Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Místo Stalina a Chobotnice může přijít na Letnou Slovanská epopej

  1:00aktualizováno  1:00
Stalin z Letné zmizel, Slovanská epopej by mohla přijít. Alespoň takovou představu mají mladí architekti Zdeněk Chmel, Jan Kokeš a Miroslav Malý. Situovali Galerii Alfonse Muchy a jeho slavné epopeje na místo bývalého Stalinova pomníku.

Svou práci přihlásili do soutěže mladých architektů – Young Architect Award 2010. Galerie by tak podle nich mohla být na významném místě, kde se již objevilo kyvadlo, symbol Sametové revoluce.

Stavba v této lokalitě by mohlo souznít s přírodou i městem. Umístění na výrazně vyvýšené ploše odpovídá významu díla. Z jižní strany směrem k Vltavě se rozpíná a vytváří nový symbol Prahy, ze severu je stavba otočena do přírody, do parku, kde je hlavní vstup do objektu.

Koncept galerie

Objekt komplexu Muchovy galerie tvoří dvě hlavní hmoty. První (spodní stavba zapuštěná do terénu) obsahuje vstupní halu s centrálním schodištěm, kavárnu s terasou s výhledem na Prahu a přidružené výstavní prostory (pavilon Bosna, Muchovo museum a aktuální výstavy). V provozní zóně spodní stavby najdete studovny, archivy, denní místnost personálu a kanceláře.

Axonometrie stavby

Axonometrie stavby

Hmota horní stavby, expozice Slovanské epopeje, má klidný organický, až vzletný charakter. Je určena pro plátna Slovanské epopeje a dva multimediální sály.

Stavba působí klidným a vyváženým dojmem. V dané situaci je podstatný symetrický charakter obou hmot, který vytváří harmonický celek a působí příznivě ve významných pohledech (např. ze Staroměstského náměstí průhledem Pařížskou třídou.) Součástí je zachované rekonstruované kyvadlo – symbol času.

Perspektiva z Dvořákova nábřeží

Perspektiva z Dvořákova nábřeží

Samotná expozice Slovanské epopeje má svůj samostatný jedinečný prostor vyvýšený nad ostatními přidruženými galerijními prostory. Právě tento koncept, kdy se ze spodní stavby dostaneme točitým schodištěm z foyer do výstavní síně, podtrhuje monumentalitu celé Muchovy epopeje. U návrhu uspořádání expozice Slovanské epopeje se autoři inspirovali Muchovým návrhem.

Konstrukce a energetická koncepce

Spodní stavba je monolitický železobetonový skelet na pravidelném rastru. Horní organická stavba je uvažována jako ocelová kostra vynesená čtyřmi sloupy, plášť horní stavby jako sklolaminátový.

Galerie chce nejen souznít s okolní přírodou, ale také k ní být šetrná jak svým harmonickým charakterem, tak nízkou energetickou náročností objektu. Orientaci a velkou plochu střechy proto architekti využili ze severní strany jako přirozené osvětlení galerie.

Interiér galerie

Interiér galerie

Na jižní straně jsou umístěny fotovoltaické panely a solární kolektory, které představují ekologický způsob získání elektrické energie a zajištění ohřevu vody a media zajišťujícího vnitřní pohodu prostředí.

Systém ohřevu a chlazení využívá ekologický systém rekuperace vzduchu. Energeticky výhodné je také částečné zapuštění spodních provozů v zemi. Celý objekt je potom dostatečně tepelně izolován tepelnou izolací.

Perspektiva - umístění na Letné

Perspektiva - umístění na Letné

O soutěži

Druhý ročník soutěže Young Architect Award 2010 měl uzávěrku 15. července, vítězové budou vyhlášeni na podzim. Účastníci soutěžní přehlídky mohli přihlásit své práce do tří kategorií, a to studie, školní práce nebo realizace.

Vedle soutěžních kategorií určených vyhlašovateli bude udělena i cena iDNES.cz za nejlepší 3D model přihlášeného díla. Čtenáři iDNES.cz vyberou 10 finalistů, z nich pak redakce celkového vítěze.

Bližší informace k soutěžní přehlídce lze najít na internetových stránkách vyhlašovatele www.abf.cz a na www.yaa.cz – přímo na hlavní straně a na internetových stránkách České komory architektů – www.cka.cz..

Projekt

Název: Pavilon Slovanské epopeje Alfonse Muchy

Přihlašovatel: Zdeněk Chmel

Autoři: Zdeněk Chmel, Jan Kokeš a Miroslav Malý

Kategorie: Studie

Lokalizace: Praha 7 - Letná


Autor:




Nejčtenější

Dalším výrazným prvkem interiéru jsou světla z hrnků, vytvořená na zakázku...
Dřív potraviny, dnes čokolatérie. Vokovický podnik má osvětlení z hrnků

Pražské Vokovice získaly novou čokolatérii. Proměny původních potravin na podnik s čokoládou se ujal architekt Jan Bek. Nejvýraznějším prvkem jsou dvě výlohy s...  celý článek

Nejznámější zakázku získal Pei v letech 1983 - 1989, rozšíření a modernizaci...
Geniální architekt Pei. Autor pařížské pyramidy slaví 100. narozeniny

Americký architekt čínského původu Ieoh Ming Pei oslavil 26. dubna 100. narozeniny. Pei patří mezi přední osobnosti svého oboru. V roce 1983 dostal Pritzkerovu...  celý článek

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...
Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav nepovažuje za vhodný. Manželé jsou ochotni...  celý článek

Ložnice babičky pořádně prokoukla, nechybí zde ani ušák na čtení.
Jak se staví sen: vnučka dostala konečně stůl, babička novou kuchyň

Dvanáctiletá Aneta nemá život jednoduchý. Matka ji opustila ve dvou letech a odjela do ciziny, po narození se u děvčátka objevila sepse a postihla klouby....  celý článek

Pohled na částečně rozebraný dům. Postup odstraňování konstrukcí je náročný...
Bourat, nebo rekonstruovat. Co dělat, když si koupím starý rodinný dům

Všechny příběhy majitelů starých nemovitostí mají stejný začátek. Při nákupu rodinného domu se museli rozhodnout rychle. A to bez ohledu na to, zda jej budou...  celý článek

Další z rubriky

V 60. letech se s boxy počítalo zejména do mladých interiérů.
Má je babička, dcera i vnučka. Boxy, které se staly designovou ikonou

Vznikly před 50 lety, přesto se nejen dodnes vyrábějí, ale také stále inspirují. Plastové boxy Componibili od Anny Castelli Ferrieri se v Miláně v průběhu...  celý článek

Autory domu jsou Marie-Hélčne Reichová a Antoine Mabire.
Kouzlo za pět milionů. Z domku na úzkém pozemku vyrostla rezidence

Městský dům o rozloze 90 metrů rodině v západofrancouzském Nantes nestačil. A malý pozemek nedával příliš možností, jak si dopřát více prostoru. Architekti...  celý článek

Nádvoří je zastřešené, díky prosklení zde mohou růst stromy.
Palác dostal s novou podobou stromy pod střechou a v přízemí Fach

Historické budovy lákají pro další využití, ale co je lákavé, bývá i problematické. Památkáři pečlivě dohlížejí na to, aby cenné stavební prvky zůstaly...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.