Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Na úzkém pozemku vyrostl moderní dům

aktualizováno 
Ne vždy se podaří sehnat parcelu, která splňuje všechny vaše požadavky. V tomto případě chtěli majitelé vytvořit na poměrně malém a úzkém pozemku příjemné bydlení se zázemím pro rodinu se dvěma dětmi, kde by byl dostatek soukromí a pohodlí před hlukem z blízké ulice. Za pomoci architekta se jim to podařilo.
rodinný dům v Liberci

Rodinný dům v Liberci, Horská, autor: Ing. arch. Petr Hrůša. Jeden ze dvou kvalitních současných domů v této části města jinak plné podnikatelského mišmaše neustále čelí posměškům a nepochopení okolních usedlíků. Někteří lidé si dokonce při průchodu kolem něj zakrývají oči.

Sny o bydlení na zahradě
Z prázdné zahrady uprostřed původní zástavby domků z poválečného období pod taktovkou architekta vznikl originální bungalov, který plně vyhovuje celé rodině.

Majitelé domu si  přáli zachovat co největší díl zahrady a zároveň nevytvářet velký objem patrové stavby. Dům měl být spíše přízemní, skrytý v budoucí zeleni.

Prvotním záměrem při koupi pozemku bylo bydlení na zahradě. Po mnohých úvahách se majitelé pozemku rozhodli oslovit architekta. Obrátili se na Michala Kunce, který právě v té době navrhoval řadové domy na sousedící parcele. 

Naskytla se tedy možnost vytvořit architekturu, která si nebude konkurovat navzájem, ale naopak se bude do určité míry ovlivňovat a pozitivně doplní celkový výraz místa.

Krása jednoduchých linií
Výsledkem byl jednoduchý a logický dům, který se co nejvíce otevírá do zahrady. Navíc je po celé délce průchozí, takže i opticky lze vidět od vstupních dveří zahradu na druhém konci domu. 

Stejně tak jsou všechny obytné místnosti otočeny do zahrady velkými francouzskými okny. Naopak na sever je směrováno zázemí domu – koupelna, sklad, šatna, zádveří, toaleta.

Vnitřní krása domu spočívá v jeho jednoduchém a jasně členěném půdorysu a v jeho dispozici. Je „poskládán“ jako jakési kostky nebo boxy, které jsou uloženy funkčně jedna za druhou na jedné optické a komunikační ose, a to s přihlédnutím k funkci, kterou plní.

Bydlení na jih
Obytné místnosti jsou na jižní prosluněné straně. Se zahradou je propojuje velká dřevěná paluba. Uprostřed nastavené optické osy je vestavěna kuchyň jako středobod veškerého dění rodiny. 

Otevírá se do obytného prostoru a má své vlastní okno mezi vrchními a spodními skříňkami, takže v tomto „srdci“ domu je další optický průhled celou stavbou.

Od vstupního zádveří, které tvoří přirozený „filtr“ mezi venkovním prostředím a soukromím domu, se jednotlivé místnosti řadí za sebou podle způsobu užívání. Od zádveří přes pracovnu a hlavní obytnou část s vestavěnou kuchyní až po naprosté soukromí rodiny. 

Zde se nacházejí dva pokoje dětí a ložnice rodičů s vestavnou šatnou. K tomuto celku náleží přirozeně i koupelna s toaletou a přímý výstup na zahradu. Podélná zahrada s užším čelem orientovaným do ulice byla díky architektovi maximálně využita. „Odpadla“ tak všechna hluchá a nevyužitelná místa.

Nekonečné možnosti prostoru
Aby nebyla z domu fádní nízká stavba, zvětšil architekt opticky a hmotově hlavní obytný prostor s kuchyní. Vznikla prosklená „kostka“ s velkými posuvnými okny obrácenými na jih.

Pro větší možnost oslunění slouží pás úzkých oken po obvodu této kostky. Do domu jde tak po celý den slunce a podle toho, jak se během dne otáčí vytváří v interiéru vzdušnou hru světla a stínů.

„Začínám vnitřními dispozicemi, skicuji si jednotlivé místnosti vedle sebe s jejich návaznostmi. Logicky skládám půdorys jako takové kostičky nebo řekněme boxy, které k sobě musí mít správný vztah," hovoří o procesu vzniku domu sám architekt.

"Celkově dům rád propojuji logicky i pocitově se zahradou, a to i využitím rastrů  materiálů. Dům se zahradou pak tvoří jakousi skládačku, mozaiku a v ideálním případě je to jeden organismus," dodává.

Stavělo se z Porothermu
Na stavbu domu byl použit systém Porotherm, s odvětrávanou fasádou z šedého Cembonitu v kontrastu s dřevěnými, sytě hnědými, rámy oken. V místě zvýšeného obývacího prostoru jsou do fasády vloženy nosníky z lepeného dřeva nesoucí střechu a pergolu nad terasou.

Pergolu uzavírá rám z přirozeně zrezivělé oceli. Pás terasy z tropického dřeva bankarai pak propojuje interiér se zahradou a zakomponovává v sobě venkovní bazén. Zahradu z větší části tvoří přírodní trávník.

Zatímco venkovní obklad v kombinaci s přírodním dřevem dům barevně usazuje do zeleně zahrady, vnitřní prostory jsou se zahradou vždy propojeny velkými plochami francouzských oken, která umožňují z každé místnosti přímý výstup do klidu zeleně.

Místnosti pak už nepotřebují díky velkému oknu žádný zvláštní design, jen plochy teplých barev a světlého nábytku.

Světlu čelem
Dům působí vzdušným dojmem nejen díky množství oken a stropních světlíků přivádějících světlo shora, ale také díky krásné teakové podlaze (průmyslová mozaika) vytvářející silný barevný dojem a kontrast k s světlému nábytku a lehce zabarveným stěnám.

Velká průchozí kuchyně dostala veselou žlutou barvu. Architekt původně navrhoval sytě oranžovou, ale majitelka chtěla od začátku svou oblíbenou jemně žlutou.

Kuchyň má vestavné spotřebiče i spížovou skříň. Mezi pracovní deskou a spodními skříňkami je umístěno podélné větrací okno sloužící k průhledu do menší části zahrady u severní strany domu, kam si majitelé zasadili svěže zelené bambusy.

Nezapomnělo se však ani na soukromí majitelů domu. Když je potřeba, lze obytnou místnost s kuchyní uzavřít posuvnými dveřmi.

Soukromé části domu vévodí koupelna, umístěná na severní straně domu, která má sprchový kout navržený jako válec vyložený barevnou keramickou mozaikou s čelní stranou uzavřenou skleněnou zástěnou.

Sprchový kout je zajímavý hlavně tím, že je mírně vysunut z koupelny do dlouhé chodby protínající dům a narušuje tak opticky její délku. Uvnitř má prosklenou kruhovou střechu – světlík pro lepší prosvětlení koupelny.

Rodina se s domem rychle sžila. Dává totiž jejím členům velkou míru svobody pohybu jak uvnitř domu, tak venku na zahradě. Počáteční investice do zahrady, rozvaha a dlouhý čas nad studií se tedy rozhodně vyplatily.

Autoři:


Témata: Bydlení , Hluk, Rozvaha


Nejčtenější

V Tower na pražské Pankráci (stav v lednu 2017)
Z původního Véčka na Pankráci zbyl jen obrys, říká Martin Jaroš

Nálepce pan Véčko se brání s tím, že na výstavbě nejvyššího a prvního českého obytného mrakodrapu na pražské Pankráci se podílí tým lidí. Martin Jaroš,...  celý článek

Velký jídelní stůl (2,4 x 1,2 m) na kovové podnoži zhotovený z travertinu...
Srdcem rodinného domu v jižních Čechách je bazén. Děti si jej užívají

Se založením nové rodiny začal Dušan pomýšlet také na nový dům. Se ženou se rozhodli usadit na vesnici na jihu Čech, kde vyrůstal. V těsném sousedství rodičů...  celý článek

Z visuté terasy je nádherný výhled na řeku a okolí.
Mají visutou terasu a kamenné schody. Ty zničily záda i kamarádům

Na stavbě domu se často podílí celá rodina i spousta přátel, jsou však okamžiky, kdy se bez této pomoci neobejde ani zdánlivě jednoduchá stavba terasy. To je i...  celý článek

Bill věří, že se mu podaří všechny knihy přestěhovat a k prodeji nabídne pouze...
Dům pro vášnivé čtenáře je na prodej s knihovnou pro 10 tisíc svazků

Jane a Bill Moyleovi shromáždili během svého života velké množství knih. Jejich dům nedaleko anglického města Kington se postupně zaplnil deseti tisíci svazky....  celý článek

Kuchyňskou linku designérky zredukovaly pouze na spodní skříňky. Je zde plně...
Jak se staví sen pro ženu, které zůstal jen vybydlený byt

V Otvovicích všichni znají nejen Lucii Bílou, ale také nemocnou Zdeňku. Roztroušená skleróza ji trápí už skoro dvacet let a invalidní důchod není právě zdrojem...  celý článek

Další z rubriky

Kromě zachovalé původní vodárny vznikla obytná plocha také v nohách stavby a...
Stoletou obří nádrž na vodu proměnili manželé na unikátní bydlení

Vodárenská věž z roku 1900 v anglickém městě Rolvenden v Kentu měla propadlou střechu a mizivé vyhlídky do budoucnosti. Naštěstí si jí všimli manželé Del...  celý článek

Odlišnost domu je patrná na první pohled.
Dřevostavbu řešili přes půl světa. Nový domov se povedl na jedničku

Marek s Terezou pobývají část roku v Mexiku. Navrhování vysněného domu proto řešili s architektkou Irenou Truhlářovou ze studia Archcon atelier mailem a přes...  celý článek

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.