Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Maminka splnila dcerám sen o velkém pokoji. Za to dostala novou ložnici

  1:00aktualizováno  1:00
Nástup mladší dcery do školy si vynutil změny v celém bytě. Do dětského pokoje už se nevešel další psací stůl a nabízelo se jediné řešení: uvolnit dívkám obývací pokoj a ten přestěhovat do menší místnosti. Za toto rozhodnutí byla matka dvou dětí odměněna novou ložnicí.

Nábytek v pracovní části je sladěn do bílé a šedé barvy, které vhodně doplňují tyrkysovou, do níž je celý pokoj sladěn | foto: Prima

V řadovém domku v Brně žije paní Iveta s dvěma dcerami, starší chodí do primy, mladší do první třídy. Byt zařizovaly v rychlosti a hlavně s omezenými finančními prostředky, protože majitelka je momentálně bez práce.

Provizorní řešení však přestalo časem fungovat. Děti potřebovaly víc místa, které nabízela jediná místnost, obývací pokoj.

Jeho proměny na dětský se ujal designér David Machač a Nina Petrenková, nová tvář pořadu Jak se staví sen (Prima 19. října, 21:20). Kromě toho tým vylepšil ještě ložnici matky, kde chyběly skříně.

Dvoje dveře do jedné místnosti byly zcela zbytečné

Dvoje dveře do jedné místnosti byly zcela zbytečné

Dveře mezi ložnicí a budoucím dětským pokojem se vybouraly a místo nich vznikla v ložnici nika

Dveře mezi ložnicí a budoucím dětským pokojem se vybouraly

Pro kritiky: fotografie nového stavu byly pořízeny ihned po nastěhování nábytku. Osobní věci, knížky, oblečení i hračky obou děvčat a maminky byly uloženy do krabic, aby si pak vše umístily podle vlastních představ.

"O nic nikdo nepřišel, teď už záleží jen na nich, kam vše umístí," uklidňuje designérka Petrenková.

Dvoje dveře jsou zbytečné

Do obývacího, po proměně do dětského pokoje, vedly dvoje dveře. Jedny z chodby, které jsou samozřejmě důležité, druhé z ložnice. Ty ale rodina už delší dobu nepoužívala a byly jako nepotřebné jen zastavěné různými věcmi.

Ložnice majitelky působila provizorním dojmem

Ložnice majitelky působila provizorním dojmem

Designéři se proto rozhodli druhé dveře zrušit úplně, samozřejmě s posvěcením Ivety. Dveře vybourali, otvor po nich rozšířili z původních 80 na 105 cm.

Z jedné strany je uzavřeli sádrokartonovou deskou, na druhé vznikla 20 cm hluboká nika pro police a komodu. V dětském pokoji se vytvořil dostatečný prostor na rozměrnou trojskříň.

V ložnici jsou velká zrcadla dokonce dvě, opticky rozšiřují prostor a v domácnosti, kde žijou tři ženy, určitě své uplatnění najdou

V ložnici jsou velká zrcadla dokonce dvě, opticky rozšiřují prostor a v domácnosti, kde žijí tři ženy, určitě své uplatnění najdou

Růžová děvčata nelákala

Menší dceři je sice teprve šest, ale protože mladší sourozenci zpravidla napodobují ty starší, autoři proměny se k oběma "zachovali" stejně. Včetně barev.

Růžová ani fialová, i když by je prý dívky "skously", se nekonaly. Modrou nechtěli zase designéři, aby pokoj nevypadal jako pro chlapce. Zvítězila tedy tyrkysová.

Vedle jedné z postelí designéři umístili velké zrcadlo, které dívky, jak porostou, určitě ocení

Vedle jedné z postelí designéři umístili velké zrcadlo, které dívky, jak porostou, určitě ocení

Staré parkety v dětském pokoji zakryl nízký koberec. Mnohým to může připadat škoda, ale David Machač k tomu měl důvod: "V šesti letech si děti ještě rády hrají a válejí se po zemi, k tomu bude koberec určitě příjemnější." Parkety v místnosti zůstaly, a tak nebude problém je kdykoli později odkrýt.

Stěny pokoje jsou vymalované bílou a tyrkysovou. Barva nábytku se liší v pracovní zóně, kterou tvoří bílé stoly a šedé skříňky, a v klidové. Postele mají rám v dezénu ořechového dřeva.

Každá z dívek má v novém pokoji vlastní pracovní stůl, oba jsou u okna, kde je nejvíce přirozeného světla

Každá z dívek má v novém pokoji vlastní pracovní stůl, oba jsou u okna, kde je nejvíce přirozeného světla

Poměrně velká a dobře prosvětlená místnost dovolila umístit psací stoly k oknu, navíc k němu zůstal zachovaný přístup, aby je šlo snadno otevírat. Zbylo tu i dost místa na skříně, skříňky a poličky.

Právě s nimi měli ale autoři proměny problémy, zvětralé omítky se drolily. Pak by stačilo dát na police víc knížek a konec si každý domyslí.

Proto si řemeslníci pomohli tím, že hmoždinky ve zdi ještě zpevnili přídavnými vruty. Teprve na ně zavěsili poličky o tloušťce 16 mm s laminovaným povrchem, který je poměrně odolný a lze z něj snadno utírat prach.

Dětský pokoj je rozdělený na část klidovou, kde se nacházejí dvě postele, a pracovní

Dětský pokoj je rozdělený na část klidovou, kde se nacházejí dvě postele, a část pracovní

Překvapení se konalo v ložnici

Designéři se rozhodli během proměny odměnit i maminku, a to nejen za její obětavost a osvícenost, kdy dcerám přenechala největší místnost v domě na úkor svého pohodlí.

Nově zařídili také její ložnici, kde vládlo ještě větší provizorium než v dětském pokoji. Protože tato proměna byla překvapením a nemohli se zeptat jako u dětí ani na oblíbené barvy, povolali si na pomoc babičku.

Světlý celoplošný koberec vedle postele doplňuje tmavě hnědý kusový, který je sladěn s rámem postele ze dřeva wengé

Světlý celoplošný koberec vedle postele doplňuje tmavě hnědý kusový, který je sladěn s rámem postele ze dřeva wengé

Ta schválila nejen barvy, ale také vybraný italský nábytek. Mimochodem oba pokoje jsou zařízené kusy ze stejné řady, jen barvy se liší.

Iveta podle babičky miluje světlé barvy, proto také stěny zůstaly světlé a na podlaze leží krémový koberec. Aby prostor nevypadal nudně, využili designéři kouzlo kontrastů a stěnu za postelí vymalovali tmavě hnědou. Ve stejném odstínu zvolili kusový koberec s vysokým vlasem u postele.

Rám postele - stejně jako další nábytek v místnosti - je kombinací smetanové barvy a dřeva wengé. Původně měla Iveta v ložnici postel o šířce 80 cm, kterou nahradilo jeden a půl lůžko. Designéři počítají s tím, že nebude chtít být stále sama.

Provizorní věšák v ložnici nahradila prostorná skříň

Provizorní věšák v ložnici nahradila prostorná skříň

A co na to majitelka? I když jí designérský tým občas vystrašil tím, že jí ukázal uměle vytvořenou vizualizaci, ve které oba pokoje probourali, virtuálně vymalovali narůžovo a fialovo a tvrdili, že ložnici umístili do sklepa, ke konečnému výsledku neměla výhrady.

"Nic bych tady neměnila, a pokud bych to dokázala, zařídila bych oba pokoje přesně takhle," chválila práci Davida Machače a Niny Petrenkové.

Autoři:


Témata: hračky, virtuální


Nejčtenější

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.