Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Moderní dům by neměl chybu. Kdyby rodina nezrušila navržené zastínění

  1:00aktualizováno  1:00
Původně chtěla rodina s dětmi dvoupodlažní nepodsklepenou stavbu se šikmou střechou a podkrovím, tedy to, co přibližně nabízejí typové projekty. Architekt jim však nabídl moderní nadčasovou stavbu – a investor souhlasil.

K domu patří i příjemná venkovní terasa | foto: Robert Žákovič

Pozemek, na němž dům stojí, se nachází v zastavěné části na okraji Frýdku-Místku, v blízkosti budoucí plánované obslužné komunikace. Rovina pod jižním svahem blízko lesa poskytuje výhledy na panorama Beskyd s dominantami Lysé hory a Radhoště. Tato deviza se významně promítla do konceptu dispozice.

Dům je situován rovnoběžně s hranicí pozemku a tvoří jej dvě základní, navzájem kolmo se protínající geometrická tělesa, navenek materiálově i barevně odlišená.

Původní návrh domu zahrnoval také stínící prvky jižních prosklených ploch – zavěšené slunolamy. Majitelé je v průběhu stavby bohužel odmítli, po prvním roce však zjistili, že bez stínění se interiéry přehřívají. Dům proto vybavili dodatečně klimatizací.

Dokonce se v současné době pracuje na zastínění obytné haly a přilehlé terasy pomocí dřevěných posuvných fasádních panelů systému Heliotech, aby si rodina mohla užít terasy u domu. Podcenění slunce se tak prodražilo. 

Pohled na vstupní průčelí domu

Pohled na vstupní průčelí domu

Autorem návrhu je architekt Michael Kocych a jeho ateliér Kocych Architects. Navrhl dům, který splňuje požadavky majitele na dispoziční řešení, má však ryze moderní a originální formu.

V centru pozornosti schodiště

Hlavní obytné místnosti, především jejich velké prosklené plochy, jsou orientovány na jižní stranu, zbylé prostory prosvětlují pásová okna různých rozměrů. Příčná osa domu propojuje hlavní vstup a zahradu a spolu s dominantou domu, samonosným schodištěm, tvoří hlavní komunikační jádro.

V přízemí se nachází obytná hala s kuchyní a jídelnou, pracovna s depozitářem, sklad, WC a garáž. Obytnou halu se zahradou a okolní přírodou spojuje velká terasa z exotické bezúdržbové dřeviny massaranduba.

Fasádu hlavního dvoupodlažního traktu architekt ztvárnil v hladké bílé omítce, přízemní část odlišil cihelným obkladem

Fasádu hlavního dvoupodlažního traktu architekt ztvárnil v hladké bílé omítce, přízemní část odlišil cihelným obkladem

V patře jsou tři pokoje, z ložnice lze přímo vyjít na terasu, k jednomu ze dvou dalších pokojů přiléhá lodžie.

Symbiózy a kontrasty

Výtvarný princip vychází z kontrastů barev a materiálů. Fasáda objektu je obložena červenými cihelnými pásky, omítka zbarvena do odstínu bílé, lomené šedou. Základním zdícím materiálem se stal Porotherm, plochá střech je dvouplášťová s asfaltovou povlakovou krytinou.

Na doplňky v exteriéru i interiéru se použil kov, například fasádní komíny jsou nerezové, zábradlí i oplocení ze žárově zinkovaných ocelových prvků. Chlad a neosobnost kovu zjemňuje dřevo okenních rámů a dřevěné terasy, v interiéru pak dřevěné podlahy.

Technicistní ráz kuchyně s tmavou dýhou wengé a hliníkovými profily vyvažují židle s červeným textilním potahem

Technicistní ráz kuchyně s tmavou dýhou wengé a hliníkovými profily vyvažují židle s červeným textilním potahem

Schodiště vzniklo ve spolupráci s designérem a spojuje v symbióze dřevo a nerezovou ocel. V jeho konstrukci se podařilo vyzdvihnout přednosti obou materiálů – krásu masivních dřevěných dílů a subtilních, elegantních ocelových profilů. Výsledek? Stylově čistá a zároveň velmi výrazná součást interiéru.

Původní návrh domu zahrnoval také stínící prvky jižních prosklených ploch – zavěšené slunolamy, na jejichž realizaci bohužel nedošlo, a tak majitelé museli později vybavit dům klimatizací.

V současné době se pracuje na zastínění obytné haly a přilehlé terasy pomocí dřevěných posuvných fasádních panelů systému Heliotech.

Obývací pokoj s velkou prosklenou plochou na jižní a západní stranu je v létě třeba vydatně stínit

Obývací pokoj s velkou prosklenou plochou na jižní a západní stranu je v létě třeba vydatně stínit

"Dům je originál, současně se svou výjimečností nesnaží upoutat pozornost za každou cenu, naopak je elegantně začleněn do okolí," říká o svém návrhu Michael Kocych.

technické údaje

Plocha pozemku: 831 m2

Zastavěná plocha: 174 m2

Užitná plocha: 246 mm2

Konstrukce: Zdicí systém Porotherm, obvodové zdivo Porotherm Si,  stropy Porotherm

Okna: dřevěná, europrofily, izolační dvojskla

Dveře: dřevěné, bezfalcové

Klempířské prvky: titanzinek

Fasády: minerální probarvená omítka barvy bílé lomené šedou – systém Caparol

Vytápění: teplovodní, plynový kotel, radiátory, krb, nerezový fasádní komín

Stavba působí moderním a zároveň nadčasovým dojmem

Stavba působí moderním a zároveň nadčasovým dojmem

autor

Ing. arch. Michael Kocych

* 1973

Absolvoval Fakultu architektury na ČVUT v Praze, odbornou praxi získal v architektonické kanceláři Atelier A Praha. Od r. 2003 vede vlastní studio Kocych Architects, orientuje se na tvorbu ekologické,

nízkoenergetické a pasivní architektury, a to především v oblasti evropských dřevostaveb.
Zúčastnil se putovní výstavy "Jiné domy 007" prezentující architekturu severní Moravy a Slezska.

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 5/2009.

Autor:




Nejčtenější

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Novou fasádu si ÚPMD opravdu zasloužil. Výměna oken a střechy již proběhla.
Z luxusního sanatoria je největší porodnice. Ale mohl zde být hotel

Impozantní komplex budov pod hradbami Vyšehradu může někomu připomínat luxusní hotel, jinému palác. Sídlí zde však Ústav pro péči o matku a dítě, kde...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

Další z rubriky

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Zbrusu nová jsou na míru vyrobená okna v celém domě a veškeré osvětlení.
Moderna sluší i venkovu. V ikonickém domě se zablácených holínek nebojí

Domek z roku 1964 stojící ve svahu v malé anglické vesničce Ansty je záměrně nenápadný, ale nenudí. Největší pozornost poutá střecha, která skvěle kopíruje...  celý článek

Nový dům je, stejně jako ten původní, poloroubenka.
Na Šumavě koupili ruinu. Dům strhli a postavili jeho perfektní kopii

Na Šumavě, u železniční trati, stojí poloroubenka. Bývala tu již před mnoha lety, pamatovala, když kolem jezdil vlak s uhlákem a parní lokomotivou. Dnes tu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.