Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Návštěva v domě ve svahu: čtyři byty v šesti podlažích získaly cenu Grand prix architektů

  1:00aktualizováno  1:00
Terasový dům Villa Vojanka nese název po zaniklé usedlosti. Do minulosti však nehledí, díky moderní vizáži získal prestižní architektonickou cenu. Čtyři byty, každý v jednom patře, tvoří stavbu, která vznikla na místě původního domu s nevyhovující dispozicí a kvůli umístění v prudkém svahu i s takřka zoufalým přístupem.

Terasový dům v Košířích | foto: Pavel Hnilička

BYTOVÉ A RODINNÉ DOMY OCENĚNÉ V SOUTĚŽI GRAND PRIX ARCHITEKTŮ
najdete na www.idnes.cz/grandprix.

Od dob Karla IV. se zde pěstovalo víno, dnes jsou tu žádané parcely. Nedaleko stojí rezidence saúdského velvyslance a také zpustlá vila Turbová, jejíž zahrada inspirovala Jiřího Trnku ke knize o pěti chlapcích a zlomyslném kocourovi. V přírodním parku Košíře – Motol je ticho a ani výhled neprozrazuje nic o tom, že se nacházíme kousek od centra Prahy.

Místo jednoho bytu čtyři

Původně stál na pozemku třípodlažní dům, kde se drželo vlhko. Vedle strmého schodiště nechali majitelé kvůli špatnému přístupu vybudovat malou lanovku. Kvalitě bydlení stejně nepomohla. Atraktivní lokality se majitelé nechtěli vzdát, a tak nakonec vilku strhli a místo ní postavili terasový dům se čtyřmi byty.

Jeden z nich si nechali, prodej ostatních jim pokryl náklady na stavbu. Dva byty stály každý necelých 9,5 milionu korun, třetí přes 15 milionů korun. Díky terase a zahradě mají dnes majitelé stejné soukromí jako v rodinném domě a dokonce o hodně víc prostoru – místo původních 175 metrů získali 265 metrů čtverečních.

Konstrukce byly hodně náročné a stavbaři s podobnými neměli dost zkušeností, ale nakonec vše zvládli dobře. U fasády byla důležitá přesnost. "Stěnu garáže třikrát bourali, až napočtvrté se povedla,“ říká architekt Pavel Hnilička, autor projektu. Dům se nakonec podařilo dokončit a vloni na podzim se majitelé nastěhovali.

Bez výtahu to někdy nejde

Celý dům má 20 centimetrů silné nosné stěny z betonu. "Jde o princip oblékání domu – má něco nosného a pak si na sebe vezme nějaké šaty. Ten spodek si bere šaty z betonu, vršek je dělaný jako střecha,“ vysvětluje architekt Hnilička.

Spodní část měla být co nejvíce spjatá se zemí. "Zahrabali“ ji do svahu a obarvili načerno, aby připomínala zdejší břidlici. "Vršek je jako rodinný dům, který je na té spodní části posazený. Proto je i z plechu jako báň na kostele,“ popisuje Pavel Hnilička. Jeho rozměry odpovídají rodinným domům v okolí.
 
Schodiště vede zvenčí kolem domu. "Vevnitř je jen výtah, schodiště by zabralo moc místa,“ vysvětluje architekt. Výtah se neovládá tlačítky, ale klíčem – vstupuje se z něj totiž přímo do bytů. Schody jsou z broušeného konstrukčního betonu, jednolité stěny doplňují gabiony – drátěné koše naplněné kameny.

Obyvatelé bytu v prvním patře do nich zasadili skalničky. "Ale kromě mojí maminky, která nevleze do výtahu, schody nikdo pravidelně nevyužívá. Snad jen lidé v prvním patře,“ říká majitelka.

Byty mají velká francouzská okna, která obývací prostory propojují s terasami. Na každé je část vyčleněná rostlinám ve velkých truhlících z rezavějícího plechu, zbytek tvoří chodníčky z palubek. Nechybí ani lavice a velký betonový truhlík, v němž je zasazen nízký javor.

Jak se bydlí nahoře

Horní byt funguje jako dvoupatrový rodinný dům. Spodní podlaží je společenské, nahoře intimní část. "Dole jsme chtěli co největší prostor, který má veliké okno směrem do údolí – vypadá jako obraz,“ popisuje architekt Hnilička.
 
Z výtahu vstoupíte do předsíně, odkud je možné jít buď do hostinského pokoje, anebo do obývacího prostoru. Hostinský pokoj má vlastní koupelnu. Zatím slouží hlavně babičce, která často hlídá děti.

 
 V obývacím prostoru zaujmou zdi z hrubého betonu. "Při výrobě je to složitější, protože musíte přesně dopředu vědět, kde bude která zásuvka a vývod na osvětlení. Může se to ovšem kdykoliv nahodit omítkou,“ objasňuje architekt Hnilička.

V obývacím pokoji je i kuchyňská linka krytá hliníkem. Jedna její část stojí volně v prostoru, druhá tvoří stěnu oddělující pokoj od schodiště. Pracovní desky jsou z černé opalované žuly, která má hrubý povrch.

S šedivými stěnami a kuchyní kontrastuje dřevěná podlaha. "Jde o zbytkovou podlahu, teak pokládaný po jednotlivých lamelách,“ říká majitelka. Pokládání trvalo asi tři týdny. Nakonec použili lak, který zvýšil barevný kontrast dřeva.
 
Osvětlení zajišťují posuvné lišty, jaké se používají ve výstavních prostorech. "Mají tři okruhy, můžete si tam dát libovolný počet světel a různě si je rozsvěcet,“ vysvětluje architekt.
 
Do horního patra se stoupá po schodech krytých teracem. Světlo zabezpečují stropní okna – skylight. Večer je nahrazuje nástěnné osvětlení – takzvané wallwashery, které jakoby "omývají“ stěnu světlem.

V každé místnosti najdete jiné zastínění. V ložnici mají japonské panely, v dětském pokoji a v pracovně plisé. "O stínící technice jsme měli jiné představy, uvažovali jsme například o římských roletách, ale kvůli ostění, které je hned u stropu, jsme vybírali z omezené nabídky,“ vysvětluje majitelka bytu.
 
V koupelnách jsou sprchové kouty bez vaničky, což je pohodlné a nenáročné na údržbu. Na podlahách i stěnách sprchových koutů je opět teraco. Zbytek stěny tvoří kletovaný štuk. "Je hlazený kovovým hladítkem. Jde o náročnější práci než s filcovým hladítkem, ale vytvoříte jím zcela hladký povrch,“ vysvětluje Pavel Hnilička.
 
Zahradu za domem navrhoval architekt Mikoláš Vavřín. Vymyslel ji tak, aby s ní nebylo moc práce. Nad trávníkem se zvedá svah zpevněný našikmo položenými kameny. V něm je zabudovaný sklípek a sala terrena s krbem. Při kolaudaci se zde peklo sele.

Výhled na srny a bažanty

Každý byt má vlastní plynový kotel. V koupelnách je podlahové topení a otopné žebříky, v ostatních místnostech najdete pod okny takzvané fancoily – tělesa skrytá pod mřížkou v podlaze, která jsou místy doplněna malými deskovými radiátory.
 
Majitelé jsou v domě spokojení. "Je odtud krásný výhled. Naproti i nad domem máme les, často vídáme srny a bažanty,“ pochvaluje si majitelka. Dobré je to i s dopravou – na konci ulice je zastávka autobusu, ale lze dojít i na tramvaj nebo dokonce až na metro.

Radost z díla má i architekt: "Dům se povedl, protože majitelé v nás měli velkou důvěru. Dokonce nás popoháněli, ať ze sebe dostaneme ještě něco lepšího.“

V bytě už je téměř všechno dodělané. Zbývá ještě dokoupit pár drobností. "Když jsme se sem stěhovali, všechno jsme kupovali nově, kromě jídelního stolu a starožitné skříně v hostinském pokoji. Vybírali jsme pečlivě, takže to zatím nemusíme měnit,“ uzavírá majitelka.


Villa Vojanka

Autoři: Hnilička Císler Architekti (hcA) – Pavel Hnilička, Petra Bláhová-Kandausová, Veronika Hamšíková, Jan Dluhoš, Petr Tej
Návrh zahrady: Mikoláš Vavřín
Rok dokončení: 2007
Zastavěná plocha: 437,3 m2
Počet podlaží: 6
Počet bytů: 4
Celková užitná plocha bytů: 672,1 m2 
Užitná plocha největšího bytu: 265 m2 



Autoři:




Nejčtenější

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor, který je součástí rodinného domu....  celý článek

Emauzy. Na klášter a kostel dopadly tři ničivé zápalné pumy, každá o váze 227...
Zmizelá krása Česka. Když záhuba stavebních skvostů bolí

Když v srpnu 1881 vyhořelo Národní divadlo, matka malířky Zdenky Braunerové napsala Antonínu Chittussimu: „Plakala jsem jako dítě. V Čechách bylo v té chvíli...  celý článek

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto úkolu zhostili se ctí.  celý článek

Další z rubriky

Uvnitř třípodlažního domu se čtyřmi ložnicemi a čtyřmi koupelnami je kromě...
Rodinné sídlo se utápí v borovém lese. Snový domov je dokonalým úkrytem

V lesích nedaleko litevského Kaunasu stojí vila s bazénem. Oázu z lakované oceli si nechali postavit manželé se třemi dětmi. Uvnitř domu má rodina prostorný...  celý článek

Stavba měla vydržet tisíce let. Je postavená z říčních kamenů pospojovaných...
Dům playboye: kvůli úklidu po mejdanech měl obývák betonovou podlahu

O slavných večírcích Hugha Hefnera, zakladatele časopisu Playboy, už slyšel asi každý. Málokdy si však vzpomene na jejich průkopníka, dobrodruha a novináře...  celý článek

V obývacím pokoji je ve stejné výši jako spotřebiče v kuchyni zavěšená plochá...
Nový byt 2+kk museli celý předělat, konečně mají i úložné prostory

Ačkoliv má byt 80 metrů čtverečních, dispoziční řešení je pouze 2+kk. Velký benefit ovšem představuje předzahrádka s plochou 90 metrů čtverečních. Jenže...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.