Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Neuvěřitelná proměna padesát let staré chaty na moderní stavbu

  1:00aktualizováno  1:00
Typická zděná chata, poplatná stavebním technologiím padesát let starým, po náročné rekonstrukci zcela změnila svůj vzhled. Proměna však nijak nenarušila charakter nádherné přírodní lokality nedaleko Luhačovic. Naopak jí přidala odkaz na tradice i novou moderní dimenzi.

Hlavní obytný prostor je předsazený a má díky velkému pásovému oknu panoramatický výhled do krajiny | foto: Daniela Dostálková

Původní rekreační chata již nevyhovovala dispozicí, ani stavebním řešením. Kouzelné, téměř osamocené místo ve svahu pod lesem, obdařené krásným výhledem, však připoutalo své nové majitele natolik, že ho nedokázali opustit. A nechtěli ho ani nijak narušit.

Původní stav

Původní stav

"Škvárobetonové a cihelné nosné zdivo, stropy z keramických tvarovek Hurdis, fošinkový krov a sololitové obklady odpovídají své době. Z hlediska dnešních stavebně-fyzikálních požadavků na současnou obytnou stavbu jsou ale již těžko použitelné," vysvětluje architekt Pavel Mudřík, autor návrhu rekonstrukce domu.

"Nevyhnutelnou otázku, zda zbořit či nezbořit, jsme s klienty dlouho diskutovali. Nechtěli příliš narušit okolí ani vymazat z paměti vzpomínky a staré vazby. A tak jsme nakonec společně dospěli k závěru, že i za této situace je rekonstrukce možná."

Díky tomuto rozhodnutí přežily také původní stromy a zůstala zachována pozice a orientace domu. Vše ostatní (altán, hrazení a některé další prvky na zahradě) čeká na výměnu, celek však neztratí původního ducha.

Horizontální obložení z neupraveného modřínu napomáhá stavbě vyrovnat se s okolní přírodou

Horizontální obložení z neupraveného modřínu odpovídá okolní přírodě

Druhý vstup francouzským oknem vede přes terasu vytvořenou na úrovni přízemí

Druhý vstup francouzským oknem vede přes terasu vytvořenou na úrovni přízemí

Proměna od základů

Zděný suterén, kde se dříve nacházelo technické zázemí, byl propojen s horním podlažím novým dřevěným schodištěm. Po provedení nezbytných statických úprav tu vznikla nová vstupní část s ložnicí a příslušenstvím.

Přízemí se proměnilo v ústřední otevřený obytný prostor určený pro společný život se symbolickým ústředním "rodinným krbem". Nutné rozšíření užitné plochy architekt vyřešil vysunutím části podlaží na východní straně domu směrem do exteriéru. Podlaží se tak rozrostlo o část kuchyně a koupelnu s toaletou, aniž by se zvětšila zastavěná plocha.

Společné obytné přízemí má slunce po celý den

Společné obytné přízemí má slunce po celý den

V této úrovni se dům propojuje se zahradou. Venkovní visutá terasa vedle jídelny byla zabalena obvodovým pláštěm a kompaktně připojena k vnitřnímu obytnému prostoru.

V létě lze stolování snadno přestěhovat na zahradu pod stromy. Původní půdní prostor byl vzhledem k nedostatku místa i nekvalitnímu konstrukčnímu řešení odstraněn. V nově vybudovaném podkroví se nacházejí dva pokojíky s malou střešní terasou.

Kuchyňská linka je vyrobena na zakázku z MDF desek

Kuchyňská linka je vyrobena na zakázku z MDF desek

V novém balení

"Potřeba funkčních změn se pojila i s požadavkem na modernější vzhled," pokračuje Pavel Mudřík. "Obvodový plášť byl po dostavbách a úpravách, které proběhly v minulosti, nehomogenní a nevyhovoval tepelně-technickým parametrům. Naším záměrem byl kompaktní architektonický výraz bez zjevných přidaných hmot."

Kompilát nesourodých starých a nových konstrukcí pokrývá sendvičový tepelněizolační obvodový plášť s horizontálním obkladem z neupravených modřínových fošen.

Dřevo se uplatnilo i na schodišti

Dřevo se uplatnilo i na schodišti

Kuchyňská část je vymezena malým barem

Kuchyňská část je vymezena barem

Exteriér je vtažen do interiéru velkými okny s minimálním členěním, obytný prostor získal vzdušnost a výhledy na všechny strany. Nová horizontální a vertikální okna s minimálním členěním spoluvytvářejí moderní výraz domu.

Vůně dřeva prostupuje celým domem. Vnímáme ji při pohledu na nové ocelo-dřevěné stropy, smrková okna i masivní modřínové podlahy. Základní obrys domu se sedlovou střechou, přiznaná prkna, fošny a masivní trámy z přírodního dřeva místního původu nesou stopy zdejší venkovské stavitelské tradice, dřevěných stodol roztroušených po sousedních kopcích.

Celková kompozice fasád však dokládá moderní architektonickou vizi dispozičního uspořádání i vzhledu stavby.

Technické údaje:

Zastavěná plocha: 83 m²

Užitná plocha: 143 m²

Konstrukce: betonové základové pasy, spodní stavba a přízemí zděné, zastropení z ocelových traverz a dřevěných trámů, dřevěný tesařský krov, dřevěné schodiště, obvodový plášť: původní zdivo, tepelná izolace 100 mm, větraná vzduchová mezera, vnější obložení neupravené modřínové fošny, střecha titanzinkový plech

Výplně otvorů: dřevěná okna a pevně zasklené plochy s izolačními dvojskly, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní

Vytápění: ústřední (elektrokotel), radiátory, v koupelnách topné žebříky, krb s krbovou vložkou

Autor:

Ing. arch. Pavel Mudřík

Autorizovaný architekt. Vystudoval Fakultu architektury ČVUT v Brně, vede vlastní architektonickou praxi ve Zlíně. Věnuje se rodinným domům, bytové i občanské výstavbě od studie až po realizaci.

K jeho nejvýznamnějším realizacím patří Podnikatelské inovační centrum ve Zlíně, rodinné domy v Lomu a na Šumavě, bytový dům Paseky, most pro obchodní a zábavní centrum Zlaté jablko ve Zlíně atd.

Spoluautor: Ing. Pavel Krampla

e-mail: apm@email.cz

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 11/2009.

Autor:




Nejčtenější

Dům roku 2017: Rezidence Prestige od společnosti Canaba
Dům roku 2017: odborníci a čtenáři se tentokrát opravdu neshodli

Již 22. ročník ankety o titul Dům roku 2017 zná své vítěze. Odborná porota a čtenáři vybírali z domů prezentovaných v časopise Můj dům, soutěžilo se ve třech...  celý článek

Pod zvýšenou kuchyňskou podlahou je pračka a úložný prostor. Vedle malý...
Běloruská rodina žije v extrémně malém domě. Stál je 120 tisíc korun

Tříčlenná rodina odmítla hypotéku. Nechtěla se na desítky let zadlužit, ani platit vysoké nájemné. Manželé s malým synem a jedním psem opustili pronajatý byt v...  celý článek

Větší místnost původně sloužila jako obývací pokoj a ložnice zároveň. Tím, že...
Z nepraktického malého bytu vznikl příjemný interiér. I bez bourání

Interiér holešovického bytu byl tmavý, přeplněný, zastaralý a ani po praktické stránce neodpovídal současným nárokům na bydlení. Po odborném zásahu se však...  celý článek

1
Děsím se protikuřáckého zákona. Už teď nemohu kvůli kavárně větrat

Bydlím v centru Prahy v domě se dvěma podniky. Okna do dvora téměř neotvírám, hosté u stolků hlučí a kouří. Další stojí na ulici a také kouří. Bojím se, že...  celý článek

Osvětlení jídelního stolu zajišťuje ikonická lampa Tolomeo (Artemide),...
Ve vile z 20. let vznikl podkrovní byt. Boj s trámy nebyl jednoduchý

Do Řevnic se Barbora vracela, dříve tu bydlela. S manželem Janem teď měli štěstí, koupili zde dvoupodlažní podkrovní byt s plochou 150 metrů čtverečních v nově...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.