Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nábytek z europalet a lampy z bazaru jako základ bytu, který má styl

  1:01aktualizováno  1:01
Menší mezonetový byt je důkazem, že včasná konzultace s architektem se vyplatí: mladý investor si splnil své představy a ještě ušetřil na nákladech.

Moderní spotřebiče jsou umístěné v nice za komínovým tělesem, deska jídelního stolu je z europalety. | foto: Archiv studia SMLXL

"Byt, který vznikl v půdní nástavbě na Žižkově, jsme s klientem řešili již v době klientských změn. Podařilo se nám tedy prostor maximálně otevřít a přizpůsobit potřebám klienta," říká architektka Klára Valová ze studia SMLXL, jež se ujalo projektu.

Může se hodit

Chcete si pořídit nový byt? Vybírejte z pestré nabídky nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

Členitý prostor bytu, jímž procházejí hned tři komínová tělesa, má plochu 63 m2, k jeho hlavním kladům patří terasa s krásným výhledem navazující na hlavní obytný prostor.

Při rozhodování, jak pojmout interiér, se Klára Valová nechala inspirovat životním stylem mladého klienta, který často cestuje. I pracovně. Oblíbenou destinací je pro něho i New York se svými lofty plnými industriálních prvků.

Na europalety nechala architektka vyrobit vysokou matraci na míru.

Na europalety nechala architektka vyrobit vysokou matraci na míru.

Základem řešení se tak staly zdi očištěné pouze na cihlu a natřené bílou barvou, která byla použita i na nábytek z europalet. Retro prvky zastupují například lampy pořízené v různých bazarech, ale také zajímavé repliky vypínačů a zásuvek.

Mezonet v bílém

V prvním patře bytu je vstupní část s botníkem, ale také trochu netradičně ložnice a WC, které se vtěsnalo pod schodiště vedoucí do druhého patra. Tam je hlavní obytný prostor, s nímž sousedí terasa. Půdorys i vzhled bytu výrazně ovlivnila tři komínová tělesa procházející oběma podlažími.

Fotogalerie

"Nechali jsme je tedy po celou dobu očištěné na cihlu a totéž udělali i s většinou ostatních stěn. Kde to nebylo možné, jsou zdi dolepené cihlovými pásky v návaznosti na původní zdivo. Aby celkový prostor nepůsobil tmavě, opatřili jsme cihly bílým nátěrem," vysvětluje architektka Valová.

Matný voděodolný nátěr použila i na stěnách toalety a v koupelně včetně velkého sprchového koutu s odtokovým kanálkem.

Hygienické zázemí odpovídá majiteli-muži, ale svým prostorem postačí i pro dvojici. Deska pod umyvadlem je z litého betonu, stejně jako schodiště a podlaha, která se objevuje i v celém interiéru a podtrhuje lehce industriální charakter bytu.

Lampičky u postele jsou od francouzského designéra Bernad-Albin Grase.

Lampičky u postele jsou od francouzského designéra Bernad-Albin Grase.

I na nábytku lze ušetřit

Množství nábytku omezila architektka na minimum. "Většina vestavěného nábytku je laděná do černé barvy, vzhledem ke komplikovanějším podmínkám půdní nástavby je vyrobený na míru od truhláře," popisuje Klára Valová.

Kuchyňská linka má hlavní část vykonzolovanou, stejně jako v koupelně je podsvícená LED páskem, který nabízí příjemné nepřímé osvětlení. "Veškeré vestavné spotřebiče jsme umístili do niky, která vznikla rozšířením komínového tělesa uprostřed hlavního obytného prostoru," říká architektka Valová.

Komínové těleso tak vytvořilo se spotřebiči "centrální sloup", k němuž byl přisazen jídelní stůl, jehož základ opět tvoří europaleta. Čtyři jídelní židle se sklolaminátovou skořepinou byly získány u firmy Nanovo, která se specializuje na český design z 60. až 80. let.

Komínové těleso výrazně zasáhlo do dispozice bytu. Jídelní židle se

Komínové těleso výrazně zasáhlo do dispozice bytu. Jídelní židle se sklolaminátovou skořepinou mají za sebou již desítky let používání, po repasi vypadají však jako nové.

Europalety posloužily jako základ i dalšího kusového nábytku. Stačilo je ošetřit bílým nátěrem a přelakovat bezbarvým lakem. "I přes nátěr se nám u nich podařilo dochovat originální vypálené značky jako zajímavý detail. Samozřejmě se tak výrazně ušetřilo za vybavení, mohli jsme věnovat finance třeba na krásné keramické páčkové retro vypínače a zásuvky od značky Berker," dodává architektka Valová.

Právě kombinace současného designu v retro provedení, například radiátoru či lampiček u postele od francouzského designéra Bernad-Albin Grase, a původních industriálních prvků umožnila vznik stylově dotaženého prostoru, odpovídajícího věku a potřebám majitele.

Na míru nechala architektka vyrobit také posuvné dveře do ložnice a koupelny, a to včetně posuvného systému a madel. Díky nátěru tabulovou černí na ně lze psát křídou, aby majitel na nic případně nezapomněl.

Keramické páčkové vypínače působí jako efektní estetický prvek.

Keramické páčkové vypínače působí jako efektní estetický prvek.

Vstupní prostor s úložným prostorem a impozantním botníkem

Vstupní prostor s úložným prostorem a impozantním botníkem

Umyvadlo je položené na desce z litého betonu.

Umyvadlo je položené na desce z litého betonu.

"S klientem jsme od počátku měli velmi podobnou představu o celkovém pojetí bytu a jsme velice rádi, že se nebál originálních řešení. Do celkového konceptu nakonec výborně sedly i jednotlivé doplňky včetně obrazů," konstatuje Klára Valová.

Studio SMLXL

Architektonické studio SMLXL založily v roce 2011 architektky Klára Valová a Hana Štěpková po předchozí několikaleté spolupráci. Studio nabízí celkové zpracování projektů se zaměřením ma interiér.

Podstatou činnosti je komplexní servis, od pochopení potřeb klienta, kreativního konceptu, architektonické studie až po technickou realizaci včetně dobře zvládnutého detailu.
Studio zastupuje klienty v celém procesu spolupráce.



Témata: Návštěvy, Retro


Nejčtenější

1
Soused se mi směje do očí. Jeho koně a ovce přitom ničí, na co přijdou

Mám chatu v přírodním parku Sovinec. Pohodu mi narušuje problémový soused, který pro radost chová koně a ovce. Pozemek nemám oplocený, a tak zvířata dělají...  celý článek

Při rekonstrukci se část předsíně „proměnila“ na obývací pokoj spojený s...
Když si žena umane předělat byt, nepřestane, dokud se jí to nepodaří

Jsou lidé, kteří k rekonstrukci přistupují jako k diplomové práci, jiní se řídí spíše intuicí a doufají v dobrý výsledek. K těm druhým patří i čtenářka Eva,...  celý článek

Centrum kuchyně tvoří ostrůvek s varnou deskou, na který navazuje snížená...
V paneláku v bytě 3+1 teď mají koupelnu s oknem i kuchyňský ostrůvek

Někdo se spolehne sám na sebe, případně rodinu a kamarády, další svěří vše profesionálům. Takto k rekonstrukci bytu 3+1 přistoupil i majitel Petr. Realizace je...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.