Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Na návštěvě v unikátním domě, který propojuje ocelová lávka

  1:00aktualizováno  1:00
Na první pohled takřka klasické venkovské stavení na Třeboňsku nabízí velkorysý a důmyslně řešený obytný prostor. Ocenila to i porota v soutěži Porotherm dům 2008.

Dům stojí v maličké obci v chráněné krajinné oblasti na Třeboňsku | foto: Andrea Lhotáková

Architekti vilu, které porota v kategorii Nejlepší realizované stavby roku 2008 udělila Zvláštní cenu vydavatelství Jaga Média, navrhli s plochou střechou. Jenže dům, který jsme navštívili, je postaven v maličké obci v Chráněné krajinné oblasti na Třeboňsku. Kvůli regulativům pro výstavbu v této lokalitě plochá střecha neprošla. - přečtěte si Soutěž Porotherm dům 2008 vyhrál rodinný dům, který můžete rozdělit

"Po společné diskusi s klientem jsme se proto rozhodli daná regulativa striktně dodržet,  také jsme brali ohled na sociální vazby v obci, které by avantgardní stavba pravděpodobně narušila,“ vysvětluje architektka Martina Buřičová z architektonického ateliéru Caraa, která společně s architektem Štěpánem Kubíčkem dům navrhovala. Proto nakonec to na první pohled klasické venkovské stavení.

Dům v CHKO na Třeboňsku


Skutečný domov

Ale skutečně jen na první pohled. Jinak byly při stavbě domu využity nejmodernější technologické a materiálové prostředky s důrazem na ekologii.

Požadavkem majitelů totiž bylo vybudovat domov. "A domovem měl podle nich být dům, který respektuje výjimečnost okolní panensky čisté přírody a urbanismus rozvolněné zástavby malé obce,“ popisuje Buřičová. "Přitom jde ale o velkorysou současnou architekturu s maximálním obytným komfortem."

Takřka 380 metrů čtverečních obytné plochy skutečně nabízí všem čtyřem členům domácnosti dostatečný prostor. Proč ale architekti navrhli tak veliký dům?

Dům v CHKO na Třeboňsku


Když komfort, tak velký

"Majitelé si přáli rozdělit objekt do jednotlivých funkčních zón: na společný obytný prostor s kuchyní a krbem, klidovou část se dvěma dětskými pokoji, ložnici rodičů se šatnou a koupelnou, pracovnu pro otce, fotokomoru a fitness se saunou pro matku, pokoj se zázemím pro hosty, garáž s dílnou pro dva automobily a sklep,“ vyjmenovává architektka.

Takže jsou to v podstatě jednoduché počty. Když se sečtou všechny požadované místnosti, které navíc mají mít nadstandardní velikost, dá to dohromady několik set metrů čtverečních. To ovšem nebyly jediné požadavky majitelů. Důraz kladli také na propojení obytného prostoru se zahradou a okolní přírodou, a navíc chtěli venkovní bazén.

Dům v CHKO na Třeboňsku


Důmyslný systém vytápění

A to ještě pořád výčet přání nekončí. "Dalším byla maximální energetická soběstačnost objektu a minimalizace tepelných ztrát objektu,“ říká architekt Štěpán Kubíček. "A to i s vědomím, že investice do alternativních zdrojů energie má bez jakékoliv podpory státu v České republice návratnost zhruba 40 let.“

Dům tedy využívá alternativní zdroje energie, je energeticky úsporný. Vytápí se tepelným čerpadlem. Podstatná část energie je tak pokryta ze tří termovrtů hlubokých 85 metrů. Pro vyhřívání bazénu a ohřev teplé užitkové vody slouží solární systém na střeše garáže. Pro případ, že by energie nestačila, je tu ještě elektrický kotel.

Úsporu energií zajišťuje také samotná stavba. Obvodové zdivo má tloušťku 550 milimetrů, tedy včetně vložené tepelně-izolační vrstvy. "A okna jsou z hliníkových profilů zasklených nadstandardními izolačními skly heat mirror,“ doplňuje Štěpán Kubíček.

Dům v CHKO na Třeboňsku


Soukromí pro všechny

Se zadáním na co největší energetickou soběstačnost si tedy architekti poradili na jedničku. A co samotný dům? Pozemek je úzký a dlouhý a v přední frontě, tedy směrem k ulici, na něm již stojí dům rodičů majitelky. Pozemek proto bylo nutné rozdělit na dva. K novému domu je ale přístup přes pozemek rodičů.

Dům je navržen jako přízemní se šikmou střechou. I když ve skutečnosti žije rodina na třech, vlastně čtyřech úrovních. Hlavní část domu má totiž po svojí délce různá prostorová řešení interiéru.

Dům v CHKO na Třeboňsku


Centrem domu je obývací prostor

Střední část hranolu, tedy hlavní část domu, je otevřená až do podkroví. Obývací pokoj je přes dvě patra. Strop byste zde však hledali marně. Díky tomuto řešení vznikl skutečně velkorysý obytný prostor.

Tato část objektu propojuje přízemí s podkrovím, kuchyni, jídelnu, obývací pokoj, galerii, knihovnu, venkovní terasu a zimní zahradu. Velkorysý členitý prostor je osluněný ze všech stran a díky dvěma kruhovým oknům i shora.

"Vnitřním prostorem tak pomalu krouží dvojice slunečních kruhů dopadajících střešními okny v závislosti na denní době,“ popisuje architektka. "Ranní a večerní atmosféra obytného prostoru se tedy zásadně liší.“

Dům v CHKO na Třeboňsku

A zaujme i osvětlení. Po celé délce domu je umístěno zářivkové světlo, připomínající čáru a svítí nahoru i dolů. Vždy ale můžete rozsvítit jen tu část, kterou právě potřebujete. Zvolit si můžete také intenzitu světla, protože je stmívatelné. Ostatní světla jsou bodová, aby se odlišila od toho centrálního.

Dominantou hlavního obytného prostoru je vertikální krbové těleso. "Kompozičně je vyváženo schodištěm a ocelovou lávkou pod střechou,“ dodává Buřičová. Ta propojuje obě úrovně podkroví - jižní a severní.

Dům v CHKO na Třeboňsku


Jih proti severu

"Ložnice rodičů a dětské pokoje se nachází v jižní klidové zóně,“ popisuje architektka Martina Buřičová. Tato část objektu je zapuštěna o 80 centimetrů pod úroveň terénu.

Přesněji, ve spodní úrovni, kam sejdete po pár schodech z obývacího prostoru, jsou pokoje pro děti s koupelnou. V horní úrovni, kam se dostanete po pár schodech z druhého rohu obýváku, je ložnice rodičů s koupelnou a šatnou.

Proč to zapuštění do terénu? Z jednoduchého důvodu. Ložnice rodičů je v podkroví. Využitelný prostor je tedy limitovaný šikminou střechy. Aby se zvětšil, rozhodli se architekti posunout podlahu níž, řečeno hodně laicky. O to níž se logicky musely posunout i dětské pokoje - přesně o 80 centimetrů.

Dům v CHKO na Třeboňsku

Severní část je podsklepená a podkroví má trojúhelníkový profil. V podkroví je knihovna a pracovna pána domu. Sem se dostanete přes jižní část, tedy kolem ložnice rodičů, po již zmíněné zavěšené lávce.

Přízemí na severní straně objektu slouží jako hostinský pokoj s vlastním sociálním zázemím, do kterého se vchází hned ze zádveří přes skleněnou lávku vedoucí nad schodištěm do suterénu.

V suterénních prostorách je umístěna technologie vytápění, fotokomora a dále sauna s fitness místností. Ta má vlastní venkovní podzemní terasu přístupnou posuvnými prosklenými dveřmi, která současně zajišťuje osvětlení a provětrávání fitness místnosti.

Dům v CHKO na Třeboňsku

Tato podzemní terasa je na úrovni terénu zastřešena pultovou prosklenou střechou. Dostanete se sem po schodišti hned za hlavním vstupem do domu.

V domě je ještě garáž pro dva automobily, jež může zároveň sloužit jako dílna. A na střeše garáže je malá terasa, na kterou je vchod z pracovny v podkroví.

Dům tedy vypadá na první pohled velice složitě - různé úrovně, žádné centrální schodiště. Opak je ale pravdou. Stavba je vymyšlena tak, aby se v ní jednotliví členové rodiny vzájemně nerušili, a aby měl každý své soukromí.

Údaje o stavbě

Název akce: rodinný dům
Místo stavby: Jižní Čechy, CHKO Třeboňsko
Klient:  soukromá osoba
Autor:  Martina Buřičová,  Štěpán Kubíček

výměry a kapacita:
zastavěná plocha - obytný objekt  280  m2
zpevněné plochy - terasy  59 m2
bazén  29 m2
plocha pozemku celkem  1342 m2

užitná plocha objektu  378 m2
obytná plocha  196 m2

obestavěný prostor  1550 m3

tepelná ztráta objektu  8.44 kW
spotřeba energie  22.26 MWh/rok

Realizace: 03/2006 - 06/2007

Autoři:


Témata: Návštěva, knihovny, krb


Nejčtenější

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.