Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Moderní překapávače jsou levné a labužníkům nabídnou i kapučíno

  1:00aktualizováno  1:00
Zdálo by se, že překapávačům už odzvonilo. Stále však mají své příznivce. Množstvím funkcí totiž mohou konkurovat automatům na espreso.

Dnešní překapávače umějí víc než jejich předchůdci. Můžete si na nich například nastavit, jak silnou kávu chcete | foto: Profimedia.cz

Ve skleněné konvici odměříte vodu, nalijete ji do nádržky a konvici postavíte na plotýnku. Do hlavice dáte papírový filtr, nasypete do něj kávu a stisknete tlačítko.

Ozve se hlasité bublání, kuchyně se naplní párou a do konvice nakape asi o půl šálku méně, než jste chtěli. Po zvednutí konvice padají na plotýnku kapky, syčí a páchnou spáleninou. Káva chutná po zatuchlém papíru. Že se takhle vařilo v pravěku? Máte pravdu.

CO MAJÍ MODERNÍ PŘEKAPÁVAČE

* Odnímatelná nádržka na vodu
* Obsluha pomocí digitálního displeje
* Časový spínač - přístroj se zapne ve zvolenou dobu
* Automatické vypnutí (stand-by, auto-off) - hned po spaření nebo o něco později
* Nastavení aroma - jemná, normální či silná káva, nebo volba různého množství vody na různý počet šálků
* Nerezová nerozbitná konvice, která udrží kávu déle teplou, některé navíc díky dobrému uzavření ochrání aroma, nebo se tiše vytočí dopředu v okamžiku, kdy je káva hotová
* Stálý filtr, zpravidla z nylonu
* Zastavení kapání (antidrip, stop drip) - po vyjmutí konvice voda nekape na plotýnku, takže ji neničí a nešpiní
* Zklidnění vody při kapání (aromaspirála) - voda do filtru stéká pomalu, šnekovitě, čímž se zklidňuje a nebublá, aroma se uvolňuje pomaleji
* Ukazatel odvápnění a automatický odvápňovací program
* Vyhřívaná plocha pro šálky
* Pěnící systém na mléko k přípravě kapučína nebo laté
* Moderní design - třeba kombinace kovu a černé barvy
* Přihrádka na svinutí kabelu jako u vysavače

Tak jinak. Na lince stojí elegantní přístroj v kombinaci kovu a černé barvy. Snímatelnou nádržku ve dřezu naplníte vodou a kávu nasypete do stálého filtru.

Na displeji si zvolíte aroma od jemného po silné, množství šálků a nastavíte čas, kdy se má kávovar spustit.

Odejdete a kávovar se sám přepne do úsporného režimu. Ve stanovený čas se spustí, voda potichu stéká přes kávu spirálou do nerezové termokonvice.

Ta se po skončení automaticky vysune do boku, abyste ji mohli snadno zvednout. Pak se přístroj vypne, ale káva v konvici zůstane teplá a plná aroma.

Desetkrát levnější přístroj

I takhle se dnes dá vařit překapaná káva. Zájem o filtrační kávovary výrazně klesl, proto se výrobci snaží technologii co nejvíc přiblížit moderním požadavkům.

Rozvoji pomáhá i stálá popularita těchto přístrojů na americkém trhu, kde se automaty na espreso zatím moc neuchytily.

"V Česku je zájem různý podle oblastí. Nevíme proč, ale překapávače se pořád dost prodávají třeba na střední a jižní Moravě," říká Radek Hrazdíra z firmy DeLonghi.

Pro filtrační kávovary hraje hlavně cena. Zatímco nejlevnější presovače stojí kolem dvou a půl tisíce, překapávač koupíte i za 250 korun.

Velký vliv má také zvyk, nechuť učit se novým věcem, jednoduchost obsluhy i nakupování - stačí používat mletou směs ze supermarketu.

Když se vaří pro celou rodinu, dá se udělat káva najednou ve velkém množství. A spoustě lidem překapaná káva chutná víc než espreso.

Chuť plave na hladině

Když však požádáte odborníka, aby oba způsoby vaření srovnal, vždy řekne, že espreso je lepší. V překapávači se káva při nižším tlaku tak ideálně nepropaří. "Chuť kávy je kvůli většímu množství vody zředěná," říká Augustyn Schneeweiss z firmy Electrolux. Káva má také hodně kofeinu.

"Kávové oleje, které tvoří aroma, plavou na hladině a jen těžko se mísí se zbytkem nápoje. Na rozdíl od espresa, kde jsou plně zamíchané," vysvětluje Pavel Kosta, český mistr v ochutnávání kávy.

Hodně však můžete ovlivnit výběrem sorty kávy, správným mletím a obsluhou. I espreso lze zcela pokazit a naopak z překapávače získat dobrý nápoj.

V obchodě vyberte nejlépe stoprocentní arabiku. Káva by měla být středně mletá, jako na espreso. Ideální množství je sedm gramů na šálek. A když budete přístroj pravidelně čistit, poteče z něj vždy chutný nápoj. - čtěte Vyberte si nejlepší kávovar na espreso. V nabídce je šest typů přístrojů 

Autor:




Nejčtenější

Mírně svažitý pozemek při stavbě domu nebylo nutné nijak zvlášť modelovat.
Dřevo fasády svého domu čistí savem, o šedivou patinu nestojí

Rodina se dvěma dětmi hledala nemovitost v blízkosti Prahy skoro rok. Pak se od známých dozvěděli o příležitosti koupit pozemek v Mnichovicích a stejným...  celý článek

Výjimečnost přináší koncepce a materiálové provedení domu, který stojí ve...
Dvojvila v Kuvajtu má minimalistický interiér a garsonky pro řidiče

Dva bratři a jejich rodiny se rozhodli, že si postaví společný dvojdomek. Dům na předměstí hlavního města Kuvajtu ve čtvrti Al Yarmouk má dvacet koupelen,...  celý článek

Sousedova zídka se značně naklání.
Sousedova zídka se kácí na náš pozemek. Na opravu prý nemá peníze

Bydlíme v řadovce a bojujeme se sousedem a s jeho zídkou, která se nebezpečně naklání na náš pozemek. Soused tvrdí, že na opravu nemá peníze a že jsme špatný...  celý článek

Šperkem obývací zóny je ikonická stojací lampa Arco značky Flos.
V cizím domě o cizích problémech s bývalou modelkou Martinou Šmukovou

Martina stojí už pět let v čele nadace Pink Bubble pomáhající mladým onkologicky nemocným pacientům, kterým říká důvěrně bublinky. Jak se vyvíjí její třetí...  celý článek

Nový vhodný nábytek by si měli lidé pořizovat ještě před odchodem do důchodu.
Co změnit v bytě, aby se v něm dobře cítil padesátník i senior

Slovo senior nezní příliš populárně, ale starším pětašedesáti let se stane většina z nás. I bydlení ve stáří má svá specifika, která se postupem času ještě...  celý článek

Další z rubriky

V dobře fungující kuchyni je třeba mít vše příhodně po ruce, bez dlouhého...
Kuchyňské spotřebiče s vychytávkami, které majitelům usnadňují práci

Zatímco řadu let se výrobci kuchyňských spotřebičů snažili zejména snížit jejich spotřebu energie či vody, dnes už řeší například i vychytávky s ergonomií a...  celý článek

Teplotní sonda přesně pohlídá teplotu masa.
Dokonale upečené maso zvládne i začínající kuchař. Poradíme jak

Vaření je sexy a k největším televizním celebritám patří kuchaři. Místo detektivek si lidé pořizují výpravné kuchařky. To je dnešní realita. S tím ovšem...  celý článek

Spodní odsávání „stahuje“ okamžitě páru obsahující tuk i odér do filtrů...
Indukční varná deska může nahradit hned několik spotřebičů

Plyn, nebo sklokeramická varná deska? Tuto téměř hamletovskou otázku vyřešila už před několika lety třetí varianta: indukční deska. Ani kuchaři z michelinských...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.