Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Na návštěvě v domě, který mladí manželé postavili kvůli výhledu

  1:00aktualizováno  1:00
Vypadá jako bílá rezidence postavená daleko od civilizace. Bělostný dům ve svahu, obklopený zelení, však ve skutečnosti vznikl na okraji Brna. Architektura vily těží maximum z unikátní polohy.

Dům s neuvěřitelným výhledem | foto: Filip Šlapal

Pozemek, spíše zarostlou zahradu ne nepodobnou džungli, získali mladí manželé náhodou. Původně zde byla stavební uzávěra.

Kromě klidné polohy na periferii města jim učarovaly především nádherné výhledy na dosud nezastavěnou krajinu, která si vzhledem k místním podmínkám tento polodivoký ráz s největší pravděpodobností zachová i do budoucna.

Tvar domu se podřídil pozemku

Tvar domu se podřídil pozemku.

"Chtěli jsme účelné moderní bydlení. Typové projekty, které jsme si prohlédli, nám připadaly pro život nepraktické a pro toto krásné místo nevhodné,“ vítá nás majitelka domu.

"Proto jsme se rozhodli pro individuální výstavbu. Líbí se nám jednoduchý styl, ploché střechy. Měli jsme určité představy o dispozici, design jsme nechali na architektech z ateliéru RAW, které jsme vyzvali ke spolupráci.“

Bazén je na konci pozemku

Bazén je na konci pozemku.

Dům chce svůj čas

Architektonický koncept do značné míry vychází z polohy a tvaru pozemku. Úzká dlouhá parcela spadá po svahu od ulice směrem k jihu, na hranu terénního zlomu nad zalesněným údolím. V horní části, u vstupu na pozemek, se nachází samostatná garáž.

"V domě by zabrala zbytečně mnoho místa, vjezd by byl komplikovaný a zmenšil plochu zahrady,“ vysvětluje naše hostitelka.

Vlastní obytný dům je posunut o 19 metrů k jihu. Z finančních důvodů není podsklepený. Stavba, založená na obdélníkovém půdorysu, sleduje svou podélnou osou sklon svahu. Z konfigurace terénu vychází i odstupňovaná úroveň podlah v přízemí.

Pohled z terasy do hlavního obytného prostoru

Pohled z terasy do hlavního obytného prostoru.

Vstupní partie je orientována na sever, hlavní obytný prostor s kuchyní a jídelnou má jižní orientaci, využívající jak bohaté oslunění, tak výhledy do krajiny. Na část obývacího pokoje, věnovanou sezení,  navazuje terasa a bazén umístěný v jižním cípu zahrady.
 
Z ústřední haly vede jednoramenné schodiště do patra věnovaného ložnicím. Jejich společným jmenovatelem je rovněž krásná vyhlídka, velká okna mají i koupelny.

V koupelnách vládne šedobílá, umyvadla byla osazena na mramorovou desku

V koupelnách vládne šedobílá, umyvadla byla osazena na mramorovou desku.

"Domu je potřeba od začátku věnovat čas. Přestože se nám líbil už první návrh, nad projektem jsme strávili s architekty tři měsíce a dolaďovali dílčí úpravy. Na papíře je to mnohem snazší než později na stavbě,“ říká majitelka.

Inspirace u Müllerů?

Krajina obývacího pokoje, rozložená v různých výškových úrovních, s dominujícími sloupy a vestavěnými nábytkovými prvky na první pohled trochu připomíná jednu z ikon české meziválečné architektury, slavnou Müllerovu vilu ve Střešovicích.
 
Toto pojetí představuje spíše stejný přístup k funkčnímu vnitřnímu uspořádání prostoru ze strany majitelů domu i architektů než prvoplánovou inspiraci dílem Adolfa Loose.

Zábradlí na terase nahradilo v určité části sklo, aby nebyl výhled ničím rušen

Zábradlí na terase nahradilo v určité části sklo, aby nebyl výhled ničím rušen.

Interiér se podřizuje tomu, co je zde dominantní – výhledu do exteriéru.
 
"Nechtěli jsme výraznou barevnost, máme rádi bílou a šedou a volný prostor,“ vysvětluje majitelka domu, "proto mají dřevěná okna šedý nátěr a v domě převažují světlé barvy. Líbil se nám nápad architektů využít vestavěný nábytek a zachovat tak co největší vzdušnost. Knihovny v nikách i jídelna s pevně zabudovanou lavicí jsou nezbytné součásti našeho života, mají tu natrvalo určené místo, ale nepoutají mnoho pozornosti a nevtíravě sem zapadají.“

Kuchyně z lakovaných MDF desek byla vyrobena na míru

Kuchyně z lakovaných MDF desek byla vyrobena na míru.

S promyšleným konceptem a vytříbenou estetikou se nutně pojí výběr kvalitních materiálů – teaková podlaha, mramorové parapety, nerez ocel a sklo, to jsou další kamínky do mozaiky kvality stavby.


Technické údaje:

Zastavěná plocha: 209 m²
Užitná plocha: 229 m²
Konstrukce: železobetonové základové pasy, zdicí systém POROTHERM, železobetonové stropy, plochá střecha
Výplně otvorů: dřevěná eurookna, dveře dýhované atypické (zakázková výroba)
Vytápění: ústřední plynové, podlahové konvektory + radiátory

Autoři domu, architekti Tomáš Rusín a Ivan Wahla

Autoři domu, architekti Tomáš Rusín a Ivan Wahla.



Autoři:

Ing. arch. Tomáš Rusín (1963) a ing. arch. Ivan Wahla (1963)


Autorizovaní architekti. Vystudovali Vysoké učení technické v Brně a v roce 1990 společně založili atélier RAW. Ateliér obdržel řadu ocenění, např.:

1995 Grand Prix Obce architektů: hlavní cena za interiér baru Krásná vyhlídka v Havířově (společně s Jozefem Kiszkou)

1998 Grand Prix Obce architektů: hlavní cena za rekonstrukci budovy Zdravotní pojišťovny MVČR, ul. Cejl v Brně

 2001 Stavba roku Ostrava: rekonstrukce historického objektu pro CK Fischer (spolu s P. Urbanem, P. Vlkovou a P. Švančarem )

 Interiér roku 2003: hlavní cena za Café Steiner Brno.

Atelier realizoval např. dvoupodlažní parter obchodního domu pro CK Fischer v Brně, sídlo Dopravního podniku města Brna (spolu s arch. Novákem a Valentou), obchodní dům Humanic na nám. Svobody v Brně, parter obchodního domu pro firmu Hugo Boss na Zelném trhu v Brně, obchodní dům Petrov v Brně, rekonstrukci brněnského Hadivadla a kavárny v paláci Alfa, Semilasso – kulturní centrum v Brně - Králové Poli (spolu s arch. Todorovem a Klementem), administrativní centrum Brno Žarošická, rekonstrukce náměstí ve Šternberku, Blansku a Ostravě, kavárny Onyx, Blau, Steiner, Švanda v Brně a řadu soukromých vil.

V současnosti vedou diplomové ateliéry na Fakultě architektury VUT v Brně.

www.raw.cz

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 10/2008

Autor:




Nejčtenější

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto úkolu zhostili se ctí.  celý článek

Další z rubriky

Koncertní sál Disney Hall, který navrhl Frank Gehry.
Slavný architekt Frank Gehry svým domem sousedy pořádně naštval

Jméno Franka Gehryho si v České republice spojujeme s Tančícím domem v Praze, je jedním z jeho autorů společně s architektem Vlado Miluničem. Známých staveb...  celý článek

Podlahu kryje bíle olejovaný katrovaný dub. Na přelakovaných oknech zůstaly...
Barevný dům se jim časem okoukal, teď si libují v přírodních odstínech

Život v bytě nepřipadal pro Šárku a Láďu v úvahu. Než si vybudovali vytoužený rodinný dům se zahradou na okraji lázeňského města v Čechách, bydleli střídavě u...  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.