Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Za dva a půl milionu si pořídili skvělý mezonet s výhledem na město

  1:00aktualizováno  1:00
Prostor, světlo, dvě terasy a výhled na Petrov a Špilberk jsou hlavní přednosti bytu v Brně, který pro svou rodinu navrhl a zrealizoval architekt Petr Bořecký.

Osvětlení nad jídelním stolem zajišťuje designové svítidlo Engine (brněnský výrobce Ateh). Podlahy v celém interiéru tvoří dřevěné dubové vlysy s povrchovou úpravou olejovoskem. | foto: Jiří Ernest

Příjemná je na tomto prostoru i skutečnost, že v něm nenajdete žádné zbytečné věci. Majitelé se totiž z duše neradi obklopují „harampádím“. Mezonetový byt je jedním ze čtyř, které vznikly nástavbou na ploché střeše objektu z roku 1962. Je dílem a zároveň domovem architekta Petra Bořeckého z brněnského ateliéru a53 architekti.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Představuje poměrně velkorysý prostor: při dispozici 4+kk má 107 m2 obytné plochy a celkem 90 m2 teras, přičemž menší terasa je u spodního podlaží, dvě velké terasy jsou o patro výš.

Nenáročná rodina

Prostor v sedmém a osmém podlaží obytného domu byl od počátku navržen pro rodinu s dvěma malými dětmi, poměrně nenáročnou, jak konstatuje otec rodiny, majitel bytu a autor interiéru v jedné osobě.

Spodní podlaží představuje dispozici 3 + kk s koupelnou, o patro výš je pak ještě jeden pokoj, rovněž se sociálním zázemím. Rodina, která tu bydlí už tři roky, zatím žije spíše ve spodní části bytu.

„Jelikož děti jsou ještě malé, horní pokoj je zatím nevyužitý. Předpokládám ale, že v budoucnu bude tato místnost oddělená od zbytku bytu naopak výhodou. Ani horní terasu tolik nenavštěvujeme, děti si na ni chodí pouze občas hrát. Mají tu písek, skluzavku, mohou tu jezdit na odrážedlech, ale většinou je to za chvíli přestane bavit,“ vysvětluje architekt s úsměvem. Ale pokud prý rodičům výjimečně vyjde čas, užívají si na horní terase příjemný večerní relax.

Stěnu u jídelního stolu zdobí kresba jednoho z nejmladších členů rodiny. V době...

Stěnu u jídelního stolu zdobí kresba jednoho z nejmladších členů rodiny. V době vzniku mu byly tři roky. U kuchyňské linky se zase vyjímá fotografie historického autobusu.

Volnost nade vše

Může se hodit

Sháníte krásné bydlení v Brně, šité vám přímo na míru? Vyberte si byt k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Interiér bytu je otevřený, čistý a zařízený skutečně jen praktickými věcmi. Částečně je to tím, že rodina tu žije teprve tři roky, ale větším dílem proto, že zbytečné věci jednoduše nevyhledává.

„S malými dětmi, které jsou velmi živé, není ani chvilka času na složité zařizování. A obklopování se harampádím, co zabírá místo, přímo nesnáším. Mám rád jednoduchý, čistý prostor,“ dodává architekt. Věci, které je potřeba uskladnit, zatím podle jeho slov zcela zaplnily komoru, standardní úložné prostory pak nabízí ložnice a dětský pokoj.

Fotogalerie

„Na úložné skříni do vstupní haly se pracuje, jen náš oblíbený truhlář má spoustu práce na dalších projektech našeho studia, naši realizaci tak stále odkládá,“ vysvětluje Petr Bořecký.

Obyvatelům na míru

K dojmu otevřenosti a volnosti prostoru přispívá nábytek vyrobený na míru.

„Cenově je to stejně dostupné řešení jako kupovat hotové kusy, ale tento způsob lépe vyhoví požadavkům, je přesně určený pro daný interiér. Zakázku jsme svěřili námi prověřenému a odzkoušenému truhlářství Martin Štýbl,“ říká architekt. Z dílny tohoto truhláře pochází nejen kuchyňská linka, ale také úložná skříň ve vstupní hale, nábytek v dětském pokoji, stůl i židle.

Vestavěné úložné prostory i v dětském pokoji podporují dojem volnosti prostoru.

Vestavěné úložné prostory i v dětském pokoji podporují dojem volnosti prostoru.

Interiéru vládne bílá barva na stěnách i nábytku. Oživení představují dva barevné pruhy na stěně a stropě procházející celým bytem, a zelenkavé čelní plochy na nábytku a zádech kuchyňské linky.

„Z jednolité bílé barvy více vynikne zdařilá, tedy pokud je zdařilá, hmota prostoru. Barevné prvky slouží pouze jako decentní prvek doplnění,“ dodává Petr Bořecký. Pokud jde o materiály, nábytek, kuchyně i ostrůvek jsou vyrobeny z lamina, u pohledových stěn v lesklém provedení, pracovní deska je laminátová.

Architekt s úsměvem podotýká, že ostrůvek je nejoblíbenější pracovní plocha všech členů rodiny a nejvíce dětí. Nejspíš proto, že při práci u něj je člověk neustále otočen čelem do obývací ho prostoru, a má tak neustálý kontakt s ostatními.

Kde je televize?

Televizní obrazovku byste v tomto bytě hledali marně, ale neznamená to, že majitelé televizi nesledují. Jen používají dataprojektor. Místo černého obdélníku zdobí stěny umění: při společném stolování se rodina kochá úžasnou dětskou kresbou (pocházející od vlastní ratolesti, které byly v době vzniku obrazu tři roky), kuchyňský kout zpestřuje fotografie autobusu.

V krbu topí majitelé jen výjimečně, tepelnou pohodu v bytě zajišťuje...

V krbu topí majitelé jen výjimečně, tepelnou pohodu v bytě zajišťuje elektrokotel.

„Škoda RTO je nejkrásnější autobus na světě, co se týče designu. Pochází od slavného designéra Otakara Diblíka. Fotografii jsem pořídil při historické jízdě MHD. A obraz nad pohovkou je dílo známého brněnského architekta, mého kamaráda Michala Palaščáka. Jde o obraz Léto ze série Čtyř ročních období,“ doplňuje Petr Bořecký.

Praktická koupelna

Pár slov zaslouží spodní koupelna. Je kompletně obložena drobnou mozaikou, která patří k oblíbeným a již mnohokrát vyzkoušeným materiálům architekta Petra Bořeckého. Sprchový kout měl mít zástěnu, ale během užívání se zjistilo, že není potřeba, takže zatím není realizovaná.

„Nadstandardní“ prvky, například masážní systém ve vaně nebo sprše, tu nenajdete. „I všem našim klientům vysvětlujeme, že je to vyhazování peněz, nikdo to nakonec neužívá. Lépe je si někam zajít,“ vysvětluje architekt a majitel v jedné osobě.

Zástěna ve sprchovém koutu při dosavadním užívání nechyběla, její instalace je...

Zástěna ve sprchovém koutu při dosavadním užívání nechyběla, její instalace je tak zatím odložena na neurčito.

Finančně nenáročné

V obývacím prostoru zaujme solitérní krb, který nebývá standardní součástí bytů. Jeho instalace byla prý nenáročná. Topí se v něm však jen výjimečně, a to dřevem uskladněným ve sklepě.

Celkové vytápění zajišťuje elektrokotel a majitelé jsou s topením elektřinou spokojeni i po finanční stránce. „Tento způsob je v konečném součtu nejlevnější, protože máme nastavený výhodný tarif, a spolu se spotřebou za svícení, vaření, praní a tak dál vyjdou náklady na 1 900 korun měsíčně, navíc pohodlně u jednoho poskytovatele,“ komentuje majitel.

Co bylo na realizaci tohoto příjemného bytu nejnáročnější? „Žádné velké potíže jsme neřešili. Od začátku stavby do nastěhování uběhl přesně rok, mnohem složitější bylo stavební povolení, jehož vyřízení trvalo téměř dvojnásobnou dobu,“ podotýká Petr Bořecký.

Náklady na realizaci přitom podle jeho slov dosáhly přibližně 2,5 milionu korun, některé práce zvládl majitel svépomocí. Největší investici do interiérového vybavení představovala kuchyně v hodnotě přibližně 90 tisíc korun bez spotřebičů, nábytek pak vyšel přibližně na 80 tisíc korun.

Předností tohoto bytu je i výhled na okouzlující dominanty moravské metropole...

Předností tohoto bytu je i výhled na okouzlující dominanty moravské metropole hrad Špilberk a vrch Petrov.

„Nové bydlení mělo nabídnout především otevřenou prostornou dispozici bez zbytečných chodeb. Více než technické vymoženosti je pro nás důležitá možnost využívat terasy a kochat se nádherným výhledem na Špilberk a Petrov, dominanty Brna,“ říká Petr Bořecký.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov. 

Na přání majitelů a redakce časopisu Domov není spuštěna diskuse.

Autor:


Nejčtenější

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto úkolu zhostili se ctí.  celý článek

Další z rubriky

Hlavní obývací část „neruší“ pohled do kuchyně.
Spojili dva půdní byty, mají úžasný mezonet v domě z 19. století

Získat v historickém centru Prahy mezonetový byt o ploše 270 metrů čtverečních se podařilo díky spojení dvou půdních bytů. Za kvalitním bydlením stojí pečlivá...  celý článek

Obývací pokoj s linkou a jídelním koutem osvětlují vikýřová okna. Místnosti...
Mezonet je po rekonstrukci s designérkou plný vzpomínek na Asii

Podkrovní byt v samém centru Prahy má jistě nepopiratelné kouzlo. Zařídit jej účelně však někdy představuje opravdový oříšek zejména kvůli šikmým stropům a...  celý článek

Spodní hrana trámů probíhající rovnoběžně s podlahou je podsvícená LED pásky.
Půdní byt s prosklenou koupelnou se musel vejít mezi nosné trámy

Zrekonstruovat starou půdu bývá často jedinou možností, jak získat zajímavé bydlení v historickém centru města. To platí i v Košicích. Zanedbaná půda starého...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.