Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nudné řadovce vytrhali vnitřnosti. Mají výjimečný dům s černou fasádou

  1:00aktualizováno  1:00
Do přestavby řadového domku v sanfranciské čtvrti Potrero Hill se pustilo studio SFOSL. Klasickou stavbu přeměnilo ve výjimečný dům s tmavě šedou fasádou. Rodina se dvěma psy si po proměně užívá interiér propojený se zahradou.

Architekti splnili finanční požadavek majitelů. Cena přestavby byla v přepočtu 2,2 milionu korun. | foto: Bruce Damonte

Za názvem studia SFOSL se skrývají počáteční písmena měst San Francisco a Oslo, odkud návrháři pochází. Severský vliv je znát i na novém projektu, který vznikl pod vedením Grygoriye Ladigina, Capsera Morka Ulnese a Andrease Tingulstaeda a byl dokončen v srpnu letošního roku.

I v San Francisku, známém svou uvolněnou atmosférou a liberálními obyvateli, ale platí nekompromisní stavební předpisy a nařízení. Město ve staré historické zástavbě striktně kontroluje nové projekty.

Tmavě šedá řadovka

Architekti proto museli vyjít z původní podoby fasády domu, která jim zůstala jen jako slupka. Muselo zůstat zachováno zcela původní umístění oken a nesměli ani nijak jinak zásadně změnit vizuální podobu fasády z uličního pohledu.

Uvnitř stavby však došlo k radikálním změnám. Ve spodní části domu zůstal pouze hlavní vstup a předsíň, garáž, technické a úložné prostory.

V patře, kde se dříve tísnily všechny funkce bytu, zůstala pouze rodičovská ložnice propojená s prostornou koupelnou a vstupem na zahradní terasu s posezením, dva dětské pokoje a pokoj pro hosty.

Může se hodit

Hledáte rodinný dům v řadovce? Vybírejte z nabídky nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

Zásadním požadavkem majitelů bylo právě rozšíření obytné plochy. Designéři využili maximální možné povolené výšky domu, deseti metrů, a přesně předepsanými čtyřmi a půl metry od uliční linie do zástavby zasunuli střešní přístavbu.

Ta díky tomu není při pohledu z ulice rušivá. V novém patře vznikl obytný společenský prostor s kuchyní a jídelnou, terasou mířící do ulice a druhou do zahrady. Dům se tak podařilo ze 146 metrů čtverečních přifouknout o víc než šedesát metrů čtverečních. Přístavba horní části řadovky propojuje interiér s exteriérem a přidává obyvatelům domu další plnohodnotný prostor.

V momentě, kdy je perforovaná kovová roleta složená, slouží i jako markýza.

V momentě, kdy je perforovaná kovová roleta složená, slouží i jako markýza.

Směrem do ulice je přistavěná kuchyň s jídelnou obohacena o terasu s nádherným výhledem na sanfranciský záliv. Proti prudkému slunci, větru nebo nezvaným návštěvám v době nepřítomnosti majitelů chrání celoprosklenou stěnu masivní kovová roleta s perforovaným vzorem, skládající se ze dvou horizontálně dělených panelů. V momentě, kdy je složená, slouží i jako markýza.

Druhou výraznou změnou v konceptu domu a tím pádem i v životním rytmu obyvatel je širší propojení zadního traktu domu se zahradou. Aby se z původně zanedbaného obyčejného dvorku stala rodinná oáza, přizvali architekti studia SFOSL ke spolupráci i známou kalifornskou zahradní architektku a floristku Floru Grubbovou.

Z nově přistaveného patra je báječný výhled do okolí a na záliv.

Z nově přistaveného patra je báječný výhled do okolí a na záliv.

Schodiště do patra bezpečně osvětluje i střešní světlík.

Schodiště do patra bezpečně osvětluje i střešní světlík.

Ta myslela i na takové detaily, jako je jednotný design všech samozavlažovacích květníků a truhlíků na terasách i v zahradě tak, aby korespondovaly se stylem domu a fasádou, nebo zelené panelové stěny na plotech sdílených se sousedy. Nově vybudovaná železná lávka, vedoucí z přístavby do zahrady se stala hlavní spojnicí mezi horním a spodním patrem domu nejen pro děti majitelů, ale i jejich dva psy.

Dalším limitem pro SFOSL studio byly finance. Rodina mohla do přestavby, oprav a interiéru investovat v přepočtu maximálně tři miliony korun. Architekti požadavek dokonale splnili. Cena byla 2,2 milionu korun. 

Nápady jak ušetřit se objevují napříč celým projektem. Kupříkladu lávku, která se na počátku projektu zdála velmi finančně náročná, nakonec nechali zhotovit u firmy vyrábějící skateboardové rampy, kde se kalkulace podstatně snížila, aniž by se slevilo z kvality materiálu.

Nově vybudovaná železná lávka vede z přístavby do zahrady.

Nově vybudovaná železná lávka vede z přístavby do zahrady.

Architekti celý dům zbavili dekorativních lišt a ozdob a ponechali mu pouze hladkou jednotnou fasádu. Tu zabarvili do antracitového odstínu s hedvábnou texturou, což jej výrazně odlišuje od jeho krémově a šedavě natřených sousedů.

Interiéry jsou řešeny v jednoduchém severském stylu s důrazem na kvalitní a nadčasové materiály. Koupelna je obložená leštěným kamenem, schodiště je dřevěné.

Zábradlí bylo navrženo ze skla, aby působilo co možná nejsubtilněji. V bytě se neobjevují žádné výrazné barvy kromě akcentu oranžovočervené, která je jak na potahu sedačky v obývacím pokoji, tak například na sezení na zahradní terase u ložnice majitelů domu.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Návštěvy nejvíce obdivují velkolepé prostory, původní nábytek a výzdobu.
Sedmipokojová rezidence pražských primátorů je od roku 1928 v knihovně

S významnou státní funkcí se pojí i důstojné bydlení. Prezident se nastěhoval do Lumbeho vily, premiér využívá Kramářovu vilu, primátorka hlavního města má k...  celý článek

V Tower na pražské Pankráci (stav v lednu 2017)
Z původního Véčka na Pankráci zbyl jen obrys, říká Martin Jaroš

Nálepce pan Véčko se brání s tím, že na výstavbě nejvyššího a prvního českého obytného mrakodrapu na pražské Pankráci se podílí tým lidí. Martin Jaroš,...  celý článek

Bill věří, že se mu podaří všechny knihy přestěhovat a k prodeji nabídne pouze...
Dům pro vášnivé čtenáře je na prodej s knihovnou pro 10 tisíc svazků

Jane a Bill Moyleovi shromáždili během svého života velké množství knih. Jejich dům nedaleko anglického města Kington se postupně zaplnil deseti tisíci svazky....  celý článek

Velký jídelní stůl (2,4 x 1,2 m) na kovové podnoži zhotovený z travertinu...
Srdcem rodinného domu v jižních Čechách je bazén. Děti si jej užívají

Se založením nové rodiny začal Dušan pomýšlet také na nový dům. Se ženou se rozhodli usadit na vesnici na jihu Čech, kde vyrůstal. V těsném sousedství rodičů...  celý článek

Kuchyňskou linku designérky zredukovaly pouze na spodní skříňky. Je zde plně...
Jak se staví sen pro ženu, které zůstal jen vybydlený byt

V Otvovicích všichni znají nejen Lucii Bílou, ale také nemocnou Zdeňku. Roztroušená skleróza ji trápí už skoro dvacet let a invalidní důchod není právě zdrojem...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.