Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Muži v kuchyni aneb porcujeme drůbež a selátko

  1:00aktualizováno  1:00
Vánoce znamenají největší nápor v kuchyni. Hodně hostů, hodně jídla – a hodně velké kusy masa. Kapr už dnes často nestačí – peče se krocan, krůta, někdy dokonce i selátko.

Speciální malá selátka postačí asi pro 8 až 10 osob | foto: Dalibor Puchta

Jenže dobře upéct takové pochoutky a dobře je naporcovat není vůbec snadné. Vyžaduje to například troubu se šířkou 90 centimetrů a také vhodné nože či nůžky. A samozřejmě nejlépe i dostatečnou zkušenost a šikovnost.

Pro velkou rodinu

Zatímco velké jídelní stoly jsou módou už několik let, velké trouby se šířkou 90 centimetrů si pořizuje jen málokdo.

Ale co s krůtou, která mívá 7 i 8 kilogramů (a klidně i 17!), zatímco krocan dosahuje hmotnosti i 18 až 24 kilogramů? Přitom prsa představují přibližně třetinu váhy, a to u krůt i krocanů.

Řez má jít podél velkých kostí

Řez má jít podél velkých kostí

"U drůbeže nevadí, když ji před pečením rozdělíte na půlky, má to i tu výhodu, že při pečení půlek nemusíte maso obracet,“ radí Marek Fidrmuc, šéfkuchař z restaurace Lví dvůr na Pražském hradě.

Pokud ovšem toužíte po krocanovi vcelku a nemáte s tímto druhem masa moc zkušeností, pak pozor.

"Krocana musíte péct nejméně tři hodiny a stále polévat, jinak maso vysušíte. Ve Spojených státech se používá nejčastěji med s pomerančovou šťávou,“ vysvětluje Roman Hadrbolec, šéfkuchař, jehož pochoutky tam ochutnala celá řada slavných lidí, včetně Arnolda Schwarzeneggera či Jacka Nicholsona.

"Ve Spojených státech se krocan nejí pouze na Den díkůvzdání, mnohem častěji se používá jako plátky studeného maso do sendvičů. Třeba u Schwarzeneggerů, kteří mají čtyři děti, jsem ho pekl i dvakrát týdně,“ říká Roman Hadrbolec.

Místo nože používá i profesionál nůžky

Místo nože používá i profesionál nůžky

Krocan o Vánocích má však své opodstatnění – jeho maso je v  prosinci a lednu nejchutnější, kachna má svůj vrchol v listopadu a prosinci, krůta už v září. U ní pozor:

"Velkou krůtu můžete také péci až pět hodin!“ varuje šéfkuchař Roman Hadrbolec.
 
A jak velkou drůbež porcovat? "Drůbež porcujeme vždy podle páteře, podél kostí a v kloubech. Méně zruční by měli používat ostré nůžky, lze samozřejmě použít i kvalitní kuchyňský nůž. Při pečení maso potíráme vypečeným tukem,“ radí zkušený šéfkuchař Marek Fidrmuc.

Ten si své porcovací umění zkouší velmi často, zejména na pečeném selátku. Tato specialita z Portugalska je u nás stále oblíbenější.

"I u nás už lze totiž koupit selátka, která mají o jeden pár žeber více. Mají dokonale libové maso, protože se používají takzvaná mléčná selata stará pouze šest týdnů,“ prozrazuje Marek Fidrmuc.

Lze je proto připravit i na grilu ve velké troubě v domácnosti, nejen v profesionálních podmínkách. Tato selátka nasytí asi 8 až 10 strávníků. - přečtěte si Do řeky, anebo na talíř? Pro kapra to většinou znamená totéž

Horké maso je třeba přidržovat v rukavicích

Horké maso je třeba přidržovat v rukavicích

Kam s ním

Velkou krůtu, selátko nebo tři kuřata najednou – to vše lze upéci v troubě, jejíž rozměry jsou poněkud nadstandardní. Šířka spotřebiče musí být 90 cm.

Ovšem pozor, vnitřní rozměry bývají samozřejmě menší. Vyplatí se proto ověřit si nejen vnitřní šířku, ale i užitný objem trouby.

Ten se zpravidla pohybuje kolem 74 až 105 litrů, větší mívají trouby u sporáků než u vestavných či samostatně stojících trub. Pořizovací ceny se také velmi liší, asi od 17 do 178 tisíc!

Ke špičce patří především novinka od Miele, pečicí trouba s modelovým označením H 5981 BP, v níž lze upéci i tři kuřata najednou, ale také bagety dlouhé 80 centimetrů.

K hlavním přednostem této trouby patří zejména tzv. klimatické pečení, tedy s přidáním vlhkosti, což využívají běžně profesionální přístroje.

Trouba Miele se šířkou 90 cm

Trouba Miele se šířkou 90 cm

Při pečení s nízkou teplotou stačí do masa zasunout bezdrátový pokrmový teploměr a trouba si již sama ohlídá, aby bylo maso všude dobře propečené i šťavnaté.

Přesná elektronická regulace teploty od 30 do 300 °C, pečicí automatika, řízená redukce vlhkosti či motor grilu s otočným špízem – to je jen minimum z toho, co tato trouba nabízí.

Z luxusních značek nabízí trouby se šířkou 90 cm také značka Gaggenau.

Horkovzdušnou troubu určenou pro vestavbu však najdete také u Fagoru (Fagor 5H-936 X – nerez). Je  v energetická třídě A, nabízí objem 74 l, otočný rožeň a termostat 50 až 250 °C. Běžná cena je něco přes 35 tisíc, ale na internetu ji pořídíte kolem 18 tisíc.

Velkou troubu najdete i u kombinovaného sporáku Baumatic (PT2800SS) se šířkou 90 cm. Multifunkční elektrická trouba je v energetické třídě C, má objem 105 litrů a grilovací jehlu s odnímatelným držákem.

Kombinovaný sporák Baumatic (BT 2470TCSS) má objem trouby 94 litrů, zato je v energetické třídě A, dvířka trouby mají trojité sklo. Mezi doplňky najdete i pizza kámen.

Elektrická vestavná multifunkční trouba Ardo HBN 086 X se prodává v nerezovém provedení a v šířce 90 cm. Nabízí vnitřní úpravu Easy to clean a  hlučnost 72 dB. Pořídíte ji už kolem 17 tisíc.

Plynový sporák Hoover HPF 90 X s nerezovou profi multifunkční troubou (objem 103 l)  se může pochlubit elektrickým programátorem a ovládáním (LED display) a samočisticí katalytickou vložkou.

A komu vyhovují velké trouby? Vedle početných rodin je oceňují zejména muži, kteří rádi vaří a příprava pokrmů je pro ně příjemným koníčkem.


Marek Fidrmuc 

*1977

Po vyučení v oboru pracoval v několika pražských restauracích, v roce 2000 nastoupil do restaurace Lví dvůr, kde působil 7 let jako zástupce šéfkuchaře a v roce 2008 se stal šéfkuchařem.

K jeho specialitám patří rožněné mléčné selátko, ale také pokrmy z čerstvých ryb, jehněčího a telecího masa ve spojení s kvalitní čerstvou zeleninou.

V tomto roce reprezentoval Lví dvůr na společenském večeru Bohemia Sektu v Ledeburských zahradách Pražského hradu a také na Prague Food Festivalu na Žofíně.




Tipy Marka Fidrmuce na přípravu vánočních jídel:


Bramborový salát připravujte klasickým způsobem minimálně den před konzumací, pokud se bude podávat k rybě, nepřidávejte do něj žádnou uzeninu.

Nepoužívejte kupovanou majonézu, raději si ji udělejte z domácích vajec a oleje sami.

Kapra můžete připravovat s kůží i bez ní. Pokud zvolíte první variantu, je nutné řádně odstranit šupiny - nejlépe obrácenou stranou nože. Kůži před obalováním prořízněte nožem.

Kdo má raději kapra bez kůže, měl by ho nejlépe rozpůlit, dát kůží na prkénko a potom ostrým dlouhým tenkým nožem seříznout kůži směrem od ocasu k hlavě.

Filety u kapra rozhodně připravujte z půlek,  připravovat tzv. podkovy napříč z celé ryby vhodné není.

Autor:




Nejčtenější

Pohled na částečně rozebraný dům. Postup odstraňování konstrukcí je náročný...
Bourat, nebo rekonstruovat. Co dělat, když si koupím starý rodinný dům

Všechny příběhy majitelů starých nemovitostí mají stejný začátek. Při nákupu rodinného domu se museli rozhodnout rychle. A to bez ohledu na to, zda jej budou...  celý článek

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Zahradní výzdoba nemusí vždy znamenat tradiční květiny nebo keře...
Neobvyklá zahrada je plná robotů, mimozemšťanů i nahých figurín

Tak jako Karlův most patří k Praze, podobně neoddělitelnou součástí rodinných domů v Kalifornii jsou zelené plochy před budovami i za nimi. Nepodobají se sice...  celý článek

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...
Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav nepovažuje za vhodný. Manželé jsou ochotni...  celý článek

Další z rubriky

Co potřebuje k životu biatlonistka Veronika Vítková
Veronika Vítková vyhrává medaile, vy můžete vyhrát sušičku za 24 tisíc

Zbavit se kupy špinavých ručníků je nic proti tomu, jak zlikvidovat hromadu propocených, zablácených či mokrých hromad sportovního oblečení po cyklistické či...  celý článek

Digestoř by měla zvládnout vyměnit vzduch v místnosti pět až desetkrát za...
Hlučná myčka je dnes mýtus, za hluk digestoře může často její instalace

Spojení kuchyně a obývacího pokoje vyvolává v mnohých lidech averzi. Mají dvě hlavní výhrady: hluk kuchyňských spotřebičů a odér z vaření. Jenže vycházejí z...  celý článek

Teplotní sondy dovolují připravit pečínku právě tak, jak potřebujete.
Kdo vyhrál kombinovanou troubu za 38 tisíc v naší soutěži

Možná máte už napečené všechny druhy cukroví a čekáte jen na dárky od Ježíška. Jeden velký určitě udělá radost hned ve třech rodinách. Protože vyhrát...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.