Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Manželé bydlí i s dětmi ve schodech. Na svůj originální domov nedají dopustit

  1:00aktualizováno  1:00
Mladí manželé Iwataniovi z japonského města Oda si nechali postavit velmi netradiční rodinnou vilu. Se svými malými dvojčaty bydlí v domě, kde se vše důležité odehrává doslova pod schody, popřípadě na schodech.

Pozemek na východní straně těsně sousedí s dvoupatrovým rodinným domkem | foto: y+M Design Office

Mladí manželé pracují jako středoškolští učitelé a jejich povolání výrazně ovlivnilo i představy o tom, jak by měl vypadat jejich domov. Realizaci svěřili architektonickému studiu y+M design office, které splnilo jejich veškeré požadavky.

Přáli si dům dvou tváří. Takový, který jim umožní zvát své studenty a přátele, bude pro všechny dostatečně prostorný a nebude v něm problém diskutovat ani ve větších skupinkách.

Centrální obytný prostor s kuchyní a jídelnou je nejoblíbenějším místem celé rodiny

Centrální obytný prostor s kuchyní a jídelnou je nejoblíbenějším místem celé rodiny

Zároveň chtěli dům, který jim nabídne maximum soukromí, dovolí jim schovat se před okolním světem a odpočívat po psychicky náročném dni v práci pouze s vlastní rodinou. Kromě toho měl být jejich domov světlý a útulný.

Studio y+M design office, které založila a vede inovátorská dvojice tvůrců Masahiro Miyake a Hidemasa Yoshimoto, muselo vzít v potaz nejen přání investorů, ale i polohu pozemku. Na jihu parcela sousedí s místní komunikací a čtyřmetrovým valem, za kterým je rozlehlé veřejné sportoviště.

Z vrcholu schodišťové střechy je vidět daleko do okolí

Z vrcholu schodišťové střechy je vidět daleko do okolí a na veřejné sportoviště

Na severu pozemek ohraničuje silnice a na východě těsně sousedí s dvoupatrovým rodinným domem. Navíc leží předměstí města Oda na ostrově Honšú v těsné blízkosti moře. Západní strana pozemku je tedy vystavena silnému mořskému větru a v létě navíc ostrému slunci.

Architekt Miyake zvážil všechna pro a proti i přání majitelů a navrhl skutečně neotřelé a moderní řešení: stavbu, ve které mají hlavní slovo schody.

Schody nechybí ani v dětském pokoji. Slouží jako přístup do spacího patra

Schody nechybí ani v dětském pokoji. Slouží jako přístup do spacího patra

Dům o rozloze 143 metrů čtverečních je dostatečně prostorný pro čtyřčlennou rodinu. Na severní a západní straně zůstala stavba uzavřená a otevřela se schodišťovou stranou směrem k jihu.

Celé schodiště, které tvoří zároveň i střechu objektu, pokrývá kvalitní keramická dlažba, která vyžaduje po celý rok jen minimální údržbu.

V noci slouží prosklené podschodnice jako velmi efektní osvětlení venkovního schodiště

V noci slouží prosklené podschodnice jako velmi efektní osvětlení venkovního schodiště

Podschodnice (čela schodů - vertikální spojnice dvou nášlapných stupňů) jsou v centrální jižní části prosklené, zaručují tak dostatek denního světla v interiéru a zároveň slouží jako efektní osvětlení venkovního schodiště.

V létě naopak slouží keramické schodnice jako přirozená zástěna a do domu nepronikají nepříjemně ostré sluneční paprsky. Naopak v zimě, kdy má sluneční záření menší úhel, protože je slunce níž, se dostanou sluneční paprsky přímo do místností a dodávají přirozené světlo.

Schody jsou pokryté kvalitní keramickou dlažbou, která je téměř bezúdržbová

Schody jsou pokryté kvalitní keramickou dlažbou, která je téměř bezúdržbová

Podschodnice se používají i jako ventilační systém. V létě odvádějí nadbytečné teplo z domu severní stranou. V zimě naopak kumulují teplo ze slunečního záření. Dům vytápějí kamna na dřevo a podlahové topení.

Interiér domu byl rozčleněn do soukromých a návštěvám přístupných zón. Bydlení v domě vládne dřevo. Bylo použito na všechna vnitřní schodiště, na nábytek i podlahy.

Pohled na strop v hlavním obytném prostoru domu. Dřevěné obložení zútulňuje a zjemňuje množství hran

Pohled na strop v hlavním obytném prostoru domu. Dřevěné obložení zútulňuje a zjemňuje množství hran

V přízemí je kuchyně propojená s jídelnou a obytným prostorem. K posezení opět slouží schody. V přízemí je i koupelna, pokoj pro hosty a technické zázemí domu.

Kromě toho je zde i klasická japonská místnost, vybavená vestavěnými skříněmi s tatami a futony, tedy tradičními japonskými matracemi a rohožemi.

Do galerie v prvním patře umístili designéři pracovnu. Od psacího stolu tedy není problém sledovat dění v celém obytném prostoru. V patře jsou dále ložnice, šatny a dětský pokoj. Z patra lze vyjít na schodišťovou střechu domu.

Pohled do zádveří domu od vstupní pergoly

Pohled do zádveří domu od vstupní pergoly

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.