Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Místo u Sázavy si zamilovali tak, že si na zahradě postavili dům i hrobku

  1:00aktualizováno  1:00
Vodáci si mohutně vypadající stavbu v těsné blízkosti Sázavy často pletou s penzionem. Udržovaný břeh pokládají za místo ke stanování. Je to ale rodinný dům, který si tu rodina postavila místo dvou montovaných chatek.

Střechy a kulatá okénka navozují dojem lodní nástavby | foto: Aleš Presler

Na pozemku u Sázavy se rodina rekreovala téměř padesát let. "Pozemek zakoupil dědeček po druhé světové válce. Tehdy tu bylo jakési betonové plato a na něm dřevěná stavba, která sloužila německým vojákům jako kantýna," popisuje historii pozemku vnuk Jindřich.

Dědeček místo kantýny postavil dvě montované chaty z překližky, vyplňované zdravotně závadnou struskou (což tehdy nikdo netušil), o rozměrech 6 x 6 metrů.

Chatky nahradil neobvyklý dům ve tvaru lodi, který však musel splnit požadavky na stavby v záplavové oblasti. Rodiče tu totiž žijí už trvale.

Ze strany odvrácené od řeky působí dům pouze jako malý přízemní domek

Ze strany odvrácené od řeky působí dům pouze jako malý přízemní domek

Návrhy domu si kreslil od osmnácti

"Od osmnácti let jsem si maloval plánky a obrázky, jak by měl náš dům vypadat, aby se zde dalo žít kulturněji a abychom se do něj všichni vešli," vzpomíná dnes dvaačtyřicetiletý Jindřich.

Návrhů během let vytvořil desítky, s žádným však nebyl spokojený. Zásadní rozhodnutí přinesl rok 2006, kdy se Sázava nebývale rozvodnila a podemlela břehy. Přestavbu už nebylo možné odkládat.

Jindřich se domluvil s architektem Petrem Růžičkou z nedalekých Chocerad. Společně vytvořili vizuální podobu nového domu, kterou pak architekt přenesl do podrobných plánů.

Záplavová oblast si ve stavebním režimu vynutila vysokou kamennou podezdívku

Záplavová oblast si ve stavebním režimu vynutila vysokou kamennou podezdívku

"Samozřejmě jsem mohl jít cestou nejmenšího odporu a koupit za dvacet tisíc plány některého z typizovaných domů, které jsou k vidění v nabídkách specializovaných firem a najdete jich po celé republice stovky," přiznává Jindřich.

"Jenže my jsme na krásném místě nad řekou, které je určitým způsobem dominantním. Tahle krajina si nezaslouží, abych ji hyzdil tuctovou stavbou. Proto jsme se s architektem Růžičkou snažili, aby náš projekt s okolím souzněl."

Dům do záplavového pásma

Ne vše se mohlo realizovat podle původních záměrů. Pozemek je totiž v záplavovém pásmu. Proto je třeba kamenná podezdívka mnohem vyšší, než si majitelé představovali, přesto se však podařilo zachovat původní ideu.

Novostavba tak z pohledu od řeky navozuje dojem plující lodi. Díky podezdívce působí mohutným dojmem, z opačné strany je však dům nízký a zdá se i mnohem menší. Polokruhová střecha, rozdělená na tři nestejně vysoké části, má zároveň navazovat na charakter zdejší kopcovité krajiny.

Pohled na dům přes řeku Sázavu

Pohled na dům přes řeku Sázavu

Z pohledu od řeky se dům jeví jako třípodlažní, k vlastnímu bydlení jsou ale určena pouze horní dvě poschodí.

Díky záplavovému území a svažité poloze slouží totiž celá spodní část domu jen jako dílna a garáž, do níž se pohodlně vejdou tři vozidla.

Hlavní vstup je na straně odvrácené od Sázavy, odkud je stavba vlastně jednopatrová. V přízemí najdete velký obývací pokoj oddělený od rozlehlé kuchyně stěnou zasahující do poloviny prostoru, samostatné WC a koupelnu s vanou a sprchovým koutem.

Po úsporně řešeném schodišti se dostanete do patra, kde tvoří výzdobu stěn preparované rybí trofeje, připomínající rybářské rodinné tradice.

V patře jsou pak dva protilehlé pokoje ve tvaru velkého L, Jindřichův je vlastně ložnicí i pracovnou zároveň.

I uvnitř se objevují "říční" dekorace

I uvnitř se objevují "říční" dekorace

Topení vyřešili majitelé pomocí kombinace krbu na pevné palivo s elektrickým kotlem, obojí napojené na ústřední vytápění. Krb má tepelné čidlo, které při poklesu teploty na určitý stupeň automaticky přepne na elektřinu. Tak odpadá nutnost přikládání dřeva v pozdních nočních hodinách.

Díky několika tepelným okruhům lze dům temperovat jen tam, kde je momentálně potřeba, protože například v zimě se horní poschodí obývá jen minimálně.

Místo, kde chtějí zůstat

"Stavbu jsem si naplánoval s pětiletým rozvrhem. První rok jsem vyřizoval veškerá stavební povolení, další vybíral stavební materiál a tak dále, nejdůležitější však byly finance. Podařilo se, dům jsem nakonec zkolaudoval necelých čtrnáct dnů před vypršením stavebního povolení, které jsem měl právě na pět let," upřesňuje Jindřich.

Vnitřní vybavení ho tolik netrápilo: "Nepatřím k těm, kteří si projektují dům a už dopředu vědí, jaký v něm bude nábytek, tyhle věci jsem řešil až takříkajíc za pochodu. Dodnes není vnitřek úplně hotov, až na můj pokoj s pracovnou a kuchyni. Další nábytek mám teprve objednaný."

Sázava bývá občas hodně špinavá, proto přijde bazén s čistou vodou vhod

Sázava bývá občas hodně špinavá, proto přijde bazén s čistou vodou vhod.

Nejdůležitější je to, že rodina má při špatném počasí kde být a nechybí ani teplá voda. "Pamatuji si dobu, kdy jsme tady neměli ani elektřinu, ale také se to dalo vydržet," vzpomíná Jindřich.

Nový dům má i jednu velkou zvláštnost. Na zahradě se kromě bazénu našlo i místo pro zatím prázdnou rodinnou hrobku.

"Vznikla na přání rodičů, kteří si své místo v Posázaví zamilovali natolik, že zde chtějí být i pochováni. Možná je to trochu morbidní, ale i já, až přijde můj čas, bych zde chtěl jednou spočinout. Místa je tu dost pro nás všechny," usmívá se Jindřich.

Technické údaje

Projekt: Ing. Arch. Petr Růžička

Dokončení stavby: 2008

Obytná plocha: přízemí 110 m2, 1. patro 60 m2

Konstrukce: střecha lepené dřevěné vazníky, krytina titan-zinková, základy kamenné v kombinaci s litým betonem, obvodové stěny - tvárnice Ytong, stropy a podlahy litý beton

Autoři:




Nejčtenější

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Zahradní výzdoba nemusí vždy znamenat tradiční květiny nebo keře...
Neobvyklá zahrada je plná robotů, mimozemšťanů i nahých figurín

Tak jako Karlův most patří k Praze, podobně neoddělitelnou součástí rodinných domů v Kalifornii jsou zelené plochy před budovami i za nimi. Nepodobají se sice...  celý článek

Pohled na částečně rozebraný dům. Postup odstraňování konstrukcí je náročný...
Bourat, nebo rekonstruovat. Co dělat, když si koupím starý rodinný dům

Všechny příběhy majitelů starých nemovitostí mají stejný začátek. Při nákupu rodinného domu se museli rozhodnout rychle. A to bez ohledu na to, zda jej budou...  celý článek

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...
Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav nepovažuje za vhodný. Manželé jsou ochotni...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.