Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodina utekla na venkov. Jejich moderní statek sbírá jednu cenu za druhou

  1:00aktualizováno  1:00
Mladá australská rodina se zřekla stresujícího a hlučného života v přístavním Melbourne. Z města odešla na venkov do novostavby, která připomíná tradiční farmářská obydlí. Okna jsou v ní zasazená tak, aby přinášela co nejkrásnější výhledy.

Terasa obklopuje celou dřevostavbu. | foto: Peter Clarke a Timothy Ellis

Když celý život bydlíte u rušných melbournských pláží, obklopeni ruchem a shonem, je pro vás vysněnou destinací klidný vnitrozemský venkov, kde není jediná mořská vlna.

Může se hodit

Splňte si svůj sen o vlastním bydlení. Vyberte si z nabídky domů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Plánujete stavbu rodinného domu? Na vše stačí zadat poptávku na AAApoptavka.cz.

To je případ páru mladých sportovců, kteří se přesunuli několik kilometrů na venkov v jihovýchodním australském státě Victoria, do zlatokopeckého městečka Trentham.

Pozemek, na kterém postaví dům, zasadí strom a zplodí syna, si Kane se ženou vyhlédli už před lety. Cena parcely nebyla vysoká, ale na dům museli našetřit. Než si mohli dovolit architekta, páslo se na parcele stádo sousedových dojných krav.

Fotogalerie

Dvojice šetřila a hledala vhodného architekta, obcházela designové výstavy, studovala časopisy a sjednávala si osobní schůzky.

„Má-li vám někdo postavit dům, na který dlouho šetříte a ve kterém hodláte strávit zbytek života, vyplatí se pečlivě vybírat,“ říká architekt Timothy Ellis ze studia Glow, které si rodina nakonec zvolila. „Musíte sdílet stejné zapálení pro věc, mít společné názory na architekturu i životní styl. Mnozí mí klienti se časem stanou mými dobrými přáteli,“ prozrazuje Ellis.

Když stavbu navrhoval, byli manželé bezdětní, ale potomky plánovali. Ellis říká, že to není nejšťastnější řešení. „Cítím pak zodpovědnost i za to, aby naplánované dětské pokojíky nezůstaly prázdné. Tady se ovšem zadařilo, už během hrubé stavby přibyl do rodiny další člen, kterého můžete vidět na fotografiích a druhý syn se narodil právě před týdnem,“ svěřil se architekt iDNES.cz.

Nejdůležitější a nejkrásnější části stavby ale objektivem fotoaparátu nelze zachytit. „Mým nejoblíbenějším středobodem celého domu je obývací pokoj a zejména atmosféra, kterou vyzařuje - světlý interiér s trámovím, vysoký strop, velká okna s překrásným výhledem. Majitelé ze stavby udělali skutečný domov. A jsem skutečně pyšný na perfektně provedenou izolaci. Venku může být slota nebo naopak pálit slunce, ale uvnitř se cítíte jako v bavlnce,“ popisuje Ellis.

Právě krásné výhledy jsou velkou devízou celého domu. Navrhnout okna tak, aby do domu přinášely ty nejhezčí pohledy, však nebylo snadné. „Kvůli výhledům jsem u počítače strávil mnoho nervózních nocí, ve dne vyměřoval na pozemku na milimetry a pak zase v kanceláři propočítával. Ale povedlo se, dům stojí tak, jak si ho majitelé vysnili,“ říká s úlevou architekt.

Za dům o rozloze 253 metrů čtverečních majitelé zaplatili v přepočtu deset milionů korun.

Za dům o rozloze 253 metrů čtverečních majitelé zaplatili v přepočtu deset milionů korun.

Na projektu pracoval devět měsíců a jeho realizace mu přinesla řadu dalších zajímavých zakázek. „Stavba získala několik různých ocenění, mezi posledními i Interior Design Excellence Awards, začala si nás všímat média po celém světě,“ dodává Ellis.

Všechny použité materiály jsou z lokálních zdrojů, jak si přáli majitelé. Základní je dřevo a kámen, dům tak připomíná prosté farmářské obydlí, jakých je v okolí mnoho. Pokud bude v budoucnu na domě potřeba cokoliv opravit, dostavět nebo nahradit, není to problém. Materiály jsou obyčejné a snadno dostupné. Za dům o rozloze 253 metrů čtverečních majitelé zaplatili v přepočtu deset milionů korun. Interiéry jsou zařízeny prostě, jednoduchým nábytkem a v přírodních barvách.

Dvoukřídlá stavba je propojena dlouhou chodbou, ze které se vstupuje do dětských pokojů. Jsou ve středu domu a je do nich stejně blízko jak z rodičovské ložnice, tak z hlavního obytného prostoru, ve kterém je propojena kuchyně s jídelnou a posezením. Ze spojovací chodby je přístupná i velkorysá terasa z poctivého masivu. Severní straně domu vévodí masivní kamenný krb a okna hledí do všech světových stran.

Timothy Ellis dobře ví, že kvalita života v novostavbě tkví ve zdánlivě bezvýznamných detailech. Během let zařadil do dokončovacích prací i prvky, které nikdy nevynechá, a jsou jeho podpisem. Mezi ně patří i elegantní dřevěná stolní lampa, na jejímž stínítku je natištěn půdorys nově vytvořeného domu. V trenthamské stavbě stojí legendární lampička na pracovním stolku v ložnici rodičů.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Bydlení , krb, Podpis


Nejčtenější

Pohled na částečně rozebraný dům. Postup odstraňování konstrukcí je náročný...
Bourat, nebo rekonstruovat. Co dělat, když si koupím starý rodinný dům

Všechny příběhy majitelů starých nemovitostí mají stejný začátek. Při nákupu rodinného domu se museli rozhodnout rychle. A to bez ohledu na to, zda jej budou...  celý článek

Zahradní výzdoba nemusí vždy znamenat tradiční květiny nebo keře...
Neobvyklá zahrada je plná robotů, mimozemšťanů i nahých figurín

Tak jako Karlův most patří k Praze, podobně neoddělitelnou součástí rodinných domů v Kalifornii jsou zelené plochy před budovami i za nimi. Nepodobají se sice...  celý článek

Ložnice babičky pořádně prokoukla, nechybí zde ani ušák na čtení.
Jak se staví sen: vnučka dostala konečně stůl, babička novou kuchyň

Dvanáctiletá Aneta nemá život jednoduchý. Matka ji opustila ve dvou letech a odjela do ciziny, po narození se u děvčátka objevila sepse a postihla klouby....  celý článek

Nejznámější zakázku získal Pei v letech 1983 - 1989, rozšíření a modernizaci...
Geniální architekt Pei. Autor pařížské pyramidy slaví 100. narozeniny

Americký architekt čínského původu Ieoh Ming Pei oslavil 26. dubna 100. narozeniny. Pei patří mezi přední osobnosti svého oboru. V roce 1983 dostal Pritzkerovu...  celý článek

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...
Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav nepovažuje za vhodný. Manželé jsou ochotni...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.