Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejdříve otloukli hotové omítky, pak vznikl z loftu konečně loft

  1:00aktualizováno  1:00
Byť byl standard bytu při koupi vyšší, než bývá zvykem, přesto nebyl majitel spokojený. Interiéru "něco" chybělo, především tu nebyl vidět původní industriální charakter objektu. A to se u bytu nabízeného jako loft docela očekává.

Majitel se proto obrátil na architektku Radku Valovou ze studia oooox, zda by interiér neupravila více podle jeho představ. "Našli jsme zde víc věcí, které bylo možné udělat jinak, třeba koupelny byly zajímavé, ale nepraktické. Komu by se chtělo čistit velké zrcadlo za vanou?!" vysvětluje architektka Valová.

Na druhé straně pochválila skleněnou mozaiku nebo dřevěnou podlahu z masivu. "Nicméně bytu chyběl šmrnc, který by podtrhl průmyslový původ objektu. Industriální historii budovy jsme chtěli rozhodně využít, k tomu jsme vytvořili drobné detaily v již hotovém bytě," vysvětluje Radka Valová.

Digestoř lze v případě potřeby spustit nad varnou desku.

Digestoř lze v případě potřeby spustit nad varnou desku.

Důležité detaily

Směrem do ulice tvoří fasádu původní konstrukce s malými okny sýpky. "Na této stěně jsme osekali nové omítky až na cihlovou stěnu, kterou jsme následně natřeli bílou barvou. Nové stěny jsme upravili cementovými stěrkami v podobě imitace betonu," vypočítává architektka.

Fotogalerie

I další změny směřovaly ke zdůrazněné industriálního základu. Klasické radiátory proto nahradily tovární registry v černé barvě, které skvěle kontrastují s bílými stěnami.

Původní dřevěná podlaha byla zbroušená, aby se zbavila lesklého laku a následně naolejovaná. Díky tomu získala velmi příjemný hebký povrch.

Drobné změny v dispozici stačily

Do dispozice se zasahovalo pouze minimálně, například v koupelně, kde původní vanu vyměnila architektka Valová za rozměrný sprchový kout.

Centrem dispozice a celého bytu se stala kuchyně jako hlavní prostor pro setkávání. Proto zde byla umístěna knihovna, jejíž zavřená část slouží jako skříňky kuchyně.

Samotnou kuchyňskou část tvoří nerezový ostrůvek na nohách se spouštěcí digestoří, která tak neruší prostor, a vysokou bílou částí skříní s vestavnými spotřebiči a úložným prostorem.

Patinovaná dřevěná deska je ze starých prken.

Patinovaná dřevěná deska je ze starých prken.

Židle z transparentního plastu dávají vyniknout jídelnímu stolu.

Židle z transparentního plastu dávají vyniknout jídelnímu stolu.

"Jídelní stůl jsme zvolili s nerezovou podnoží a patinovanou dřevěnou deskou ze starých prken. U stolu jsou umístěny židle z transparentního plastu, aby daly vyniknout právě jídelnímu stolu. Svítidla jsou čirá skleněná bez zbytečných příkras, opět podtrhující industriální prvky interiéru," popisuje architektka Valová.

Obývací pokoj slouží (proti běžným zvyklostem) pouze jako relaxační část, tedy pro posezení, poslech hudby či sledování filmů.

"Původní zrcadlo z koupelny jsme opřeli o stěnu za sedačkou a tím prosvětlili celou místnost, která navazuje na terasu. V obývacím pokoji se objevují další industriální kousky, třeba lampičky vedle televize vyrobené na zakázku," vysvětluje Radka Valová.

Stěny jsou upravenéi cementovými stěrkami.

Stěny jsou upravené cementovými stěrkami.

Klidová zóna

Ložnice s velkým oknem má přímý výstup na terasu. Dominantu pokoje představuje logicky postel, jejíž čelo tvoří přizdívka s nikami pro knihy. Za ní je nepřímé osvětlení, které dodává ložnici intimní atmosféru.

Projekt

Mezonetový byt v developerském projektu o velikosti 116 m2

Návrh: studio oooox, Ing. arch. Radka Valová a Ing. arch. Magda Palečková
Realizace: 2011

V koupelně došlo k největším dispozičním změnám. Původní vanu nahradil velký "walk-in" sprchový kout, který mimo jiné osvětlují bodová světla v podlaze. Sklo není záměrně dotaženo až ke zdi, aby zůstala mezera pro přístup k nahřátému ručníku na radiátoru.

Umyvadla jsou umístěna na dřevěnou desku, přes celou stěnu je osazeno zrcadlo se zadními policemi na kosmetiku. Povrchy stěnu tvoří probarvená černá stěrka. Na toaletě v dalším patře byla ponechána původní skleněná mozaika na podlaze. Stěny jsou opět v černé stěrce, která dává vyniknout bílé sanitě a plechovému zrcadlu.

Autor:


Témata: Digestoř, knihovny


Nejčtenější

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Grand designér roku: studio deFORM - Jakub Pollág a Václav Mlynář, interaktivní...
Czech Grand Design: korunku ze střepů získali nejlepší tvůrci

Jedenáctý ročník soutěže Czech Grand Design zná své vítěze. Ze 116 nominovaných autorů v deseti kategoriích si ti nejlepší odnesli z pražského Stavovského...  celý článek

Nemovitost, která nebyla 50 let na realitním trhu, má obytnou plochu 27 metrů...
Za domek velký 27 metrů čtverečních dal nový majitel 23 milionů korun

O bydlení na Britten Street v londýnské čtvrti Chelsea je velký zájem. Není tedy divu, že i za tento malý domek, zaplatil nový majitel 713 823 liber, v...  celý článek

Rekreační areál Kraví hora
Bazén na Kraví hoře Brňané kritizují. Vadí jim třeba chybějící tobogán

Stavba bazénu na Kraví hoře v Brně stála přes dvě stě milionů korun a trvala dva roky. Autorům vynesla hned několik prestižních ocenění. Obyvatelé města na něm...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Další z rubriky

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Dům s doškovou střechou stojí v městě Zoetermeer.
Střešní tašky rázně odmítli. Na střechu moderní novostavby dali došky

Rotterdamský architekt Arjen Reas postavil ve spolupráci se studiem Martijna van Voordena novostavbu, ve které moudře skloubil tradiční došky s moderní...  celý článek

Na jídelní pult a jeho okolí se použily keramické střepy. Gonzalo Duran s...
Tak barevný dům jinde neuvidíte. Majitelé spotřebovali tisíce střepů

Americké Benátky na pobřeží Pacifiku jsou místem, které přitahuje umělce a tvořivého ducha. Důkazem je dům plný mozaik, jaký jinde na světě nemá obdoby. Svými...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.