Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muži v kuchyni aneb porcujeme drůbež a selátko

  1:00
Vánoce znamenají největší nápor v kuchyni. Hodně hostů, hodně jídla – a hodně velké kusy masa. Kapr už dnes často nestačí – peče se krocan, krůta, někdy dokonce i selátko.
Speciální malá selátka postačí asi pro 8 až 10 osob

Speciální malá selátka postačí asi pro 8 až 10 osob | foto: Dalibor Puchta

Jenže dobře upéct takové pochoutky a dobře je naporcovat není vůbec snadné. Vyžaduje to například troubu se šířkou 90 centimetrů a také vhodné nože či nůžky. A samozřejmě nejlépe i dostatečnou zkušenost a šikovnost.

Pro velkou rodinu

Zatímco velké jídelní stoly jsou módou už několik let, velké trouby se šířkou 90 centimetrů si pořizuje jen málokdo.

Ale co s krůtou, která mívá 7 i 8 kilogramů (a klidně i 17!), zatímco krocan dosahuje hmotnosti i 18 až 24 kilogramů? Přitom prsa představují přibližně třetinu váhy, a to u krůt i krocanů.

Řez má jít podél velkých kostí

Řez má jít podél velkých kostí

"U drůbeže nevadí, když ji před pečením rozdělíte na půlky, má to i tu výhodu, že při pečení půlek nemusíte maso obracet,“ radí Marek Fidrmuc, šéfkuchař z restaurace Lví dvůr na Pražském hradě.

Pokud ovšem toužíte po krocanovi vcelku a nemáte s tímto druhem masa moc zkušeností, pak pozor.

"Krocana musíte péct nejméně tři hodiny a stále polévat, jinak maso vysušíte. Ve Spojených státech se používá nejčastěji med s pomerančovou šťávou,“ vysvětluje Roman Hadrbolec, šéfkuchař, jehož pochoutky tam ochutnala celá řada slavných lidí, včetně Arnolda Schwarzeneggera či Jacka Nicholsona.

"Ve Spojených státech se krocan nejí pouze na Den díkůvzdání, mnohem častěji se používá jako plátky studeného maso do sendvičů. Třeba u Schwarzeneggerů, kteří mají čtyři děti, jsem ho pekl i dvakrát týdně,“ říká Roman Hadrbolec.

Místo nože používá i profesionál nůžky

Místo nože používá i profesionál nůžky

Krocan o Vánocích má však své opodstatnění – jeho maso je v  prosinci a lednu nejchutnější, kachna má svůj vrchol v listopadu a prosinci, krůta už v září. U ní pozor:

"Velkou krůtu můžete také péci až pět hodin!“ varuje šéfkuchař Roman Hadrbolec.
 
A jak velkou drůbež porcovat? "Drůbež porcujeme vždy podle páteře, podél kostí a v kloubech. Méně zruční by měli používat ostré nůžky, lze samozřejmě použít i kvalitní kuchyňský nůž. Při pečení maso potíráme vypečeným tukem,“ radí zkušený šéfkuchař Marek Fidrmuc.

Ten si své porcovací umění zkouší velmi často, zejména na pečeném selátku. Tato specialita z Portugalska je u nás stále oblíbenější.

"I u nás už lze totiž koupit selátka, která mají o jeden pár žeber více. Mají dokonale libové maso, protože se používají takzvaná mléčná selata stará pouze šest týdnů,“ prozrazuje Marek Fidrmuc.

Lze je proto připravit i na grilu ve velké troubě v domácnosti, nejen v profesionálních podmínkách. Tato selátka nasytí asi 8 až 10 strávníků. - přečtěte si Do řeky, anebo na talíř? Pro kapra to většinou znamená totéž

Horké maso je třeba přidržovat v rukavicích

Horké maso je třeba přidržovat v rukavicích

Kam s ním

Velkou krůtu, selátko nebo tři kuřata najednou – to vše lze upéci v troubě, jejíž rozměry jsou poněkud nadstandardní. Šířka spotřebiče musí být 90 cm.

Ovšem pozor, vnitřní rozměry bývají samozřejmě menší. Vyplatí se proto ověřit si nejen vnitřní šířku, ale i užitný objem trouby.

Ten se zpravidla pohybuje kolem 74 až 105 litrů, větší mívají trouby u sporáků než u vestavných či samostatně stojících trub. Pořizovací ceny se také velmi liší, asi od 17 do 178 tisíc!

Ke špičce patří především novinka od Miele, pečicí trouba s modelovým označením H 5981 BP, v níž lze upéci i tři kuřata najednou, ale také bagety dlouhé 80 centimetrů.

K hlavním přednostem této trouby patří zejména tzv. klimatické pečení, tedy s přidáním vlhkosti, což využívají běžně profesionální přístroje.

Trouba Miele se šířkou 90 cm

Trouba Miele se šířkou 90 cm

Při pečení s nízkou teplotou stačí do masa zasunout bezdrátový pokrmový teploměr a trouba si již sama ohlídá, aby bylo maso všude dobře propečené i šťavnaté.

Přesná elektronická regulace teploty od 30 do 300 °C, pečicí automatika, řízená redukce vlhkosti či motor grilu s otočným špízem – to je jen minimum z toho, co tato trouba nabízí.

Z luxusních značek nabízí trouby se šířkou 90 cm také značka Gaggenau.

Horkovzdušnou troubu určenou pro vestavbu však najdete také u Fagoru (Fagor 5H-936 X – nerez). Je  v energetická třídě A, nabízí objem 74 l, otočný rožeň a termostat 50 až 250 °C. Běžná cena je něco přes 35 tisíc, ale na internetu ji pořídíte kolem 18 tisíc.

Velkou troubu najdete i u kombinovaného sporáku Baumatic (PT2800SS) se šířkou 90 cm. Multifunkční elektrická trouba je v energetické třídě C, má objem 105 litrů a grilovací jehlu s odnímatelným držákem.

Kombinovaný sporák Baumatic (BT 2470TCSS) má objem trouby 94 litrů, zato je v energetické třídě A, dvířka trouby mají trojité sklo. Mezi doplňky najdete i pizza kámen.

Elektrická vestavná multifunkční trouba Ardo HBN 086 X se prodává v nerezovém provedení a v šířce 90 cm. Nabízí vnitřní úpravu Easy to clean a  hlučnost 72 dB. Pořídíte ji už kolem 17 tisíc.

Plynový sporák Hoover HPF 90 X s nerezovou profi multifunkční troubou (objem 103 l)  se může pochlubit elektrickým programátorem a ovládáním (LED display) a samočisticí katalytickou vložkou.

A komu vyhovují velké trouby? Vedle početných rodin je oceňují zejména muži, kteří rádi vaří a příprava pokrmů je pro ně příjemným koníčkem.


Marek Fidrmuc 

*1977

Po vyučení v oboru pracoval v několika pražských restauracích, v roce 2000 nastoupil do restaurace Lví dvůr, kde působil 7 let jako zástupce šéfkuchaře a v roce 2008 se stal šéfkuchařem.

K jeho specialitám patří rožněné mléčné selátko, ale také pokrmy z čerstvých ryb, jehněčího a telecího masa ve spojení s kvalitní čerstvou zeleninou.

V tomto roce reprezentoval Lví dvůr na společenském večeru Bohemia Sektu v Ledeburských zahradách Pražského hradu a také na Prague Food Festivalu na Žofíně.




Tipy Marka Fidrmuce na přípravu vánočních jídel:


Bramborový salát připravujte klasickým způsobem minimálně den před konzumací, pokud se bude podávat k rybě, nepřidávejte do něj žádnou uzeninu.

Nepoužívejte kupovanou majonézu, raději si ji udělejte z domácích vajec a oleje sami.

Kapra můžete připravovat s kůží i bez ní. Pokud zvolíte první variantu, je nutné řádně odstranit šupiny - nejlépe obrácenou stranou nože. Kůži před obalováním prořízněte nožem.

Kdo má raději kapra bez kůže, měl by ho nejlépe rozpůlit, dát kůží na prkénko a potom ostrým dlouhým tenkým nožem seříznout kůži směrem od ocasu k hlavě.

Filety u kapra rozhodně připravujte z půlek,  připravovat tzv. podkovy napříč z celé ryby vhodné není.

Autor:
  • Nejčtenější

Jak bydlí Simona Krainová: bytu v podkroví vévodí fotografie majitelky

12. dubna 2024

Architekt či designér by při navrhování interiéru měl důsledně respektovat styl a potřeby klienta....

Český patriot zachránil barokní faru v Chudenicích. Chtěl pomoct své vlasti

15. dubna 2024

Zchátralá barokní fara v Chudenicích u Klatov měla štěstí v neštěstí, když na ni narazil český...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byt si šikovná žena proměnila i bez bourání, stačily jí dobré nápady

16. dubna 2024

Karolina je manažerkou v obchodě s interiérovým vybavením. Bez větších stavebních zásahů, s pomocí...

Zpěvačka Rezková bydlí v Letňanech. Překonala tragédii a život nevzdává

17. dubna 2024

Jako na houpačce žije svůj život zpěvačka Šárka Rezková, prožila několik lásek a jednu životní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Polovinu chaty museli zbourat, zato teď je z ní skvělé místo pro relax

14. dubna 2024

Malá chata na samém konci jedné středočeské obce nedaleko Vraného nad Vltavou už něco pamatuje,...

Roubený dům ve strmém svahu si vyžádal roky práce, zařizování a trpělivosti

18. dubna 2024

Sen o novém bydlení vznikl ve chvíli, kdy se děti rozlétly do světa a Petr s Janou zůstali v...

S čím přijeli čeští designéři a výrobci ohromit Milán: židle, sklo a vany

18. dubna 2024

Týden nabitý designem čeká návštěvníky už 62. ročníku veletrhu Salone del Mobile Milano, který...

Z levných domů pro vojáky zůstaly jen ukázky, dnes ovšem za miliony

17. dubna 2024

S koncem druhé světové války vedla potřeba domů pro vracející se vojáky k explozi moderní...

Zpěvačka Rezková bydlí v Letňanech. Překonala tragédii a život nevzdává

17. dubna 2024

Jako na houpačce žije svůj život zpěvačka Šárka Rezková, prožila několik lásek a jednu životní...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...