Ve skleněné konvici odměříte vodu, nalijete ji do nádržky a konvici postavíte na plotýnku. Do hlavice dáte papírový filtr, nasypete do něj kávu a stisknete tlačítko.
Ozve se hlasité bublání, kuchyně se naplní párou a do konvice nakape asi o půl šálku méně, než jste chtěli. Po zvednutí konvice padají na plotýnku kapky, syčí a páchnou spáleninou. Káva chutná po zatuchlém papíru. Že se takhle vařilo v pravěku? Máte pravdu.
CO MAJÍ MODERNÍ PŘEKAPÁVAČE* Odnímatelná nádržka na vodu |
Tak jinak. Na lince stojí elegantní přístroj v kombinaci kovu a černé barvy. Snímatelnou nádržku ve dřezu naplníte vodou a kávu nasypete do stálého filtru.
Na displeji si zvolíte aroma od jemného po silné, množství šálků a nastavíte čas, kdy se má kávovar spustit.
Odejdete a kávovar se sám přepne do úsporného režimu. Ve stanovený čas se spustí, voda potichu stéká přes kávu spirálou do nerezové termokonvice.
Ta se po skončení automaticky vysune do boku, abyste ji mohli snadno zvednout. Pak se přístroj vypne, ale káva v konvici zůstane teplá a plná aroma.
Desetkrát levnější přístroj
I takhle se dnes dá vařit překapaná káva. Zájem o filtrační kávovary výrazně klesl, proto se výrobci snaží technologii co nejvíc přiblížit moderním požadavkům.
Rozvoji pomáhá i stálá popularita těchto přístrojů na americkém trhu, kde se automaty na espreso zatím moc neuchytily.
"V Česku je zájem různý podle oblastí. Nevíme proč, ale překapávače se pořád dost prodávají třeba na střední a jižní Moravě," říká Radek Hrazdíra z firmy DeLonghi.
Pro filtrační kávovary hraje hlavně cena. Zatímco nejlevnější presovače stojí kolem dvou a půl tisíce, překapávač koupíte i za 250 korun.
Velký vliv má také zvyk, nechuť učit se novým věcem, jednoduchost obsluhy i nakupování - stačí používat mletou směs ze supermarketu.
Když se vaří pro celou rodinu, dá se udělat káva najednou ve velkém množství. A spoustě lidem překapaná káva chutná víc než espreso.
Chuť plave na hladině
Když však požádáte odborníka, aby oba způsoby vaření srovnal, vždy řekne, že espreso je lepší. V překapávači se káva při nižším tlaku tak ideálně nepropaří. "Chuť kávy je kvůli většímu množství vody zředěná," říká Augustyn Schneeweiss z firmy Electrolux. Káva má také hodně kofeinu.
"Kávové oleje, které tvoří aroma, plavou na hladině a jen těžko se mísí se zbytkem nápoje. Na rozdíl od espresa, kde jsou plně zamíchané," vysvětluje Pavel Kosta, český mistr v ochutnávání kávy.
Hodně však můžete ovlivnit výběrem sorty kávy, správným mletím a obsluhou. I espreso lze zcela pokazit a naopak z překapávače získat dobrý nápoj.
V obchodě vyberte nejlépe stoprocentní arabiku. Káva by měla být středně mletá, jako na espreso. Ideální množství je sedm gramů na šálek. A když budete přístroj pravidelně čistit, poteče z něj vždy chutný nápoj. - čtěte Vyberte si nejlepší kávovar na espreso. V nabídce je šest typů přístrojů