Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Návštěva v nízkoenergetickém domě: komfortní bydlení s nízkými náklady

  1:00aktualizováno  1:00
Rodina se dvěma malými dětmi si přála jednoduchou moderní dřevostavbu s vyváženým poměrem cena – výkon: dostatek místa pro všechny na straně jedné a zároveň domácnost s úsporným provozem na straně druhé. Nový dům tak má dobrý výhled nejen do krajiny, ale i do budoucnosti.

Posuvné okenice chrání před sluncem | foto: Lubomír Fuxa

K realizaci svého záměru si vybrali architekta Jana Jehlíka a ateliér 3 + 1 architekti. "Na rozdíl od mnoha obyvatel panelových domů tito klienti netoužili po rozmachu, ale naopak ctili zásady úspornosti a vyváženosti," chválí si autor návrhu domu.

"Mým úkolem tedy nebylo navrhnout bungalov s rozlehlou halou a obývacím pokojem v dimenzích tělocvičny, ale energeticky úsporný dům s co nejúčelněji využitým vnitřním prostorem," vysvětluje Jan Jehlík.

Pozemek ve tvaru protáhlého lichoběžníku, ležící na konci malé obce nedaleko Roudnice nad Labem, se rozšiřuje a otevírá směrem k jihu, vstříc výhledům do širé rovinaté krajiny. Na protější straně silnice vyrůstá nová zástavba v tzv. klasickém duchu, se sedlovými střechami a vikýři.

Lodžii na ocelové konstrukci kryje stříška ze solárních kolektorů

Lodžii na ocelové konstrukci kryje stříška ze solárních kolektorů

Obecní úřad však neomezoval novou výstavbu striktně přísnou regulací a překvapivě se nebránil zcela moderní architektuře s rovnou střechou. Architekt se proto snažil dům se soudobým výrazem nenásilně zakomponovat do okolního prostředí, kterému není použití dřeva a jednoduchého tvarosloví zcela cizí.

Komfort na minimálním půdorysu

V duchu zásad nízkoenergetických staveb má dvoupodlažní dům tvar zcela jednoduchého kompaktního kvádru, k němuž se ze severní strany připojuje přízemní garáž. Vstupní zóna se nachází v severozápadním rohu pozemku.

Prkenný plot je ve stejném duchu jako fasáda

Prkenný plot je ve stejném duchu jako fasáda

Středem obdélníkového půdorysu vede od severu k jihu komunikační linie spojující vstup se zázemím a společnou obytnou částí tvořenou kuchyní, jídelnou a sezením, která směřuje na jižní stranu do zahrady a v exteriéru dále pokračuje zastíněnou lodžií a dřevěnou palubou se zapuštěným bazénem.

V patře, kde se nachází ložnice rodičů, pracovna a dětský pokoj, se opakuje obdobný dispoziční princip. Dětský pokoj zaujímá jižní průčelí domu a je navržen tak, aby se mohl v budoucnu rozdělit na dvě samostatné místnosti s vlastními vstupy. Schodiště do patra má díky světlíku ve střeše příjemné horní světlo.

Dřevěné obložení je ze severského modřínu

Dřevěné obložení je ze severského modřínu

"Dbali jsme na smysluplné využití každého metru čtverečního," komentuje úsporný půdorys architekt Jehlík. "Proto mají obslužné místnosti, chodby a schodiště jen nezbytně nutnou velikost."

Pod schodištěm tak najdete úložné prostory, krb je zapuštěn do schodišťové stěny, a zabírá tak jen minimální část podlahové plochy pokoje a podobně.

"Interiér jsme opticky zvětšili dobrým prosvětlením a uvolněním vnitřního prostoru – obývací pokoj, chodba, schodiště i hala nahoře tvoří jeden otevřený celek, pouze pokoj pro hosty, všechny ložnice a zázemí zůstávají uzavřené," vysvětluje architekt Jehlík.

Kuchyně ve tvaru U byla vyrobena na míru z lakovaných MDF desek

Kuchyně ve tvaru U byla vyrobena na míru z lakovaných MDF desek

Od úspor k originalitě

Nízkoenergetické řešení domu a úsporné vytápění nevznikly jako "přidaná hodnota", jak tomu u některých projektů bývá, ale od počátku tvořily základ architektonického konceptu.

Kromě správné dispozice a obvodového pláště s vynikajícími tepelněizolačními parametry se majitel domu podrobně zabýval technologií vytápění a využitím alternativních zdrojů energie.

Zvolil proto systém teplovzdušného vytápění a větrání s rekuperací tepla (zdroj energie elektřina), rozvody vzduchu jsou umístěny v podlaze a ve stropních podhledech (stavba má proto vyšší výšku podlaží).

Teplou užitkovou vodu ohřívají solární kolektory, umístěné na vnější ocelové konstrukci.

Horizontální okno nad pracovní plochou nabízí krásný výhled do zahrady

Horizontální okno nad pracovní plochou nabízí krásný výhled do zahrady

Architekt spojil příjemné s užitečným a využil tento přiznaný nosný prvek pro originální konstrukci lodžie. Jižní průčelí s ocelovými sloupky, dřevěnými žaluziemi a šikmou "solární" stříškou spoluvytváří nezaměnitelný výraz domu.

Technické údaje

Užitná plocha: dům 214 m², garáž 35 m²
Konstrukce: železobetonová základová deska, dřevěná rámová konstrukce, sendvičový obvodový plášť

(OSB desky, izolační vlna, parotěsná fólie, fasádní obklad ze sibiřského modřínu), dřevěné schodiště,

plochá střecha, lodžie z ocelových profilů
Výplně otvorů: dřevěná eurookna s izolačními trojskly, venkovní posuvné dřevěné okenice, vnitřní dveře z

MDF desek do obložkových zárubní (obojí šedobílý nátěr)
Vytápění: teplovzdušné vytápění s rekuperací, zdroj energie elektrokotel, krb, solární panely pro ohřev TUV

Autor

Ing. arch. Jan Jehlík

* 1959
Autorizovaný architekt. Vystudoval Fakultu stavební a Fakultu architektury ČVUT Praha, působil ve Stavoprojektu v Ústí nad Labem, jako hlavní architekt města Ústí nad Labem a jako lektor Letní školy architektury v Liberci.

V r. 1996 založil  vlastní architektonickou kancelář, od r. 2007 působí jako vedoucí Ústavu urbanismu Fakulty architektury ČVUT Praha.  Navrhl a realizoval řadu rodinných domů, projektů občanské výstavby i urbanistických návrhů.

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 6/2009.

Autor:




Nejčtenější

Katedrála Nejsvětější Trojice je kostel polské pravoslavné církve v Hajnůvce v...
Lopaty a míchačky. Poláci za socialismu postavili sami tisíce kostelů

Výstava s názvem Architektura VII. dne v pražském Centru současného umění DOX ukazuje historii kostelů, které byly v Polsku postaveny mezi roky 1945 a 1989....  celý článek

Legionářské vlaky se používaly v letech 1918 - 1920 na transsibiřské magistrále...
Bydlí ve vagonu z legiovlaku. Stavba přišla na milion, vydrží 60 let

Michala, který rád cestuje, nelákalo klasické bydlení. Řešení však rozhodně neviděl v mobilheimu z plastu, na jehož výrobu se používá spousta chemie. Zvolil...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Další z rubriky

Syrový půvab srubu Firefly a okolní romantická krajina Cornwallu nabízejí...
Srub vesnického tesaře má kouzlo, ale také současný komfort

Milujete přírodu a líbí se vám bydlení, které je s ní v souladu? Pak vstupte do srubu Firefly v srdci krásné přírody Cornwallu. Při pozorování vážek nad vodní...  celý článek

Kromě teraca v předsíni jsou všude položeny nové dubové parkety ve velkém...
Malý byt si architekti předělali po svém. Začínali s 20 variantami

Malý byt v nejvyšším patře domu z roku 1938, postavený z vyzděného železobetonového skeletu s prostornou terasou, který kdysi sloužil výhradně bance, se stal...  celý článek

Španělské studio In-Tenta design přišlo s nápadem na pohodlné přenosné domky....
Sbalte si dům a jeďte. Do španělského Drop Boxu se vejde i rodina

Španělské studio In-Tenta design přišlo s nápadem na pohodlné přenosné domky. Jejich Drop Box nabízí útulné a nadstandardní bydlení v přírodě u jezera i na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.