Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlepší kávovary zvládnou laté nebo kapučíno jedním stiskem tlačítka

  1:00aktualizováno  1:00
Kdysi byla hitem varná konvice a mikrovlnka. Teď jsou samozřejmou součástí většiny kuchyní. Podobný osud možná brzy potká i kávovary na espreso. Presovače jdou na dračku a nejvíce ty, které vaří kávu úplně samy. Mohou v nich však být velké rozdíly.

Presovače jdou na dračku a nejvíce ty, které vaří kávu úplně samy | foto: Nespresso

Česko ovládla kapslová mánie. Tisíce lidí kupují kávovary za ceny od tří tisíc korun, jejichž obsluhu zvládne i ten, kdo si s technikou moc nerozumí. Do přístroje vložíte kapsli, zmáčknete knoflík a za chvíli máte v šálku skvělé espreso nebo kapučíno s čokoládovou příchutí.

"Jsou ideální pro lidi, kteří nemají času nazbyt a chtějí dobrou kávu," říká Pavel Kosta, český mistr v degustaci kávy. Kapslové přístroje mají navíc většinou výrazný design, který oživí kuchyni.

Takový kávovar však nemusí být vždy výhra. Pasují do něj jen kapsle určité značky, chuť nemůžete nijak ovlivnit. Ale hlavně - káva se prodraží. Espreso vyjde na osm až 16 korun, zatímco v přístroji na zrnkovou kávu třeba jen na dvě koruny. Čím víc kávy pijete, tím méně se přístroj vyplatí.

Proto se hodně lidí přiklání k takzvaným plnoautomatům. Tedy počítačem řízeným přístrojům s digitálním displejem, které umíchají třeba výborné laté z čerstvě umleté kávy přesně na velikost vašeho šálku, to vše stiskem jediného tlačítka.

Ty však stojí mezi 20 a 40 tisíci korun, takže se nehodí pro lidi, kteří pijí kávu jen zřídka. Navíc vyžadují zkušenosti. "Musíte si nastavit hrubost mletí a velikost kávy, což je trošku kámen úrazu. Když uděláte chybu, z ideálního espresa vyrobíte cosi podobného špinavé vodě," varuje Pavel Kosta.

Než tedy půjdete vybírat kávovar, rozmyslete si, co od něj čekáte. Nenechte se zlákat množstvím funkcí, které nevyužijete, ani nízkou cenou přístroje.

Čtěte ve středu v MF DNES

Velký přehled druhů kávovarů s doporučením, pro koho se nejlépe hodí, najdete v příloze Bydlení MF DNES, která vychází ve středu 30. září.

.
Autor:




Nejčtenější

V koupelně je vana Rosa s délkou 140 cm (Ravak) a umyvadlo ze stejné řady.
Rekonstrukce bytu, kde koupelna vystačí sotva pro jednoho

Kritickým místem při rekonstrukcích panelových bytů bývá zejména kuchyň a koupelna, jejichž rozměry neodpovídají současným standardům. To je i případ bytu,...  celý článek

Architektka Dagmar Štěpánová ze studia Formafatal se k proměně bytu v...
Nejlepší interiér roku 2016: loft s nábytkem navrženým na míru

Zatímco architektonických soutěží určených stavbám je celá řada, interiéry byly dosud opomíjené. Změnila to až soutěž Interiér roku, kterou pořádá Institut...  celý článek

Kodaňská číslo 41: neobaroko, průčelí s věží s neorenesančním štítem a gotickou...
Noblesní Vršovice nejsou falešné Vinohrady. Čtvrť má velkoměstský šarm

Kodaňská ulice v pražských Vršovicích vytváří širokou a krásnou promenádu s velkoměstským rozletem a elegancí. Najdeme tu přepychové činžovní domy ze začátku...  celý článek

Nejúčelnější částí domu je vnitřní nádvoříčko s dřevěnou cedrovou terasou.
Nejkrásnější řadový dům vystavěla architektka pro svou rodinu

Stará řadovka na předměstí Sydney nevypadala vůbec lákavě. Přesto ji architektka Laine Richardsonová koupila a pro svou rodinu celou přestavěla. Z nudného...  celý článek

Ložnice se od čistých nových prostor odlišuje. David ji zařídil klasickou...
Jak se bydlí sólistům. Zoufalé osamělce nečekejte

David, Eva, Hynek a Karel jsou dospělí a žijí sólo. Co pro ně jednočlenné bydlení znamená, přibližuje kniha Sami doma. Publikace, která vzešla ze studie...  celý článek

Další z rubriky

Alergiků přibývá zejména mezi dětmi, v české populaci se už jejich počet...
Nové vysavače pro alergiky si umí poradit i s výkaly roztočů

Problém s alergií na domácí prach, či spíše na exkrementy roztočů, trápí stále více lidí. Možná i proto se do naší soutěže o tři vysavače pro alergiky od firmy...  celý článek

Nové řešení uložení přidané páry v troubách nezabírá prostor určený pro pečení.
Jak připravit jídlo za polovinu času. Není trouba jako trouba

Vaření a pečení v troubě je stále populárnější. Díky novým funkcím a snadnému intuitivnímu ovládání v nich totiž připraví perfektně pokrmy i ti, kteří nemají...  celý článek

Teplotní sondy dovolují připravit pečínku právě tak, jak potřebujete.
Jak si pochutnat na pečínce a vyhovět i náročným jedlíkům

Dovolená je prý zkouškou partnerského vztahu, Vánoce zase kulinářské zdatnosti. Ale také nervů, hlavně pro toho, kdo si pozval na návštěvu příbuzné či dokonce...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.