Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nadšení z proměny malé kuchyně a obýváku je dovedlo až k oltáři

  1:00aktualizováno  1:00
Minikuchyňka bez okna, obývací pokoj jako nudle. Zařídit takové místnosti v malém panelákovém bytě 2 + kk v domě z padesátých let minulého století si jeho obyvatelé netroufli. Designéři se měli pokusit o nemožné: prostor opticky zvětšit a vybavit jej vším potřebným.

Monika a Patrik, mladý sympatický pár z posledního dílu již osmé série televizní show Jak se staví sen, zdůvodnil svou prosbu o pomoc nikoli nedostatkem financí, ale bezmocí. S malým prostorem v paneláku na sídlišti v pražské Ruzyni si prostě sami poradit neuměli.

Kamila Douděrová a Ladislav Rendl, kteří tuto proměnu miniinteriéru dostali na starost (Prima 18. prosince v 18:00 hod.), měli situaci ztíženou i řadou technických problémů.

V panelácích se s nimi setkávají ovšem pravidelně: nedostatečné elektrické rozvody, spáry na stropech, různé výšky podlah, vrstvy tapet, které přibývaly s léty i měnícími se majiteli bytu.

Kuchyň pro kuchařku

Monika miluje pečení, na Vánoce chystá pravidelně 35 druhů cukroví. I proto se jí v její pidikuchyňce špatně vařilo a hlavně peklo. Logické přání – pořádnou pečicí troubu – splnili tvůrci proměny tradičním způsobem. Do takzvaného technického bloku umístili pečicí i mikrovlnnou troubu.

Nad varnou desku nechali instalovat digestoř, aby vůně či odér z vaření nepokračoval dál do obývacího pokoje, to bylo zase velké přání Patrika. Nové spotřebiče samozřejmě znamenaly posílení jističů i nové zásuvky.

Kuchyně ve tvaru písmene L a černobílá. Jako vždy, když je místa málo, dostalo přednost lesklé provedení, které prostor opticky zvětšuje. V kuchyni stejně jako v obývacím pokoji se ze stejného důvodu objevila pouze bílá výmalba.

Aby se nemusely kabely nového vedení pracně zasekávat, použili designéři podlahové lišty, které jsou určené i k tomuto účelu.

Lesklé provedení zvětšuje malý prostor

Lesklé provedení zvětšuje malý prostor

Technický blok je šikovný, omezuje však přístup k dřezu

Technický blok omezuje přístup k dřezu

Konečně jídelní stůl

Malý stolek umístěný v rohu pokoje nenabízel důstojné stolování. Designéři se rozhodli nahradit ho velkým jídelním stolem a čtyřmi bílými židlemi. Bílá kůže má speciální úpravu, takže není problém s údržbou.

Pohovka se přesunula pod okno, aby z ní bylo možné sledovat jak dění v kuchyni, tak především televizor a novinku v bytě, nástěnný krb na biolíh. Jen pod krbem se objevila na stěně výrazná barva, a to fialová. Ta se s bílou a černou kombinuje velmi často.

Také na nábytku a doplňcích se zopakovaly stejné barvy jako v kuchyni, a to bílá a černá. Na podlahu přišla shodná podlahová krytina, PVC s dekorem dřevěných prken.

Mladému páru se barevné řešení i vybavení evidentně líbilo. Monika dokonce slíbila, že po úspěšně dokončené proměně bude svatba. A tak se také stalo.

Náklady

Stavební práce 92 400 Kč
Kuchyňská linka 45 740 Kč
Spotřebiče 67 040 Kč
Nábytek 124 520 Kč
Doplňky a dekorace 24 624 Kč

Celkem 354 324 Kč

Autor:




Nejčtenější

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

Novou fasádu si ÚPMD opravdu zasloužil. Výměna oken a střechy již proběhla.
Z luxusního sanatoria je největší porodnice. Ale mohl zde být hotel

Impozantní komplex budov pod hradbami Vyšehradu může někomu připomínat luxusní hotel, jinému palác. Sídlí zde však Ústav pro péči o matku a dítě, kde...  celý článek

Další z rubriky

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Zbrusu nová jsou na míru vyrobená okna v celém domě a veškeré osvětlení.
Moderna sluší i venkovu. V ikonickém domě se zablácených holínek nebojí

Domek z roku 1964 stojící ve svahu v malé anglické vesničce Ansty je záměrně nenápadný, ale nenudí. Největší pozornost poutá střecha, která skvěle kopíruje...  celý článek

Stěny velké jídelny, ve které se pohodlně nají až deset strávníků, zdobí dvě...
Luxusní dům v Hamptonu ovládly tři malé děti, melouny a 250 ananasů

Americká návrhářka Susana Simonpietriová se ujala proměny prázdninového domu v Hamptonu na Long Islandu. Letní sídlo si v oblíbené lokalitě koupila pětičlenná...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.