Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Na dům měl mladý pár jen milion korun, architekti si s ním vystačili

  1:00aktualizováno  1:00
Částka, kterou jiní zaplatí za malý pozemek, musela mladému páru vystačit na stavbu celého rodinného domu. Architekti omezené finanční prostředky respektovali, za milion navrhli jednoduchou dřevostavbu se sedlovou "zelenou" střechou.

Dům je zasazený do svahu - vizualizace | foto: Mjölk architekti

Po prodeji malého panelákového bytu v Liberci získal mladý manželský pár částku jen nepatrně přesahující milion korun. V nejisté době se nechtěli zadlužit, a tak se stala i základem pro stavbu rodinného domku. "Představa hypotéky na desítky let nás děsila, malý byt v paneláku jsme ale už nechtěli," vysvětlují majitelé.

Se svým nápadem a penězi hledali architekty, kteří by byli ochotni akceptovat omezený rozpočet. Zástupci libereckého ateliéru mjölk architekti přání mladých investorů pojali jako velkou výzvu. Během krátké doby se zrodila originální koncepce rodinného domu (projekt vyšel investory na 120 tisíc korun), který manželskému páru nyní - i do budoucna - poskytne odpovídají komfort vlastního bydlení.

Prosvětlená kuchyně s jídelnou je v úzkém kontaktu s přírodou - vizualizace

Prosvětlená kuchyně s jídelnou je v úzkém kontaktu s přírodou - vizualizace

Dům se staví v obci Rádlo nedaleko Liberce jako moderní a architektonicky čistá dřevostavba se sedlovou střechou pokrytou rostoucími travinami. Jedno podlaží a další "půlpatro" nabízí 80 metrů čtverečních obytné plochy. Díky zelené střeše stavba už letos v létě splyne harmonicky s okolní zástavbou i krajinou.

Na rozdíl od projektů ve velkých městech nebyl žádný problém se schvalováním domu na stavebním úřadě, naštěstí nejde o chráněnou krajinnou oblast. Vnitřní dispozice domu je pojata jako otevřená, rodina obývá jeden společný obytný prostor, dům ale samozřejmě nabízí i potřebné soukromí.

Horní patro s dvěma ložnicemi lze rozdělit příčkami

Patro s ložnicemi lze rozdělit příčkami

Postup stavebních prací

Průběh stavby

Pokud se kdykoli v budoucnosti potřeby rodiny změní, je možné některé části domu – například předpokládanou dětskou ložnici - oddělit jednoduchou dostavbou příček. Velká plocha oken propouští do interiéru dostatek přirozeného denního světla. To spolu s krásnými nepřerušenými výhledy přispívá k pocitu neustálého kontaktu s přírodou.

Zimy se bát nemusí

Objekt se vytápí kombinovaně - ohřev vody a vytápění zabezpečuje elektrický kotel. Topná tělesa obytných místností se skrývají v nízkých podokenicích v těsné blízkosti nejochlazovanější části konstrukce – oken s izolačními dvojskly. Ráz okolní krajiny a samotného domu však přímo vybízí k uskladnění palivového dříví. V obývacím pokoji jsou proto umístěna krbová kamna, která spolehlivě a rychle vytopí celý interiér stavby.

Konstrukční řešení využívá systém two by four

Konstrukční řešení využívá systém two by four

Snadný systém vytápění podporuje celková otevřenost dispozičního řešení – vnitřek stavby není po délce předělený. Dům je navržen v tzv. stojinovém konstrukčním systému z dřevěných stojin a tzv. paždíků. Prostor mezi stojinami vyplňuje tepelná izolace z minerální vlny. Vnější plášť tvoří obklad z vodorovně "na opeření" kladených modřínových prken.

Nepřehlédnutelnou součást domu představuje zelená střecha zlepšující mikroklima. Zachytává prach a nečistoty z ovzduší a zvyšuje také požární odolnost. Vegetační vrstva snižuje i hladinu hluku a pojme rovněž značné množství dešťové vody. Použité traviny pokrývající střechu jsou celoročně bezúdržbové. Na podzim seschnou a na jaře vyrostou nové.

Pohled z ložnice rodičů do obývacího pokoje - vizualizace

Pohled z ložnice rodičů do obývacího pokoje - vizualizace

Pohled z dětské ložnice do dětské herny a "pracovny" - vizualizace

Pohled z dětské ložnice do dětské herny a "pracovny" - vizualizace

TECHNICKÉ ÚDAJE

Zastavěná plocha: 64m²
Užitná plocha: 80m²

Konstrukce: dřevostavba v americkém two by four systému založená na betonových patkách, příčky sádrokartonové na dřevěných trámcích, střešní krytina EPDM fólie s vegetačním souvrstvím

Výplně otvorů: dřevěná eurookna s izolačními dvojskly, střešní okna Velux

Vytápění: kombinace teplovodní krbové vložky s elektrickým příhřevem
Odhad roční dodané energie je 35 GJ. Celkové roční energetické náklady na provoz domu se budou pohybovat od 12 do 15 tisíc korun (to zahrnuje topení, ohřev vody a provoz běžných domácích spotřebičů)

Střecha: deskami pobitá hlavní konstrukce střechy nad sebou vynáší podpůrnou konstrukci střešního pláště. Plášť se skládá z EPDM fólie (ethylene-propylene-diene-monomer) osazené na OSB deskách a zelené vegetační vrstvy (pomalurostoucí bezúdržbová travina).

Tato krycí fólie velmi dobře izoluje střešní konstrukci před vnějšími povětrnostními vlivy. Jde o syntetický materiál s životností garantovanou na minimálně 50 let a dobrou odolností vůči půdním mikroorganismům a bakteriím. Neobsahuje změkčovadla, proto po dobu svého použití nekřehne. Materiál je pružný s dobrou pevností v tahu. Podchycující konstrukce pro travní porost sestává z podélných prvků kulatiny, které jsou ve vzdálenosti 750 mm vyvěšeny na PE provazech.

Dispozice domu - vizualizace

Dispozice domu - vizualizace

AUTOŘI

mjölk architekti

Liberecký ateliér v roce 2008 založili a tvoří tři absolventi Fakulty architektury Technické univerzity v Liberci, ing. arch. Jan Mach, ing. arch. Pavel Nalezený a ing. arch. Jan Vondrák.

Architekti se zaměřují na individuální a neotřelá architektonická řešení všech typů projektů od nízkonákladových rodinných domů pro soukromé klienty až po návrhy velkých veřejných staveb a urbanistických celků.

Ing. arch. Jan Mach
*1981
Vystudoval Fakultu architektury Technické univerzity v Liberci. Během studia spolupracoval s architektem Martinem Rajnišem a mimo jiné se podílel na návrhu České poštovny na Sněžce.

Ing. arch. Pavel Nalezený
*1979
Studoval Stavební fakultu na VUT v Brně, architekturu na ČVUT v Praze a na TU v Liberci. Po ukončení studia několik let pracoval jako architekt ve studiích v Aylesbury a v Londýně.

Ing. arch. Jan Vondrák
*1981
Vystudoval architekturu na TU v Liberci. Prošel několika ateliéry a pracoval i ve známém studiu SIAL. Mezi jeho významnější projekty patří kompletní návrh interiéru dvanáctipodlažní administrativní budovy Park One v Bratislavě.


Autor:




Nejčtenější

Na střechu nechal majitel instalovat extenzivní zelenou střechu.
Mladí majitelé museli „ukousnout“ kus kopce, aby měli slunce v domě

Najít vhodný pozemek blízko Prahy a za dostupné peníze, to je hodně těžké. Někdy to znamená v mnohém ustoupit nebo udělat náročné stavební úpravy. To potkalo i...  celý článek

Willstonovo studio
Američané dodnes bydlí rádi v „perníkových“ chaloupkách s pavučinami

Perníková chaloupka z klasické hororového příběhu o Jeníčkovi a Mařence, kdy sourozenci uváznou v hlubokém lese uvězněni v bizardním domě, se stala základem...  celý článek

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny...
Stylovou restauraci v Michli zdobí zrárna masa a grafika steaků

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny restaurace v pražské Michli. Dock House potřeboval po deseti letech provozu atraktivnější...  celý článek

Stavba je od roku 1975 památkově chráněná. Výškový dům je nyní na prodej za dva...
Unikátní dům. Betonovou věž si před 138 lety postavil výstřední soudce

Věž Sway Tower vysoká 66 metrů z roku 1879 stojí v anglickém přístavním městě Lymingtonu. Pokud milujete netradiční bydlení, výšky a daleké výhledy do krajiny,...  celý článek

V přízemním domku uprostřed krásné přírody žijí mladí majitelé od roku 2015.
Radost z terasy jim „kazí“ slunce a vítr. Čeho je moc, toho je příliš

Postavením domu starosti s bydlením nekončí. Majitelé musí řešit zahradu, ale také místo, kde si užijí zasloužený odpočinek. Ideálním řešením bývá terasa s...  celý článek

Další z rubriky

Čína postaví v jedné ze svých nejvíce znečištěných provincií zahradní město. Na...
Nejznečištěnější oblast Číny se promění v zahradní zónu s modrou oblohou

Čína postaví v jedné ze svých nejvíce znečištěných provincií zahradní město. To se stane součástí nové plánované zóny Siung-an. Veškerá infrastruktura včetně...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Konstrukce domu, postavená na železobetonové základové desce, je z...
Svépomocí si postavil pasivní dům plný technických vychytávek

Majitelé si přáli pasivní dům, ale zároveň nechtěli slevit ze svých požadavků na funkční i estetické prvky, které se s pasivními standardy právě neslučují,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.