Reklama

Střešní tašky rázně odmítli. Na střechu moderní novostavby dali došky

  • 38
Rotterdamský architekt Arjen Reas postavil ve spolupráci se studiem Martijna van Voordena novostavbu, ve které moudře skloubil tradiční došky s moderní skladbou domu. Zajímavá budova stojí v nizozemském Zoetermeeru.

Dům s doškovou střechou stojí v městě Zoetermeer. | foto: Arjen Reas Architects a Martijn van Voorden

Majitelé se nemohli dlouhá léta rozhodnout. Toužili bydlet ve staré rustikální chalupě, ale zároveň se nechtěli vzdát moderního, světlého a minimalistického domu, který vídali na stránkách magazínů.

To byla výzva i pro studio, které oslovili. „Chtěli jsme mimo jiné ukázat místní tradiční architekturu v novém světle,“ vysvětluje v autorském textu popisujícím rodinný dům architekt Arjen Reas společně se svým kolegou Martijnem van Voordenem.

Fotogalerie

Bylo tedy zapotřebí zamyslet se nad návrhem mimořádně kreativně a překročit vlastní stín. Angličtina si pro takovou situaci osvojila spojení přemýšlet „out of the box“, mimo stanovené limity a hranice.

Reklama

Mladé duo tvůrců, Reas a van Voorden, vzali označení doslova a vytvořili podle něj originální projekt, ve kterém precizně propojili různorodé proporce, barvy i materiály. Vizuálně skutečně připomíná hladkou bílou krabici. Má úsporné řešení, jasné hranice a je bariérou vůči okolnímu světu, ze které vykukuje klasická sedlová střecha domku s tmavou fasádou, prostou kompozicí oken a doškovou střechou.

Členitý prostor vytvořil příjemná zákoutí a terasy, které jsou odstíněné jak od pohledů sousedů a poskytují tak důležitý pocit intimity, tak před nepřízní počasí. Celková rozloha stavby je 160 metrů čtverečních.

V přízemí je kromě vstupních prostor a samostatně přístupné garáže především hlavní obytná část s propojenou jídelnou, kuchyní a společenským posezením okolo krbu. Dalším pokojem je domácí pracovna.

V patře jsou situovány dvě ložnice: jedna přímo propojená s velkorysou šatnou, druhá má úložné prostory přístupné z chodby. Dohromady sdílí společné sociální zázemí.

Výborně promyšlená je i orientace domu na pozemku, jak vzhledem k okolní zástavbě, tak ke světovým stranám. Hlavní obytný prostor s terasou směřuje přímo k jihu, garáž a servisní místnosti na sever.

Velký podíl na útulném výsledku mají nejen detaily, jako pokojové květiny nebo...

Velký podíl na útulném výsledku mají nejen detaily, jako pokojové květiny nebo bohatý textil, čalounění a kožešiny, ale především přítomnost otevřeného krbu a zejména pak zvolené materiály, například podlahové krytiny: staré dobré a poctivé parkety.

Interiéry jsou zařízeny v zemitých přírodních odstínech. Ačkoliv jde o čerstvě obydlenou novostavbu, ve které majitelé žijí jen pár měsíců, působí dům velmi přívětivě a domácky.

Rodina se nebála zařídit místnosti intuitivně, bez velkých pravidel. Řídili se tím, co mají sami rádi a co jim vyhovuje. Velký podíl na útulném výsledku mají nejen detaily jako pokojové květiny, bohatý textil, čalounění a kožešiny, ale především přítomnost otevřeného krbu a zejména pak zvolené materiály, například podlahové krytiny, staré dobré a poctivé parkety, nebo v podkrovní ložnici přiznané trámoví.

Tím mix venkovského stylu s moderním městským ale nekončí. Na módní vlně populárních industriálních prvků se veze skleněná stěna s kovovým černým rámem, která odděluje vstupní halu od hlavního obytného prostoru, svítidla v jídelně, která připomínají tovární lampy, nebo strohé velkoformátové obklady v koupelnách.

Reklama
Sdílet článek Facebook Twitter Google Plus
Reklama

38 příspěvků v diskusi

Reklama