Medovina - nápoj předků

První zmínky o medovině se objevují už ve starém Římě.
První zmínky o medovině se objevují už ve starém Římě. Byla to směs trpkého vína ochucená medem. Původní název pochází z gaelštiny jazyka Keltů - metheglin. Znamená to nápoj, který léčí. V angličtině zase výraz pro líbánky, honeymoon, vznikl od toho, že novomanželé pili medovinu, aby se jim narodil syn. I u nás byl med velmi důležitý - už praotec Čech říkal, že "to je ta země mlékem a strdím oplývající". A strdí znamená med. Základem medoviny je samozřejmě med a pak čistá voda. Dále se mohou použít kvasinky, které ovlivní konečnou chuť medoviny i obsah alkoholu. V době kvašení je vhodné tekutinu asi tak jednou za tři až šest týdnů přelít do jiné nádoby. Po skončení kvašení se medovina stočí do lahví.

Složení: byliny, včelí med, pitná voda, kyselina vinná, čistá kultura vinných kvasinek Podává se chlazená jako aperitiv nebo digestiv, můžete přidat i led a citron, používá se i jako součást koktejlů. Díky bylinám a medu působí tento nápoj blahodárně na zažívací ústrojí. Obsahuje 16 až 20 procent alkoholu. Můžete si vybrat medovinu bylinnou, ořechovou, mandlovou, skořicovou či přírodní. Za půl litru zaplatíte kolem osmdesáti korun.