Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Náročný mladý pár nechal v novém domě zrušit většinu příček

  1:00aktualizováno  1:00
Mladá dvojice s vytříbeným vkusem si přála pořídit komfortní bydlení mimo centrum Prahy, ale s dobrou dopravní dostupností a vybudovaným zázemím. Rozhodně však netoužili po náročné údržbě. Proto zvolili řadový dům v Krutci.

Prostor nad jídelním stolem se otevírá do velkého světlíku | foto: Jiří Vaněk, Jana Labuťová

Manželé si tak vybrali dům v pražském sofistikovaném urbanistickém komplexu. Největší hodnotou domu byla jeho poloha na pomezí starší vilové čtvrti a velké chráněné přírodní oblasti, v klidové zóně na mírném jižním svahu s hezkým výhledem.

Architektonická kancelář Kuba & Pilař architekti zde navrhla ucelený soubor solitérních a řadových rodinných domů, doplněný několika vícepodlažními bytovými domy a občanskou vybaveností.

Zvenčí působí řadové domy velmi nenápadným dojmem

Zvenčí působí řadové domy velmi nenápadným dojmem.

Výtvarná kompozice založená na elementárních geometrických tvarech a "klasických" materiálech, jako jsou režné zdivo, hladká omítka a přírodní dřevo, přináší určitou standardní kvalitu a nadčasovou hodnotu.

Vnitřní uspořádání domu si však manželé přáli maximálně sladit s vlastními potřebami a svým stylem, proto se nespokojili s "univerzálním" základním půdorysem a ještě ve fázi projektu se obrátili na architektku Ivanu Dombkovou, jejíž tvorbu znali.

Dům s vnitřním světlem

Základním požadavkem bylo otevření a prosvětlení vnitřní dispozice, v původním projektu členěné na řadu separovaných malých (a tmavých) místností, a také využití suterénu. Ve zcela podsklepeném domě nebyla totiž jeho náplň jasně definována a vzniklo zde jakési hluché místo.

Na kuchyňské lince se uplatnila nerez, ořechová dýha a Corian

Na kuchyňské lince se uplatnila nerez, ořechová dýha a Corian.

Architektka jej rozdělila na dvě funkční zóny – zázemí domu (prádelna, velký úložný prostor a místnost pro zahradní techniku) a relaxační část, kde se nachází pokoj pro hosty, sauna s příslušenstvím a odpočívárna. Anglickým dvorkem, vybudovaným při východní fasádě domu, sem přichází denní světlo, nezbytné pro psychickou pohodu.

Přízemí značně "prokouklo" díky odstranění části stěn. Oddělena dveřmi zůstává pouze vstupní část, garáž a WC, obývací pokoj s jídelnou, kuchyní a schodištěm do patra vytvářejí spojitou nádobu, kterou volně prochází jak denní světlo, tak zvuky, vůně, nálady – veškeré dění, které se v domě odehrává.

Členové domácnosti tak mají k sobě blíž a v otevřeném prostoru mohou volněji dýchat. Zásluhu na trochu zvláštní atmosféře má především světlo přicházející shora velkým střešním světlíkem.

Kuchyňský kout je vymezen barovým pultem

Kuchyňský kout je vymezen barovým pultem.

Podobně jako ve středověké bazilice se tu odráží a rozptyluje mezi stěnami a dává interiéru dva hlavní akcenty – jídelní stůl a schodiště, což jsou zároveň jakási faktická i pomyslná jádra komunikace.

Prostorotvorná úloha světla se uplatňuje i v patře, prosklené stěny koupelny, skleněné dveře a další prvky zde vytvářejí rovněž zajímavé efekty.

Do ložnice je vestavěna průsvitná koupelna

Do ložnice je vestavěna průsvitná koupelna.

Mezi sochou a architekturou

"Práce na ploše, pevně vymezené šířkou parcely 8,8 metru a polohou fasád, kladla mnohem větší nároky na dispozici než navrhování domu na zelené louce, kdy mohu funkční prostory řadit mnohem volněji," vysvětluje architektka.

"V takto limitovaném prostoru je nutné vážit každý centimetr – pokud se někde přidá, jinde automaticky chybí. Šlo o to přesně vybalancovat velikosti obytných místností, chodeb, zázemí a veškerého zařízení, abychom zajistili optimální prostor pro každou funkci v domě."

Dětský pokoj

Dětský pokoj

Chybějící centimetry někde nahradila tloušťka vybourané stěny, jinde rafinované konstrukční řešení. Navrhování interiéru se přiblížilo modelářské či sochařské práci, zařízení muselo tvarem a rozměry přesně odpovídat nejen svému účelu a prostorovým možnostem, ale také splňovat estetická kritéria.


Výsledek? Podle majitelů se podařilo vytěžit maximum ze všeho, co mohl dům nabídnout. Nosná stěna mezi kuchyní a chodbou byla zrušena, aby uvolnila chybějících 15 cm hloubky, které byly nezbytné pro úložné prostory, vestavěné ze strany předsíně i v kuchyni. Kuchyňské skříňky sahají až po strop.

Dětská koupelna má obložení a dlažbu z 3 mm silných rozřezaných keramických desek (formát 3 x 1 m)

Dětská koupelna má obložení a dlažbu z 3 mm silných rozřezaných keramických desek (formát 3 x 1 m)

O centimetry se hrálo i v koupelnách. Velikosti skříněk, výšky zařizovacích předmětů, spárování obkladů a osazení zrcadel na sebe navazují s milimetrovou přesností.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 144 m²

Užitná plocha: 274,4 m² + terasy

Konstrukce: betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, železobetonové monolitické stropní desky a schodiště

Výplně otvorů: hliníková prosklená stěna s izolačními dvojskly (v obývacím pokoji), dřevěná eurookna, střešní světlík – izolační dvojskla pevně zasklená do hliníkových profilů

Vytápění: ústřední, plynový kotel, podlahové vytápění


Autoři

Urbanistický a architektonický návrh:
Kuba & Pilař architekti

Interirér:

Ing. arch. Ivana Dombková (1965)
Narozena v Opavě, vystudovala architekturu na VUT v Brně. V současné době je spolumajitelka studia Design by Donlić, realizovala řadu novostaveb i rekonstrukcí rodinných domů, půdní vestavby, bytové komplexy a interiéry.

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 5/2009.

Autor:




Nejčtenější

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.