků za dvacet vteřin, vystačí si přitom jen s vodou a elektřinou.

"Drtiče se dají namontovat nejen do nově budovaných kuchyní, ale i do hotových. Mohou se použít i u starších typů dřezů, které mají menší otvor, ale ten je potřeba upravit," říká Petr Chodura ze společnosti Welt Servis. Musí mít totiž průměr devět centimetrů.

Zájem o instalaci drtičů se podle Chodury zvyšuje, a to nejen mezi mladými lidmi. "Ozvala se nám i šedesátiletá paní, která si drtič chce pořídit, protože hodně zavařuje," doplňuje Chodura. Některé zájemce však může hned na začátku odradit cena. Dražší přístroje stojí kolem sedmnácti tisíc korun, ale pro menší domácnosti už na trhu existují i verze v cenách přibližně okolo šesti tisíc korun.

Dřez funguje stále stejně
Drtič odpadu se umisťuje pod výlevku kuchyňského dřezu a připojuje se na standardní rozvod elektrického proudu. Zbytky jídla se vhodí do dřezu a shrnou se do odpadu, spolu s puštěním studené vody a zapnutím drtiče pomocí klasického vypínače. V přístroji se otáčí drticí talíř s výkyvnými přítlačnými lopatkami, na který dopadají zbytky jídla. Odstředivá síla je hrne na vnější okraj, kde se rozmělňují na malé částečky.



Rozdrcený odpad odchází spolu s vodou z drticí komory odpadovou trubkou do kanalizace nebo septiku. Pokud je přístroj vypnutý, můžete dřez používat tak, jak jste zvyklí - mýt v něm nádobí, vylévat vodu, odkládat do něj použité nádobí.

Rozhodně se nemusíte bát, že se extrémně zvýší spotřeba vody a elektřiny. "Drcení je velmi rychlé, trvá přibližně jen deset až patnáct," popisuje Michal Kepl z firmy Luisina design. Drtič se podle něho hodí pro ty, kteří nemají možnost zlikvidovat biologický odpad jinak.

Zapadlá lžička drtič nezničí
V přístroji lze drtit téměř veškerý biologický odpad. "V drtiči se dá zlikvidovat vše, co se běžně v přírodě rozloží. Zvládne i velmi tvrdé materiály, jako jsou například kosti. To prospívá nejen drtiči, ale i odpadnímu potrubí, které se tak pročišťuje," tvrdí Petr Chodura. Při drcení je lepší používat studenou vodu, která s sebou odnese i mazlavé zbytky a mastnotu.

Když do odpadu spadne třeba lžička nebo zátka od piva, předmět se v drticí komoře zablokuje a drtič se automaticky zastaví. Podobně zareaguje i při přetížení, díky speciální tepelné pojistce. Poté, co lžičku vyndáte, zapnete pojistku a drtič může pokračovat v drcení. Zapadlý předmět můžete odstranit kleštěmi, ale vytáhnout se dá i rukou. V každém případě je důležité přístroj úplně vypnout.



Máte malé děti a bojíte se, že si budou chtít drtič vyzkoušet? Nemusíte. Přístroj nemá žádné nože ani jiné ostré prvky. "Pokud by člověk náhodou strčil ruku do zapnutého drtiče, nemusí se bát, že přijde třeba o prst. Je to spíše, jak když se poraní o struhadlo," podotýká Petr Chodura. Ale všechny funkční části jsou dostatečně hluboko, takže v podstatě poranění při běžném kontaktu nehrozí. Drtič odpadu není ani nijak zvlášť hlučný, při práci dělá menší rámus než třeba vysavač nebo mixér. Zrovna tak se nemusíte obávat, že by se z likvidovaných zbytků uvolňoval nepříjemný zápach zpět do kuchyně.

Drtič vyčistíte kostkami ledu
Přístroj nevyžaduje téměř žádnou údržbu. Občas je potřeba vyjmout a opláchnout gumovou manžetu, kde se usazují částečky drceného odpadu, které se mohou začít časem rozkládat. Zbytky nečistot se dají odstranit pomocí kostek ledu, které nasypete do komory drtiče, přidáte šálek soli a přístroj spustíte nasucho bez vody. Necháte ho běžet, dokud je slyšet drcení ledu. Potom do něj pustíte studenou vodu a po chvilce ho vypnete.
Přímo do drtiče se nesmí lít žádné chemikálie na čištění odpadu, mohl by se poškodit motor. Pokud potřebujete rozpustit usazeniny v odpadním potrubí, nalijte čisticí prostředek do potrubí až za drtičem.

Pozor na typ kanalizace
Při pořizování drtiče kuchyňského odpadu je dobré si zjistit, jaký typ kanalizace máte v místě, kde bydlíte. "Důležitá je totiž spádovost. Lepší je tlaková nebo podtlaková kanalizace, u té by se nemělo nic stát. Horší je to s kanalizací gravitační, která je třeba na Mělnicku, tady by mohly vznikat technologické problémy. Žádný zákon však používání drtičů odpadu nezakazuje," vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí mělnické radnice Ctirad Mikeš.

Někteří vlastníci kanalizační sítě nicméně drtičům kuchyňského odpadu moc "nefandí", protože se obávají problémů s ucpáváním stok a rychlým množením potkanů. Podle prodejců drtičů jsou však tyto obavy bezpředmětné, protože z domácnosti odchází kuchyňský odpad zcela rozmělněný. Problémy může způsobit spíše shlukující se tuk.

Co se smí drtit, a co ne?

ANO: slupky z brambor a celé brambory, odřezky masa, veškeré ovoce a zelenina, kuřecí a rybí kosti, skořápky ořechů a vajec, košťály, staré pečivo, pecky z ovoce, zvadlé květiny, kávová sedlina s filtrem z překapávače, použité čajové sáčky, zbytky z talířů včetně ubrousků a párátek, cigaretové nedopalky a popel, papírové kapesníčky

NE: suché slupky cibule, kukuřičné slupky, mořské škeble, listy artyčoku, sklo, porcelán, plasty, kovy, igelitové sáčky, hliníkové fólie, kožené předměty, plátno, provázky, guma, kameny, drátěnky, mycí houbičky

Zdroj: www.drticeodpadu.cz

Autoři:




Nejčtenější

Ponorka. Budka pro sýkorky koňadry, sýkorky lužní i sýkorky babky....
Garsonek ve městě není nikdy dost. Ani těch pro ptáky

Oceňované koncepty Matúše Opálky svědčí nejen o jeho talentu, ale také o empatickém přístupu k lidem a prostředí. Jak říká: designem chce lidem ulehčit i...  celý článek

Rozlehlý a luxusně zařízený West Creek Ranch na hranicích Utahu a Colorada je...
Přepychový ranč s observatoří je na prodej za 3,4 miliardy korun

Rozlehlý a luxusně zařízený West Creek Ranch na hranicích Utahu a Colorada je na prodej za 149 milionů dolarů, v přepočtu 3,4 miliardy korun. Autorem...  celý článek

I barva „chladí“  - proto se na léto doporučuje povlečení ve studených nebo...
V horkém létě je třeba vyměnit lůžkoviny za letní, jinak se upotíte

Letní dusna klidnému spánku nepřidají. Spáč se neustále přetáčí, což následně vede k častému probouzení. Pomoci může volba správných lůžkovin a materiálu na...  celý článek

Nevyužívaná čerpací stanice Fiat Tagliero připomíná vznášející se letadlo.
Malý Řím v Africe je v UNESCO. Z italského snu je perla modernismu

Eritrejská metropole Asmara oplývá výjimečným souborem futuristické italské architektury z 30. let minulého století, kterou zde postavili Italové. Díky ní se...  celý článek

Hlavní obývací prostory v domě jsou orientovány do zahrady a bohatě prosvětleny...
Dům inspirovaný funkcionalismem využívá moderní technologie

Střízlivě elegantní, z ulice spíše nenápadný dům vychází ze zásad funkcionalistické architektury. Jeho hlavní kvality, účelnost, pohodlí, vzdušný prostor a...  celý článek

Další z rubriky

Pro tablety v kuchyních už existují i praktické stojánky.
Co zjistil výzkum IKEA: čím se baví Češi při vaření a proč vůbec vaří

Možná je to zásluha šéfkuchařů typu Zdeňka Polreicha, Romana Pauluse nebo Romana Vaňka či dalších kuchařských hvězd, ale svůj podíl má i osvěta a internet....  celý článek

Pokud se na pánvi smaží, plocha s patentovanou  úpravou SensoRed je pouze...
Kuchyňské trendy opisují od profesionálů, někdy jde ale jen o módu

Evropa propadla euforii z domácího vaření a pečení. A také nutnosti dodržování pitného režimu. Jen tak si lze vysvětlit letošní nabídku únorového veletrhu...  celý článek

Kuchyňský ostrůvek ve tvaru písmene Y je příkladem, že v kuchyni se má nejen...
Z digestoře a varné desky se stal jeden spotřebič. To kuchyň změní

Vyznavači spojení kuchyně s obývacím pokojem mohou být spokojeni: architekti i výrobci už s jinou variantou ani nepočítají. Naopak dělají vše pro to, aby se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.