Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Minikuchyně v paneláku - ráj pro kuchařku, těžký test pro architekta

  1:00aktualizováno  1:00
Boj s malou panelákovou kuchyní a nedostatkem úložného prostoru v ní zná každý, kdo v takovém bytě bydlel. Pro architekta bývá při jejím navrhování nejtěžší situace, kdy majitel trvá na zachování některých kusů vybavení. Přesně to se stalo i zde.

Malou panelákovou kuchyni opticky zvětšuje bílá barva - Malá paneláková kuchyně | foto: Petr Shromáždil

Miniaturní prostor – něco málo přes devět metrů čtverečních – kde téměř metr čtvereční zabírala navíc ještě vyzděná spíž, svěřili majitelé architektovi Petrovi Shromáždilovi.

"Jejich požadavky vycházely ze způsobu života – v tříčlenné rodině se hodně vaří a peče, slaví se všechny svátky. I když je kuchyně malá, rádi si zde posedí u kávy. Proto si přáli čalouněné židle a hlavně větší pracovní plochu a co nejvíce úložného prostoru i na sezónní věci, například speciální formy a dekorace na Vánoce a Velikonoce. Jinde v bytě už totiž není šance na jejich uložení. Výkonný robot se zde používá snad obden, proto se majitelka rozhodla ponechat jej trvale na pracovní desce, je totiž hodně těžký na vyjímání,“ vysvětluje designér.

Rodina chtěla také ponechat a zrenovovat vyzděnou spíž, zůstat měla i volně stojící chladnička. Koupili si ji před necelými dvěma lety a bylo jim líto prodat ji se ztrátou.

S tímto problémem se často setkává nejen Petr Shromáždil, ale i jeho kolegové. Lidé začnou měnit drahé kuchyňské spotřebiče, protože už technicky nestačí, nebo dokonce přestanou fungovat úplně. Nakonec však zjistí, že se bez komplexní rekonstrukce neobejdou, jenže zbavit se nového sporáku nebo chladničky je jim většinou líto. A tak nutná razantní změna začíná často zbytečným kompromisem, místo vestavby zůstávají samostatně stojící spotřebiče.

Ostatní požadavky opět vycházely z rodinných zvyklostí – tříčlenná domácnost, kam na svátky přijíždí babička, potřebovala stůl pro tři stolující s možností použití ještě čtvrté židle. To znamenalo mobilní stůl. Aby nepůsobil příliš robustním dojmem, byla zvolena transparentní skleněná deska, s jejímž čištěním se rodina smířila i díky tomu, že jinak se úklid v kuchyni výrazně usnadnil. Zmizel totiž samostatný sporák i mikrovlnka na pracovní desce, nahradily je varná deska a vestavná trouba v úrovni očí.

Čtvrtá židle zůstává v době, kdy není v bytě návštěva, jako odkladní v předsíni – při přezouvání ji oceňuje celá rodina. Každý centimetr uvolněného prostoru v kuchyni je totiž vítán!

Aby prostor působil úpravně, v zadání nechybělo přání umístit do kuchyně vestavnou myčku, mikrovlnnou troubu, ale také odpadkový koš pod dřez a vestavný kávovar.

Nechte zmizet stíny

Dispoziční řešení kuchyně vycházelo z praktického řešení ve tvaru písmene L, u kterého se hospodyně nejméně naběhá, na protilehlé straně zůstala spíž a chladnička. Původní rovná linka nestačila pracovní plochou ani úložným prostorem.

Na čelní plochy skříněk zvolil Petr Shromáždil bílou fólii, na pracovní plochu MDF desku s dezénem světlého buku. Vše doplnil laminem s dekorem tropické dřeviny. Ta kuchyni orientovanou na sever příjemně zatepluje i v chladnějších dnech.

Místo vysokých skříněk použil nízké horní, doplněné o nádstavbové až ke stropu. Z optického hlediska tak skříňky splývají se zdí a prostor vypadá větší. "Jakmile se zbavíte v malém prostoru stínů, bude vždy vypadat větší. To platí o malých koupelnách a samozřejmě i o kuchyních. Proto se v těchto prostorech často využívá například zapuštění skříněk do ´sádrokartonových límců´," vysvětluje Petr Shromáždil.
 
Tím, že skříňky dosahují až ke stropu, nevznikl nad nimi zcela zbytečný prostor, kde se jen ukládá prach. Mnohé hospodyně láká jen k odkládání nejrůznějších zbytečných dekorací. Z funkčního hlediska je využití horních nádstavbových skříněk pro sezónní věci velmi praktické – otvírají se jen minimálně, takže se do nich takřka nedostane prach, často používané nádobí zůstává v příjemné výšce. Pro bezpečný přístup byly pořízeny skládací schůdky s protikluznými pásky.

V malé kuchyni bývá také nezbytné opticky potlačit velké spotřebiče, zejména samostatně stojící vysokou chladničku. Zpravidla se doporučuje umístit ji do rohu, a to i v případě vestavné verze. V tomto případě "výhodnou pozici" zaujala ovšem spíž.

Aby tak chladnička vystupovala do prostoru co nejméně, zvolil architekt "postupný nástup" – nejdříve desku s mělkými skleněnými policemi, pak nepříliš hlubokou skříňku na nádobí a potraviny. "Majitelé chtěli mít za dveřmi odkládací místo na nejrůznější drobnosti, mobilní telefon, klíče, bloky se seznamem na nákup a tužku, prostě věci, které člověk jinak hledá neustále po zásuvkách," vysvětluje Petr Shromáždil.

Poznámka na konec: Místo fotografií byla pro větší názornost zvolena vizualizace. Při rekonstrukci se na podlahu nakonec použilo teplé marmoleum, které se snadno udržuje a je mnohem praktičtější než dlažba – pokud vám na něj něco upadne, nemusí to skončit střepy.

Autor:




Nejčtenější

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům na předměstí Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Další z rubriky

Závěsná lampa Space Time byla představena poprvé v roce 2011 ve Švédsku a od té...
Jak bydlí designér Karim Rashid, který se obléká jen do růžové a bílé

Karim Rashid je jedním z nejplodnějších designérů své generace. Přes tři tisíce jím navržených produktů ve výrobě a 300 významných ocenění spolu s faktem, že...  celý článek

Kuchyň Opera (Snaidero)- šedohnědá barevné ladění i díky lakovaným hliníkovým...
Kuchyně se mění na laboratoře s kovovými regály a vysokými skříněmi

Trochu strohá laboratoř. Tak vypadala celá řada kuchyní, které prezentovali jejich výrobci na milánském veletrhu Eurocucina. Kuchyně zešedly a zhnědly, mnohé...  celý článek

Kuchyňský ostrůvek ve tvaru písmene Y je příkladem, že v kuchyni se má nejen...
Z digestoře a varné desky se stal jeden spotřebič. To kuchyň změní

Vyznavači spojení kuchyně s obývacím pokojem mohou být spokojeni: architekti i výrobci už s jinou variantou ani nepočítají. Naopak dělají vše pro to, aby se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.