Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Co se francouzskému architektovi u mezonetu nepovedlo, napravil český

  1:01aktualizováno  1:01
Dostatečně velký a světlý mezonetový byt s terasami, zajímavá pražská lokalita. Pro mladý pár, který plánoval rodinu, to bylo ideální řešení. Až do okamžiku, kdy začali promýšlet zařízení. Autor novostavby, francouzský architekt, totiž poněkud podcenil základní architektonická pravidla.

Výhled je úžasný, bohužel v horkém létě se bez předokenních žaluzií okna neobejdou. Developer je však nenabídl. | foto: Jaroslav Kvíz

Atraktivní mezonetový byt v 5. a 6. podlaží moderní novostavby obklopují terasy hned ze tří stran. Má rozlohu 109,65 m2, terasy tvoří plochu celkem 81,47m2. Mezonet je navržený jako 4+kk, v přízemí bytu je vstup a pokoj pro hosty, který lze využívat jako pracovnu a později jako dětský pokoj. Nechybí mu vlastní hygienické zázemí, malá koupelna se sprchovým koutem a umyvadlem, dále je zde samostatné WC s umývátkem.

„Hned po první prohlídce bytu a zaměření jednotlivých místností jsme věděli, že zpracování interiéru nebude jednoduché. Důvodů bylo víc: hlavní prostor s obývací částí je prakticky ze třech stran prosklený, do ložnic nebylo možné umístit skříně ani postel. Byl to snad náš nejhorší úkol, se kterým jsme se potkali,“ říká architekt Ladislav Langer ze studia CAD Projekt Plus, které se ujalo nelehkého úkolu napravit chyby francouzského architekta, jehož si developer najal.

Kuchyňská linka je navržená v jediném možném neproskleném koutu,

Kuchyňská linka je navržená v jediném možném neproskleném koutu,

Ten opomenul řadu základních věcí. Například ve vstupu nevytvořil jakýkoliv prostor pro šatník, prostor byl velice stísněný. „Po otevření vstupních dveří člověk téměř přímo nastupuje na schodiště vedoucí do obytné části. Aby se do prostoru vešel šatník a botník, museli jsme posunout zděnou příčku směrem do místnosti určené jako pracovna či pokoj pro hosty a do budoucna jako dětský pokoj,“ popisuje architekt Langer.

Aby se do vstupního prostoru vešel šatník a botník, musela se posunout zděná příčka směrem do místnosti určené jako pracovna.

Aby se do vstupního prostoru vešel šatník a botník, musela se posunout zděná příčka směrem do místnosti určené jako pracovna.

Ještě komplikovanější situaci bylo třeba řešit v patře bytu. „Francouzský architekt měl zvláštní názor třeba na skříně. Podle něho má mít žena třeba dvoje značkové džíny, jak je tomu ve Francii, nechápe, proč Češi mají takovou potřebu úložných prostor,“ popisuje majitelka diskusi, kterou vedli s architektem.

Byt se mladým majitelům líbil, měl řadu předností včetně garáže v podzemí, ale nakonec usoudili, že interiér je třeba upravit, aby dobře fungoval. Proto se obrátili na architekta. Ke koupi bytu se pár rozhodl i přes řadu výhrad kvůli tomu, že za danou cenu nenašel lepší.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Plno oken, plno dveří na terasu. Jen žádná logika

V původní dispozici naplánoval architekt kuchyň v minimálním rozsahu, s omezenou pracovní plochou i úložnými prostory. Patrně s představou, že na jídlo se chodí do restaurace.

Může se hodit

Champagne House

Champagne House

Champagne House - krásný zrekonstruovaný pražský dům v oblíbené lokalitě Praha 10.

Více na Reality.iDNES.cz.

Sháníte bytového architekta? Jednoduše a zdarma zadejte poptávku na AAApoptavka.cz!

„V hlavním obytném prostoru jsme kuchyňskou linku navrhli v jediném možném neproskleném koutu, která dále navazuje na část prosklenou. Toto rozhodnutí nám umožnilo získat větší pracovní plochu a méně složité napojení na média, než bylo prvotní řešení od autora bytového domu. Designové řešení je jednoduché, čisté, s jasnou funkční náplní,“ vysvětluje Ladislav Langer.

 Technický sloup se šachtami pro média (odpady, přívod vody) „zapustil“ do velkého kuchyňského bloku, který tvoří část kuchyně ve tvaru U. Dřez je před oknem, za ním je vytvoření podsvícená polopříčka. Efektní LED osvětlení oceníte hlavně večer. Vznikla tu police, která slouží jako odkladní prostor pro bylinky a také chrání sklo okna před případně odstřikující vodou z dřezu.

Za dřezem je podsvícená „polopříčka“ LED zdroji, kromě příjemného efektu (hlavně večer) chrání okno před znečištěním a nabízí odkladní plochu.

Za dřezem je podsvícená „polopříčka“ LED zdroji, kromě příjemného efektu (hlavně večer) chrání okno před znečištěním a nabízí odkladní plochu.

Detail barového stolku - vstup na terasu už ovšem není možný. V barové desce jsou umístěné zásuvky dostupné z odpočivného prostoru.

Detail barového stolku - vstup na terasu už ovšem není možný. V barové desce jsou umístěné zásuvky dostupné z odpočivného prostoru.

Dostatek pracovní plochy i úložných prostor rodině vyhovuje mnohem více než původní návrh. Zejména nyní, když se rodina rozrostla o prvního potomka. Zvýšený barový pult prakticky odděluje kuchyň od odpočivné části, při pohledu z pohovky vidíte jen elegantní prostor.

Fotogalerie

Něco je ovšem za něco, majitelé přišli o dva výstupy na terasu, místo tří zůstal jediný. Jenže jinak by nebylo možné umístit v odpočivné části rohovou pohovku, z níž je výhled na televizní stěnu.

„Ta je umístěna před celoprosklenou stěnou na jedině možném místě tak, aby splňovala estetické a funkční požadavky investora,“ objasňuje architekt Langer.

Důraz byl kladený také na osvětlení celého prostoru. Je navrženo v nově vytvořeném sádrokartonovém podhledu. Svítidla jsou s LED zdroji, jen část obývací stěny s knihovnou nasvětlují halogenová světla.

„Podlahová krytina zůstala stávající, proto se jí barevné řešení interiéru přizpůsobilo. Bohužel kvůli finančním důvodům zůstalo původní zábradlí,“ doplňuje Ladislav Langer.

Osvětlení je v nově vytvořeném sádrokartonovém podhledu (ledková sítidla), část obývací stěny s knihovnou je nasvětlena halogenovými světly.

Osvětlení je v nově vytvořeném sádrokartonovém podhledu (ledková sítidla), část obývací stěny s knihovnou je nasvětlena halogenovými světly.

Francouz neukládá a spí na malé posteli

Další prostor, který zahrál majitelům i českým architektům tak trochu na nervy, byla ložnice rodičů. Aby se do ní podařilo umístit dvoulůžkovou postel a šatní úložné skříně (v bytě není šatna), museli architekti posunout zděnou příčku na úkor dětského pokoje.

Francouzský architekt poněkud podcenil rozměry lůžek, už u postele se šířkou 160 cm nelze otevřít dveře na terasu...

Francouzský architekt poněkud podcenil rozměry lůžek, už u postele se šířkou 160 cm nelze otevřít dveře na terasu...

„Chtěli bychom podotknout, že autor objektu absolutně neřešil základní dispoziční řešení, a to umístění postele v ložnici. Dělení prosklené stěny pro vstup na terasu nedovoluje po umístění postele balkonové dveře plně otevřít, tím se znemožnil vstup z ložnice na terasu,“ upozorňuje architekt Langer.

Běžně používá u realizací lůžka se šířkou dva metry, v tomto případě má dvoupostel šířku jen 180 cm. Ale ani kdyby zde byla postel ještě o 20 cm užší, dveře na terasu by se dostatečně neotevřely.

Ani prohozením ložnice a dětského pokoje by se situace nezměnila, navíc mladý pár nechtěl mít miminko v místnosti u štítové zdi.

Nakonec vše díky architektům dopadlo dobře a rodina si s chutí užívá bydlení v lokalitě, kde se jim líbí, ve funkčním bytě s pohodovou atmosférou a nadčasovým materiálovým i barevným řešením.

Autoři interiéru

Autoři: Bc. Tereza Coufalíková, Ing. arch. Ladislav Langer, architektonické studio CAD Projekt Plus
Realizace: L-interier s.r.o. Prostějov
Výroba nábytku: Hénik-Interier, spol. s r.o.

Architektonické studio CAD Projekt plus se sídlem v Prostějově je nástupcem architektonické a projekční kanceláře CAD projekt Prostějov, jejímiž zakladateli byli v roce 1992 Ing. arch. Ladislav Langer a Ing. Ladislav Valášek.
Ve funkci jednatele firmy působí od roku 1999 Ing. arch. Ladislav Langer, člen České komory architektů a držitel osvědčení o autorizaci.
Firma se zabývá projektováním obytných, občanských a průmyslových staveb, jednotlivých objektů i velkých celků, rekonstrukcemi bytů i domů v celé ČR včetně Prahy. Významné zakázky realizuje i v oblasti urbanismu.





Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.