Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Na stavbě domu se podílela celá rodina včetně rodičů. Dva roky práce se vyplatily

  1:00aktualizováno  1:00
Notoricky známá situace "mladý pár řeší bydlení" vyústila v pozoruhodný výsledek. Střídmá moderní stavba na první pohled zaujme úhledným tvarem, kombinací světlé fasády s dřevěným obkladem a promyšleně rozmístěnými okny.

Stavba je obložena modřínovými prkny bez povrchové úpravy, která časem získají stříbrný odstín | foto: Filip Habart

Ty, kdo pátrají dále, potěší dům dispozicí, cílenou volbou materiálů a v neposlední řadě přívlastkem nízkoenergetický. Do domu s užitnou plochou téměř 230 metrů čtverečních se manžele stěhovali z garsonky. A jak říkají, na takový prostor si zvyknete velice rychle a rádi.

Stěhování však předcházely skoro dva roky usilovné práce doslova celé rodiny. Maminka investora, autorizovaná projektantka, věnovala půl roku práci na prováděcím projektu poté, co původní projektant selhal. Tatínek, autorizovaný stavební technik, prováděl stavební dozor a majiteli ležela na bedrech organizace subdodávek.

Z fasády předstupuje bílé těleso balkonu

Z fasády předstupuje bílé těleso balkonu

Samostatně stojící garáž je zmenšeným zrcadlovým odrazem rodinného domu

Samostatně stojící garáž

Byt už ne!

Když měl mladý pár pocit, že jedna místnost je jim již příliš těsná, začal nejdříve vybírat mezi byty v novostavbách. Záhy měli investoři jasno, že svoji potřebu bydlení vyřeší raději stavbou nového domu. Majitel je stavař, takže se v oboru vyzná.

Na pozemek dostal tip od známého, který v té době také hledal parcelu, ale nakonec zvolil jinou lokalitu. V období, kdy pozemek koupil, se v obci právě zpracovával územní plán. Měl štěstí, požádal o výjimku ze stavební uzávěry a shodou okolností patřil mezi poslední tři stavebníky, kteří tuto výjimku dostali.

Majitelé okolních parcel si mohou zatím jen smutně prohlížet své prázdné zasíťované pozemky a napjatě čekat, jak se situace v obci vyvine dále.

Stavba je obložena modřínovými prkny bez povrchové úpravy, která časem získají stříbrný odstín

Stavba je obložena modřínovými prkny bez povrchové úpravy, která časem získají stříbrný odstín

Dům je s garáží propojen palubou osvětlené přístupové cesty, podél níž majitel nechal vysázet bambusy

Dům je s garáží propojen palubou osvětlené přístupové cesty, podél níž majitel nechal vysázet bambusy

Dům se začíná rýsovat

Pokud šlo o architekta, nebyl důvod k dlouhému váhání. Manželé oslovili architekta Martina Řežábka, kterého dobře znali a s jehož realizacemi se mohli ztotožnit.

"Zhmotnit" měl toto zadání: první podlaží chtěli investoři pojmout jako společenskou zónu, čili obývací pokoj a kuchyň s jídelnou blíže nespecifikovaných rozměrů, tak jak podle výpočtů vyjde. V patře potřebovali dvě přibližně stejně velké místnosti, v budoucnu dětské pokoje (jeden již záhy začne svému účelu sloužit), ložnici a pracovnu, každou místnost přibližně 20 m2.

Obytnému prostoru vévodí krb přístupný ze dvou stran

Obytnému prostoru vévodí krb přístupný ze dvou stran

V domě chtěli dvě koupelny. Ta v přízemí je vybavena sprchovým koutem, umyvadlem a závěsnou toaletou. Koupelna nahoře je větší, nabízí vanovou koupel, pult se dvěma umyvadly, závěsnou toaletu a bidet. Navíc je v těsném sousedství komfortně umístěno samostatné WC.

Návrh se dolaďoval přibližně půl roku. Od verze, která počítala s efektní prosklenou galerií do dvou třetin šířky domu, se nakonec přiklonili k praktičtějšímu řešení s chodbou, které umožnilo získat větší dětský pokoj.

Ostatně, až se dům zaplní dětmi, dostane dvojí schodiště a průchozí koupelna i ložnice v patře úplně novou funkci - výborná probíhačka po celém domě!

Kuchyňský ostrůvek zakončuje bar, pracovní deska je z přírodního akrylátového kamene

Kuchyňský ostrůvek zakončuje bar, pracovní deska je z přírodního akrylátového kamene

Provoz komfortní a ekonomický zároveň

Stavba je provedena jako nízkoenergetická, roční výdaje za energie nepřekročí 20 000 korun. Majitelé dbali na pohodlný provoz svého domu. Kde bylo možné použít řešení usnadněné automatikou, tam po něm sáhli, počínaje vstupní branou a garážovými vraty ovládanými na dálku.

Automaticky regulované vnější žaluzie reagují na intenzitu slunečního svitu a sílu větru. Zahrada je také zavlažována automaticky, k sepnutí okruhu zadá pokyn řídicí jednotka závlahového systému. O úspornost se stará dešťové čidlo. To v období srážek systém odpojí. K zavlažování se využívá dešťová voda, která se shromažďuje v podpovrchové jímce.

Majitelé dávají přednost decentní barevnosti. Náladu v obývací zóně mírně ovlivňuje i jedna z mnoha světelných nik, které architekt navrhl. Plně se projeví až večer.

Majitelé dávají přednost decentní barevnosti. Náladu v obývací zóně mírně ovlivňuje i jedna z mnoha světelných nik, které architekt navrhl. Plně se projeví až večer.

Také úklid si majitelé zařídili co nejsnadnější. Dům vybavili centrálním vysavačem s přípojkami na každém podlaží a štěrbinovou zásuvkou v kuchyni. O klidný život se jim stará i spolehlivý bezpečnostní systém napojený na pult centralizované ochrany.

Manželé by neměnili, se svým domovem jsou bez výhrad spokojeni a všem rodinným příslušníkům, kteří jim pomáhali, opravdu vděčni.

Koupelna v patře. Umyvadlový pult je vyroben z teakového dřeva stejně jako obložení vany. Zrcadlové skříňky architekt navrhl zapustit do zdi.

Koupelna v patře

Samostatná toaleta a sprcha v patře

Samostatná toaleta a sprcha v přízemí

Doporučení majitele

- Nechte si na subdodávky vypracovat položkový rozpočet a ve smlouvě o dílo potvrdit, že jde o finální cenu, aby se zabránilo vzniku zbytečných vícenákladů.

- Dbejte na dobře vyřešenou zvukovou neprůzvučnost. U kamarádů, kteří mají koupelnu ze sádrokartonu, je slyšet každé spláchnutí toalety a tekoucí voda. My jsme zvolili zvukotěsné trubky.

autor

Ing. arch. Mgr. Martin Řežábek

Absolvent FA ČVUT 2002, autorizovaný architekt ČKA, zakládající člen ateliéru INBLOK architekti
Zabývá se navrhováním staveb pro bydlení a občanských staveb.

Výběr z realizací:
RD ve Zdibech, Kosoři, Brandýse nad Labem, Kunraticích

Rekonstrukce: RD v Mukařově, funkcionalistická vila na Hřebenkách, RD na Žižkově

Přestavby bytů, návrhy interiérů

technické údaje

Nízkoenergetická stavba

Realizace: 2008

Užitná plocha: 228 m2

Zastavěná plocha: 166 m2

Obestavěný prostor: 901 m2

Plocha pozemku: 841 m2

Orientace pozemku: západ-východ, situování stavby: při severní hranici pozemku, zahrada otevřená na jihozápadní straně

Nosné zdi: tepelně izolační tvárnice, 15 a 20 cm, zateplení minerální vaty, příčky: keramické tvarovky, strop: betonová deska, horní patro rovně zastropeno v celém rozsahu

Střechy: v mírném spádu, dřevěný krov, sádrokartonové zaklopení

Fasáda: na jihu obložená modřínovými prkny bez povrchové úpravy

Okna, dveře: dřevěné rámy, izolační trojsklo, v interiéru dveře z masivního dřeva a celoskleněné, zastínění: automaticky ovládané vnější žaluzie vestavěné do dřevěné fasády

Podlahy: lité anhydritové, na nich tenkovrstvá podlaha 7 mm, americký ořech hnědý, v patře bělený dub, v koupelnách dlažba

Vytápění: centrálním větracím přístrojem s rekuperací tepla, tepelné čerpadlo vzduch vzduch, záložní elektrické přitápění pro případ extrémních mrazů, topení výhradně podlahové

Garáž: samostatná, zrcadlově otočená vůči domu, s domem propojená palubovou přístupovou cestou

Zavlažování zahrady: automatické, podpovrchová jímka na dešťovou vodu

Jižní pohled přes garáž na dům. Sousední parcela zatím čeká na své obyvatele.

Jižní pohled přes garáž na dům. Sousední parcela zatím čeká na své obyvatele.

Více se dočtete v časopise Pěkné bydlení.

Autor:




Nejčtenější

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také urinál

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Tam, kde je zahrada poměrně malá, je nízké zastřešení ideální.
Jak si prodloužit koupací sezónu v bazénu hned na několik měsíců

Bazén bez zastřešení je tak trochu jako kabriolet: když je krásné počasí, slunce a teplo, lze si jej užívat bez problémů. Jenže takové dny lze v tuzemských...  celý článek

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Další z rubriky

Ze sítě si mohou majitelé nerušeně užívat klidného výhledu z okna.
Mají dům podle svých představ. Dveře za sebou nezavírají ani na WC

Architekti a životní partneři Gwendolyn Huismanová a Marijn Boterman si postavili dům v Rotterdamu v průjezdu mezi domy. Jejich nový extravagantní domov ve...  celý článek

Luxusní vila Caverhill stojí v Beverly Hills v Kalifornii od roku 2008. Nyní je...
Stylový dům umí překvapit. Z ulice vypadá jako monumentální pomník

Luxusní vila Caverhill stojí v Beverly Hills v Kalifornii od roku 2008. Nyní je na prodej za 6,4 milionu dolarů, v přepočtu 163 milionů korun. Zářivě bílý dům...  celý článek

Rozlehlé měšťanské byty v Nuslích téměř nejsou, tady se stavělo malometrážně a...
Chvalozpěv na Nusle. Rázovitá pražská čtvrť se rychle mění k lepšímu

Na směrovku Nusle někdo nasprejoval písmeno H. Z Nuslí Hnusle. I místní jim tak někdy říkají. Ulice jsou mnohde špinavé, rozbité a v létě zarůstají plevelem. A...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.