Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Neuvěřitelný byt v bílé barvě doplněný dřevem vás pohladí na duši

  1:00aktualizováno  1:00
Až při hledání bytu si manželé uvědomili, že by nemusel být jen pouhou investicí. Bydlí totiž kousek za Prahou a někdy se jim hodí přespat v centru, což by mohla občas využít i jejich téměř plnoletá dcera.

Díky otevřené knihovně působí prostor vzdušným dojmem, příjemnou atmosféru sem vnáší také klidný výhled z okna. | foto: Iveta Kopicová

Klára a Václav si přáli byt v historickém centru Prahy. O velikosti jednoznačnou představu neměli, vždy záleželo na konkrétních prostorách.

"Jen já jsem od začátku chtěla terasu, ale nakonec se představy měnily.
Někde chyběl výtah, jinde byl zase vstup do domu jak z hororu, roli hrál i výhled z okna. Muselo zkrátka vše do sebe zapadnout, abychom si řekli, že to je skutečně ono," vysvětluje majitelka.

Manželé nikam nespěchali, což byla výhoda. Nicméně byt, který nakonec koupili, viděli už na začátku. "Tenkrát jsem jej odmítla právě kvůli tomu, že nemá terasu. Jenže když jsme viděli další byty a porovnali je, nakonec vyhrál," říká Klára.
Důvod? V domě funguje recepce, což je praktické z bezpečnostního hlediska, je tam výtah, byt má přiměřenou velikost a pěkný výhled, nabízí klid a příjemnou polohu.

Jídelní stůl a židle s područkami z proslulé dílny firmy Ton

Jídelní stůl a židle s područkami z proslulé dílny firmy Ton

Zařizování s architektkou

Protože Klára už spolupracovala na jedné realizaci s firmou Design by Donlić, využila jejich služby i k řešení tohoto bytu. Dispozice zůstala původní, ostatně moc se s ní dělat nedalo.

"Koupelna i kuchyň už byly zařízené, takže jsme se podřizovali jejich vzhledu. Zkraje architektka Dombková navrhla na podlahu lité betonové stěrky, ale ty mi připadají moc studené. Nechali jsme tady proto původní parkety napuštěné voskem. Dále jsem si přála menší jídelní stůl, protože byt se využívá opravdu jen příležitostně. A židle s područkami. Nemám ráda barevné stěny, proto je celkové ladění bytu střídmé, preferuji jednoduchost a eleganci," vypočítává Klára.

Na první pohled to vypadá, že Klára Ivanu Dombkovou moc ani nepotřebovala, ale není to pravda. "Chtěla jsem tu například velkou šatní skříň. Nebylo možné dát ji jinam než do obývacího pokoje. Naštěstí právě díky schopnosti architektky začlenit ji do prostoru tu nijak nevyčnívá. Také řada nábytku pochází z její dílny. Navíc má přání vždy zohlednila, to znamená, že našla vhodný kus a já jsem měla jen poslední slovo," hodnotí spolupráci s architektkou Dombkovou.

Do nevelkých bytů se hodí dveře z čirého skla. Opticky totiž místnosti

Do nevelkých bytů se hodí dveře z čirého skla. Opticky totiž místnosti oddělují, ale zároveň vnášejí denní světlo do prostor bez oken.

Kdyby koupelna nebyla už hotová, majitelka by preferovala místo vany sprchový kout. A také by asi jinak vyřešila umístění pračky. Nyní je schovaná v předsíni ve vestavěné skříni, která by se mohla využívat spíš pro pověšení bund a kabátů.

Ale to jsou detaily, které by majitelé řešili, kdyby tu chtěli bydlet trvale."Jenže to bychom potřebovali víc místa a museli přikoupit sousední byt a oba prostory spojit," hodnotí Klára. Stávající velikost zatím bohatě stačí. Ale kdo ví, třeba v budoucnu majitelé toto rozhodnutí ještě zváží.

Ložnici zútulňuje lihový krb PF 02 Fire box od firmy Planika.

Ložnici zútulňuje lihový krb PF 02 Fire box od firmy Planika.

Pracovna je zařízená ve stejném duchu jako celý byt.

Pracovna je zařízená ve stejném duchu jako celý byt.

Více se dočtete v časopise Moderní byt č. 7/2011.

Autor:


Témata: Návštěvy, krb


Nejčtenější

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Z visuté terasy je nádherný výhled na řeku a okolí.
Mají visutou terasu a kamenné schody. Ty zničily záda i kamarádům

Na stavbě domu se často podílí celá rodina i spousta přátel, jsou však okamžiky, kdy se bez této pomoci neobejde ani zdánlivě jednoduchá stavba terasy. To je i...  celý článek

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.